Multi-Concurrent-logo-zwart-geel

Aanbouw

Door een aanbouw aan uw woning te plaatsen creëert u meer ruimte. Een aanbouw is een extra gescheiden kamer die aan het hoofdgebouw wordt toegevoegd. De scheiding tussen de twee gebouwen wordt gedaan met een deur of ander soort doorgang. Wilt u een aanbouw aan uw woning laten plaatsen? Dan leest u hier over wat Multi Concurrent voor u kan betekenen.

Ga snel naar

Constructieberekening aanbouw

Kosten aanbouw

De prijzen voor uw aanbouw zijn uiteraard afhankelijk van de keuzes die u maakt. De afmetingen, de materialen, het soort aanbouw en de constructiemethode hebben hier allemaal invloed op. Gemiddeld gezien kunt u rekenen op de volgende prijzen (inclusief btw, materialen en arbeidskosten).

Soort aanbouwPrefabOp maat gemaakt
Standaard€ 1100 – € 1500 per m2€ 1300 – € 2300 per m2
Standaard aanbouw 3 meter x 5 meter€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe€ 1200 – € 2000 per m2€ 1500 – € 3000 per m2
Luxe aanbouw 3 meter x 5 meter€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco oplevering30% goedkoper

Kiezen voor aanbouw of opbouw?

Een aanbouw is een bouwwerk dat aan de zijkant van uw woning wordt geplaatst. Het aantal vierkante meters van uw benedenverdieping gaat er dus van omhoog. Een opbouw is een bouwwerk dat op uw woning wordt geplaatst en de ruimte zo uitbreidt. De keuze tussen de twee is gedeeltelijk persoonlijk, maar wordt ook door andere factoren bepaald.

  • Functie: wilt u er een extra slaapkamer bij, dan is een opbouw misschien beter terwijl een aanbouw ideaal is voor een (bij)keuken.
    Beschikbare ruimte: ook de ruimte die beschikbaar is speelt een rol. Met een aanbouw gaat u de breedte in, maar daar moet u wel grond voor hebben. Een opbouw maakt gebruik van al bestaand oppervlak.
  • Budget: een aanbouw kan duurder zijn, omdat er ook een fundering moet worden aangelegd.
  • Vergunning: voor een opbouw heeft u altijd een vergunning nodig, maar voor een aanbouw is dat niet per definitie zo.

Voordelen van een aanbouw

Het laten plaatsen van een aanbouw heeft een aantal grote voordelen:

Aanbouw: prefab of maatwerk

In de bovenstaande prijzentabel heeft u gezien dat een prefab aanbouw goedkoper is dan een op maat gemaakte aanbouw. Beide opties hebben voor en nadelen.

Prefab aanbouw

Prefab staat voor ‘prefabricated’ en dat betekent dat dit type aanbouw al in de fabriek in elkaar is gezet. U kiest uit een aantal standaard modellen in een catalogus van de leverancier. Omdat deze methode aanzienlijk minder arbeidsintensief is en de aanbouw als een puzzel in elkaar wordt gezet, is deze optie sneller en goedkoper. U ervaart aanzienlijk minder overlast, omdat uw bouwwerk in een dag kan staan. Tegelijkertijd heeft u wel minder inspraak in het ontwerp.

Maatwerk

Kiest u voor een op maat gemaakte aanbouw, dan krijgt u een gebouw dat speciaal voor u is ontworpen. U geeft uw wensen en behoeften door aan een architect en/of bouwbedrijf en deze zet voor u een uniek bouwwerk in elkaar. Deze optie neemt meer tijd in beslag, levert meer overlast op (de aanbouw wordt ter plekke opgebouwd) en kost u meer. Het resultaat is een unieke aanbouw die exact aansluit bij wat u nodig heeft.

Erker

U kunt ook kiezen voor een erker bij uw woning. Dit wordt dan geen aanbouw, maar uitbouw genoemd. Een uitbouw is een uitbreiding van een al bestaande kamer zodat u daar meer ruimte creëert. Erkers zijn gezellig, brengen meer licht binnen en zijn ook goed betaalbaar. Dat verbetert de sfeer én de waarde van uw woning.

Een houten aanbouw

Hout is een huiselijk en warm materiaal en een houten aanbouw is dan ook een echte blikvanger aan uw woning. Hout is niet geschikt voor elk type woning en wordt vooral gebruikt bij oudere, traditionele en klassieke stijlen. Een houten aanbouw voelt knus, ouderwets en gezellig. Het is ideaal voor een serre of een veranda.

Hoe wij te werk gaan bij een aanbouw

Een aanbouw laten bouwen is een behoorlijk grote verbouwing. Deels afhankelijk natuurlijk of u de aanbouw op maat laat maken of prefab laat plaatsen. Het bouwproces van een aanbouw bestaat uit verschillende fases. Tijdens iedere bouwfase is het belangrijk om het overzicht goed te bewaren. Er zullen immers heel wat keuzes moeten worden gemaakt. Bent u benieuwd hoe het bouwproces van een aanbouw eruit ziet? Hieronder nemen we u graag stap voor stap mee.

Fase 1: Voorbereidende fase

Voordat u een aanbouw laat bouwen, vraagt dat natuurlijk om aardig wat voorbereidingen. Allereerst uw eigen smaak. Hoe wilt u dat de aanbouw eruit komt te zien? Welke materialen bijvoorbeeld, of welk kozijn? Kiest u voor een op maat gemaakte aanbouw, of liever voor een prefab model?

Daarnaast komen er ook veel praktische zaken om de hoek kijken voordat u een aanbouw kunt laten plaatsen. Mag u de aanbouw überhaupt wel plaatsen, of zijn er vergunningen nodig? Vergeet ook uw buren niet. Het is netjes om uw bouwplannen te bespreken met uw buren.

Fase 2: Maten opnemen & ontwerpen

Een aanbouw begint met de juiste afmetingen. Heeft u geen bijzondere wensen, dan kan de aannemer de maten opnemen. Wilt u graag een aanbouw op maat, dan kunt u een architect inschakelen. Hij/zij zal de maten voor de aanbouw bij u komen opmeten en een aanbouw op maat ontwerpen.

Fase 3: Offertes

Bij een groot bouwproject zoals een aanbouw is het altijd slim om meerdere offertes op te vragen. Vaak bieden bedrijven uiteenlopende prijzen aan voor dezelfde aanbouw. Wel zo slim dus voor uw portemonnee om goed te vergelijken. Let overigens niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar bijvoorbeeld de garantie of levertijd die de aanbieders hanteren. Ook hierin kunnen grote verschillen zitten! De goedkoopste optie is niet altijd de beste!

Fase 4: Vergunningen regelen

Of u wel of geen vergunning nodig heeft voor uw aanbouw, is geheel afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Iedere gemeente hanteert namelijk andere regels. Over het algemeen geldt: grenst de aanbouw aan een openbare weg of openbaar water, dan is meestal een vergunning nodig. Ook de grootte van de aanbouw telt hierin natuurlijk mee. Controleer dus altijd voordat u een aannemer inhuurt welke vergunningen er nodig zijn.

Ook is vaak een sloopvergunning nodig. Zeker bij het verwijderen van eventueel asbest. Komt uw nieuwe aanbouw aan het water? Dan mag u wellicht vergunningsvrij bouwen, maar heeft u soms wel toestemming nodig van het Waterschap in uw regio.

Tip: begin op tijd met het regelen van vergunningen. Vergunningaanvragen kunnen tot wel 3 maanden duren. Wij kunnen u desgewenst ook helpen bij het regelen van de juiste vergunningen.

Fase 5: Financiering

Een aanbouw bouwen is niet goedkoop. Belangrijk dus dat u vooraf nadenkt over de financiering. Wellicht kunt u het betalen met eigen geld, maar soms is een hypotheek nodig. Afhankelijk van uw situatie kunt u misschien geld opnemen uit uw huidige hypotheek. Als dat niet zo is, kunt u uw hypotheek wellicht verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Vraag in dat geval uw hypotheekadviseur om advies.

Fase 6: Contracten opstellen

Wanneer u alle praktische zaken (zoals vergunningen en de financiering) rond heeft, kunnen contracten opgesteld worden. Dit doet u met uw aannemer en eventuele architect. In deze contracten legt u afspraken vast over de kosten voor de aanbouw, maar ook de oplevertermijn en garantie.

Fase 7: Bouwplanning

Waar een prefab aanbouw vaak al binnen enkele dagen staat, heeft een aanbouw op maat meer tijd nodig. Het is belangrijk om in dat geval een bouwplanning af te stemmen met de aannemer. Zo weet u precies welke bouwplannen wanneer gepland staan en kunt u eventuele vertragingen in de gaten houden.

Fase 8: Aanbouw bouwen

De bouw van uw aanbouw kan beginnen! Afhankelijk van de gekozen aanbouw en eventuele extra opties kan dit proces een week tot enkele weken duren.

Fase 9: Aanbouw opleveren

Wanneer de aanbouw af is, loopt u deze volledig na met de aannemer. Controleer altijd goed of alle opdrachten uit het contract en de offerte zijn uitgevoerd. Bent u tevreden? Dan kunt u volop gaan genieten van alle extra woonruimte!

Vrijblijvende offerte?

Soorten aanbouw

Er zijn een aantal soorten aanbouwen en deze kunnen op verschillende manieren worden geclassificeerd. U kunt uw aanbouw uitkiezen op stijl en dan bijvoorbeeld kiezen voor landelijk, modern of klassiek. U kunt ook kijken naar de oplevering van de aanbouw en dan heeft u de keuze uit casco, standaard en luxe. Als laatste kan er een onderverdeling worden gemaakt naar functionaliteit. U kunt dan denken aan een serre, een woonkamer, een (bij)keuken of een slaapkamer.

Een aanbouw en vergunningen

U kunt een aanbouw vergunningsvrij laten plaatsen, maar dan moet deze wel aan de regels van uw gemeente voldoen. Zo heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig als u de aanbouw aan de voorkant van uw woning plaatst. Ook zijn er bepaalde afmetingen waar u binnen moet blijven als u vergunningsvrij wilt bouwen. Deze hebben te maken met de omvang van uw erf en hoeveel u al heeft bebouwd. De hoogte wordt ook meegerekend en mag niet meer dan 30 centimeter boven de hoogte van de vloer van de eerste verdieping uitsteken. Verder zijn er regels met betrekking tot monumenten en beschermde woningen en moeten de bouwplannen voldoen aan de regels in het bouwbesluit.

Aannemersbedrijf Multi Concurrent weet exact welke regels er gelden in uw gemeente. We kunnen voor u een vergunningsvrije aanbouw ontwerpen en vragen uw vergunningen voor u aan als dat geen optie is.

Keurmerken aanbouw

Een aanbouw is een grote verbouwing die veel geld kost. U wilt daarom verzekerd zijn van een goede en betrouwbare aannemer. Een belangrijke richtlijn of u met een goede aannemer te maken heeft, is het BouwGarant keurmerk.

Aannemers met dit keurmerk moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen en de juiste diploma’s en verzekeringen hebben. Ook moeten deze bedrijven minimaal twee jaar staan ingeschreven bij de KvK. Door een onafhankelijke instantie worden aannemers met een BouwGarant keurmerk regelmatig getoetst op hun offertes en hoe zij bijvoorbeeld meerwerk berekenen. Ook wordt de kredietwaardigheid gecontroleerd.

Daarnaast biedt BouwGarant een klachtenregeling. Gebeurt er iets tijdens de bouw waar u samen met de aannemer niet uitkomt? Dan kunt u een beroep doen op de klachtenregeling van BouwGarant. Wist u dat u een extra BouwGarant garantie kunt afsluiten op uw uw aanbouw? Zo bent u extra verzekerd tegen bijvoorbeeld een failissement van de aannemer en wordt uw aanbouw gegarandeerd afgerond.

Aanbouw door Multi Concurrent

De fundering van een aanbouw

Een aanbouw heeft altijd een fundering nodig. Het is een gebouw dat op nieuwe en onbewerkte grond wordt neergezet en heeft dus ondersteuning nodig. Wij leggen altijd een fundering aan onder uw aanbouw, zodat deze zo lang mogelijk meegaat en onveilige situaties worden vermeden. Het soort fundering dat we plaatsen hangt af van een aantal factoren. Het soort ondergrond is daar één van, maar ook het gewicht en de afmetingen van uw aanbouw spelen mee. Wij doen grondig onderzoek en beschikken over de bouwtechnische kennis, zodat we exact de juiste fundering plaatsen voor uw aanbouw en omstandigheden.

Multi Concurrent uw aanbouw specialist

Extra opties

Wij nemen u alles uit handen als u een aanbouw aan uw woning wilt laten plaatsen. Daarnaast bieden we extra opties aan waarmee u een aanbouw krijgt die nog beter aansluit bij wat u voor ogen heeft.

Kozijnen

Welke kozijnen wilt u in uw aanbouw laten plaatsen? We geven u de keuze uit materialen zoals hout, kunststof en aluminium. Al deze materialen hebben hun eigen voor- en nadelen en bepalen zowel het uiterlijk van uw aanbouw als de prijs. Ook de ramen kiest u zelf uit en u kunt vaste ramen, valramen, kiepramen en draai/kiepramen met elkaar combineren voor de beste samenstelling.

Glas

In deze kozijnen moet uiteraard ook glas komen. En ook dan zijn er een aantal mogelijkheden. We plaatsen standaard HR++ hoogrendementsglas, omdat dat de juiste isolatiewaarde heeft en uw warmte goed bewaard. Maar er zijn ook andere opties, zoals HR+++ glas voor nog beter isolatie, inbraakwerend glas voor extra veiligheid, zonwerend glas als de ramen op het zuiden staan en onderhoudsarm zelfreinigend glas.

Dakbedekking

De standaard dakbedekking voor platte daken is bitumen. U kunt bij ons ook kiezen voor kunststof of EPDM. Heeft uw aanbouw een schuin dak, dan is het mooi om dezelfde dakbedekking te kiezen als bij uw hoofdgebouw, om voor eenheid te zorgen. Wilt u een dakraam, dan plaatsen we die ook voor u.

Dakkoepel

Een manier om extra licht naar binnen te brengen is door middel van een dakkoepel, ook wel lichtkoepel genoemd. Dit is een raam in het dak waarmee de kamer er onder direct van natuurlijk licht wordt voorzien. Daarnaast kan een dakkoepel vaak ook open, wat betekent dat u extra ventilatie heeft binnen. Heeft u andere wensen, zoals een lichtstraat of een dakraam, dan staan wij voor u klaar om u te helpen.

Handige aanbouw-tips

Tip 1: wilt u kosten besparen op uw nieuwe aanbouw? Het loont om materialen zelf alvast aan te schaffen. Dit is vaak vele malen goedkoper dan aanschaffen via een aannemer.
Tip 2: vraag altijd meerdere offertes op bij verschillende aannemers. Zij hanteren niet alleen andere prijzen voor dezelfde aanbouw, maar ook andere levertijden en garanties. Kies aan de hand van al die gegevens voor een aannemer die bij uw situatie past.
Tip 3: geen trek in vergunningen? Een aanbouw aan de achterkant van uw huis kunt u meestal vergunningsvrij bouwen. Voor een aanbouw aan de voorkant of zijkant van uw woning heeft u vrijwel altijd een vergunning nodig.

Een aanbouw laten plaatsen door Multi Concurrent

Multi Concurrent is uw aannemer voor kleine- tot grote projecten en voor al uw verbouw-, restauratie- of onderhoudswerkzaamheden. Besluit u Multi Concurrent aan te nemen voor het ontwerpen en uitvoeren van uw aanbouw, dan ontvangt u de beste service voor een betaalbare prijs. We hechten veel waarde aan scholing en kennis en al onze monteurs zijn erkend en ervaren. Uiteraard hebben ze de juiste vergunningen. Multi Concurrent ontneemt u alle zorgen en wijst een bouwbegeleider voor u aan die uw belangen tijdens het hele bouwproject behartigt. Uw verbouwing is bij ons in goede handen.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.