Multi-Concurrent-logo-zwart-geel

Draagmuur verwijderen

Een draagmuur verwijderen is één van de meest gekozen vormen van sloopwerk. Een draagmuur verwijderen is iets wat je het beste aan een professional kunt overlaten. Zonder deskundige aanpak kan dit een flinke kostenpost worden. Dat wil je logischerwijs voorkomen. Daarom kun je het beste je draagmuur laten verwijderen door Multi Concurrent. Hieronder vertellen we je meer over het laten verwijderen van een draagmuur. Zo gaan we dieper in op de kosten, de soorten draagmuren die er zijn, welke opties je hebt als je een draagmuur gaat verwijderen, of je een vergunning nodig hebt en waarom je het beste je draagmuur kunt laten verwijderen door ons. Wij geven u natuurlijk ook enkele tips over hoe u een draagmuur kunt herkennen.

Ga snel naar

Draagmuur verwijderen kosten

Een aantal specifieke kosten zijn van invloed op de uiteindelijke totale kosten van deze ingreep. Ten eerste zal er een constructieberekening gemaakt moeten worden. Gemiddeld kost deze berekening tussen de 150 en 250 euro. Deze berekeningen zijn nodig om een goed dragende constructie te maken die het gemis van de draagmuur opvangt. Vaak is dit een combinatie van balken en staanders. Dit moet geplaatst worden voordat de muur verwijderd kan worden. Hoe meer ingewikkeld de constructie is, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Ook zal er een bouwtekening gemaakt moeten worden. Deze bouwtekening kost tussen de 400 en 500 euro.

Er moet bijna in alle gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd (verderop in de tekst gaan we hier dieper op in). De legeskosten die hiermee gepaard gaan kosten je veelal tussen de 300 en 400 euro. Daarnaast is het soort draagbalk van invloed op de uiteindelijke prijs. Is de lengte langer dan 3.5 meter, dan zijn er speciale voorzieningen nodig. Bij een korte variant volstaat een stalen steunbalk terwijl er bij iets langere varianten gekozen wordt voor een stalen balk plus steunbalken. Er wordt duidelijk wat nodig is aan de hand van de constructieberekening. Het goedkoopst zijn verzinkte IPE 160 – 300 cm draagbalken. Deze balken kosten je gemiddeld tussen de 100 en 120 euro. Het duurst kosten menie IPE 370 – 450 cm balken. Gemiddeld kom je uit op een prijs tussen de 350 en 400 euro. Laten we tot slot niet de arbeidskosten vergeten. Reken op gemiddelde arbeidskosten tussen de 700 en 900 euro voor 1 persoon over 2 dagen en kosten tussen de 1.400 en 1.750 euro bij 2 personen over 2 dagen.

Benodigd documentKostenindicatie
Constructieberekening€150 – €200
Bouwtekening€400 – €500
Legeskosten omgevingsvergunningAfhankelijk per gemeente, +/- €350
Soort draagbalkKostenindicatie
HEA 100 – 300 cm€110
HEA 160 – 300 cm€200
IPE 160 – 300 cm verzinkt€100
IPE 450 – 370 in menie€350

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie, inclusief btw. Wanneer u een exacte prijsopgaaf wilt ontvangen raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

ArbeidsloonKostenindicatie
1 persoon, 2 dagen werkzaam€750
2 personen, 2 dagen werkzaam€1500

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie, inclusief btw. Wanneer u een exacte prijsopgaaf wilt ontvangen raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Prijsbepalende factoren draagmuur verwijderen

Geen draagmuur is hetzelfde, daarom is er voor ieder project een ander prijs. Maar welke factoren hebben de meeste invloed op de totaalprijs voor het verwijderen van een draagmuur door Multi Concurrent? Dat leest u hier.

Constructieberekening

Een constructieberekening is een vereiste bij het verwijderen van een draagmuur. De constructieberekening is onderdeel van de vergunningaanvraag bij uw gemeente. Draagmuur Concurrent kan de constructieberekening volledig voor u verzorgen, als ook de vergunningsaanvraag. De exacte prijs voor de constructieberekening is afhankelijk van:

Hoe ingewikkelder de constructie, hoe meer tijd de berekeningen kosten. Het aantal berekeningen is afhankelijk van de eisen en wensen in het bouwbesluit, denk aan ventilatie van de ruimte, hoeveelheid invallend daglicht e.d.

Kosten draagbalk

In de constructieberekening wordt berekend hoeveel balken er nodig zijn, hoe groot deze dienen te zijn en welk soort balken het beste zijn voor het project. Met die informatie wordt een vervangende dragende constructie gemaakt, deze voorkomt instortgevaar als gevolg van het verwijderen van de draagmuur. Vaak zijn er ook één of meer staanders of kolommen nodig om de constructie compleet en veilig te maken. Hoe de vervangende constructie in uw project eruit komt te zien, is volledig afhankelijk van de te maken constructieberekening. In het algemeen geldt het volgende:

Soort draagbalk welke geplaatst wordt

Om een vervangende draagconstructie te maken, zijn er vaak verschillende soorten draagbalken nodig. Uit de gemaakte constructieberekening moet blijken hoeveel draagbalken van welke soort er nodig zijn en welke lengtes hierbij van belang zijn. Omdat deze constructieberekening op voorhand gemaakt wordt door uw vakman, bent u vooraf op de hoogte van de te maken kosten. De draagbalken zijn vrijwel altijd van staal en variëren in lengtes tussen de 1 en 4 meter. Deze draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken. Omdat de draagbalken van staal zijn, zijn deze vatbaar voor roest. Daarom worden de balken van tevoren behandeld met een roestwerende verf of een laagje zink.

Arbeidsloon

Multi Concurrent is gemiddeld een dag of twee bezig met het verwijderen van een draagmuur. In deze twee dagen wordt de dragende constructie (als vervanging voor de te verwijderen draagmuur) gemaakt en zal de draagmuur verwijderd worden. Helpt u zelf mee bij het verwijderen van de draagmuur en het plaatsen van de dragende constructie? Dan zullen we er mogelijk voor kiezen één vakman in te zetten. Wanneer u zelf niet mee helpt, is het noodzakelijk een extra medewerker in te zetten. Het totaal aantal professionals werkzaam op de klus is van invloed op de totale prijs.

Het afvoeren van puin

Het verwijderen van een draagmuur zorgt voor maximaal zo’n 10 kubieke meter aan puin. Dit puin zal worden verzameld in een daarvoor bestemde puincontainer. Wanneer de puincontainer op een parkeerplaats voor uw woning of bedrijfspand staat en vrij toegankelijk is, werkt dit sneller voor onze vakmannen. Woont u in een flatgebouw of is de afstand tussen het project en de puincontainer groter, dan duurt de afvoer van het puin langer en zullen de kosten hiervoor hoger uitvallen.

Draagmuur verwijderen extra kosten

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarbij er meerwerk nodig is ten behoeve van het verwijderen van de draagmuur. Dit meerwerk zorgt voor extra kosten en maakt de totaalprijs hoger dan gemiddeld. Onderstaande zaken kunnen van toepassing zijn:

Leeftijd van de woning / bedrijfspand
Hoe ouder het pand, hoe zwakker de constructie vaak is. Soms kan er extra werk nodig zijn voor de vervangende constructie of het verwijderen van de draagmuur niet mogelijk.

Aantal verdiepingen boven draagmuur
Hoe meer gewicht de draagmuur draagt, hoe duurder de aanpassingen om deze te verwijderen.

Invloed op de fundering
Werk aan de fundering kan soms nodig zijn om het verwijderen van de draagmuur veilig te laten verlopen. Werk aan de fundering is vaak een kostbaar proces.

Gewicht van de balken
Zwaardere balken zijn moeilijker te plaatsen, dit maakt het project duurder.

Soort draagmuur
Hoe stugger en harder het materiaal waarvan de muur gemaakt is, hoe lastige het is om de draagmuur te verwijderen.

Bestaande leidingen en / of elektriciteitsdraden
Hoe meer leidingen of elektriciteitsdraden de draagmuur bevat, hoe meer tijd het kost deze veilig te verwijderen. Allereerst dienen de leidingen en bedrading te worden omgelegd, waardoor de totale kosten logischerwijs stijgen.

Soorten draagmuren

Bij een constructieberekening wordt altijd gecheckt of een muur wel degelijk een draagmuur is. Er zijn in je woning namelijk diverse muren die geen draagmuur zijn. Een draagmuur heeft een ondersteunende functie voor je woning. Haal je deze muur weg, dan stort je woning in. Als deze muur verwijderd wordt, moet er dus iets geplaatst worden om dit gewicht op te vangen. Vaak worden hiervoor stalen steunbalken voor gebruikt. Verderop in de tekst kun je hier meer over lezen. Maar hoe weet je of een muur een draagmuur is? Ten eerste kun je de bouwtekeningen van je woning checken. Daarnaast zijn wanden met een dikte hoger dan 10 cm vaak draagmuren. Ook een muur die van boven naar beneden op dezelfde plek zit is een draagmuur.

Draagmuren zijn over het algemeen gemaakt van metselwerk. Vaak worden deze materialen bij elkaar gehouden aan de hand van mortel, wat vooral bij oudere woningen het geval is. Mortel wordt echter na verloop van tijd poreus. Daarom wordt er tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van lijmtechnieken. Zo verliest je woning minder zijn warmte. Bij kleinere woningen is er vaak sprake van een skeletbouw in plaats van een echte draagmuur. Dit komt allemaal aan het licht door een constructieberekening te maken.

Draagmuur herkennen

Het is uiteraard van belang om te controleren of de te verwijderen muur daadwerkelijk een draagmuur is. Dit is het best te achterhalen aan de hand van de bouwkundige tekening. Deze controle kan Multi Concurrent voor u verzorgen. Om zelf al een indicatie te krijgen of het inderdaad een draagmuur betreft, kunt u op onderstaande punten letten op de bouwtekening:

Laat het controleren van een draagmuur altijd doen door een ervaren professional!

Vrijblijvende offerte?

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen

Eén van de opties die je hebt is om je draagmuur gedeeltelijk te verwijderen. Dit kun je doen om bijvoorbeeld je keuken wat groter te maken, of om een extra deur in huis te maken. Er zijn diverse aanpassingen te bedenken. Omdat er nu maar een kleiner gedeelte van de draagmuur verwijderd wordt, denkt men vaak dat een constructieberekening niet nodig is. Dit is fout gedacht. Ten eerste heb je een constructieberekening nodig voor het aanvragen van een vergunning. Zelfs al haal je maar 20 cm van je draagmuur, dan nog heb je hier een vergunning voor nodig. Daarnaast verminder je de risico’s en wordt er een betere plan van aanpak opgesteld aan de hand van deze berekening.

Het gedeeltelijk verwijderen van een draagmuur lijkt misschien een taak die makkelijker uit te voeren is door jezelf. Schijn bedriegt. Ook wanneer er een maar een klein gedeelte van de draagmuur weggehaald wordt, raden wij je aan om dit uit te laten voeren door professionals. Zij weten het beste wat nodig is en hoe je dit aanpakt. Bovendien weet een constructeur hoe dit uitgevoerd moet worden met zo min mogelijk aanpassingen. Dat levert je een lagere prijs op en een hogere kwaliteit, het beste van beide werelden. Van invloed op de werkzaamheden zijn jouw wensen. Wil je alleen een deel verwijderen of wil je hier bijvoorbeeld ook een raam of deur in laten plaatsen? Daarnaast bepaalt de lengte van de doorbraak de prijs. Hoe langer, hoe duurder. Ook de fundering en de verdieping waarop het plaatsvindt bepalen de prijs.

Draagmuur verwijderen en balk plaatsen

De constructieberekening vertelt je ook meer over wat er nodig is om ondersteuning te bieden aan je woning als de draagmuur eenmaal weg is. Een draagmuur verwijderen gaat gepaard met het plaatsen van balken. Wat er nodig is, is afhankelijk van de grootte van je draagmuur. Bij een lengte van minder dan 2.5 meter volstaat in de meeste gevallen een stalen steunbalk. Is de lengte tussen de 2.5 en 3.5 meter, dan heb je meestal een stalen balk in combinatie met steunbalken nodig. Bij grotere lengtes dan dit zijn er speciale voorzieningen nodig.

Als er een balk geplaatst moet worden, zijn er diverse varianten van een draagbalk die geplaatst kunnen worden. Uit de constructieberekening wordt duidelijk wat er nodig is en hoeveel je hieraan kwijt zult zijn. Over het algemeen zijn draagbalken van staal gemaakt. Je hebt ze in meerdere lengtes, zodat er altijd wel een geschikte draagbalk te vinden is voor jouw muur. Zo zijn er balken die een gelimiteerde lengte van een meter hebben, maar ook draagbalken van 4 meter zijn opties. Vaak wordt de keuze gemaakt tussen HEA balken of IPE balken. Deze eerste variant heeft een vierkante vorm en een H profiel. Een IPE balk heeft een I profiel.

Draagmuur verwijderen en vergunning

Heb je een vergunning nodig als je een draagmuur wilt laten verwijderen? Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld. Het antwoord hierop is: ja, over het algemeen zul je een omgevingsvergunning nodig hebben als je een draagmuur wilt verwijderen. De enige uitzondering op deze regels is wanneer je een vergunningsvrije aanbouw gaat plaatsen. In dat geval heb je voor het verwijderen van de draagmuur geen vergunning nodig. Maar dit is dus alleen het geval als het onderdeel uitmaakt van het plaatsen van een vergunningsvrije aanbouw. Voor alle andere constructieve aanpassingen aan je woning heb je een omgevingsvergunning nodig.

Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost gelukkig geen enkele moeite. Het aanvragen van deze vergunning doe je bij het Omgevingsloket. Bij deze website moet je zijn voor alle vergunningsaanvragen in ons land. Dit wordt per gemeente geregeld. Je zult eerst een aantal vragen moeten beantwoorden. Hierbij zul je diverse gegevens bij de hand moeten hebben. Gelukkig staan de belangrijkste gegevens in de constructieberekening van de constructeur. Zo heb je meteen de meest relevante info aangeleverd. Gebaseerd op deze info wordt je aanvraag goedgekeurd (of niet). Een dergelijke aanvraag zal ongeveer 8 weken in beslag nemen. Wees hier dus op tijd bij. Er zijn bij sommige gemeentes flitsvergunningen mogelijk, maar niet elke gemeente doet hieraan. In dat geval weet je al binnen 5 dagen waar je aan toe bent. Check bij je eigen gemeente voor de mogelijkheden.

Draagmuur laten verwijderen door Multi Concurrent

Wilt u een draagmuur in uw woning of bedrijfspand laten verwijderen? Kies voor veiligheid en professionaliteit, kies daarom voor Multi Concurrent! Wij voorzien u graag van gratis en vrijblijvend advies inclusief een gedetailleerde offerte en staan voor u klaar om met u mee te denken. Uw wensen gecombineerd met ons vakmanschap maakt het project tot een gegarandeerd succes!

Wij zijn bereikbaar via ons contactformulier op deze website, onder de knop “contact”. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen