Kosten rieten dak

Een rieten dak is prachtig, uniek en heeft een authentieke uitstraling. Wat zijn nou de kosten van een rieten dak? Een rieten dak is tegenwoordig als dakbedekking vrij breed inzetbaar. Op deze pagina leest u alles over wat het laten plaatsen van een rieten dak kost maar ook de levensduur komt ter sprake.

Vraag een vrijblijvende offerte aan en Multi Concurrent komt op basis van uw specifieke wensen tot een offerte op maat. Deze ontvangt u binnen 24 uur en is vanzelfsprekend volledig vrijblijvend! Als u wilt komen wij vrijblijvend uw dak opmeten waarna wij de offerte opstellen na een bezoek aan uw woning.

Ga snel naar

Wat kost een rieten dak?

U wilt natuurlijk weten wat de gemiddelde kosten zijn voor een rieten dak? De gemiddelde kosten liggen tussen de € 90 en € 110 per m2, dit is inclusief BTW en arbeidskosten. De kosten starten ongeveer bij € 28 per m2. Zo zijn er meerdere invloeden die de prijs bepalen. Het type riet, de bereikbaarheid van uw dak en wat er mag gebeuren met uw huidige dakbedekking.

Er zijn tegenwoordig veel meer varianten in rieten daken. Zo kunt u denken aan patentriet waarbij de kosten beginnen bij € 58 per m2 of novariet waarbij de kosten beginnen bij € 117,50 per m2. Het voordeel van deze 2 varianten zijn dat deze rietsoorten brandveilig- en bestand tegen mosvorming zijn. Hieronder vindt u een handige overzicht:

Type rietRietprijs m²Totale prijs
Natuurriet€ 28 – € 40€ 7.400 – € 8.100
Patentriet€ 58 – € 80€ 11.500 – € 13.200
Novariet€ 118 – € 142.50€ 14.800 – € 16.400

Prijsopbouw van kosten voor een rieten dak

De prijsopbouw voor het laten plaatsen van een rieten dak bestaat uit meerdere componenten. De opbouw van een rieten dak gebeurt vaak in het buitenland, vooral in Oost-Europa. Zo komt meer dan 70 % van het riet dat is verwerkt op daken in Nederland uit Oost-Europa (Hongarije, Roemenië) of zelfs uit China.

De prijsopbouw is eigenlijk vrij simpel, zo betaalt u 60 % van de totale kosten aan arbeid, 35 % aan materiaal en de overige 5 % van de totaalprijs bent u kwijt aan voorrijkosten en het deponeren van puin etc. Het leggen van een rieten dak is zeer specialistisch en ambachtelijk werk en dient dan ook te worden uitgevoerd door een gediplomeerde rietdekker. Vandaar ook dat 60 % van de totale kosten word besteedt aan arbeid.

Bij een gemiddelde vierkante meter-prijs van € 100 voor natuurriet, ziet het kostenplaatje er als volgt uit: € 60 voor de arbeidskosten, € 35 voor het riet en € 5 voor de voorrijkosten en kleinmateriaal.

kosten rieten dak

Een rieten dak, pure ambacht

Riet was vroeger het materiaal bij uitstek maar omdat het zo brandgevoelig was, verdween riet snel uit het straatbeeld. Tegenwoordig is riet een luxer product en een echte authentieke manier om uw dak te laten stralen. Van krakteristieke boerderijen tot prachtige nieuwe villa’s zijn hedendaags voorzien van de mooiste rieten daken. Zo komt riet ook weer steeds vaker voor en is riet als dakbedekking aan het stijgen in populariteit. Dit komt eigenlijk omdat ook riet een stuk minder brandgevoelig is geworden. Er zijn tegenwoordig nieuwe methodes waardoor riet een echte concurrent is ten opzichte van andere dakbedekking voor de liefhebber. Kosten voor een rieten dak zijn hoger vanwege de hoge arbeidskosten maar dan heeft u ook wel een prachtig dak.

Is uw dak geschikt voor een rieten dak?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig te bepalen of uw dak geschikt is en hoeft onze professionele dakdekker u hier eigenlijk niet eens te zien. Heeft uw dak een hellingshoek van rond de 45 graden, dan is uw dak geschikt. Heeft u een kleine dakoppervlakte of bijvoorbeeld een dakkapel of carport, dan is een hellingshoek van 30 graden afdoende. Als basis regel kunt u stellen: Hoe steiler het dak, hoe langer uw nieuwe rieten dak in goede staat blijft dus hoe langer de levensduur.

Dit komt eigenlijk omdat het regenwater op uw dak zo snel mogelijk mag worden afgevoerd. Hoe langer het water blijft liggen, hoe sneller het riet slijt en uw rieten dak dus aan vervangen toe is. Als uw dak dus minder stijl is, kunt u altijd vragen of wij komen kijken. Wij willen niet dat u een flinke investering doet, waarna uw dak al na een korte periode weer vervangen moet worden. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen.

Vrijblijvende offerte?

Andere prijsbepalende factoren bij riet

Naast factoren als het type dakconstructie, bereikbaarheid van de woning en bijzonderheden zoals dakkapellen, ramen en schoorstenen, zijn er ook een aantal keuzes die invloed hebben op de prijs van jouw rieten dak.

Rieten dak constructies

(Traditioneel) open dak: Op deze manier worden al eeuwen rieten daken gemaakt. Het riet wordt bevestigd op houten latten, waardoor het riet van binnenuit zichtbaar is. Bij nieuwbouw is dit echter niet meer mogelijk, aangezien volgens het Bouwbesluit aan bepaalde isolatiewaarden voldaan moet worden. Wel kan bij het maken van tuinhuizen gebruik worden gemaakt van een open dak.

Gesloten dak (schroefdak): In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor deze optie. Het riet op je toekomstige dak zal op een dichte ondergrond geschroefd worden. Dit isolatiemateriaal heeft een brandwerend effect en zorgt daarmee voor een hogere prijs dan een open dak.

Soort riet

Natuurriet: Dit riet wordt het meest gekozen door huiseigenaren omdat dit riet uiteindelijk het mooiste resultaat geeft. Echt riet is een beetje onregelmatig van vorm en heeft kleine kleur- en dikteverschillen tussen de rietstengels. Houd je van de charme van een natuurproduct? Dan kom je uit op een kostenplaatje van tussen de €27 en €36 per vierkante meter.

Novariet: Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om kunststof riet te laten plaatsen. Het Novariet is onderhoudsarm, heeft een lange levensduur en is niet brandgevaarlijk. Het belangrijkste voordeel is dat het toepasbaar is op hellingshoeken die te plat zijn voor natuurriet. Dit type riet kost rond de €120 en €140 per vierkante meter.

Patentriet: Ook patentriet is een kunststof riet, maar opgebouwd uit shingles: een schubvormige dakbedekking die dakpansgewijs is opgebouwd. Hierdoor kan het gebruikt worden in een woonkern en op hellingshoeken van minder dan 45 graden. De prijs per vierkante meter patentriet is ongeveer €60 à €80.

Afwerking dak

Keramisch: Dit is de meest toegepaste methode in Nederland en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar rood en zwart zijn de standaard kleuren. Deze afwerking wordt al jaren toegepast en geeft je woning een authentieke uitstraling.

Koper: Ook is het mogelijk om je dak af te werken met nokvorsten gemaakt van koper. Deze keuze wordt minder vaak gemaakt in verband met de hoge prijs van koper. Het koper verandert in de loop der tijd van kleur en geeft je huis een moderne look.

Kunststof: Sinds kort is het ook mogelijk om een kunststof nokvorst te laten plaatsen. Voordeel van dit type afwerking is dat het onderhoudsvrij is en er geen mos of algen op kunnen groeien. In tegenstelling tot de andere nokvorsten kan deze wel in alle weersomstandigheden geplaatst worden.

Extra opties

rieten dak

Voor- en nadelen van een rieten dak

Voordelen

De belangrijkste voordeel is natuurlijk de mooie karakteristieke uitstraling van een rieten dak en een rieten dak voegt ook waarde toe aan uw woning. Vroeger was riet een vreemde keuze en wilde men eigenlijk helemaal geen riet maar dakpannen. Toen waren dakpannen dan ook een teken van welvaart en luxe. Vaak koos men dan met een goed inkomen voor dakpannen aan de voorkant en voor hun achterhuis een rieten dak. Dat is inmiddels wel anders, men kiest voor riet omdat een rieten dak authentiek en mooi is, maar ook getuigd van welvaart.

Nadelen

U kiest niet voor riet als u geen onderhoud wilt plegen of een hoge verzekeringspremie wilt betalen. Kosten voor een rieten dak zijn ook hoger vergeleken met andere vormen van dakbedekking. Hieronder vindt u enkele andere nadelen:

Offerte aanvragen voor een rieten dakbedekking

Bent u overtuigd en wilt u een rieten dakbedekking? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Onze offertes zijn geheel vrijblijvend en u kunt u een offerte verwachten binnen 24 uur. Aarzel niet om ons uw vragen door te mailen of bellen betreft de kosten van een rieten dakbedekking, wij helpen u graag!