Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn enorm in populariteit gestegen. Veel mensen die op zoek zijn naar nieuwe kozijnen voor hun woning, kiezen voor kunststof. Kunststof kozijnen zijn verreweg de goedkoopste optie en gaan bovendien het langst mee! Ook zijn ze zeer veilig en onderhoudsarm. En wie bij kunststof kozijnen nog steeds denkt aan die saaie witte raamomlijstingen heeft het mis! Qua design is er tegenwoordig ongelofelijk veel mogelijk. Kunststof kozijnen kunnen geleverd worden in kleur en zelfs met een houtnerf. Hierdoor zijn ze een aantrekkelijke optie voor ieder type woning.

Ga snel naar

Waarom kiezen voor kunststof kozijnen?

De meeste mensen kiezen voor kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hebben namelijk veel voordelen ten opzichte van andere type kozijnen. Ze zijn goedkoop, onderhoudsarm, hebben een lange levensduur en bieden een goede isolatie voor je woning. Hieronder sommen we alle voordelen van kunststof kozijnen overzichtelijk voor je op.

Goedkoop

Kunststof kozijnen hebben een aantrekkelijk prijskaartje. Van alle soorten kozijnen zijn kunststof kozijnen het goedkoopst. En dat terwijl ze wel 50-75 jaar meegaan!

Kunststof kozijnen zijn gemiddeld 15% goedkoper dan houten kozijnen. En 20% goedkoper dan aluminium kozijnen!

Onderhoudsarm

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Dat betekent dat je er vrijwel geen omkijken naar hebt.

Kunststof kozijnen:

Lange levensduur

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur. Ze gaan gemiddeld 50-75 jaar mee. Even ter vergelijking: een zachthouten kozijn gaat gemiddeld 20 jaar mee en een aluminium kozijn 40 jaar.

Isolerend

Kies je voor kunststof kozijnen, dan kun je veel geld besparen op je jaarlijkse energierekening. Kunststof kozijnen isoleren namelijk zeer goed! Dat komt omdat kunststof kozijnen grotendeels hol zijn van binnen. De binnenkant van een kunststof kozijn is als het ware opgebouwd uit schotjes. Een soort kamers waarin stilstaande lucht zit. Deze lucht zorgt voor een optimale isolatie.

Let op: wil je optimaal profiteren van de isolerende werking van een kunststof kozijn? Kies dan ook voor isolerend glas. Voor woonhuizen wordt HR++ glas aangeraden. Dit glas heeft een isolerende coating en een speciaal gas tussen de glazen. Dit alles kan je al snel een besparing opleveren van zo’n € 250,- per jaar.

Veilig tegen inbraak

Kunststof kozijnen zijn moeilijk te ontgrendelen door inbrekers. Ze hebben namelijk speciale scharnieren die je niet zomaar uit de hengsels kunt tillen.

Veilig tegen brand

Kunststof kozijnen zijn zeer moeilijk ontvlambaar én zelfdovend. Ze vatten dus niet zomaar vlam en zullen een eventuele brand niet bevorderen.

Veel mogelijkheden qua design

Bij kunststof kozijnen denken veel mensen aan de ietwat saaie witte kozijnen. Niks is minder waar! Tegenwoordig kun je kunststof kozijnen krijgen in vele designs en kleuren. Zo is er altijd wel een kozijn te vinden die bij jouw woning past. Wist je dat we tegenwoordig zelfs kunststof kozijnen leveren met houtnerf? Hierdoor zijn ze niet van echt hout te onderscheiden, en multi-inzetbaar voor zowel moderne woningen als monumentale panden.

Waar worden kunststof kozijnen van gemaakt?

Kunststof kozijnen zijn gemaakt van PVC (polyvinylchloride). PVC is goedkoop en eenvoudig te bewerken. Ook is PVC veel minder schadelijk voor het milieu dan vroeger. Toen werden er nog loodhoudende stoffen gebruikt voor de productie van PVC. Tegenwoordig zijn die schadelijke stoffen vervangen door organische stoffen en op tin gebaseerde stoffen.

Kunststof kozijnen kosten

De kosten voor kunststof kozijnen verschillen natuurlijk per project en woning. Zo is de prijs afhankelijk van:

De prijs van kunststof kozijnen begint bij € 850,-. Dit is inclusief HR++ glas en montage.

Kunststof kozijn prijzen

In de tabellen hieronder sommen we verschillende prijzen, mogelijkheden en situatieschetsen voor je op.

ProjectGemiddelde prijsVoorbeeld
Reparatie (uurtarief 1 monteur)€ 120 – € 160Je kozijn is licht beschadigd. Zonde dus om hem te vervangen. Er komt een monteur langs die je huidige kozijn in een uurtje repareert.
Vast raam€ 600 – € 1200Je wilt je huidige kozijn laten vervangen of een nieuw kozijn laten plaatsen in een nieuwbouwwoning.
Draai- of kiepraam€ 800 – € 1400Voor een draai- of kiepraam ligt de prijs gemiddeld € 200,- hoger dan die van een vast raam.
Openslaande deurkozijnen€ 2000 – € 3500Je wilt graag openslaande deuren zodat je meer licht krijgt in je woning.

Laat je altijd goed adviseren wat de beste oplossing is voor jouw woonsituatie. Misschien hoeft je kozijn nog helemaal niet vervangen te worden, maar kan deze ook gerepareerd worden. Dat scheelt in de portemonnee!

Glas prijzen

Het is slim om zowel de kozijnen als het glas bij één leverancier te bestellen. Dit bespaart op de totaalkosten. Zoveel soorten kunststof kozijnen, zoveel soorten glas. De glassoorten uit de tabel hieronder hebben allemaal hun eigen vorm van isolatie. Vraag onze specialisten welke glassoort het beste is voor jouw woonsituatie.

GlassoortGemiddelde prijsMate van isolatie
Dubbel glas (standaard)€ 65 – € 80 per m²Matig
HR glas standaard€ 75 – € 90 per m²Voldoende
HR++ glas€ 85 – € 100 per m²Goed
HR+++ glas€ 100 – € 130 per m²Uitstekend

Daarnaast kun je kiezen voor extra’s zoals een ventilatierooster. Dit is belangrijk voor een goede luchtcirculatie in huis. Het zorgt voor droge lucht en vermindert kans op schimmels. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het washok is een ventilatierooster aan te raden. Een ventilatierooster kost tussen de € 15 – € 60,-.

Kunststof kozijnen zijn ook verkrijgbaar inclusief hor. Dit houdt ongewenste insecten buiten! Een hor kost tussen de € 65 – € 90,- per raam.

Benieuwd welke scherpe prijs wij jou kunnen bieden? Vraag een offerte op maat aan

Vrijblijvende offerte?

Subsidie kunststof kozijnen

De overheid steunt energiebesparende projecten met subsidies. Aangezien kunststof kozijnen je woning extra isoleren, valt ook dit onder de ISDE-subsidieregeling. Om in aanmerking te komen voor subsidie is het noodzakelijk dat je – naast kozijnen – ook glas aanschaft van minimaal HR++ kwaliteit.

Let op: aan subsidies zitten natuurlijk voorwaarden vast en is er is een maximum budget per jaar beschikbaar. Check of jij in aanmerking komt voor subsidie via deze link: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren.

Geld besparen met kunststof kozijnen?

Subsidie is een mooie manier om je investering in kunststof kozijnen te verzachten. Het is goed om te weten dat je met de aanschaf van kunststof kozijnen áltijd geld bespaart. Omdat een kunststof kozijn extra isolerend is, bespaar je al snel € 250,- per jaar op je energierekening.

Kunststof kozijnen onderhoud

In de basis zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm. Je hoeft ze niet te schilderen en hebt geen last van bijvoorbeeld houtrot. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat kunststof kozijnen niet vies kunnen worden. Dag in, dag uit worden je kozijnen immers blootgesteld aan weersomstandigheden zoals wind, stof en regen. Zorg wanneer je je ramen zeemt, dat je meteen even een vochtig doekje haalt over de kozijnen. Daarnaast is een 2-jaarlijkse schoonmaakbeurt aan te raden. Zo zien je kozijnen er weer spik en span uit. Vergelijk het een beetje met het schoonmaken van lamellen of andere raambekleding. Pas als je ze schoonmaakt zie je hoe vies ze eigenlijk waren.

Stappenplan kunststof kozijnen schoonmaken:

Wat heb je nodig:

Stap 1: Door de wind zit er zand en stof op de kozijnen. Verwijder dit eerst met schoon water en een spons. Spoel de spons iedere keer grondig af zodat het zand niet in de spons blijft zitten. Hierdoor kunnen namelijk krassen ontstaan op de kozijnen.

Stap 2: Droog de kozijnen af met een droge, zachte doek.

Stap 3: Maak een sopje van allesreiniger. Gebruik een microvezeldoek om de kozijnen schoon te maken.

Stap 4: Spoel na met schoon water. Wrijf de kozijnen droog met een zachte doek.

Stap 5: Zie je toch nog vlekken of vuil? Doe dan wat onverdund schoonmaakmiddel op de microvezeldoek en poets de vlekken weg. Spoel daarna weer af met schoon water een zachte doek.

Wel gebruikenNiet gebruiken
Zachte doeken en een microvezeldoekjeSchuursponzen en borstels (i.v.m. krassen)
AfwasmiddelSchoonmaakazijn
AllesreinigerSpiritus
GlasreinigerEthanol
Aceton
Lakreiniger
Wasbenzine

Scharnieren onderhouden

Merk je dat je ramen piepen tijdens het openen en sluiten? Of dat dat niet helemaal soepel lukt? Smeer dan de scharnieren op tijd met een beetje olie.

Kunststof kozijnen garantie

Hoe lang krijg ik garantie op kunststof kozijnen?

Wij geven standaard 10 jaar garantie op de aanschaf van kunststof kozijnen.

Waarom krijg ik bij andere leveranciers 15 of 20 jaar garantie?

Er zijn leveranciers die 15, 20 of zelfs 25 jaar garantie geven op kunststof kozijnen. In de praktijk blijkt dit vaak vooral een mooi verkooppraatje te zijn. Wanneer je na de 10 jaar standaard garantie nog probeert te reclameren, levert dit vaak een hoop gedoe op. Vanuit de branchevereniging VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) is de standaard garantietermijn 10 jaar.

Wanneer kom ik voor garantie in aanmerking?

Bij de aanschaf van iets nieuws, zit er standaard garantie op, zonder dat je daar extra voor betaalt. In de praktijk komt het erop neer dat je recht hebt op reparatie of vervanging van de kunststof kozijnen wanneer er iets mis mee is.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de kozijnen normaal gebruikt moeten worden (dus niet met de ramen slaan o.i.d.) en dat ze onderhouden worden. Zoals hierboven beschreven hebben kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig en komt het in de praktijk neer op af en toe een poetsbeurt en wat olie tussen de scharnieren.

Wat moet ik doen als mijn kozijn kapot is en de garantietermijn verlopen?

Dan sta je voor de keuze of je de kozijnen laat repareren of vervangen. Is het een klein defect, kan dit vaak gerepareerd worden. Merk je dat alle kozijnen wat gebreken gaan vertonen, dan kan het slimmer zijn om de kozijnen te laten vervangen. Je krijg dan immers weer opnieuw 10 jaar garantie op de kozijnen. Laat je altijd goed adviseren wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.