Aanbouw

Een aanbouw kan in verschillende gevallen de juiste keuze zijn om meer ruimte toe te voegen aan uw woning. Het voordeel is dat de aanbouw voor allerlei doeleinden kan worden ingezet en u zonder een complete verbouwing toch een drastische verandering kunt realiseren. Op deze pagina leest u veel meer informatie over diverse soorten aanbouw, de bijbehorende prijzen en meer nuttige informatie om uw aanbouw te kunnen realiseren.

Ga snel naar

Kosten aanbouw

Het realiseren van een aanbouw is een flink project waarbij veiligheid en professionaliteit vereist zijn. Kies voor een vakkundig en ervaren bouwbedrijf om het beste resultaat te behalen en zo het meest uit uw investering te halen. Want een aanbouw kunnen we zeker een investering noemen, maar daar krijgt u dan ook veel voordelen voor terug.

De kosten voor een aanbouw zijn afhankelijk van verschillende opties die u als klant wenst m.b.t. de aanbouw. Onderstaande tabel kunt u bekijken om een globaal beeld te krijgen van de gemiddelde kosten per type aanbouw:

Soort aanbouwPrefabOp maat gemaakt
Standaard€ 1100 – € 1500 per m2€ 1300 – € 2300 per m2
Standaard aanbouw 3 meter x 5 meter€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe€ 1200 – € 2000 per m2€ 1500 – € 3000 per m2
Luxe aanbouw 3 meter x 5 meter€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco oplevering30% goedkoper

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor een aanbouw aan uw woning? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan. 

Wilt u meer informatie over het realiseren van een aanbouw aan uw woning? Neem contact op met de specialisten van Multi Concurrent, zij adviseren u gratis en vrijblijvend en voorzien u graag van een offerte op maat.

Constructieberekening aanbouw

Voordelen en nadelen van een aanbouw

We zien vaak dat men de overweging lastig vindt m.b.t. het type verbouwing passend bij de wensen. Daarom leggen we u hier kort uit wat wij als voornaamste voor- en nadelen zien van een aanbouw.

Voordelen aanbouw:

Natuurlijk zijn er ook nadelige zaken waar u rekening mee dient te houden in het geval van een aanbouw realiseren. Ook deze hebben we kort voor u op een rijtje gezet.

Nadelen aanbouw:

Kiezen voor prefab aanbouw of maatwerk aanbouw?

Afhankelijk van de situatie kan er worden gekozen voor een prefab aanbouw of een maatwerk aanbouw. Maar hoe maakt u deze keuze? Daarover vertellen we u meer.

Prefab aanbouw

Is het voor u belangrijk dat de aanbouw snel kan worden gerealiseerd, zodat u door kunt met de afwerking of zit u vast aan een strakke tijdsplanning i.v.m. de oplevering? Dan is de prefab aanbouw een prima keuze. Een prefab aanbouw wordt al volledig gebouwd in de werkplaats of fabriek. Het voordeel is dat de prefab aanbouw op locatie dus alleen bevestigd hoeft te worden en dit vaak al in één dag kan worden gerealiseerd. Hier staat wel tegenover dat een prefab aanbouw niet volledig aan te passen is naar specifieke wensen. Een redelijk standaard aanbouw kan dankzij deze variant dus snel worden gerealiseerd, wanneer de wensen rechttoe rechtaan zijn.

Maatwerk aanbouw

In het geval van specifieke wensen voor een aanbouw, afwijkende maten van de standaard of een uitzonderlijke bouwsituatie is een maatwerk aanbouw aan te raden. Een aanbouw volgens maatwerk wordt op locatie volledig gebouwd aan de hand van uw wensen. Dit kost meer tijd en geeft meer rommel, maar geeft als resultaat dat alles tot in de puntjes voor u naar wens verzorgd is en de aanbouw naadloos aansluit op uw woning. Houdt u van details en vind u de complete uitstraling van uw woning belangrijk? Dan is een maatwerk aanbouw in uw geval de beste keuze.

Wilt u graag nog wat meer informatie of zou u advies willen over een aanbouw? De vakkundige bouwspecialisten van Multi Concurrent hebben talloze aanbouwen succesvol afgerond.

Aanbouw laten plaatsen en vergunningen

In sommige gevallen is het plaatsen van een aanbouw vergunningsvrij, maar in andere gevallen zeker niet. In de loop der jaren zijn de wet- en regelgeving m.b.t. het realiseren van een aanbouw wel ietwat versoepeld. Het is belangrijk dat u zich van te voren verdiept in de regels die gelden in uw gemeente rondom het plaatsen van een aanbouw.

Omgevingsvergunning

We leggen u uit in welke gevallen een aanbouw vergunningsvrij is en wanneer dit niet het geval is. In de afgelopen jaren zijn de regels rondom een aanbouw versoepeld. Deze versoepelde voorwaarden gelden alleen bij een aanbouw aan de achterzijde van uw woning en wanneer de woning geen monument is.

Nieuwe regels vergunningsvrije aanbouw:

De mogelijkheden voor vergunningsvrij aanbouwen zijn duidelijk verruimd, maar houd er rekening mee dat in uw geval een omgevingsvergunning mogelijk toch vereist is.

Een aanbouw die dieper of hoger is dan bovenstaande richtlijnen, is dus niet vrijgesteld van vergunningen. Een omgevingsvergunning aanvragen via uw gemeente kost tijd. In sommige gevallen gaat hier wel drie maanden overheen. Verdiep u daarom bij aanvang van de plannen al in de gestelde richtlijnen in uw gemeente, zodat u niet net voor aanvang of tijdens het bouwproces voor vervelende verassingen komt te staan.

Burenrecht

Houd ook rekening met het burenrecht. Burenrecht bestaat als bescherming voor mensen die naast elkaar wonen en houdt in dat u als buren geen hinder van elkaar mag ondervinden. Dit geldt ook tijdens de bouwwerkzaamheden van uw aanbouw. Zorg er dus voor dat uw buren voor de aanvang van het project op de hoogte zijn van de start en duur van de werkzaamheden, zorg dat overlast voor uw buren zo min mogelijk is en natuurlijk houdt u zich aan de bouwgrenzen van u en uw buren.
Zijn uw buren het niet eens met de plannen voor uw aanbouw? Dan staan zij in hun recht om bezwaar aan te maken bij de gemeente tegen uw bouwplannen.

Is voor uw aanbouw een omgevingsvergunning vereist? De professionals van Multi Concurrent kunnen dit proces voor u verzorgen, zodat u zich kunt richten op andere zaken. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Stappenplan werkwijze bij het realiseren van een aanbouw

We nemen u graag mee in de werkwijze van de specialisten van Multi Concurrent tijdens het bouwproces van een aanbouw. Zowel de voorbereidende werkzaamheden als uitvoerende werkzaamheden tijdens de bouw dienen zorgvuldig en nauwkeurig te worden doorlopen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

De vaklieden van Multi Concurrent werken samen met u volgens onderstaand stappenplan.

Stap 1 – voorbereiding

Het is belangrijk dat u voor uzelf goed in kaart brengt wat uw wensen zijn voor de aanbouw. Maak een grove bouwtekening en bedenk voor u zelf of u een standaard prefab aanbouw wilt of liever een aanbouw op maat. Ook het bedenken van de gewenste diepte zorgt ervoor dat u zich direct kunt verdiepen in eventuele vereiste vergunningen.

Bespreek met uw buren de plannen voor uw aanbouw en bespreek met hen hoe zij erover denken. Het is belangrijk om uw buren vanaf stap 1 te informeren, zodat zij zich betrokken voelen bij de situatie. Wanneer uw buren het niet eens zijn met uw voorgenomen bouwproject, staan zij in hun recht om bezwaar te maken bij de gemeente. Logischerwijs vertraagt dit voor u de mogelijke start van het bouwproces.

Stap 2 – Architect of aannemer

Een aanbouw op maat dient vaak te worden uitgewerkt door een architect. Het ontwerp wordt gemaakt aan de hand van uw specifieke wensen en met diverse voorbeelden van uw architect komt u samen tot het perfecte eindresultaat. Kiest u voor een prefab aanbouw? Dan zal een specialist van Multi Concurrent in deze stap de maten opnemen voor de prefab aanbouw.

Stap 3 – Vergunning

Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan vereist zijn voor uw aanbouw. Er gelden verschillende regels bij het realiseren van een aanbouw. Bent u verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen? Dan is nu het moment om dit te starten, zodat u straks geen vertraging oploopt vanwege een nog niet afgegeven vergunning. De doorlooptijd vanaf de aanvraag tot afgifte van de vergunning kan soms wel twaalf weken zijn.

Wilt u het aanvragen van de omgevingsvergunning liever niet zelf doen of vind u dit lastig? De professionals van Multi Concurrent verzorgen dit proces graag voor u. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Stap 4 – Financiering

Het is belangrijk om in kaart te brengen hoe de aanbouw gefinancierd zal worden. Hebt u voldoende eigen spaargeld of is een hypotheek nodig om de aanbouw te kunnen bekostigen? Afhankelijk van uw situatie is het goed om in deze stap in kaart te brengen hoe de financiën het best geregeld kunnen worden.

Wilt u vrijblijvend sparren met een specialist van Multi Concurrent over de financiering van uw project? Onze vaklieden denken met u mee en gaan discreet en zorgvuldig om met de informatie die u met hen deelt. Vraag ons naar de mogelijkheden of neem gratis en vrijblijvend contact op.

Stap 5 – Contract

Wanneer de financiering van het project geregeld is, kunnen we afspraken op papier zetten met elkaar. Zowel voor u als klant als voor Multi Concurrent is het belangrijk dat zaken duidelijk zijn en netjes zwart op wit staan. We sluiten zaken kort zoals de startdatum van het project, de verwachte duur van het bouwproces en natuurlijk de kosten.

Stap 6 – Planning

Wanneer het contract in orde is gemaakt, zullen de vaklieden van Multi Concurrent een uitgebreide planning maken voor het gehele bouwproject. Voor u een leidraad m.b.t. het proces en voor ons een deadline voor de oplevering van het project.

Stap 7 – Bouwen

Wanneer de ontwerpen officieel zijn goedgekeurd, de omgevingsvergunning(en) netjes zijn afgegeven en alle benodigde materialen aanwezig zijn, is het tijd om van start te gaan. De bouw vangt aan op de overeengekomen datum en we werken nauwkeurig aan de hand van onze planning. Is er sprake van plotselinge problemen of vertraging in het bouwproces? Dan bent u als klant hiervan als eerste op de hoogte. Multi Concurrent werkt transparant en vind het belangrijk dat u te allen tijde op de hoogte bent van de zaken rondom het bouwproces.

Stap 8 – Oplevering

We lopen samen met u de aanbouw grondig en nauwkeurig na, zodat we beiden uiterst tevreden zijn over het behaalde resultaat. Bent u geheel tevreden? Dan kunt u vanaf deze stap gaan werken aan de afwerking van de aanbouw om straks te genieten van optimaal woonplezier.

Wenst u de afwerking na oplevering van de aanbouw te laten verzorgen door ervaren professionals? Ook na oplevering van de aanbouw kunnen de specialisten van Multi Concurrent u nog verder van dienst zijn. De volledige afwerking van zowel de binnen- als buitenkant van de aanbouw is mogelijk door onze vaklieden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Vrijblijvende offerte?

Aanbouw en tuinbehoud

Door aan te bouwen aan de achtergevel levert u vrijwel altijd in uw op uw tuin. Voor iemand zonder groene vingers is dit een voordeel, maar het kan ook zijn dat het inleveren op uw tuin u juist weerhoudt van het realiseren van de aanbouw. Er zijn verschillende opties om een aanbouw te realiseren en de tuin grotendeels te (aangepast) te behouden. De verschillende opties voor een aanbouw met tuinbehoud leest u hier.

Dakterras

Door op de nieuwe aanbouw een dakterras te maken, verschuift u eigenlijk een stukje van de tuin naar het dakterras. Zo blijft er de ruimte om er te recreëren en te decoreren, maar dan een verdieping hoger. Lichtinval in de aanbouw én een dakterras? Dan kan een daklicht prima worden geïmplementeerd in een dakterras. Een dakterras is eveneens waarde verhogend voor uw woning.

Serre

Een serre biedt u de mogelijkheid om van binnenuit te genieten van uw tuin. Door de glazen constructie van een serre zit u praktisch in uw tuin, maar kunt u ook in de koude herfst- en wintermaanden genieten van de natuur en rust van uw tuin. Gelukkig dan wel vanuit een warme en lichte serre. Letterlijk levert u dus wel in op uw tuin door het realiseren van de serre, maar dankzij de serre kunt u altijd in warme omstandigheden van uw buitentuin genieten.

Aanbouw van natuurlijk materiaal

Een aanbouw van hout is natuurlijk qua inlevering op uw tuin niet anders dan een aanbouw van stenen, maar het oogt van buiten naar binnen en andersom wel een stuk natuurlijker en ruimer. Daarnaast bent u milieubewust bezig door te kiezen voor duurzame natuurlijke materialen.

Dubbele aanbouw

Een aanbouw op twee verdiepingen kan ervoor zorgen dat er minder diep hoeft te worden aangebouwd, waardoor u een stuk tuin kunt behouden. Een aanbouw van bijvoorbeeld 2 meter op de beneden- én bovenverdieping geeft op beide etages extra ruimte i.p.v. één extra ruimte op de benedenverdieping. De ruimte wordt dus evengoed gecreëerd zoals bij een normale aanbouw, maar dan op twee verdiepingen met een flink tuinbehoud als resultaat. Absoluut het overwegen waard als u een echte tuinliefhebber bent.

Wilt u meer informatie over aanbouwen met tuinbehoud of wenst u advies op maat? Neem contact op met de specialisten van Multi Concurrent, zij denken graag mee met uw project.

houten-aanbouw-scaled

Verschillende keuzes in opbouw en afwerking aanbouw

Inmiddels hebt u allerlei informatie kunnen lezen over de aanbouw en de verschillende keuzes die er zijn. Maar hoe zit het met de afwerking van de aanbouw? Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden met oog op de afwerking van de gerealiseerde aanbouw. Hierover leest u hier meer.

Fundering van de aanbouw

De fundering is van belang om ervoor te zorgen dat er geen scheuren of verzakkingen komen in de aanbouw. De fundering onder de aanbouw is afhankelijk van het type grond dat zich bevindt onder uw woning. Bestaat de grond onder uw woning uit klei en veen, dan wordt gekozen voor een aanbouw op heipalen. Staat uw woning op een zandbodem? Dan is een fundering van beton nodig om het gewicht van de aanbouw op te vangen.

Kozijnen in de aanbouw

Welk materiaal kozijnen u kiest voor de aanbouw is afhankelijk van uw wensen en budget. De meest gekozen materialen zijn kunststof, hout en aluminium. Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Hardhouten kozijnen hebben een lange levensduur, maar vergeven wel een stuk meer onderhoud dan kunststof. Aluminium vergt ook bijna geen onderhoud, daartegenover staat wel een aanzienlijk kortere levensduur.

Glas in de aanbouw

Het is verstandig om te kiezen voor goed isolerend glas in uw nieuwe aanbouw. Goed isolerend glas zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en uw verwarming minder hard hoeft te werken. Zo bespaart u op uw energiekosten. HR++ glas is goed isolerend en is een veel gekozen optie. HR+++ isoleert nog beter, maar is ook kostbaarder per vierkante meter.

Dakbedekking op de aanbouw

Vaak zien we dat er wordt gekozen voor bitumen dakbedekking op een aanbouw. Het gaat om een plat dak waarop bitumen een prima optie is. Een alternatief hiervoor is het groen dak. Niet alleen oogt dit mooi en natuurlijk, ook is dit een zeer milieubewuste keuze.

Dakkoepel op de aanbouw

Een dakkoepel, ook wel daklicht genoemd, zorgt direct voor meer lichtinval. Ook meer frisse lucht is een bijkomend voordeel van een dakkoepel die u zowel kunt openen als sluiten. Een dakkoepel is een populaire keuze bij een aanbouw.

Elektra in de aanbouw

Wilt u graag een aansluiting voor elektriciteit in de aanbouw? De specialisten van Multi Concurrent zorgen ervoor dat de elektriciteit wordt doorgetrokken naar uw aanbouw. Dit voor slechts een kleine meerprijs. Voor u een groot gemak, voor onze professionals een kleine moeite.

Alternatieven voor een aanbouw

Bent u nog niet zeker of een aanbouw de juiste keuze is voor uw woonwensen? Begin niet zomaar aan een aanbouw, want er zijn enkele alternatieve. Deze alternatieven bespreken we hier.

Veranda

Een veranda buiten zorgt ervoor dat u heerlijk overdekt en knus kunt genieten van extra leefruimte buiten in uw tuin. Misschien is een veranda een passend alternatief wanneer een aanbouw voor u net te extreem is.

Verhuizen

Een tekort aan leefruimte in uw woning kan een grote ergernis zijn. Met aanbouwen levert u in de meeste gevallen in op uw tuin, die misschien in uw geval al niet al te groot is, om zo meer leefruimte te creëren. Houdt u zo geen tuin meer over? Dan is verhuizen mogelijk een betere optie. Zeker wanneer de extra woonruimte een vereiste is voor uw wooncomfort kan het goed zijn om rond te gaan kijken naar een nieuwe woning die meer past bij uw huidige woonwensen- en situatie.

Aanbouw door Multi Concurrent

Verschil tussen een aanbouw en uitbouw

Het komt vaak voor dat de begrippen aanbouw en uitbouw door elkaar gehaald worden. Bij het realiseren van een aanbouw ontstaat een nieuwe ruimte, terwijl een uitbouw een verruiming is van een reeds bestaande ruimte.

Veel gestelde vragen

Om mogelijke vragen van u alvast te kunnen beantwoorden, hebben we voor u de meest gestelde vragen hieronder uitgewerkt met de bijbehorende antwoorden.

Een erkende bouwspecialist is in het bezit van het BouwGarant-keurmerk. Dit keurmerk staat voor ervaring en garantie op het geleverde werk van de specialist. Multi Concurrent is in het bezit van dit keurmerk en biedt u garantie op het geleverde werk.

Vergunningsvrij aanbouwen mag u tot een diepte van vier meter en een hoogte van vijf meter.

Een aanbouw van 3 bij 5 meter komt ongeveer uit op een totaalprijs van €21.000,- exclusief afwerking van de afbouw.

Een omgevingsvergunning is nodig bij een aanbouw dieper dan vier meter (en/of hoger dan 5 meter).

Vanuit het burenrecht staan uw buren in hun recht om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente wanneer zij het niet eens zijn me uw voorgenomen bouwplannen.

Aanbouwen aan uw bestaande woning is specialistisch werk en vereist de benodigde kennis en ervaring. Onze specialisten raden u absoluut af om een aanbouw volledig zelf te realiseren. Vakkennis en bouwkundige ervaring is van groot belang om een aanbouw veilig en nauwkeurig te bouwen.

Doorgaans is een aanbouw realiseren mogelijk wanneer de woning in goede staat verkeerd en de tuin ruimte biedt om aan te bouwen. Er zijn uitzonderingen waarbij een aanbouw mogelijk schade kan veroorzaken aan de bestaande woning. Laat daarom altijd een specialist de situatie beoordelen en begin niet zelf aan te bouwen.

Vrijblijvende offerte aanbouw aanvragen

Een aanbouw is een flinke investering in uw woning die u natuurlijk goed wilt overwegen. De specialisten van Multi Concurrent gaan graag met u in gesprek over uw wensen voor een aanbouw om zo voor u een gratis en vrijblijvende offerte op maat te verzorgen. Onze offerte geeft u een reëel beeld van de kosten, de bouwduur, de mogelijke start van de bouw en nog veel andere details. Wilt u vóór de offerteaanvraag graag al contact met een van onze vaklieden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over een offerte of gratis en vrijblijvend advies.

Wij zijn bereikbaar via info@multiconcurrent.nl, telefoonnummer 06-40125121 of middels ons contactformulier op de pagina contact.