Kosten erker aanbouwen

Een erker is een schitterende aanvulling op iedere woning. Niet alleen creëert u er net wat meer ruimte mee in uw kamer, er komen zeeën van natuurlijk licht binnen en een erker is gewoon gezellig en knus. Wilt u uw woning verkopen, dan is deze met een erker meer waard en sneller verkocht. Het laten aanbouwen van een erker hoeft niet duur te zijn, maar heeft wel een groot aantal voordelen voor u. Daarom hebben we hier alle financiële informatie samengevat die u nodig heeft als u een erker aan uw woning wilt laten bouwen.

Ga snel naar

Wat zijn de kosten voor het aanbouwen van een erker?

Zoals bij elk bouwproject het geval is, zijn er een groot aantal factoren die de prijs beïnvloeden en erkers zijn daar geen uitzondering op. De afmetingen, de materialen, de fundering, de extra opties en een mogelijke vergunning die nodig is zullen de prijs allen doen stijgen of juist doen dalen. Over deze prijsbepalende factoren leest u later meer. Hier geven we u een inzicht in de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een erker aan uw woning. De arbeidskosten, materiaalkosten en btw zijn daar al bij inbegrepen.

Afmetingen erkerTotale kosten
3 meter breed x 1 meter diep€ 4000 – € 4500
3 meter breed x 1,5 meter diep€ 6000 – € 6500
4 meter breed x 1 meter diep€ 5300 – € 5800
4 meter breed x 1,5 meter diep€ 8200 – € 8600
5 meter breed x 1 meter diep€ 6750 – € 7250
5 meter breed x 1,5 meter diep€ 10.000 – € 11.000

Prijsvoorbeelden

De informatie in de bovenstaande tabel is vrij abstract. U ziet hoeveel u moet betalen voor verschillende erkers, maar u leest er niet aan af wat u daar exact voor terugkrijgt. Daarnaast zijn er extra opties die de prijs doen stijgen en daar wordt ook niets over vermeld. Het is het beste om de prijzen toe te lichten met voorbeelden en daarom hebben we hier drie situaties geschetst. U ziet zo beter wat u voor het aanbouwen van een erker betaalt en wat daar dan bij is inbegrepen.

Normale erker

Onder een normale erker verstaan we een standaard erker zonder extra toevoegingen. In Nederland zijn de standaard afmetingen 3 meter breed bij 1 meter diep. De standaard erker is netjes afgewerkt, heeft kunststof kozijnen met HR++ glas en een plat dak. Bij het bouwen is geen fundering nodig geweest. Voor een dergelijke standaard erker betaalt u gemiddeld €4250 inclusief btw, materialen en arbeidskosten.

Grotere erker

Het is goed mogelijk dat u een grotere erker wilt laten plaatsen. Een erker die dieper gaat dan 1 meter, zodat u er een gezellige zitplek onder kunt maken, bijvoorbeeld. Als uw kamer langer is dan 3 meter, wilt u mogelijk ook een bredere erker laten plaatsen. Daarnaast wilt u graag een hellend dak en glas in lood laten verwerken in uw ramen. Op die manier betaalt u meer, maar krijgt u meer ruimte waar u echt wat mee kunt en heeft uw erker een schitterend traditioneel uiterlijk. Voor een erker van 5 meter breed en 1,5 meter diep, inclusief de ramen en het dak, betaalt u €12.000 tot €13.000.

Extra fundering

Als u een grotere erker laat plaatsen en u gebruikt een zwaar materiaal, dan is het wel verstandig om een fundering te laten plaatsen. Ook bij bepaalde grondsoorten is een fundering ten zeerste aan te raden, om verzakking en grote teleurstelling in de toekomst te voorkomen. Met fundering weet u zeker dat uw erker de tand des tijds probleemloos kan doorstaan en uw aannemer als uw aannemer er niet al over begint, dan is het verstandig om het zelf als onderwerp aan te dragen. Voor fundering betaalt u gemiddeld €750 tot €1000 extra, afhankelijk van de afmetingen van uw erker. Dit is nooit weggegooid geld, want u koopt er een erker mee die net zo lang mee zal gaan als uw woning zelf.

Prijsopbouw erker

De ene erker is de andere niet. Een erker is immers erg smaakgevoelig. Er zijn verschillende keuzes die u kunt maken die van invloed zijn op de prijs van uw nieuwe erker. Hieronder sommen we daarom de prijsopbouw van een erker overzichtelijk voor u op.

Formaat van de erker

Het grootste deel van de prijsopbouw van een erker wordt bepaald door het formaat. Hoe groter de erker, hoe duurder. Heeft u een budget? Dan zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de erker minder diep te maken, maar wel de afwerking te geven die u zo mooi vindt. Bovenstaande tabel geeft al een goede indruk wat een erker kost per m2. Voor iedere extra meter komt er ongeveer € 750 (meter in de diepte) tot € 1.250 (meter in de breedte) bij.

Erker aan de voorzijde of achterzijde van uw woning

Een belangrijke keuze die u moet maken is of u de erker aan de voorzijde van uw woning laat bouwen of aan de achterzijde. Aan de voorzijde van uw woning heeft u namelijk in de meeste gevallen een vergunning nodig. Wanneer u een erker aan de achterzijde van uw woning bouwt, heeft u vaak geen vergunning nodig. Aangezien een vergunning aanvragen geld kost, kan dit dus al snel een paar honderd euro schelen.

Plat dak of hellend dak

Standaard wordt een erker met een plat, bitumen dak geleverd. Wilt u liever een hellend dak, bijvoorbeeld omdat dit mooier bij uw woning past? Dan komt daar een meerprijs bij van circa € 450 – € 750 (afhankelijk van het formaat van de erker).

Glas

Een erker bestaat grotendeels uit glas. Het type glas dat u kiest bepaalt dan ook voor een groot deel de prijs van de erker. Zo kunt u kiezen voor standaard HR glas, maar ook voor HR+++ glas. De prijzen tussen HR en HR+++ glas varieren van € 70 – € 120 per m2. Kiest u voor karakteristiek glas-in-lood? Dan komt er gemiddeld zo’n € 325 bovenop de prijs. Ook bijzondere glastypen zoals zelfreinigend glas of extra isolerend glas zorgen voor een prijsstijging van de erker. Die laatste verdient zichzelf daarentegen terug door de energiebesparing.

Afwerking van de erker

Een erker wordt in de basis altijd keurig afgewerkt opgeleverd. De erker is dus afgetimmerd, gestuct en geverft. Om kosten te besparen kunt u ervoor kiezen om de erker casco te laten opleveren. Dat betekent dat hij wel wind- en waterdicht is, maar dat u bovenstaande werkzaamheden zelf uitvoert. Dit levert u al snel een kostenbesparing op van gemiddeld 30%.

Prijsbepalende factoren totale kosten

We hebben al een aantal keren aangegeven dat de totale kosten sterk onderhevig zijn aan de keuzes die u maakt. Deze prijsbepalende factoren beïnvloeden hoeveel u betaalt en geven u de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de kosten. Door ergens te besparen (bijvoorbeeld op het glas) kunt u ergens anders meer uitgeven (bijvoorbeeld aan een hellend dak). Ook als u met een budget werkt is het verstandig om deze factoren te nemen en zo te ziek hoe u geld op uw erker kunt besparen. We hebben voor u de belangrijkste prijsbepalende factoren op een rijtje gezet, zodat u zelf kunt zien waar u geld wilt neerleggen en waar u geld wilt besparen.

Formaat erker

U heeft duidelijk gezien in ons prijsoverzicht dat de afmetingen een grote invloed hebben op de prijs. En de afmetingen zijn dan ook de grootste prijsbepalende factor bij het plaatsen van een erker. Het is mooi om een halve meter verder de diepte in te gaan, maar voor die extra halve meter betaalt u dan wel €2000 tot €3000 extra. Ook een extra meter in de lengte kost u gemiddeld €1300 per erker. Als u werkt met een budget, dan bespaart u geld door voor een kleiner formaat te kiezen. U krijgt nog steeds de unieke sfeer in huis die een erker creëert, maar dat zonder de hoge kosten.

Voor- of achterkant?

U heeft de optie om uw erker aan de voorkant, aan de zijkant of aan de achterkant te laten plaatsen. Deze keuze heeft invloed op de prijs die u betaalt. Als u de erker aan de voorkant van uw woning laat aanbouwen, dan weet u zeker dat u daar een vergunning voor aan moet vragen. Dat kost tijd en geld, want een vergunning is niet gratis. Daarnaast is er altijd een kans dat u deze niet krijgt en dat u uw project moet staken. Plaats uw erker aan de achterkant van uw woning en u weet zeker dat u geen vergunning nodig heeft. De erker kan sneller geplaatst worden en u vermijdt de kosten voor de vergunning volledig.

Extra opties

Als laatste zijn er altijd extra opties die u aan uw erker toe kunt laten voegen. Deze maken hem mooier of gebruikersvriendelijker en natuurlijk ook duurder. Een erker wordt standaard met een plat dag geleverd. Wilt u daar een hellend dak van maken, dan kunt u rekenen op een meerprijs van €500. Ook voor speciaal glas, zoals HR+++ isolatieglas, inbraakwerend glas, zonwerend glas of zelfreinigend glas betaalt u meer en deze kosten kunnen oplopen tot €500 tot €750. Voor een glas in lood raam betaalt u €300 per vierkante meter. Dat staat schitterend in een erker, maar gaat vergezeld met een groter prijskaartje.

Vrijblijvende offerte?

Voor- en nadelen van een erker aanbouwen

Een erker is een prachtige aanvulling op uw woning. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, sommen we de voor- en nadelen van een erker hieronder voor u op.

Voordelen erker

Nadelen erker

Multi Concurrent bespaartips

Bij Multi Concurrent bent u al verzekerd van gunstige en betaalbare prijzen. Onze erkende monteurs komen uw erker graag plaatsen. Wilt u nog meer geld besparen op deze werkzaamheden, dan hebben we hier onze eigen handige bespaartips voor u verzameld.

Casco oplevering: u kunt uw erker ook casco laten opleveren. Dat betekent dat deze lucht- en winddicht wordt gemaakt, maar dat u de afwerking binnen nog zelf moet doen. Het afwerken van de vloer, de muren en eventueel timmerwerk, stucwerk of sauswerk doet u dan zelf. Di is perfect voor ervaren klussers en de besparing is gemiddeld 30%.

Vergunningsvrij: we hebben het al even aangegeven, maar het is zeer de moeite waard om met uw aannemer te spreken over vergunningsvrij bouwen. Zonder deze kosten en zonder het tijdsverlies heeft u uw erker sneller en voor een lagere prijs.

Goede isolatie: uw erker wordt altijd geïsoleerd, omdat dat verplicht is volgens de richtlijnen in het Bouwbesluit. Als uw woning een goede isolatiewaarde heeft, kies dan voor dezelfde isolatiewaarde voor uw erker. Anders verliest u daar onnodig warmte en dat ziet u terug op uw energierekening.

Keurmerken

Keurmerk aannemer

Voor het aanbouwen van een erker wilt u verzekerd zijn van een goede en betrouwbare aannemer. Een belangrijke richtlijn of u met een goede aannemer te maken heeft, is het BouwGarant keurmerk.

Aannemers met dit keurmerk moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen en de juiste diploma’s en verzekeringen hebben. Ook moeten deze bedrijven minimaal twee jaar staan ingeschreven bij de KvK. Door een onafhankelijke instantie worden aannemers met een BouwGarant keurmerk regelmatig getoetst op hun offertes en hoe zij bijvoorbeeld meerwerk berekenen. Ook wordt de kredietwaardigheid gecontroleerd.

Daarnaast biedt BouwGarant een klachtenregeling. Gebeurt er iets tijdens de bouw van de erker waar u samen met de aannemer niet uitkomt? Dan kunt u een beroep doen op de klachtenregeling van BouwGarant. Wist u dat u een extra BouwGarant garantie kunt afsluiten op uw erker? Zo bent u extra verzekerd tegen bijvoorbeeld een failissement van de aannemer en wordt de bouw van uw erker gegarandeerd afgerond.

Keurmerk erker

Bij de keuze voor een erker kunt u letten op bepaalde keurmerken. Zo is Komo een collectief keurmerk in de bouw. Het Politiekeurmerk en een SKG keurmerk laten zien hoe betrouwbaar de kozijnen zijn. Is het hang- en sluitwerk in orde en hoe inbraakwerend zijn de kozijnen in uw nieuwe erker? Kiest u graag voor een duurzame erker, dan kunt u letten op het FSC keurmerk. Dit keurmerk staat voor duurzaam bosbeheer en laat dus zien dat het hout in uw nieuwe kozijnen op een verantwoorde manier gekapt is.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bij Multi Concurrent stellen we een vrijblijvende offerte voor u op als u deze aanvraagt via de telefoon of ons online contactformulier. U ziet dan direct wat wij u kunnen bieden en voor welk bedrag. Bij ons krijgt u kwaliteit, vakmanschap en een volledige ontzorging. We wijzen een projectbegeleider aan die uw belangen behartigt en die klaarstaat als u vragen of opmerkingen heeft. Wacht dus niet langer, neem contact op met Multi Concurrent en uw nieuwe erker is ook in de kortste keren een feit.