PVC dakbedekking

Kunststof dakbedekkingen zoals PVC zijn in de huidige tijd een wel- en veelgekozen soort dakbedekking. Door de duurzaamheid en het kwalitatief goede materiaal en prijzen, heeft een PVC dakbedekking een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Op deze pagina vindt u alle informatie en alle eigenschappen van een PVC dakbedekking. Zo kunt u ook meer lezen over het plaatsen, de alternatieven en natuurlijk de kosten voor het laten plaatsen van een kunststof dakbedekking.

Ga snel naar

Wat is PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is een veel gekozen vorm van dakbedekking. Maar wat is PVC dakbedekking nu precies? PVC dakbedekking bestaat uit Poly Vinyl Chloride (afgekort PVC), een kunststof. Dit materiaal heeft de vorm van een membraan en wordt voornamelijk toegepast op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad. PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen zoals bitumen of polystyreen.

Door de toevoeging van weekmakers (en UV-stabilisatoren) is PVC dakbedekking thermoplastisch. De soepelheid van het materiaal zorgt ervoor dat de dakbedekking kan uitzetten en krimpen bij temperatuurwisselingen. Omdat het materiaal licht, maar toch sterk is, belast deze soort dakbedekking de dakconstructie weinig tot niet.

Dakopbouw

PVC dakbedekking prijs

De kosten voor een PVC dakbedekking bedragen rond de € 50 tot 70 per m2. Zo is de oppervlakte van het dak zeer belangrijk maar ook de kleurm, bereikbaarheid en de vorm van het dak zijn hierin bepalend. PVC is een duurzame keuze en heeft vele voordelen. Zo is PVC recyclebaar, milieuvriendelijk en worstelbestendig. De gemiddelde levens van PVC dakbedekking is zo rond de 40 jaar. Wilt u ook uw oude dakbedekking verwijderen? Dan worden de kosten iets hoger en moeten wij een meerprijs berekenen. Een PVC dakbedekking kan zowel op een licht hellende dek als op platte daken worden gebruikt. In onderstaande prijsoverzicht ziet u de gemiddelde prijzen voor een dakoppervlak van 50 m2. Wij hebben voor een dakoppervlak van 50 m2 gekozen omdat dit de gemiddelde dakoppervlak van daken is in ons mooie kikkerlandje.

Vervangen of plaatsen PVCGemiddelde prijs per m²
Plaatsen nieuwe PVC€ 50 tot € 70
Vervangen PVC€ 90 tot € 120

Voorbeelden van kosten PVC dakbedekking

De kosten van een PVC dakbedekking project kunnen erg uiteen lopen. Dit komt vooral omdat elke dak toch wel anders is en het aantal arbeidsuren, oppervlakte van uw dak en materiaal toch bepalend zijn voor de totale kosten. Wij proberen u toch een beeld te geven van wat u kunt verwachten qua prijzen en de dakbedekking kosten dus hebben wij hieronder een aantal voorbeelden voor u op een rijtje gezet.

Kosten klein project

Heeft uw schuur met platte dak een nieuwe dakbedekking nodig? De gemiddelde oppervlak van schuurdaken in Nederland zijn 15 m2 en dit zou u gemiddeld rond de € 1.400 kosten. Deze € 1.400 is inclusief BTW, arbeid en materiaal.

Kosten gemiddeld project

De meest gekozen vorm van dakbedekking is toch wel op een woning. Als u de dakbedekking van uw woning wilt laten vervangen, reken dan op prijs tussen de € 4.000 en € 5.000. Deze kosten zijn inclusief BTW, arbeid en materiaal en bij desbetreffende prijsvoorbeeld is er uitgegaan van een dakoppervlak van 50m2.

PVC dakbedekking

Eigenschappen van een PVC dakbedekking

Polyvinylchloride, systematische naam polychlooretheen, is een veelvuldig toegepaste thermoplast die ontstaat na polymerisatie van het monomeer vinylchloride. Omdat PVC goedkoop en eenvoudig te bewerken is, wordt het veel toegepast in allerlei takken van de industrie ter vervanging van onder andere hout en beton. Vandaar dat dit een dakbedekking is die veelzijdig wordt gebruikt en waar ook vaak voor word gekozen als dakbedekking. PVC is ook wortelbestendig, waardoor het perfect is voor groendaken als ondergrond. Het heeft geen onderhoud nodig waardoor u optimaal kunt genieten. Een ander groot voordeel van een PVC dak is dat het UV-bestendig is omdat het zonlicht weerkaatst.

Er worden in ons land steeds meer eisen gesteld aan het uiterlijk van het dak. Omdat PVC dakbedekking in meerdere kleuren te verkrijgen is, kiezen steeds meer mensen voor PVC.

Vrijblijvende offerte?

PVC dakbedekking plaatsen: opbouw

Het plaatsen van PVC dakbedekking is geen klus voor een doe-het-zelf-klusser. Het is een specialistische klus waarbij het belangrijk is dat de opbouw volgens een aantal stappen verloopt. Het is daarom raadzaam om voor deze klus een ervaren klusbedrijf in te schakelen! De specialisten van Multi Concurrenten hebben talloze daken voorzien van PVC dakbedekking en vele tevreden klanten gingen u voor!

De opbouw van een dak met PVC bedekking ziet er als volgt uit, van onder naar boven:

Drager en dakbeschot
Helemaal onderaan bevindt zich de drager (houten of betonnen balken) met daarop OSB-platen. Dit zijn sterke panelen op basis van samengeperste houtschilfers.

Dampscherm en isolatie:
Op de OSB-platen wordt een dampscherm geplaatst (doorgaans een folie van polyethyleen) om condensatie in het bovenliggende isolatiemateriaal te vermijden. De isolatie bestaat bijvoorbeeld uit PUR isolatieplaten, die op de OSB-platen bevestigd worden.

PVC folie:
Vervolgens rolt men de banen PVC uit en snijdt men deze op maat indien nodig. De stroken komen vast te liggen aan de hand van lijm die mechanisch verhit wordt (föhntechniek) en zich zo aan de PVC hecht. De naden worden aan elkaar gelast. Om te voorkomen dat de folie in de hoeken loskomt, passen dakwerkers kimfixatie toe. Gewapende strips worden dan op mechanische wijze aan de opstaande kant verankerd. Zo wordt een sterk geheel gevormd dat minder vatbaar is voor scheuren.

PVC dakplaten

Naast PVC folie bestaan er ook PVC dakplaten. Dit zijn doorgaans harde en lichtdoorlatende golfplaten, die voornamelijk gebruikt worden als dakbedekking voor industriële toepassingen of voor uiteenlopende types bijgebouwen. Denk bijvoorbeeld maar aan carports, veranda’s of serres. De platen zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen.

U weet nu meer over PVC folie. Zo weet u dat PVC folie in diverse diktes en kleuren verkrijgbaar zijn maar weet u ook dat er PVC dakplaten te verkrijgen zijn? Dit zijn harde en lichtdoorlatende golfplaten die voornamelijk gebruikt worden voor industriële toepassingen of voor uiteenlopende types bijgebouwen. PVC dakplaten zijn in wit en grijs verkrijgbaar en universeel bruikbaar.

PVC dakbedekking kostenopbouw

Andere soorten kunststof dakbedekking

Er zijn natuurlijk ook andere geschikte soorten kunststof dakbedekking.

EPDM

EPDM is een synthetisch een waterdichte soort rubber met een lange levensduur, van 30 tot 50 jaar. Het materiaal is uiterst flexibel, UV-bestendig en scheur- en krimpvrij. EPDM is ook interessant als het gaat om renovatie. Het kan gewoon bovenop de meeste soorten dakbedekkingen worden aangebracht en scheelt dus sloopwerk. EPDM ligt doorgaans naadloos op het dak, waardoor vrijwel geen kans is op lekkage.

TPO

Een andere duurzame, milieuvriendelijke en elastische kunststof dakbedekking voor platte daken is het zogeten TPO. Dit is een hybride dakbedekking die de goede eigenschappen van PVC en EPDM combineert. De folie kan gelast worden (zoals PVC), maar is tevens lijmbaar (zoals EPDM).

Het uiterlijk van TPO lijkt sterk op PVC dakbedekking, al is de samenstelling anders. TPO kan rechtstreeks op een oude dakbedekking van bitumen of polystyreen worden aangebracht. TPO bevat geen weekmakers, waardoor het materiaal steeds zijn flexibiliteit behoudt. TPO is UV-bestendig, wortelvast, bestand tegen chemicaliën en ook in diverse kleuren verkrijgbaar. TPO gaat doorgaans zo’n 15 tot 40 jaar mee.

Wat zijn de voor- en nadelen van een PVC dak?

PVC dakbedekking kent vele voordelen waardoor deze soort dakbedekking veel gekozen wordt. Natuurlijk kent PVC dakbedekking ook enkele nadelen. Om overzicht te geven van de voor- en nadelen van PVC dakbedekking hebben we onderstaand overzicht voor u opgesteld:

Voordelen PVC dakNadelen PVC dak
Relatief goedkoopPlaatsing is tijdrovend
Wortelbestendige dakbedekkingPlaatsing is voor doe-het-zelvers lastig
Onderhoudsvriendelijke dakbedekkingVerminderde flexibiliteit door de jaren heen
Sterk en waterdicht materiaal met een licht gewicht (gemakkelijk bewerkbaar)Mag niet rechtstreeks op oude dakbedekking van bitumen polystyreen geplaatst worden, er is een scheidingslaag nodig
Brandveilig materiaal
Ecologisch verantwoord materiaal: volledig recyclebaar
PVC reflecteert zonlicht (UV), wat leidt tot een prettiger wooncomfort
Moderne uitstraling
Dakopbouw garage

Stappenplan PVC dakbedekking plaatsen

Het plaatsen van een PVC dakbedekking is geen klus die u zomaar zelf uitvoert. Voor het uitvoeren van deze klus is de nodige ervaring en vakkennis een vereiste. Daarom is ons advies om hier dan ook de vakmannen van Multi Concurrent voor in te huren.

Informeren van klant en inspecteren oude dakbedekking

Is uw dak al voorzien van een dakbedekking? Zo kan er bijvoorbeeld al een laag bitumen of een oude laag PVC aanwezig zijn op uw dak, als dat zo is, dan is de kans vrij aannemelijk dat onze erkende dakdekker de nieuwe PVC dakbedekking hier gewoon overheen kan plaatsen. Dit scheelt een hoop aan tijd en dus in de totale kosten. Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk dat onze dakdekker u adviseert om de oude laag eerst te laten verwijderen. Dan wordt het kostenplaatje helaas wel hoger. Als uw dak na het informeren is geïnspecteerd en schoongemaakt, dan kan het leggen van uw nieuwe PVC dakbedekking dak beginnen.

PVC dakbedekking op maat maken

PVC dakbedekking wordt geleverd als folie op een rol of als dakplaten. Onze erkende dakdekker rolt het PVC uit en snijdt het op maat. Er word hierbij rekening gehouden met een overlap tussen de rollen van minimaal tien centimeter. Zo weet u dat er geen ruimte tussen de naden ontstaat waardoor lekkages kunnen ontstaan. Heeft u een raam of oneffenheden op uw dak? Dan snijdt onze dakdekker op uw dak er omheen.

Bevestigen van PVC dakbedekking op uw dak

Zodra de PVC dakbedekking helemaal passend is gemaakt voor en op uw dak, dan is het tijd om deze daadwerkelijk te bevestigen met een mechanische föhn en lijm. De hitte zorgt er voor, dat de kunststof zich aan elkaar hecht zodat er geen ruimte ontstaat tussen de naden. De dakbedekking van PVC wordt dan door onze vakman met lijm vastgemaakt op uw dak. Dit hele proces kan zonder brandgevaar worden gedaan omdat er geen gasbrander aan te pas komt maar alleen hete lucht.

Vrijblijvende offerte op maat aanvragen

Laat uw PVC dakbedekking door een erkend dakdekkersbedrijf leggen. Dit scheelt u in de kosten en zo weet u zeker dat uw dakbedekking perfect is gelegd en is de kans op lekkages veel kleiner. Wilt u precies weten wat een PVC dakbedekking in uw situatie en voor uw dak of daken gaat kosten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Wij antwoorden u binnen 24 en helpen u graag verder. Mocht u nog algemene vragen hebben? Aarzel dan niet om deze te vragen.