Draagmuur verwijderen

Een draagmuur verwijderen is één van de meest gekozen vormen van sloopwerk. Een draagmuur verwijderen is iets wat je het beste aan een professional kunt overlaten. Zonder deskundige aanpak kan dit een flinke kostenpost worden. Dat wil je logischerwijs voorkomen. Daarom kun je het beste je draagmuur laten verwijderen door Multi Concurrent. Hieronder vertellen we je meer over het laten verwijderen van een draagmuur. Zo gaan we dieper in op de kosten, de soorten draagmuren die er zijn, welke opties je hebt als je een draagmuur gaat verwijderen, of je een vergunning nodig hebt en waarom je het beste je draagmuur kunt laten verwijderen door ons. Wij geven u natuurlijk ook enkele tips over hoe u een draagmuur kunt herkennen.

Inhoudsopgave

Draagmuur verwijderen kosten

Een aantal specifieke kosten zijn van invloed op de uiteindelijke totale kosten van deze ingreep. Ten eerste zal er een constructieberekening gemaakt moeten worden. Gemiddeld kost deze berekening tussen de 150 en 250 euro. Deze berekeningen zijn nodig om een goed dragende constructie te maken die het gemis van de draagmuur opvangt. Vaak is dit een combinatie van balken en staanders. Dit moet geplaatst worden voordat de muur verwijderd kan worden. Hoe meer ingewikkeld de constructie is, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Ook zal er een bouwtekening gemaakt moeten worden. Deze bouwtekening kost tussen de 400 en 500 euro.

Er moet bijna in alle gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd (verderop in de tekst gaan we hier dieper op in). De legeskosten die hiermee gepaard gaan kosten je veelal tussen de 300 en 400 euro. Daarnaast is het soort draagbalk van invloed op de uiteindelijke prijs. Is de lengte langer dan 3.5 meter, dan zijn er speciale voorzieningen nodig. Bij een korte variant volstaat een stalen steunbalk terwijl er bij iets langere varianten gekozen wordt voor een stalen balk plus steunbalken. Er wordt duidelijk wat nodig is aan de hand van de constructieberekening. Het goedkoopst zijn verzinkte IPE 160 – 300 cm draagbalken. Deze balken kosten je gemiddeld tussen de 100 en 120 euro. Het duurst kosten menie IPE 370 – 450 cm balken. Gemiddeld kom je uit op een prijs tussen de 350 en 400 euro. Laten we tot slot niet de arbeidskosten vergeten. Reken op gemiddelde arbeidskosten tussen de 700 en 900 euro voor 1 persoon over 2 dagen en kosten tussen de 1.400 en 1.750 euro bij 2 personen over 2 dagen.

draagmuur-verwijderen

Soorten draagmuren

Bij een constructieberekening wordt altijd gecheckt of een muur wel degelijk een draagmuur is. Er zijn in je woning namelijk diverse muren die geen draagmuur zijn. Een draagmuur heeft een ondersteunende functie voor je woning. Haal je deze muur weg, dan stort je woning in. Als deze muur verwijderd wordt, moet er dus iets geplaatst worden om dit gewicht op te vangen. Vaak worden hiervoor stalen steunbalken voor gebruikt. Verderop in de tekst kun je hier meer over lezen. Maar hoe weet je of een muur een draagmuur is? Ten eerste kun je de bouwtekeningen van je woning checken. Daarnaast zijn wanden met een dikte hoger dan 10 cm vaak draagmuren. Ook een muur die van boven naar beneden op dezelfde plek zit is een draagmuur.

Draagmuren zijn over het algemeen gemaakt van metselwerk. Vaak worden deze materialen bij elkaar gehouden aan de hand van mortel, wat vooral bij oudere woningen het geval is. Mortel wordt echter na verloop van tijd poreus. Daarom wordt er tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van lijmtechnieken. Zo verliest je woning minder zijn warmte. Bij kleinere woningen is er vaak sprake van een skeletbouw in plaats van een echte draagmuur. Dit komt allemaal aan het licht door een constructieberekening te maken.

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen

Eén van de opties die je hebt is om je draagmuur gedeeltelijk te verwijderen. Dit kun je doen om bijvoorbeeld je keuken wat groter te maken, of om een extra deur in huis te maken. Er zijn diverse aanpassingen te bedenken. Omdat er nu maar een kleiner gedeelte van de draagmuur verwijderd wordt, denkt men vaak dat een constructieberekening niet nodig is. Dit is fout gedacht. Ten eerste heb je een constructieberekening nodig voor het aanvragen van een vergunning. Zelfs al haal je maar 20 cm van je draagmuur, dan nog heb je hier een vergunning voor nodig. Daarnaast verminder je de risico’s en wordt er een betere plan van aanpak opgesteld aan de hand van deze berekening.

Het gedeeltelijk verwijderen van een draagmuur lijkt misschien een taak die makkelijker uit te voeren is door jezelf. Schijn bedriegt. Ook wanneer er een maar een klein gedeelte van de draagmuur weggehaald wordt, raden wij je aan om dit uit te laten voeren door professionals. Zij weten het beste wat nodig is en hoe je dit aanpakt. Bovendien weet een constructeur hoe dit uitgevoerd moet worden met zo min mogelijk aanpassingen. Dat levert je een lagere prijs op en een hogere kwaliteit, het beste van beide werelden. Van invloed op de werkzaamheden zijn jouw wensen. Wil je alleen een deel verwijderen of wil je hier bijvoorbeeld ook een raam of deur in laten plaatsen? Daarnaast bepaalt de lengte van de doorbraak de prijs. Hoe langer, hoe duurder. Ook de fundering en de verdieping waarop het plaatsvindt bepalen de prijs.

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Draagmuur verwijderen en balk plaatsen

De constructieberekening vertelt je ook meer over wat er nodig is om ondersteuning te bieden aan je woning als de draagmuur eenmaal weg is. Een draagmuur verwijderen gaat gepaard met het plaatsen van balken. Wat er nodig is, is afhankelijk van de grootte van je draagmuur. Bij een lengte van minder dan 2.5 meter volstaat in de meeste gevallen een stalen steunbalk. Is de lengte tussen de 2.5 en 3.5 meter, dan heb je meestal een stalen balk in combinatie met steunbalken nodig. Bij grotere lengtes dan dit zijn er speciale voorzieningen nodig.

Als er een balk geplaatst moet worden, zijn er diverse varianten van een draagbalk die geplaatst kunnen worden. Uit de constructieberekening wordt duidelijk wat er nodig is en hoeveel je hieraan kwijt zult zijn. Over het algemeen zijn draagbalken van staal gemaakt. Je hebt ze in meerdere lengtes, zodat er altijd wel een geschikte draagbalk te vinden is voor jouw muur. Zo zijn er balken die een gelimiteerde lengte van een meter hebben, maar ook draagbalken van 4 meter zijn opties. Vaak wordt de keuze gemaakt tussen HEA balken of IPE balken. Deze eerste variant heeft een vierkante vorm en een H profiel. Een IPE balk heeft een I profiel.

Verwijderen-draagmuur-multi-concurrent

Draagmuur verwijderen en vergunning

Heb je een vergunning nodig als je een draagmuur wilt laten verwijderen? Het is een vraag die geregeld aan ons gesteld. Het antwoord hierop is: ja, over het algemeen zul je een omgevingsvergunning nodig hebben als je een draagmuur wilt verwijderen. De enige uitzondering op deze regels is wanneer je een vergunningsvrije aanbouw gaat plaatsen. In dat geval heb je voor het verwijderen van de draagmuur geen vergunning nodig. Maar dit is dus alleen het geval als het onderdeel uitmaakt van het plaatsen van een vergunningsvrije aanbouw. Voor alle andere constructieve aanpassingen aan je woning heb je een omgevingsvergunning nodig.

Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost gelukkig geen enkele moeite. Het aanvragen van deze vergunning doe je bij het Omgevingsloket. Bij deze website moet je zijn voor alle vergunningsaanvragen in ons land. Dit wordt per gemeente geregeld. Je zult eerst een aantal vragen moeten beantwoorden. Hierbij zul je diverse gegevens bij de hand moeten hebben. Gelukkig staan de belangrijkste gegevens in de constructieberekening van de constructeur. Zo heb je meteen de meest relevante info aangeleverd. Gebaseerd op deze info wordt je aanvraag goedgekeurd (of niet). Een dergelijke aanvraag zal ongeveer 8 weken in beslag nemen. Wees hier dus op tijd bij. Er zijn bij sommige gemeentes flitsvergunningen mogelijk, maar niet elke gemeente doet hieraan. In dat geval weet je al binnen 5 dagen waar je aan toe bent. Check bij je eigen gemeente voor de mogelijkheden.

Draagmuur laten verwijderen door Multi Concurrent

Je hebt hierboven kunnen lezen op welke manieren je een draagmuur kunt laten verwijderen. Er zijn meerdere soorten draagmuren die elk hun eigen aanpak nodig hebben. Daarnaast heb je meer kunnen lezen over de gemiddelde kosten die gepaard gaan met het verwijderen van een draagmuur. Als je er zeker van wilt zijn dat je voor een goede prijs je draagmuur laat verwijderen en er tegelijkertijd zeker van wilt zijn dat er goed werk wordt afgeleverd, dan kies je voor Multi Concurrent. Nergens anders tref je een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit aan.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.