Kosten aanbouw keuken

Een grote keuken, voldoende plek voor het hele gezin en alle opslagruimte die u nodig heeft; dat is allemaal mogelijk als u een keuken laat aanbouwen. Een aanbouw of een uitbouw geeft u meer ruimte en daarmee kunt u de keuken van uw dromen creëren. Of u nu een moderne- of klassieke keuken wilt hebben, een eiland wilt plaatsen, een grote eettafel kwijt wilt of een ontbijt bar, met een aanbouw heeft u de extra ruimte die u daarvoor nodig heeft. En hier leest u alles over hoeveel dat gemiddeld kost.

Ga snel naar

Kosten voor een keuken aanbouw

Als u een keuken laat aanbouwen, dan betaalt u voor de aanbouw zelf en de keuken. Dat doet u samen met een aannemer. De prijs die u betaalt wordt vooral bepaald door de afmetingen en de mate van luxe. De volgende tabel geeft u een goed idee van wat u financieel kunt verwachten, maar – en dit kunt u beneden ook zien – er zijn een groot aantal factoren die invloed hebben op deze kosten. Gemiddeld gezien betaalt u in Nederland de volgende prijzen als u een keuken laat aanbouwen. Hier zitten alle uitgaven bij in, dus materialen, afwerking, arbeidskosten en btw.

Aanbouw keuken afmetingenTotale gemiddelde kosten
6 vierkante meter€ 15.000 – € 20.000
7,5 vierkante meter€ 18.000 – € 23.000
12 vierkante meter€ 21.000 – € 26.000

Prijsvoorbeelden

Het is lastig om u een inbeelding te maken van een keuken van 6 vierkante meter die u €12.000 kost. Wat krijg u voor dat geld terug? Daarom zijn de bovenstaande prijzen beter toe te lichten met een aantal prijsvoorbeelden. U krijgt dan een beter idee van de kosten waarmee u rekening kunt houden als u een keuken zou laten aanbouwen.

Meest gekozen project

Voor enkel een standaard aanbouw van 6 vierkante meter betaalt u gemiddeld €8000. Dit is als u voor de goedkoopste opties gaat, dus prefab, plat dak, standaard ramen en deur, inclusief elektra en de riolering. Daarna moet uw keuken nog worden geplaatst. Kiest u voor een nieuwe keuken, zonder al te veel luxe materialen en apparaten, dan kunt u rekenen op prijzen die beginnen bij €15.000 in totaal. Dit is dan ook de optie die de meeste mensen kiezen. Voor een relatief lage prijs heeft u een prima keuken en 6 vierkante meter extra ruimte.

Groter project

Het is natuurlijk ook mogelijk dat 6 vierkante meter voor u niet genoeg is. Misschien wilt u extra ramen, een schuifpui om naar buiten te gaan, een schuin dak met een dakraam en een keuken gemaakt van de beste materialen en met de beste apparaten. U wilt een kokend water kraan, een grote zelfreinigende oven, plek voor een eettafel en een luxe ruimte waarin u van alle gemakken wordt voorzien. De prijzen voor luxere en grotere projecten lopen snel op en kunnen gemakkelijk meer dan €25.000 kosten. Hier krijgt u dan ook een keuken voor terug waarmee u niets te kort komt.

Schilderwerk herstellen

Soms zijn er door de jaren heen scheuren in uw stukwerk ontstaan uw ervaren schilder herstelt deze in een handomdraai. Ook het vervangen van rotte stukken hout in uw kozijnen of posten behoort tot de werkzaamheden van een schilder zo krijgt u weer een mooi strak kozijn. Het onderhoud van uw schilderwerk kunt u zelf natuurlijk ook uitvoeren, maar een professionele schilder neemt deze werkzaamheden ook graag van u over. Zo kunt u er ook voor kiezen, om alleen de moeilijk te bereiken plekken door een schilder te laten herstellen.

Prijsopbouw keuken aanbouw

Als u een keuken laat aanbouwen, dan gaat het grootste gedeelte van de prijs naar de materialen. Dat komt doordat keukens nu eenmaal duur zijn, maar in een paar dagen kunnen worden geïnstalleerd. De totale prijs die u voor uw nieuwe keuken en aanbouw betaalt bestaat daarom voor 30% uit arbeidskosten en voor 65% uit materialen. De overige 5% is dan voor extra uitgaven, zoals parkeerkosten, voorrijkosten, machinehuur, enzovoorts. Wilt u op uw nieuwe keuken besparen? Dan doet u dat dus het beste door naar de materiaalkosten te kijken en daar te proberen te bezuinigen.

Prijsbepalende factoren totale kosten

De prijzen voor het laten aanbouwen van een keuken lopen erg uiteen. Dat komt doordat er een groot aantal factoren zijn die daar invloed op hebben. Het is dus goed mogelijk dat u een lagere of hogere prijs betaalt dan de gemiddelde kosten die we boven hebben aangegeven. En dat komt dan doordat u bepaalde keuzes maakt die deze prijs veranderen. Het goede nieuws is dat u op die manier invloed kunt uitoefenen op de kosten en de manier waarop deze zijn opgebouwd. U geeft uw geld exact uit waar u dat wilt. Hier vindt u de vier belangrijkste prijsbepalende factoren voor het laten aanbouwen van een keuken.

Formaat keuken aanbouw

Zoals u in de tabel heeft kunnen zien is het formaat de belangrijkste prijsbepalende factor en dat is eigenlijk bij elk bouwproject zo. Hoe groter de aanbouw, hoe meer materialen en arbeidsuren er nodig zijn om deze te plaatsen en hoe hoger de prijs. Een grotere keuken is om dezelfde redenen duurder dan een kleine keuken. Het formaat heeft ook op een andere manier invloed op de prijs, want voor een grotere aanbouw heeft u vaak een vergunning nodig. Het is zeker de moeite waard om uw aannemer te vragen naar een vergunningsvrije aanbouw, zodat u het geld voor de aanvraag en de tijd dat u moet wachten op de uitslag niet verliest.

Maatwerk of prefab?

Een keuken die volledig op maat gemaakt wordt voor u is duurder dan een prefab keuken. Als u kiest voor maatwerk dan krijgt u exact de keuken die u in gedachten heeft, deze is uniek en speciaal voor u ontworpen. Als u voor prefab kiest, dan kiest u uit een aantal standaard opties die de leverancier aanbiedt. U heeft dan minder invloed op het ontwerp, maar omdat uw aanbouw dan al in de fabriek in elkaar gezet kan worden is prefab ook aanzienlijk goedkoper. U bestelt dan als het ware een kant-en-klaar bouwpakket terwijl maatwerk vanaf de grond in elkaar gezet wordt. Deze keuze is persoonlijk, maar heeft wel een grote invloed op wat u uiteindelijk zal moeten betalen.

Type keuken

De keuken is een grote bijdrager aan de prijs. Heeft u al een keuken die u wilt laten zitten en alleen wilt uitbreiden? Dan bent u uiteraard minder kwijt dan wanneer u een volledig nieuwe keuken laat plaatsen. U betaalt voor de keuken zelf (€3500 – €15.000), maar ook voor de werkzaamheden daar omheen. U kunt dan denken aan het demonteren van de oude keuken (€500 – €1500), het verplaatsen van leidingen en elektra (€500 – €1000), het uitbreiden van de meterkast (€500) en het afwerken van de muren en vloeren (€10 – €150 per m2). Daarnaast kunt u een keuken aanschaffen voor een paar duizend euro, of voor een luxe design keuken kiezen die u tien duizenden euro’s kost. Het soort keuken en de bijbehorende werkzaamheden hebben een grote invloed op de uiteindelijke prijs die u betaalt.

Extra opties

Als laatste zijn er altijd extra opties waarvoor u kunt kiezen en ook al maken deze uw aanbouw mooier of gebruikersvriendelijker, ze brengen de prijs ook omhoog. Enkele voorbeelden van extra opties zijn het plaatsen van verwarming (vloer of radiator), zonwering, het afwerken van muren en vloeren, het plaatsen van een schuifpui, van specialiteitsglas, van extra (dak)ramen of een hellend dak. De extra opties bieden u een uitstekende manier om uw aanbouw te laten aansluiten bij wat u nodig heeft en tegelijkertijd niet te veel te betalen aan functies die u toch niet gebruikt. Denk hier dus even goed over na, want het is vaak goedkoper om ze direct uit te laten voeren, dan om er tot een later tijdstip mee te wachten.

Handige bespaartips

Een nieuwe aanbouw met een keuken is uw droom. U geeft de investering graag uit, maar wilt uiteraard ook niet te veel betalen. De onderstaande bespaartips helpen u de uiteindelijke kosten laag te houden.

Bouwen zonder vergunning: vraag uw aannemer om een vergunningsvrije aanbouw te plaatsen. Als u de keuken aan de achterkant van uw woning bouwt, dan is dat erg goed mogelijk. U heeft dan de kosten en administratie voor de aanvraag niet en kunt sneller beginnen met bouwen, omdat u niet op de uitslag hoeft te wachten.

Casco bouwen: bent u zelf erg handig? Vraag dan om een casco bouwwerk. De wind- en waterdichte schil wordt voor u neergezet, maar u doet de afwerking zelf. De prijs voor een casco aanbouw ligt 30% lager.

Tweedehands: in Nederland worden er schitterende tweedehands keukens te koop gezet en deze kosten u een fractie van de prijs van een nieuwe keuken. Sommige tweedehands keukens zijn nog maar een paar jaar oud en hebben nog een heel lang leven in zich. Vind een tweedehands keuken die u mooi vindt en die past en u bespaart duizenden euro’s.

Vrijblijvende offerte?

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Vrijblijvende offerte opvragen bij Multi Concurrent

Wilt u een keuken laten aanbouwen en weten hoeveel dat u kost? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij Multi Concurrent en u ziet exact waar u aan toe bent. Wij werken met erkende monteurs die kwaliteit en vakmanschap leveren, maar hanteren daarvoor gunstige en betaalbare prijzen. Vul daarom ons contactformulier in of bel ons en we gaan direct voor u aan de slag.