Multi-Concurrent-logo-zwart-geel

Kosten aanbouw

Als u een aanbouw wilt laten plaatsen, dan investeert u in de toekomst. U creëert meer ruimte in huis, uw woning wordt aangepast op uw eigen behoeften en u hoeft niet te verhuizen. Daarnaast stijgt uw woning automatisch in waarde. Er zijn verschillende soorten aanbouwen en deze gaan allen gepaard met een ander prijskaartje. We hebben hier de gemiddelde kosten voor een aanbouw voor u op een rijtje gezet.

Ga snel naar

Hoeveel kost een aanbouw?

De prijs van een aanbouw is afhankelijk van vele factoren:

Om u toch een richtlijn te geven van de prijzen van een aanbouw sommen we in de tabel hieronder enkele standaard opties op. We gaan hierbij uit van een standaard formaat aanbouw van 5 bij 3 meter.

Soort aanbouwPrefab (goedkoopste optie)Op maat gemaakte aanbouw
Standaard aanbouw€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe aanbouw€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco aanbouw
(kale oplevering)
-30%-30%

Kosten aanbouw per m2

Bovenstaande tabel geeft enkel de prijzen weer van een aanbouw van 5 x 3 meter. Kiest u liever voor maatwerk? Hieronder vindt u de gemiddelde kosten van een aanbouw per m2. Deze prijzen zijn incl. arbeidsuren en btw.

Afmeting aanbouwGemiddelde prijs per m2
2 x 2 meter€ 10.500 – € 15.000
3 x 2 meter€ 13.000 – € 17.500
4 x 2 meter€ 17.000 – € 19.000
5 x 2 meter€ 17.500 – € 20.000
6 x 2 meter€ 19.500 – € 22.500

Prijsopbouw aanbouw

Zoals hierboven aangegeven gaat het om gemiddelde prijzen. De exacte prijs van een aanbouw wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Hieronder sommen we de prijsopbouw van een aanbouw voor u op, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Formaat van de aanbouw

Vanzelfsprekend geldt: hoe groter de aanbouw, hoe duurder hij is. Bovenstaande tabellen geven u een indruk wat de prijs is per m2. De grootte van een aanbouw kunt u meten op twee manieren: de breedte van de aanbouw en de diepte van de aanbouw. Veel mensen kiezen ervoor de breedte van hun woning aan te houden bij de aanbouw. De diepte van de nieuwe aanbouw is grotendeels afhankelijk van uw tuin. Ook is het zo dat hoe groter de aanbouw, hoe groter de kans dat u een vergunning moet aanvragen. Ook het aanvragen van bouw- en sloopvergunningen kost geld.

Op maat gemaakte aanbouw of een prefab aanbouw

Een groot prijsverschil zit in de keuze voor een op maat gemaakte aanbouw of een prefab aanbouw. Een prefab aanbouw is een standaard model die u uitkiest uit een catalogus. U heeft dus minder inspraak in de details van het uiterlijk van de aanbouw. Daar staat wel tegenover dat een prefab aanbouw kant en klaar in de fabriek gebouwd kan worden, in uw tuin wordt gehesen en vaak al binnen enkele dagen staat. Dat scheelt al snel € 1.500 – € 2.000 op de totaalprijs.

Een aanbouw op maat laten maken is duurder omdat deze stap voor stap gebouwd moet worden op locatie. Maatwerk is altijd duurder dan een standaard model aanbouw. U krijgt voor dat geld dan wel een aanbouw die volledig naar uw wensen en smaak is gebouwd.

Materiaal van de aanbouw

Een aanbouw bestaat uit verschillende materialen. Natuurlijk de aanbouw zelf (stenen, hout), maar ook voor de kozijnen, vloerbekleding en dakbedekking kunt u kiezen uit verschillende materialen. Kiest u voor kunststof kozijnen? Deze zijn een stuk goedkoper dan stalen kozijnen. Kiest u voor een standaard bitumen dakbedekking of voor duurdere dakpannen zodat de aanbouw aansluit op uw woning? Vloerbedekking is goedkoper dan een hardhouten vloer. En zo zijn er vele keuzes te maken als het gaat om materialen.

Deuren en ramen

Een belangrijk onderdeel van een aanbouw zijn de ramen en deuren. Hierin zitten grote prijsverschillen. Veel mensen kiezen bij een aanbouw het liefst voor een schuifdeur of schuifpui (€ 1.250 – € 1.500), die een stuk duurder is dan een standaard deur. Hoe groot zijn de ramen die u in de aanbouw laat zetten? Wilt u meer natuurlijk licht? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een dakkoepel (€ 2.000 – € 2.750). Stuk voor stuk keuzes die de totaalprijs van uw aanbouw bepalen.

Een onderdeel van de ramen en deuren is het glas. Kiest u voor een standaard HR glas? Of duurder glas zoals HR+++? De prijzen tussen HR en HR+++ glas varieren van € 70 – € 120 per m2.

Fundering

Afhankelijk van het type ondergrond en de grootte (en zwaarte) van de aanbouw kan het nodig zijn om eerst een fundering te leggen voordat we de aanbouw kunnen plaatsen. Dat brengt natuurlijk een meerprijs met zich mee. Heipalen kosten bijvoorbeeld zo’n € 1.450 per stuk.

Extra opties

U kunt de aanbouw zo compleet mogelijk laten opleveren. Denk aan het aftimmeren van de aanbouw (€ 350), stucen (€ 1.150), het aanleggen van de elektra (€ 500) en een centrale verwarming (€ 1.150) etc.

Prijsvoorbeelden

Uit de bovenstaande tabel ziet u dat de kosten voor een aanbouw van 15 vierkante meter erg uiteen kunnen lopen. Kiest u voor aluminium kozijnen, bijvoorbeeld, dan kiest u voor de duurste optie. Kunststof is de helft goedkoper. Ook het soort glas, de dakbedekking die u kiest, eventuele ramen of een lichtstraat in het dak, de vloerbekleding, verwarming, enzovoort hebben direct invloed op de prijs die u betaalt. Daarom is het beter om de prijs per voorbeeld te bekijken, zodat u een beter idee krijgt van wat er bij uw situatie past.

De goedkoopste optie

Het is mogelijk om uw aanbouw casco te laten opleveren. Dat betekent dat het bouwwerk wind- en waterdicht is, maar dat de afwerking niet is gedaan. Stucwerk, verven, de vloerbedekking, verwarming, verlichting en alle andere werkzaamheden binnen moeten dan nog worden uitgevoerd. Het voordeel van deze optie is dat u 30% van de prijs bespaart. Als u handig bent doet u de afwerking van uw aanbouw zelf en bent u in staat daar een unieke ruimte van te maken. Het nadeel is dat dit veel werk is en tijd kost die u misschien niet heeft. De prijzen voor een casco aanbouw van 15 vierkante meter beginnen bij €11.500.

Gemiddelde keuze

De meeste mensen kiezen er echter voor om toch een volledig opgeleverde gemaakte aanbouw te kiezen. Door een prefab aanbouw te nemen bespaart u geld. Deze is snel geplaatst, dus de werkzaamheden leveren nauwelijks overlast op. Omdat prefab aanbouw al in de fabriek is samengesteld en alleen nog in elkaar gezet moet worden, zijn de ontwerpmogelijkheden die u heeft wel minder. Voor een standaard prefab aanbouw van 15 vierkante meter betaalt u gemiddeld €20.000 en voor een luxe afwerking is dat €24.000.

De meest luxe keuze

U kunt ook voor de meest luxe optie gaan en een op maat gemaakte aanbouw nemen met vloerverwarming, aluminium kozijnen, zonwering, een schuifpui, elektra, een gietvloer, een schuin dak met dakpannen en een lichtstraat. Dit is de meest luxe keuze en dat betekent dat u ook het meeste betaalt. De prijzen voor een dergelijke aanbouw kunnen oplopen tot wel €45.000 en meer. Dat is natuurlijk een groot bedrag, maar u bent van alle gemakken voorzien en krijgt een unieke aanbouw, exact toegepast op uw wensen en behoeften.

Handige bespaartips

Het laten plaatsen van een aanbouw hoeft niet duur te zijn en tot op zekere hoogte heeft u de kosten zelf in de hand. Door slimme keuzes te maken en door uw geld juist te verdelen betaalt u exact voor wat u nodig heeft en niet meer. Kies bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen, maar laat wel een schuifpui installeren. We hebben hier nog enkele andere handige bespaartips voor u verzameld.

Overweeg een serre: het is vaak goedkoper om een serre te laten plaatsen dan een aanbouw. Het resultaat is hetzelfde en u krijgt in beide gevallen extra ruimte. Serres zijn gemakkelijk duizenden euro’s goedkoper en een schitterende toevoeging aan iedere woning.

Vergunningsvrij: vraag uw ondernemer om voor u een vergunningsvrije aanbouw te ontwerpen. U bespaart dan tijd en geld en loopt niet het risico dat u misschien wordt afgewezen.
Casco oplevering: bent u handig? Dan kunt u 30% van de kosten besparen als u uw aanbouw casco laat opleveren. U moet deze dan zelf verder afwerken, maar voor de ervaren klusser is dat geen probleem.

Offertes vergelijken: vraag offertes op bij verschillende bouwbedrijven en u kiest gemakkelijk het aanbod met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Vrijblijvende offerte?

Aanbouw uitbesteden aan Multi Concurrent

Een aanbouw zelf bouwen wordt afgeraden. Tenzij u heel handig bent neemt dit namelijk nogal een risico met zich mee. Het bouwen van een aanbouw is meer dan alleen 4 muren metselen met een dak erop. De fundering moet gelegd worden en de aanbouw moet wind- en waterdicht zijn. Voorkom problemen en extra kosten en laat uw aanbouw bouwen door een vakspecialist.

Bent u op zoek naar een betrouwbare aannemer om uw aanbouw te laten bouwen? Multi Concurrent bouwt al decennialang aanbouwen aan de meest uiteenlopende woningen. Van een moderne stijl aanbouw tot klassiek. Al onze vakmensen zijn bovendien opgeleid, ervaren en hebben de benodigde certificering.

Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. U krijgt uw eigen bouwbegeleider aangewezen die de bouw van uw aanbouw van A tot Z begeleidt. Bij Multi Concurrent krijgt u volledige ontzorging voor een betaalbare prijs.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen