Draagmuur verwijderen

Het verwijderen van een draagmuur in een woning of kantoorpand is een flinke klus, maar geeft ook een flink resultaat. Door het laten verwijderen van een draagmuur kunt u een hoop ruimte creëren en de ruimte opnieuw indelen naar uw wens. Om een draagmuur veilig en vakkundig te laten verwijderen, kunt u het best kiezen voor een professioneel bouwbedrijf. Op deze pagina leest u alles over het verwijderen van een draagmuur door Sloop Gigant, onze werkwijze, hoe u een draagmuur herkent en andere nuttige informatie.

Ga snel naar

Kosten draagmuur verwijderen

Een aantal specifieke kosten zijn van invloed op de uiteindelijke totale kosten van deze ingreep. Ten eerste zal er een constructieberekening gemaakt moeten worden. Gemiddeld kost deze berekening tussen de 150 en 250 euro. Deze berekeningen zijn nodig om een goed dragende constructie te maken die het gemis van de draagmuur opvangt. Vaak is dit een combinatie van balken en staanders. Dit moet geplaatst worden voordat de muur verwijderd kan worden. Hoe meer ingewikkeld de constructie is, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Ook zal er een bouwtekening gemaakt moeten worden. Deze bouwtekening kost tussen de 400 en 500 euro.

Er moet bijna in alle gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd (verderop in de tekst gaan we hier dieper op in). De legeskosten die hiermee gepaard gaan kosten je veelal tussen de 300 en 400 euro. Daarnaast is het soort draagbalk van invloed op de uiteindelijke prijs. Is de lengte langer dan 3.5 meter, dan zijn er speciale voorzieningen nodig. Bij een korte variant volstaat een stalen steunbalk terwijl er bij iets langere varianten gekozen wordt voor een stalen balk plus steunbalken. Er wordt duidelijk wat nodig is aan de hand van de constructieberekening. Het goedkoopst zijn verzinkte IPE 160 – 300 cm draagbalken. Deze balken kosten je gemiddeld tussen de 100 en 120 euro. Het duurst kosten menie IPE 370 – 450 cm balken. Gemiddeld kom je uit op een prijs tussen de 350 en 400 euro. Laten we tot slot niet de arbeidskosten vergeten. Reken op gemiddelde arbeidskosten tussen de 700 en 900 euro voor 1 persoon over 2 dagen en kosten tussen de 1.400 en 1.750 euro bij 2 personen over 2 dagen.

Benodigd documentKostenindicatie
Constructieberekening€150 – €200
Bouwtekening€400 – €500
Legeskosten omgevingsvergunningAfhankelijk per gemeente, +/- €350
Soort draagbalkKostenindicatie
HEA 100 – 300 cm€110
HEA 160 – 300 cm€200
IPE 160 – 300 cm verzinkt€100
IPE 450 – 370 in menie€350

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie, inclusief btw. Wanneer u een exacte prijsopgaaf wilt ontvangen raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

ArbeidsloonKostenindicatie
1 persoon, 2 dagen werkzaam€750
2 personen, 2 dagen werkzaam€1500

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie, inclusief btw. Wanneer u een exacte prijsopgaaf wilt ontvangen raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Prijsbepalende factoren draagmuur verwijderen

Geen draagmuur is hetzelfde, daarom is er voor ieder project een ander prijs. Maar welke factoren hebben de meeste invloed op de totaalprijs voor het verwijderen van een draagmuur door Multi Concurrent? Dat leest u hier.

Constructieberekening

Een constructieberekening is een vereiste bij het verwijderen van een draagmuur. De constructieberekening is onderdeel van de vergunningaanvraag bij uw gemeente. Draagmuur Concurrent kan de constructieberekening volledig voor u verzorgen, als ook de vergunningsaanvraag. De exacte prijs voor de constructieberekening is afhankelijk van:

Hoe ingewikkelder de constructie, hoe meer tijd de berekeningen kosten. Het aantal berekeningen is afhankelijk van de eisen en wensen in het bouwbesluit, denk aan ventilatie van de ruimte, hoeveelheid invallend daglicht e.d.

Kosten draagbalk

In de constructieberekening wordt berekend hoeveel balken er nodig zijn, hoe groot deze dienen te zijn en welk soort balken het beste zijn voor het project. Met die informatie wordt een vervangende dragende constructie gemaakt, deze voorkomt instortgevaar als gevolg van het verwijderen van de draagmuur. Vaak zijn er ook één of meer staanders of kolommen nodig om de constructie compleet en veilig te maken. Hoe de vervangende constructie in uw project eruit komt te zien, is volledig afhankelijk van de te maken constructieberekening. In het algemeen geldt het volgende:

Soort draagbalk welke geplaatst wordt

Om een vervangende draagconstructie te maken, zijn er vaak verschillende soorten draagbalken nodig. Uit de gemaakte constructieberekening moet blijken hoeveel draagbalken van welke soort er nodig zijn en welke lengtes hierbij van belang zijn. Omdat deze constructieberekening op voorhand gemaakt wordt door uw vakman, bent u vooraf op de hoogte van de te maken kosten.

De draagbalken zijn vrijwel altijd van staal en variëren in lengtes tussen de 1 en 4 meter. Deze draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken. Omdat de draagbalken van staal zijn, zijn deze vatbaar voor roest. Daarom worden de balken van tevoren behandeld met een roestwerende verf of een laagje zink.

Arbeidsloon

Multi Concurrent is gemiddeld een dag of twee bezig met het verwijderen van een draagmuur. In deze twee dagen wordt de dragende constructie (als vervanging voor de te verwijderen draagmuur) gemaakt en zal de draagmuur verwijderd worden. Helpt u zelf mee bij het verwijderen van de draagmuur en het plaatsen van de dragende constructie? Dan zullen we er mogelijk voor kiezen één vakman in te zetten. Wanneer u zelf niet mee helpt, is het noodzakelijk een extra medewerker in te zetten. Het totaal aantal professionals werkzaam op de klus is van invloed op de totale prijs.

Het afvoeren van puin

Het verwijderen van een draagmuur zorgt voor maximaal zo’n 10 kubieke meter aan puin. Dit puin zal worden verzameld in een daarvoor bestemde puincontainer. Wanneer de puincontainer op een parkeerplaats voor uw woning of bedrijfspand staat en vrij toegankelijk is, werkt dit sneller voor onze vakmannen. Woont u in een flatgebouw of is de afstand tussen het project en de puincontainer groter, dan duurt de afvoer van het puin langer en zullen de kosten hiervoor hoger uitvallen.

Constructieberekening-draagmuur-verwijderen

Draagmuur verwijderen extra kosten

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarbij er meerwerk nodig is ten behoeve van het verwijderen van de draagmuur. Dit meerwerk zorgt voor extra kosten en maakt de totaalprijs hoger dan gemiddeld. Onderstaande zaken kunnen van toepassing zijn:

 • Leeftijd van de woning / bedrijfspand
  Hoe ouder het pand, hoe zwakker de constructie vaak is. Soms kan er extra werk nodig zijn voor de vervangende constructie of het verwijderen van de draagmuur niet mogelijk.
 • Aantal verdiepingen boven draagmuur
  Hoe meer gewicht de draagmuur draagt, hoe duurder de aanpassingen om deze te verwijderen.
 • Invloed op de fundering
  Werk aan de fundering kan soms nodig zijn om het verwijderen van de draagmuur veilig te laten verlopen. Werk aan de fundering is vaak een kostbaar proces.
 • Gewicht van de balken
  Zwaardere balken zijn moeilijker te plaatsen, dit maakt het project duurder.
 • Soort draagmuur
  Hoe stugger en harder het materiaal waarvan de muur gemaakt is, hoe lastige het is om de draagmuur te verwijderen.
 • Bestaande leidingen en / of elektriciteitsdraden
  Hoe meer leidingen of elektriciteitsdraden de draagmuur bevat, hoe meer tijd het kost deze veilig te verwijderen. Allereerst dienen de leidingen en bedrading te worden omgelegd, waardoor de totale kosten logischerwijs stijgen.

Soorten draagmuren

Bij een constructieberekening wordt altijd gecheckt of een muur wel degelijk een draagmuur is. Er zijn in je woning namelijk diverse muren die geen draagmuur zijn. Een draagmuur heeft een ondersteunende functie voor je woning. Haal je deze muur weg, dan stort je woning in. Als deze muur verwijderd wordt, moet er dus iets geplaatst worden om dit gewicht op te vangen. Vaak worden hiervoor stalen steunbalken voor gebruikt. Verderop in de tekst kun je hier meer over lezen. Maar hoe weet je of een muur een draagmuur is? Ten eerste kun je de bouwtekeningen van je woning checken. Daarnaast zijn wanden met een dikte hoger dan 10 cm vaak draagmuren. Ook een muur die van boven naar beneden op dezelfde plek zit is een draagmuur.

Draagmuren zijn over het algemeen gemaakt van metselwerk. Vaak worden deze materialen bij elkaar gehouden aan de hand van mortel, wat vooral bij oudere woningen het geval is. Mortel wordt echter na verloop van tijd poreus. Daarom wordt er tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van lijmtechnieken. Zo verliest je woning minder zijn warmte. Bij kleinere woningen is er vaak sprake van een skeletbouw in plaats van een echte draagmuur. Dit komt allemaal aan het licht door een constructieberekening te maken.

Draagmuur herkennen

Het is uiteraard van belang om te controleren of de te verwijderen muur daadwerkelijk een draagmuur is. Dit is het best te achterhalen aan de hand van de bouwkundige tekening. Multi Concurrent kan u natuurlijk helpen bij het herkennen van een draagmuur. Om zelf al een indicatie te krijgen of het inderdaad een draagmuur betreft, kunt u op onderstaande punten letten op de bouwtekening:

Laat het controleren van een draagmuur altijd doen door een ervaren professional!

Draagmuur verwijderen: vergunning nodig?

In Nederland heeft de overheid de plicht om zicht te houden op de veiligheid van woningen en panden. Om deze veiligheid te kunnen waarborgen, is o.a. besloten dat er altijd een vergunning nodig is wanneer er werkzaamheden uitgevoerd worden aan een draagmuur. De draagmuur maakt ten slotte deel uit van de dragende constructie van uw pand en heeft dus invloed op de veiligheid van uw pand. Het is daarom belangrijk dat u een vergunning aanvraagt vóórdat de werkzaamheden starten.

Een vergunning aanvragen kunt u zelf doen via uw gemeente, maar natuurlijk doen de professionals van Sloop Gigant dit ook graag voor u.

Vrijblijvende offerte?

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen

Het is ook mogelijk om slechts gedeeltelijk een draagmuur te laten verwijderen. Ook met het gedeeltelijk laten verwijderen van een draagmuur kunt u een flinke aanpassing aan uw woning of pand behalen, denk bijvoorbeeld aan meer lichtinval of een halve open keuken. Maar ook in dit geval geldt dat u dit project het best kunt laten uitvoeren door een erkend bouwbedrijf met ervaring in het (gedeeltelijk) verwijderen van draagmuren.

Huis laten slopen

Draagmuur verwijderen en balk plaatsen

Door het verwijderen van een draagmuur wordt de dragende constructie van uw pand aangepast. Dit betekent dat er meer gewicht komt te staan op de rest van de constructie. Hier is de constructie niet voor gemaakt en daarom dient er een alternatief te komen voor de dragende muur. Hiermee bedoelen we dat er een aanpassing nodig is om de dragende constructie veilig en goed te laten blijven werken ná het verwijderen van de draagmuur. Op basis van de constructieberekening wordt er een ontwerp gemaakt om de constructie van uw woning of pand te ondersteunen. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met extra werkzaamheden: het plaatsen van een stalen balk. Het type materiaal van de balk, de afmetingen en de plaats waar deze wordt bevestigd is in iedere situatie weer anders.

Voor- en nadelen draagmuur verwijderen

Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan het laten verwijderen van een draagmuur in uw pand. Deze voor- en nadelen nemen we hieronder kort met u door.

Voordelen van een draagmuur verwijderen:

 • Extra ruimte;
 • Nieuwe indeling van één of meerdere kamers;
 • Het samenvoegen van meerdere kamers;
 • Herindeling mogelijk van de ruimte;
 • Waardevermeerdering van uw pand.

Nadelen van een draagmuur verwijderen:

 • Neemt meer tijd in beslag dan andere sloopprojecten;
 • Kan door omstandigheden flink in de kosten lopen;
 • Er is altijd een risico van consequenties op de dragende constructie van het pand;
 • Het sloopproject kunt u alleen laten uitvoeren door een professioneel bedrijf.

Stappenplan draagmuur verwijderen

Dankzij de ruim opgedane kennis in combinatie met de opgedane ervaring van onze vaklieden, hebben wij een stappenplan ontwikkeld voor het verwijderen van een draagmuur. Het is belangrijk dat dit stappenplan nauwkeurig uitgevoerd wordt om veiligheid te waarborgen en het mooiste resultaat te behalen.

Stappenplan Sloop Gigant bij het verwijderen van een draagmuur:

Stap 1: Is het een draagmuur?

Allereerst wordt er een controle uitgevoerd waarbij vastgesteld wordt of het gaat om een draagmuur. Dit wordt onderzocht a.d.h.v. de bouwtekeningen of een grondig onderzoek in het pand.

Stap 2: Constructieberekening

Wanneer het gaat om een draagmuur is een constructieberekening nodig. Deze constructieberekening laat zien welke methode er nodig is om de constructie van de woning veilig te houden/maken na het verwijderen van de draagmuur. Tevens is de constructieberekening een vereiste voor de aanvraag van de vergunning bij uw gemeente. Sloop Gigant werkt samen met een onafhankelijke en ervaren constructeur, wij nemen voor u deze stap dus ook uit handen.

Stap 3: Omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning aanvragen voor het laten verwijderen van een draagmuur gaat gemakkelijk via het omgevingsloket. Een vereiste voor de vergunningaanvraag is de constructieberekening die in stap 2 voor u gemaakt is. De vergunning liever niet zelf aanvragen? Geen probleem, de specialisten van Sloop Gigant verzorgen het aanvraagproces graag voor u.

Stap 4: Offerte(s) aanvragen

Het is verstandig om pas offertes voor uw sloopproject aan te vragen wanneer de vergunning is toegewezen. Zo voorkomt u dat u op de zaken vooruit loopt en mogelijk al akkoord geeft op een offerte, zonder de zekerheid dat uw project kan plaatsvinden. Sloop Gigant bied u graag een gratis en vrijblijvende offerte om uw draagmuur vakkundig te laten verwijderen voor een voordelige prijs.

Stap 5: Project plannen en beginnen

Wanneer uw akkoord op de offerte binnenkomt, zijn wij vereerd om uw klus te mogen uitvoeren en pakken we direct door. We nemen contact met u op om uw project in te plannen. In de meeste gevallen kunnen we vrij snel starten, maar ook plannen op langer termijn is mogelijk bij Sloop Gigant.

Stap 6: Stempels plaatsen

De dragende constructie van uw woning dient tijdelijk ondersteunt te worden tijdens de werkzaamheden. Na het verwijderen van de draagmuur wordt er een vaste ondersteuning aan de dragende constructie gebouwd op basis van de afgegeven constructieberekening.

Stap 7: Draagmuur verwijderen

De draagmuur wordt gesloopt en de vervangende draagconstructie wordt zorgvuldig en nauwkeurig geplaatst.

Stap 8: Puinafvoer

Het verwijderen van een draagmuur gaat niet zonder rommel (lees: veel rommel). Door het slopen van de muur komt er puin en stof vrij welke we verzamelen in een daarvoor bestemde container. Deze dient gehuurd, geplaatst en opgehaald te worden. Dit kunt u zelf regelen, maar Sloop Gigant kan dit ook voor u doen. Wij rekenen hier slechts een kleine meerprijs voor en het scheelt u regelwerk en tijd.

Waar rekening mee houden bij het verwijderen van een draagmuur?

Het verwijderen van een draagmuur is niet alleen een zware klus, maar ook een klus met de nodige veiligheidsrisico’s. Het is daarom belangrijk dat u het slopen van een draagmuur overlaat aan een professioneel bouwbedrijf met de nodige ervaring. Zo bent u verzekerd van een vakkundige sloop van de draagmuur en een passende oplossing voor de aanpassingen aan de dragende constructie van uw woning of pand. Besluit u een draagmuur te laten slopen door een doe-het-zelver of een bedrijf wat hier (nog) niet ervaren in is? Dan kan dit enorme gevolgen hebben voor uw woning of pand. Er is in zo’n geval veel risico op verzakking van de constructie wat op den duur weer kan leiden tot zelfs instorting van het pand.

Kies voor zekerheid, kies ervoor uw sloopproject uit te laten voeren door Sloop Gigant.

Zelf een draagmuur verwijderen?

Wanneer u de wens heeft om een draagmuur volledig of gedeeltelijk te laten verwijderen, kunnen we ons voorstellen dat u de kosten hiervan zo laag mogelijk wenst te houden. Het kan zijn dat u daarom overweegt om het slopen van de muur zelf te doen. In het geval dat u dit overweegt, hebben we slechts één advies: verwijder een dragende muur nooit zelf. De veiligheidsrisico’s zijn enorm wanneer u zelf dit project uitvoert en daarnaast is deze klus vrijwel niet alleen te klaren.

Laat het verwijderen van een draagmuur altijd over aan ervaren professionals, zij zijn in het bezit van de juiste materialen, machines en gereedschappen om het gehele project veilig en efficiënt uit te voeren. De specialisten van Sloop Gigant kunnen vrijwel altijd snel starten met uw project en bieden u naast garantie ook een hoogstaande service.

Een niet dragende muur afbreken

Het kan voorkomen dat de muur die u wenst te verwijderen toch geen draagmuur blijkt te zijn. Het slopen van een niet dragende muur is evengoed een arbeidsintensieve klus. Naast de sloopwerkzaamheden komt er ook veel puin en stof vrij wat na de sloop weer opgeruimd dient te worden. Het slopen van een muur vereist expertise en het juiste materieel om tot het mooiste en vooral veiligste eindresultaat te komen. Hoewel een niet dragende muur verwijderen geen invloed heeft op de constructie van het pand, blijft het noodzaak om uiterst zorgvuldig te werk te gaan. Kies daarom ook in het geval van een niet dragende muur altijd voor een professioneel bouwbedrijf om de muur te laten verwijderen. Zo voorkomt u onnodige beschadigingen en weet u zeker dat het project veilig en vakkundig wordt uitgevoerd.

Sloopwerk-met-kraan-scaled

Veel gestelde vragen over het verwijderen van een draagmuur

De specialisten van Sloop Gigant begrijpen dat u zich graag verdiept in het slopen van een draagmuur alvorens u de keuze maakt voor dit project. Onze ervaren vaklieden staan natuurlijk voor u klaar om uw vragen te beantwoorden of u te voorzien van gratis en vrijblijvend advies. Maar om alvast op weg te helpen, zijn onderstaande veel gestelde vragen voor uiteen gezet met de bijbehorende antwoorden. Neem deze eens door voor meer informatie over het verwijderen van een draagmuur door Sloop Gigant.

Nee, in sommige gevallen is het niet mogelijk. Het is afhankelijk van de staat van het pand en de constructieberekening i.c.m. de risico’s of het mogelijk is om een draagmuur te verwijderen. Uiteraard doen we grondig onderzoek naar de veiligheid en werkt onze onafhankelijke constructeur een professioneel en betrouwbaar constructierapport voor u op.

De professionals van Sloop Gigant streven ernaar om het project snel in te plannen, maar ook tijdig af te ronden. Wel vinden we het belangrijk om de tijd te nemen die nodig is om het project zorgvuldig en veilig uit te kunnen voeren. Gemiddeld zijn onze vaklieden 2 tot 3 dagen aan het werk om een dragende muur te verwijderen, afhankelijk van de lengte, dikte en het materiaal.

Sloop Gigant streeft ernaar om snel met uw project te kunnen starten. Meestal lukt dit binnen 2 tot 4 weken, uitzonderingen daar gelaten. Wilt u zeker zijn dat uw project tijdig kan worden uitgevoerd? Wacht dan niet en neem contact op met een specialist van Sloop Gigant om uw project in te plannen.

Sloop Gigant maakt niet zelf de constructieberekening, maar wij werken wel samen met een onafhankelijk constructeur die ons al jarenlang van dienst is. Het is een fijne en goede samenwerking, zodat we onze klanten een allround service kunnen bieden onder één dak.

Wij zijn trots u te kunnen zeggen dat wij in heel Nederland projecten aannemen. In iedere provincie in Nederland staan wij voor u klaar om uw sloopproject of bouwproject succesvol uit te voeren.

Draagmuur laten verwijderen door Multi Concurrent

Wilt u een draagmuur in uw woning of bedrijfspand laten verwijderen? Kies voor veiligheid en professionaliteit, kies daarom voor Multi Concurrent! Wij voorzien u graag van gratis en vrijblijvend advies inclusief een gedetailleerde offerte en staan voor u klaar om met u mee te denken. Uw wensen gecombineerd met ons vakmanschap maakt het project tot een gegarandeerd succes!

Wij zijn bereikbaar via ons contactformulier op deze website, onder de knop “contact”. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl.