Vergunning aanbouw

In Nederland heeft u voor het uitvoeren van grote werkzaamheden aan uw woning vaak een vergunning nodig. Als u in een monument woont of als uw woning deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht, dan krijgt u daar altijd mee te maken. Maar ook als dat niet zo is zijn er situaties waarin u een vergunning moet hebben voordat u kunt gaan bouwen. Het laten plaatsen van een aanbouw is daar geen uitzondering op. Bent u van plan om een aanbouw te laten plaatsen, dan vindt u hier handige informatie over vergunningen en vergunningsvrij bouwen.

Ga snel naar

Wat kost een vergunning?

Als u de exacte kosten wilt weten voor het aanvragen van een vergunning, dan is de gemeente de plek om naartoe te gaan. Er is geen vaste prijs voor vergunningen in heel Nederland, want de gemeente bepaalt dat. Dat betekent dat u in één woonplaats een andere prijs betaalt dan in de andere. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de prijs voor de vergunning voor uw uitbouw 2% is van de kosten van de aanbouw. Dat zijn dan de kosten exclusief de btw. We hebben enkele voorbeelden samengevat in het onderstaande overzicht.

Kosten aanbouw exclusief btwGeschatte kosten vergunning
€ 10.000€ 200
€ 15.000€ 300
€ 20.000€ 400
€ 25.000€ 500

Vergunningplichtig bij een aanbouw?

De regels over vergunningen bij het plaatsen van een aanbouw verschillen enigszins per gemeente. Als u de exacte regels wilt weten, dan is het dus het beste om deze daar op te vragen. Het goede nieuws is wel dat deze sinds 2014 versoepeld zijn en dat u nu een grotere aanbouw kunt laten plaatsen zonder dat u daar een vergunning voor nodig hebt. Er zijn wel enkele situaties waarin u altijd een vergunning nodig hebt:

Als u niet bij één van de bovenstaande drie groepen hoort, dan mag u uw aanbouw vergunningsvrij bouwen als:

Hoe een vergunning aan te vragen?

Als u een vergunning aan wilt vragen dan gaat u naar het omgevingsloket van uw gemeente. U kunt daarvoor zelf naar het gemeentehuis gaan, maar tegenwoordig is alles ook online te regelen. Bij het omgevingsloket kunt u een check doen om te zien of u een vergunning nodig heeft. Is dat het geval, dan doet u daar ook de aanvraag. U heeft dan wel een aantal documenten nodig:

Nadat u uw aanvraag heeft ingediend krijgt u binnen 8 tot 16 weken antwoord. In die tijd wordt gekeken of uw plan past binnen het bestemmingsplan van de gemeente, of deze voldoet aan de regels in het Bouwbesluit en of uw aanbouw het uiterlijk van uw straat niet te veel verandert. Ook de buren worden gevraagd of ze bezwaar hebben tegen uw plannen. Als uw vergunning is afgewezen krijgt u ook de mogelijkheid om één keer bezwaar te maken.

Handige tips bij het aanvragen van een vergunning

Ook al klinkt het allemaal erg vanzelfsprekend, het aanvragen van een vergunning vergt veel tijd en dient correct te worden gedaan. U moet documenten verzamelen en alles zo exact mogelijk inleveren om de kans op een afwijzing te voorkomen. Met de onderstaande tips helpen we u dat zo goed mogelijk te doen.

Eerst naar de gemeente: het begint allemaal bij het omgevingsloket van uw gemeente, want zij bepalen wat de procedure is. Aangezien dit per gemeente verschilt, is dit de eerste plek waar u naartoe gaat. U vraagt alle informatie op die u nodig heeft, controleert of u inderdaad een vergunning nodig heeft en kunt vervolgens aan de slag.

Spreek met uw aannemer: aannemers weten vaak heel goed wat er nodig is voor het aanvragen van een vergunning. Zij kunnen u voorzien van de juiste documenten en gegevens die u nodig heeft om uw argumenten kracht bij te zetten. Sommige aannemers kunnen de aanvraag zelfs voor u doen en dat is geen slecht idee. Zij weten exact wat de gemeente wil zien. Ze hebben ervaring met het aanvragen van vergunningen en kunnen dat vaak veel sneller regelen dan u.

Een goede organisatie: het is altijd verstandig om goed georganiseerd te werk te gaan. Doe eerst navraag over de documenten die nodig zijn en verzamel die één voor één in een speciale folder op uw computer. Geef ze een duidelijke naam, zodat u exact weet welk document welke informatie bevat. Pas als u zeker weet dat u alles verzameld heeft, kunt u de aanvraag indienen. Staan alle documenten in dezelfde folder, dan is het alleen nog een kwestie van uploaden.

Voor een dakopbouw heeft u altijd een vergunning nodig van uw gemeente. Deze vergunning vraagt u aan bij het Omgevingsloket. Voordat uw aanvraag wordt goedgekeurd moet het voldoen aan het Bouwbesluit, het Bestemmingsplan en de Welstandsnota.

Wij kunnen informatie verstrekken over de emissiegraad van onze werkzaamheden in een uitgebreid bouwplan. We kunnen ook bouwbegeleiding zoals een architect voor u regelen. Met behulp van specialisten stelt u een plan op voor het krijgen van een vergunning. Deze presenteert u dan aan de gemeente voor het bouwproces begint. Wij kennen de procedures en kunnen een zo hoog mogelijke kans creëren dat de vergunningsaanvraag voor een dakopbouw wordt goedgekeurd. Daarnaast is het belangrijk dat de constructie van uw woning een opbouw toestaat.

Hulp nodig? Multi Concurrent helpt u graag

Het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van uw aanbouw komt precies en er is nogal wat administratief werk aan verbonden. Niet iedereen heeft daar de tijd of het geduld voor. Multi Concurrent heeft jaren lang ervaring met het aanvragen van vergunningen en staat voor u klaar om u daarbij te helpen. Wij weten exact wat uw gemeente wil zien en hoe u uw aanvraag het beste indient. Samen zorgen we ervoor dat u uw vergunning krijgt en dat u snel kunt overgaan tot het uitvoeren van de werkzaamheden.

Vrijblijvende offerte?

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen