Kosten aanbouw

Een aanbouw kan een flinke meerwaarde geven aan uw woning en levert bovendien een flinke dosis extra wooncomfort op. Maar hoe groot is nu precies de investering in een aanbouw en met welke eventuele andere kosten dient u nog meer rekening te houden? Op deze pagina vind u alles over het aanbouwen aan uw woning en de daarbij horende kosten.

Ga snel naar

Hoeveel kost een aanbouw?

Een aanbouw laten bouwen is mogelijk op allerlei manieren. Er zijn talloze keuzes in afmetingen, prefab of maatwerk, materialen en afwerking. Aan de hand van deze factoren zal er een totaalprijs berekend worden. 

De professionals van Multi Concurrent begrijpen dat u zich graag goed wilt oriënteren in de prijzen die gehanteerd worden voor het aanbouwen aan uw woning. Daarom ziet u in onderstaand overzicht enkele gemiddelde prijzen voor een prefab aanbouw en een aanbouw op maat.

Onderstaande prijzen zijn de gemiddelde kosten voor de aanschaf van de aanbouw, exclusief arbeidskosten en voorrijkosten. Aan deze fictieve gemiddelde prijzen zijn rechten te ontlenen.

Soort aanbouwPrefab (goedkoopste optie)Op maat gemaakte aanbouw
Standaard aanbouw€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe aanbouw€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco aanbouw
(kale oplevering)
-30%-30%

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie inclusief btw. Voor exacte prijzen voor het plaatsen van een aanbouw raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Prijsvoorbeelden per type aanbouw

De prijs voor het laten bouwen van een aanbouw aan uw woning kan dus enorm variëren en is met name afhankelijk van uw wensen voor de bouw. Onderstaand hebben we enkele korte voorbeelden gemaakt van diverse situaties met bijbehorende prijskaartjes.

Voordeligste situatie

Wilt u graag extra ruimte creëren met een aanbouw aan uw woning, maar is uw budget enigszins beperkt? Dan is een prefab aanbouw zonder extra’s incl. een basis afwerking mogelijk de slimste keuze. Een prefab aanbouw wordt vooraf gefabriceerd in de werkplaats en kan op die manier kant-en-klaar op locatie geplaatst worden. Hierop bespaart u tijd, dus arbeidskosten.

Praktische situatie

Vind u het fijn om de zaken uit handen te geven en aan de hand van uw wensen de perfecte aanbouw te laten realiseren inclusief afwerking? De professionals van Multi Concurrent bouwen voor u een prachtige aanbouw op maat met de gewenste uitstraling passend bij uw woning (klassiek/modern). Nauwkeurig en zorgvuldig wordt de aanbouw afgewerkt incl. elektra. De totale kosten voor dit project ligt gemiddeld tussen de €30.000,- en €35.000,-

Uitgebreide situatie met luxe

Een aanbouw met flinke afmetingen, naadloos aansluitend op de stijl van uw woning en op maat gemaakt inclusief diverse luxe extra’s kan oplopen tot een totaalprijs van gemiddeld €55.000,-. Denk bij luxe opties aan vloerverwarming, luxe kozijnen of een prachtige (glazen) schuifpui.

Prijsopbouw bij een aanbouw

Bij Multi Concurrent vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de prijzen die we rekenen, zodat u weet waar u nu eigenlijk voor betaalt. We leggen u in dit stuk uit hoe de totaalprijs voor het laten plaatsen van een aanbouw aan uw woning zijn opgebouwd bij Multi Concurrent.

Materiaalkosten

De meeste kosten zitten in de aanschaf van de materialen om uw glazen aanbouw te kunnen realiseren. De benodigde materialen kosten gemiddeld 60% van de totaalprijs.

Arbeidskosten

Om uw aanbouw te kunnen bouwen zijn diverse vaklieden nodig. De totale arbeidskosten bedragen ongeveer 38% van het totaalbedrag.

Voorrijkosten

Indien u zich wat verder uit de omgeving van Multi Concurrent bevindt, zijn wij genoodzaakt voorrijkosten te rekenen. Uiteraard houden we deze kosten zo laag mogelijk en daarom liggen de gemiddelde voorrijkosten op 2% van het totaalbedrag.

houten-aanbouw-scaled

Prijs bepalende factoren bij een aanbouw

Een aanbouw biedt talloze voordelen voor uw woning en kan op allerlei manieren worden gebouwd. Natuurlijk spelen uw persoonlijke wensen op diverse vlakken mee in de uiteindelijke totaalprijs voor een aanbouw. Kiest u een aanbouw inclusief vouwdeur of toch liever vaste deuren en ramen? Naast deze keuze zijn er nog allerlei verschillende keuzes m.b.t. een aanbouw die de totaalprijs flink kunnen verhogen (of verlagen).

Verschillende keuzes die de totaalprijs voor een aanbouw beïnvloeden:

Afmetingen van de aanbouw

Het formaat van de aanbouw is afhankelijk van uw wensen, de bestaande woning en de plek waar u wenst aan te bouwen. Vaak wordt er gekozen voor een aanbouw met eenzelfde afmeting als de bestaande woning, maar een alternatieve afmeting kan daarentegen een heel speels en modern effect aan uw woning geven.

Onderstaand de uitgangspunten voor het bouwen van meer of minder breedte en/of diepte:

Prefab aanbouw

Een prefab aanbouw wordt al volledig gebouwd in de werkplaats of fabriek. Het voordeel is dat de prefab aanbouw op locatie dus alleen bevestigd hoeft te worden en dit vaak al in één dag kan worden gerealiseerd. Hiermee bespaart u dus aanzienlijk wat arbeidskosten, gezien de snelle plaatsing. Helaas staat hier wel tegenover dat een prefab aanbouw niet volledig aan te passen is naar specifieke wensen. De gemiddelde kosten voor een prefab aanbouw liggen €2.500,- lager dan bij een maatwerk aanbouw.

Maatwerk aanbouw

Een maatwerk aanbouw is een kostbaardere investering die dan ook enkele voordelen biedt t.o.v. een prefab aanbouw. Geheel naar wens te bouwen, naadloos aan te sluiten op uw bestaande woning en te bouwen op talloze manieren. De mogelijkheden zijn bij een maatwerk aanbouw dus aanzienlijk groter dan bij een prefab aanbouw. Gemiddeld ligt de prijs voor een aanbouw op maat €2.500,- hoger dan een prefab aanbouw.

Deuren en ramen

Een aanbouw is zonder deuren en ramen natuurlijk niet af. Het type ramen en deuren dat u kiest is van invloed op de totaalprijs van de aanbouw. Kiest u redelijk standaard voor een houten deur en kozijnen of gaat u voor meer luxe met een schuifpui van glas? Onderstaand diverse keuzes inclusief toelichting en de gemiddelde kosten van Multi Concurrent.

Wilt u graag advies van een specialist over de ramen en deuren in uw aanbouw? Neem gerust contact op met Multi Concurrent voor gratis en vrijblijvend advies over de keuzes voor uw aanbouw.

Heipalen

De fundering van een aanbouw dient in sommige gevallen te worden gelegd met heipalen. Dit is zeker niet in alle gevallen nodig, laat daarom een professional ten alle tijden beoordelen of dit nodig is voor het bouwen van de aanbouw. Zo komt u niet tijdens de werkzaamheden alsnog voor een vervelende verrassing te staan. De gemiddelde kosten voor het laten slaan van heipalen als fundering ligt op €750,- per heipaal.

Extra opties

Bij het aanbouwen aan uw woning is het mogelijk om te kiezen voor een aantal extra opties. Denk bijvoorbeeld aan verwarming in de aanbouw, maar ook elektra en simpelweg de afwerking na de bouw. Onderstaand vind u de gemiddelde kosten van enkele extra opties door de specialisten van Multi Concurrent.

Extra optieGemiddelde prijs
Geveldoorbraak in de aanbouw€ 2.750
Stucwerk in de aanbouw€ 1.000
Elektra in de aanbouw€ 425
Centrale verwarming (incl. radiator) in de aanbouw€ 1.000
Aftimmeren van de aanbouw€ 275

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie inclusief btw. Voor exacte prijzen voor het plaatsen van een aanbouw raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Vrijblijvende offerte?

Exacte kosten weten voor een aanbouw?

Het laten bouwen van een aanbouw is een flinke verandering aan uw woning. Een keuze die niet over één nacht ijs gaat. De specialisten van Multi Concurrent gaan graag met u in gesprek over uw wensen voor een aanbouw om zo voor u een gratis en vrijblijvende offerte op maat te kunnen opstellen. Onze offerte geeft u een uitgebreid beeld van de kosten, de bouwduur, de mogelijke start van de bouw en nog veel andere details.

Wilt u vóór de offerteaanvraag graag al contact met een van onze vaklieden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over een offerte of gratis en vrijblijvend advies.

Vergunning nodig voor een aanbouw?

In sommige gevallen is het plaatsen van een aanbouw vergunningsvrij, maar in andere gevallen zeker niet. In de loop der jaren zijn de wet- en regelgeving voor het aanbouwen aan een bestaande woning wel iets versoepeld. Het is belangrijk dat u zich van te voren verdiept in de regels die gelden in uw gemeente voor het plaatsen van een aanbouw.

Omgevingsvergunning

We leggen u uit in welke gevallen een aanbouw vergunningsvrij is en wanneer dit niet het geval is. In de afgelopen jaren zijn de regels rondom een aanbouw versoepeld. Deze versoepelde voorwaarden gelden alleen bij een aanbouw aan de achterzijde van uw woning en wanneer de woning geen monument is.

Nieuwe regels vergunningsvrije aanbouw:

De mogelijkheden voor vergunningsvrij aanbouwen zijn duidelijk verruimd, maar houd er rekening mee dat in uw geval een omgevingsvergunning mogelijk toch vereist is.

Een aanbouw die dieper of hoger is dan bovenstaande richtlijnen, is dus niet vrijgesteld van vergunningen. Een omgevingsvergunning aanvragen via uw gemeente kost tijd. In sommige gevallen gaat hier wel drie maanden overheen. Verdiep u daarom bij aanvang van de plannen al in de gestelde richtlijnen in uw gemeente, zodat u niet net voor aanvang of tijdens het bouwproces voor vervelende verassingen komt te staan.

Casco of prefab aanbouw

Een aanbouw laten bouwen aan uw woning is een gedeeltelijke verbouwing. Afhankelijk van de keuze voor een casco of prefab aanbouw kan er een reële tijdsplanning aan het project worden gemeten. Een casco aanbouw houdt in dat de aanbouw op maat gemaakt wordt op locatie, vanaf de grond. Een prefab aanbouw wordt gedeeltelijk vooraf gefabriceerd waardoor plaatsing sneller verloopt. Onderstaand leggen we beide begrippen nader toe.

Prefab aanbouw

Is het voor u belangrijk dat de aanbouw snel kan worden gerealiseerd, zodat u door kunt met de afwerking of zit u vast aan een strakke tijdsplanning i.v.m. de oplevering? Dan is de prefab aanbouw een prima keuze. Een prefab aanbouw wordt al volledig gebouwd in de werkplaats of fabriek. Het voordeel is dat de prefab aanbouw op locatie dus alleen bevestigd hoeft te worden en dit vaak al in één dag kan worden gerealiseerd. Hier staat wel tegenover dat een prefab aanbouw niet volledig aan te passen is naar specifieke wensen. Een redelijk standaard aanbouw kan dankzij deze variant dus snel worden gerealiseerd, wanneer de wensen rechttoe rechtaan zijn.

Casco aanbouw / maatwerk aanbouw

In het geval van specifieke wensen voor een aanbouw, afwijkende maten van de standaard of een uitzonderlijke bouwsituatie is een maatwerk aanbouw aan te raden. Een aanbouw volgens maatwerk wordt op locatie volledig gebouwd aan de hand van uw wensen. Dit kost meer tijd en geeft meer rommel, maar geeft als resultaat dat alles tot in de puntjes voor u naar wens verzorgd is en de aanbouw naadloos aansluit op uw woning. Houdt u van details en vind u de complete uitstraling van uw woning belangrijk? Dan is een maatwerk aanbouw in uw geval de beste keuze.

Waardevermeerdering voor uw huis

Naast het feit dat een aanbouw meer leefruimte en woonplezier geeft, zijn er ook financiële voordelen aan verbonden. De waarde van uw woning stijgt door het laten plaatsen van een aanbouw, zeker wanneer u rekening houdt met onderstaande punten:

Veel gestelde vragen

Om mogelijke vragen van u alvast te kunnen beantwoorden, hebben we voor u de meest gestelde vragen hieronder uitgewerkt met de bijbehorende antwoorden.

Een aanbouw van 3 bij 5 meter komt ongeveer uit op een totaalprijs van €21.000,- exclusief afwerking van de aanbouw. Inclusief afwerking, elektra en eventueel één of meerdere opties komt de gemiddelde prijs uit tussen de €25.000,- en €75.000,-.

Een professioneel gebouwde aanbouw op maat kan naadloos aansluiten op uw woning en creëert meer woonruimte (dus woonplezier). Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de aanbouw eveneens een waardeverhoging is voor uw woning. Een aanbouw is dus een investering die zich later aan u terugbetaalt bij een eventuele verkoop van de woning.

Een omgevingsvergunning is nodig bij een aanbouw dieper dan vier meter (en/of hoger dan 5 meter).

Hoewel de termen dikwijls door elkaar gehaald worden en toch een geheel ander project inhouden, komen de prijzen van beide projecten wel overeen. Of het nu gaat om een uitbouw of aanbouw: de gemiddelde kosten liggen ongeveer gelijk.

Een aanbouw laten plaatsen door Multi Concurrent

Wilt u graag een aanbouw die naadloos overloopt in uw bestaande woning en meer woonoppervlakte geeft? Of bent u juist op zoek naar een speelse uitstraling van uw woning en hoopt u dit met een kleine aanbouw te kunnen realiseren? Wat uw reden tot aanbouwen ook is, de vakkundige specialisten van Multi Concurrent zorgen ervoor dat uw project een groot succes wordt. Vanaf de ontwerpen van de aanbouw tot de complete afwerking kunt u bij onze professionals terecht. Onze expertise is breed en ruim inzetbaar, evenals onze enthousiaste bouwkundige specialisten.

Door te kiezen voor een samenwerking met Multi Concurrent kiest u voor ervaring, vakkundigheid en een hoogstaande service om u als tevreden klant de deur uit te zien lopen. We zien u graag op locatie met een heerlijke kop koffie om uw plannen door te nemen. Of wenst u vooraf even telefonisch contact met een van onze vaklieden? Neem contact op met ons om de diverse mogelijkheden te bespreken!

Wij zijn bereikbaar via info@multiconcurrent.nl, telefoonnummer 06-40125121 of middels ons contactformulier op de pagina contact.