Voegwerk

Stel u een oude bakstenen woning voor. Door de jaren heen zijn de stenen versleten en ziet u holle voegen. De woning ziet er daardoor oud en onverzorgd uit. Goede voegen zijn belangrijk voor de uitstraling van uw woning. Met voegwerk vult u de ruimte tussen de bakstenen met mortel, zodat uw woning er weer mooi uitziet. Voegmortel is een speciaal mengsel dat wordt gebruikt om de ruimtes tussen stenen, tegels of bakstenen op te vullen bij metselwerk.

Maar voegwerk doet meer dan alleen het verbeteren van het uiterlijk van de woning. Het beschermt de gevel ook tegen regen en vocht. Als er geen voegwerk is, of als het voegwerk beschadigd is, kan water gemakkelijk in de muur komen. Dit kan op lange termijn schade veroorzaken, zoals scheuren in de muur of vochtplekken in de woning. Daarom is het belangrijk om voegwerk in goede staat te houden. U kunt voegwerk vervangen óf vernieuwen. Lees hieronder alles wat u moet weten over de mogelijkheden van voegwerk.

Ga snel naar

Voegwerk kosten

Voegwerk vervangen of repareren?

Voegwerk kan zowel vervangen als gerepareerd worden. Welke optie het beste bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. In deze gevallen is het verstandig om je voegwerk te laten vervangen:
In deze gevallen kunt u uw voegwerk ook laten repareren:

Vraag vooral ook aan een professional om het voegwerk te controleren en om advies te geven over wat het beste is: vervanging of reparatie. Multi Concurrent denkt graag met u mee!

Verschillende soorten voegwerk

Er bestaan verschillende soorten voegwerk, elk passend bij uw voorkeur, de stijl van uw woning en uw budget. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor voegwerk met de bijbehorende prijsindicatie.

Meest betaalbare voegen

Voegen met een gemiddelde prijs

Voegen in een duurdere prijsklasse

De keuze voor een bepaald soort voeg is meestal een kwestie van persoonlijke smaak.

Vrijblijvende offerte?

Voegwerk: welke soorten worden gebruikt?

Met voegwerk kunt u verschillende materialen gebruiken, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. U hoeft hier niet zelf over te beslissen; dat doen wij voor u. Om u toch een idee te geven, lichten we kort de soorten toe die vaak gebruikt worden.

Er zijn grofweg twee soorten voegwerk: kalkmortel en cementmortel. Kalkmortel is populair door zijn ademende vermogen, maar is minder duurzaam dan cementmortel. Cementmortel is sterker en beter bestand tegen weersinvloeden, maar kan minder geschikt zijn voor historische restauraties vanwege de hardheid. Verder is het soms mogelijk om gekleurde voegmiddelen toe te voegen, variërend van neutrale tinten tot levendige kleuren. Zo heeft voegwerk niet alleen een praktische functie, maar kunt u er ook nog een bepaalde uitstraling voor uw woning mee realiseren.

Welke mogelijkheden zijn er in kleurafwerking?

Er zijn verschillende kleuren voegwerk beschikbaar:

Bij het kiezen van een voegkleur is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van de woning, de omgeving van de woning, het gewenste effect én met eventuele voorschriften vanuit de gemeente.

Als het gaat om historische gebouwen of beschermde gebieden, dan is de kans groot dat er regels zijn over de kleur van het voegwerk. Ook bij het aanvragen van een bouwvergunning kan de gemeente voorschrijven dat bepaalde richtlijnen worden opgevolgd, waaronder voegkleuren. Dit geldt vooral als bouwplannen worden beoordeeld. Check dit altijd goed vooraf.

Voegwerk en isolatie

Goed aangebracht voegwerk helpt om kieren en scheuren te dichten, waardoor de woning beter geïsoleerd is en de woning dus minder snel warmte verliest. Daarnaast kan voegwerk voorkomen dat er vocht binnendringt, wat kan leiden tot schimmel en structurele schade aan de woning. Voegwerk zorgt dus niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een comfortabeler binnenklimaat.

Hoe kunt u uw voegwerk in goede staat houden?

Om de levensduur van voegwerk te verlengen, delen we graag een aantal tips:

Voegwerk en de impact op het milieu

De impact op het milieu is steeds meer onderwerp van gesprek en terecht. In onze branche kunnen we een verschil maken door hoe we onze werkzaamheden uitvoeren en welke materialen we gebruiken. Dit geldt ook voor voegwerk, waarbij het gebruik van cementmortel meer milieu-impact heeft dan kalkmortel. Kalkmortel wordt namelijk geproduceerd met minder energie en heeft minder nadelige effecten op het milieu.

Wat zijn de gemiddelde kosten van nieuw voegwerk?

Voegwerk brengt kosten met zich mee, maar het is een investering die absoluut de moeite waard is. De kosten voor het voegwerk kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het type huis, de keuze tussen vervangen of repareren, het gebruik van kalk- of cementmortel, de leeftijd van uw woning en het aantal vierkante meters dat behandeld moet worden. U heeft ook de mogelijkheid om voegwerk te combineren met andere werkzaamheden.

Als u alleen voegwerk wilt laten vervangen of repareren, dan liggen de kosten tussen de 65 en 100 euro per m². Kiest u voor een combinatie van voegvervanging en gevelreiniging? Dan liggen de kosten tussen de 75 en 110 euro per m². Voor een uitgebreide aanpak, inclusief voegwerk, gevelreiniging en impregneren, moet u rekenen op kosten tussen de 85 en 140 euro per m².

Advies nodig? Wij helpen u graag verder!

Overweegt u om uw voegwerk te laten vervangen of repareren? Eventueel in combinatie met andere werkzaamheden? Neem contact met ons op en wij geven u graag advies. U kunt natuurlijk ook direct een vrijblijvende offerte opvragen.