Bitumen dakbedekking

Een bitumen dakbedekking, wat is dit nu precies? Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, ziet u veel terug op onze Nederlandse daken (platte). Bitumen is ijzersterk en heeft wel een levensduur tot 30 jaar. Misschien vraagt u zich af wat de kosten zijn, of de kosten per m2 voor een bitumen dakbedekking? Op deze pagina vindt u alle kosten en handige informatie betreft dakleer. Bitumen is erg geliefd omdat Bitumen betaalbaar is en er ook de mogelijkheid is, om bitumen over uw huidige dakbedekking heen te plaatsen.

Wilt u weten waarom bitumen zo geschikt is voor een plat dak en de gemiddelde prijzen zijn? Lees dan snel verder.

Ga snel naar

Wat kost een bitumen dakbedekking per m2?

Wilt u een betaalbare dakbedekking per m2? Dan is bitumen de dakbedekking voor u. Een bitumen dakbedekking is namelijk de goedkoopste vorm van dakbedekking voor platte daken. Zo verleent het materiaal zich prima voor objecten met platte daken zoals een aanbouw, een veranda, een schuur of een dakkapel. De totaalprijs per m2 wordt onder andere bepaalt of uw oude dakbedekking algeheel vernieuwt mag worden of dat deze over uw oude dakbedekking geplaatst kan worden. Ondanks de relatief lage kosten beschermt bitumen al decennia lang platte daken in Nederland. Bekijk hieronder de gemiddelde prijs voor een bitumen dak per m2.

Dakbedekking werkzaamhedenPrijs per m² Levensduur
Nieuwe laag bitumen dakbedekking over oude dakbedekking€ 35 tot € 5030 tot 40 jaar
Verwijderen van oude dakbedekking en leggen bitumen dakbedekking€ 50 tot € 7535 tot 45 jaar

Heeft u bijvoorbeeld een dakoppervlak van 30 m2 dat u wilt laten bekleden met bitumen dakbedekking, dan kunt u rekening houden met een totaalprijs van rond de € 1.000 voor plaatsing over uw bestaande dakbedekking en rond de € 1.800 voor complete vernieuwing van uw huidige dakbedekking.

kosten bitumen dakbedekking

Prijsopbouw bitumen dakbedekking

Hoe worden de kosten van een bitumen dak nou precies berekend? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen, zo gaat 55 % van de kosten in het materiaal zitten, 35 % in de arbeidskosten en 10 % in het afvoeren van puin en oude materialen. Het dakoppervlak is natuurlijk ook belangrijk, hoe groter het oppervlak, hoe minder u relatief per m2 betaalt. Onze ervaren dakdekkers kunnen dan meer m2 maken zonder dat zij zich opnieuw hoeven voor te bereiden met gereedschap en materialen.

Wat is bitumen nou eigenlijk?

Bitumen is een viskeus vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen die voorkomen in ruwe aardolie. Na fractionele destillatie kan het mengsel gescheiden worden van de andere bestanddelen van aardolie zoals nafta, benzine of diesel en blijft het als zwaarste bestanddeel achter. Het kan ook in de natuur zelf gevormd worden, zonder tussenkomst van de mens. Bitumen werd jaren terug al op oude schepen gebruikt om deze waterdicht te maken. Bitumen wordt hedendaags nog steeds veel gebruikt op Neerlandse platte daken. Bitumen ontstaat zoals u al heeft kunnen lezen, tijdens de productie van ruwe olie, daardoor is bitumen een sterke bestanddeel, met eigenschappen die je niet zomaar even over het hoofd ziet en is bitumen  zeer geschikt zijn voor dakbedekkingen. Hieronder vindt u enkele van deze eigenschappen:

In Nederland is het verstandig om voor een dakbedekking te kiezen, die uw omgeving beschermt tegen de strenge Nederlandse weersinvloeden. Daar is bitumen dakbedekking is een prima kandidaat voor. Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen, die vindt u hieronder:

Om deze nadelen eigenlijk niet te doen, is er binnen de bitumenwereld gemodificeerd en is bitumen verder ontwikkeld, beter bekend als de varianten APP en SBS.

bedekken van dak Bitumen

Bitumen dakbedekking: APP

Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in het dakleer. Dit zorgt ervoor dat de bitumen soepeler en buigzamer wordt en dit lost de gebrek aan elasticiteit op. APP zorgt er ook voor dat uw bitumen dakbedekking meer UV-bestendig wordt en dat uw dak minder onderhoudt nodig heeft.

Bitumen dakbedekking: SBS

Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekent dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in het dakleer. Dit zorgt ervoor dat de bitumen soepeler en buigzamer is maar ook dat uw dakbedekking een nog grotere kleefkracht heeft waardoor u de kans van lekkages nog aanzienlijker verkleint.

Een nadeel van SBS is dat het dakleer poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Kiest u voor bitumen met SBS dan luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen zodat het bitumen niet zacht wordt en u de kans op lekkages ook verkleint.

Hoe wordt bitumen geplaatst?

Het dak wordt eerst grondig gereinigd, waarna onze dakdekkers aan de slag gaan met het uitrollen van het dakleer totdat uw dak volledig bedekt is met bitumen. De randen worden bijgesneden en al het materiaal wat niet benodigd is, wordt verwijderd van de rollen dakleer en hierna wordt het overtollige afval gelijk afgevoerd. Zo is er meer ruimte om schoon te werken en dat komt uw nieuwe dakbedekking ten goede.

De rollen worden weer opgerold en nu gaan onze dakdekkers beginnen met het branden van de onderlaag. Dit wordt gedaan met een brander. Branden is de enige manier om bitumen stevig, goed en waterdicht aan een dak te bevestigen. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het opnieuw uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Dit moet nauwkeurig gebeuren anders ontstaat er brand en dat wilt niemand. Gelukkig weet ons dakdekkersbedrijf precies wat te doen maar ook zeker wat niet!

Het laatste wat mag gebeuren is de bitumen dakbedekking aan te drukken met een aandrukroller. Zo wordt het een mooi geheel en zo zorgen wij ervoor, dat de naden perfect op elkaar aansluiten. Zo, nu kunt u genieten van uw nieuwe dakbedekking en kunt u er de komende jaren  gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarna kan uw genieten van uw nieuwe dakbedekking. De levensduur is tussen de 30 en 40 jaar en hoeft u voorlopig uw dak niet opnieuw te voorzien van dakbedekking.

Pas op: Zoals al eerder aangegeven, de enige juiste manier om uw dak te voorzien van bitumen, is door deze te branden. Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan zelfklevende bitumen dakbedekking. Doe dit niet alstublieft niet. Het dakleer is hierdoor zoveel gevoeliger voor lekkages en de kwaliteit is gewoon een stuk minder. Laat uw dakbedekking aanleggen door een professioneel dakbedekkersbedrijf zoals Multi Concurrent. Zo voorkomt u veel ellende.

Vrijblijvende offerte?

Andere opties voor bitumen als dakbedekking?

U heeft een plat dak en wilt weten of er ook andere opties zijn als dakbedekking? Natuurlijk, de keuzes voor een plat dak bestaan uit PVC dakbedekking of EPDM dakbedekking. PVC dakbedekking is een geschikte kandidaat als u op zoek bent naar een witte variant die de zon ook nog eens verslaat. Zo kunt u in de zomer toch lekker koel binnen zitten. PVC zorgt ervoor dat u dak snel afkoelt en dat merkt u ook binnenshuis.

EPDM heeft als grote voordeel dat deze vorm van dakbedekking een levensduur heeft van wel 45 tot 55 jaar.

3 gouden tips voor een langere levensduur

Voordat u een aanbouw of dakkapel laat plaatsen, willen wij u eerst informeren over de benodigde vergunningen.