Houten kozijnen

Geen enkele kozijnsoort kan de warme, natuurlijke uitstraling evenaren van een origineel houten kozijn. Ook hebben houten kozijnen zowel thermisch als akoestisch een uitstekende isolerende werking. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat een houten kozijn meer onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld een kozijn van kunststof of aluminium. Ieder houten kozijn is anders in prijsklasse en onderhoud. Er bestaan namelijk verschillende houtsoorten in allerlei prijs/kwaliteit verhoudingen. Wil je weten of houten kozijnen geschikt zijn voor jouw woonsituatie? Lees dan vooral even verder.

Ga snel naar

Waarom kiezen voor houten kozijnen?

Geen enkele kozijnsoort straalt zoveel natuurlijke warmte uit als houten kozijnen. Ook scoren houten kozijnen prima als het gaat om isolatie. Bovendien zijn houten kozijnen qua productie het meest duurzaam van alle kozijnsoorten. Daar staat wel tegenover dat houten kozijnen de meeste onderhoud vergen. Hieronder sommen we alle voordelen van houten kozijnen overzichtelijk voor je op.

Warme, natuurlijke uitstraling

Hout is een natuurlijk materiaal dat direct een warme uitstraling geeft aan je woning. Met geen enkel ander materiaal dan hout kun je deze uitstraling creëren.

Zeer goede isolatiewaarden

Hout heeft zeer goede isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch. Dat betekent dat hout zowel warmte, vocht als geluid in goede banen leidt. Wist je dat: je tot 25% op je energierekening kunt besparen als je houten kozijnen combineert met HR++ glas?

Houten kozijnen zijn steeds makkelijker te onderhouden

Hout is een natuurproduct en moet daarom goed onderhouden worden. Afhankelijk van de houtsoort moeten houten kozijnen eens in de 2-5 jaar geschuurd en geschilderd worden. Door nieuwe technieken vanuit de fabriek is het onderhoud echter steeds beperkter geworden. Daarbij kun je denken aan een impregnatie in de fabriek waardoor de kozijnen beschermd zijn tegen uv-licht, vocht en extreme weersomstandigheden. Door een speciaal verhittingsproces is het hout bovendien resistent tegen houtrot.

Vervanging is niet snel nodig

Bij een defect is een houten kozijn veel makkelijker te repareren dan kozijnen van andere materialen. Waar een kunststof kozijn bijvoorbeeld al snel vervangen moet worden wanneer deze kapot is, zal dit bij hout niet zo snel het geval zijn. Repareren is vaak goedkoper dan vervangen.

Duurzame productie

Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de productie van houten kozijnen veel minder belastend is voor het milieu dan de productie van kunststof en aluminium kozijnen.

Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Waarvan worden houten kozijnen gemaakt?

De meest gebruikte houtsoorten voor houten kozijnen zijn: hardhout, grenenhout en vurenhout.
Weten welke houtsoort je moet kiezen? Hieronder sommen we alle voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten voor je op.

Vurenhout

Vurenhout is de meest voorkomende houtsoort voor kozijnen. Het laat zich makkelijk bewerken en door een thermische modificatie of flexibele epoxyverbinding valt deze houtsoort al snel in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Hiermee is vurenhout geschikt voor zowel binnen- als buitenkozijnen. Omdat vurenhout afkomstig is van de fijnspar, die zeer snel gekweekt kan worden, is het tevens een duurzame keuze. Ook het onderhoud valt mee. Vurenhouten kozijnen kun je het beste iedere 10 jaar schilderen.

Grenenhout

Grenenhout is een lichtgewicht houtsoort en zacht van structuur. Hierdoor is het vooral geschikt voor binnenkozijnen. Grenenhouten kozijnen zijn het voordeligst in aanschaf, maar hebben wel veel onderhoud nodig. Het advies is om deze kozijnen iedere 5-10 jaar te voorzien van een voorlak, elastische verflaag en een aflaklaag.

Hardhout

Hardhout is wat duurder in aanschaf dan zachthout. Zo’n € 10,- tot € 50,- per kozijn. Toch krijg je er heel wat voor terug, waardoor het de investering meer dan waard is.

Hardhout is door de hoge dichtheid van het hout zeer robuust en daardoor geschikt voor buitenkozijnen. Ook heeft het een lange levensduur en is het makkelijk in onderhoud. Afhankelijk van het type hardhout heeft hardhout maar eens in de 10-15 jaar onderhoud nodig.

Veelvoorkomende hardhoutsoorten bij kozijnen zijn: eiken, mahonie, afzelia, meranti en merbau. Let er wel op dat het hout voorzien is van een FSC- of PEFC-keurmerk.

Samengevat: vurenhout is de meest gekozen houtsoort voor kozijnen in Nederland. Dit komt vooral door de goede prijs-kwaliteit verhouding. Heb je minder budget? Kies dan voor grenenhout dat iets meer onderhoud vergt. Kies je liever voor een lange levensduur en nagenoeg onderhoudsarm hout? Kies dan voor hardhout.

Houten kozijnen kosten

Heb je een nieuwbouwwoning en kies je voor houten kozijnen? Of zijn je oude houten kozijnen aan vervanging toe? Dan wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent en wat financieel de beste keuze voor je is.

De kosten voor houten kozijnen verschillen natuurlijk per project en woning. Zo is de prijs afhankelijk van:

Houten kozijn prijzen

In de tabellen hieronder sommen we verschillende prijzen, mogelijkheden en situatieschetsen voor je op.

ProjectGemiddelde prijsVoorbeeld
Reparatie (uurtarief 1 monteur + materiaalkosten)€ 300 – € 500Je kozijn is licht beschadigd. Zonde dus om hem te vervangen. Er komt een monteur langs die je huidige kozijn in een uurtje repareert en twee onderdelen vervangt.
Vervangen houten kozijn (zelfde formaat)€ 2000 – € 3500Je wilt je huidige houten kozijn laten vervangen of een nieuw houten kozijn laten plaatsen in een nieuwbouwwoning.
Verbouwen voor een groter houten kozijn€ 3500 – € 5000Je wilt graag meer licht in je woning. Je huidige houten kozijn is nog in goede staat. Je besluit daarom het huidige kozijn te verplaatsen en in deze ruimte een nieuw, groter kozijn te laten bouwen.

Bovengenoemde kosten voor een houten kozijn bestaan uit arbeidsuren, materiaalkosten, montage, sloopkosten en het afvoeren van het oude materiaal. Daarnaast wordt de prijs dus sterk bepaald door de gekozen houtsoort. Hoe hoger de klasse van het hout, hoe duurder de aanschafprijs.

Laat je altijd goed adviseren wat de beste oplossing is voor jouw woonsituatie. Misschien hoeft je kozijn nog helemaal niet vervangen te worden, maar kan deze ook gerepareerd worden. Dat scheelt in de portemonnee!

Glas prijzen

Het is slim om zowel de kozijnen als het glas bij één leverancier te bestellen. Dit bespaart op de totaalkosten. De glassoorten uit de tabel hieronder hebben allemaal hun eigen vorm van isolatie. Vraag onze specialisten welke glassoort het beste is voor jouw woonsituatie.

GlassoortGemiddelde prijsMate van isolatie
Dubbel glas (standaard)€ 65 – € 80 per m²Matig
HR glas standaard€ 75 – € 90 per m²Voldoende
HR++ glas€ 85 – € 100 per m²Goed
HR+++ glas€ 100 – € 130 per m²Uitstekend

Daarnaast kun je kiezen voor extra’s zoals een ventilatierooster. Dit is belangrijk voor een goede luchtcirculatie in huis. Het zorgt voor droge lucht en vermindert kans op schimmels. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het washok is een ventilatierooster aan te raden. Een ventilatierooster kost tussen de € 15 – € 60,-.

Houten kozijnen zijn ook verkrijgbaar met veiligheidsglas. Dit helpt bij inbraakpreventie en voorkomt ongelukken. Voor veiligheidsglas betaal je tussen de € 100,- en € 150,-.

Benieuwd welke scherpe prijs wij jou kunnen bieden? Vraag een offerte op maat op.

Houten kozijnen onderhoud

Wie kiest voor houten kozijnen, weet dat dit gepaard gaat met onderhoud. Als je wilt dat je houten kozijnen lang meegaan, is het noodzakelijk deze eens in de zoveel jaar te schuren en schilderen. Gelukkig zijn houten kozijnen al een stuk onderhoudsarmer geworden dan vroeger. Dat komt door alle technieken die vanuit de fabriek worden meegegeven aan het hout waardoor de kozijnen minder vatbaar zijn voor bijvoorbeeld uv-straling en vocht. Door het verhittingsproces zijn veel houten kozijnen tegenwoordig zelfs resistent tegen houtrot.

Hoe vaak moet ik mijn houten kozijnen schilderen?

Standaard houten kozijnenEens in de 2 jaar
Hardhouten kozijnenEens in de 5 jaar
Binnenwerk kozijnen Eens in de 5-7 jaar
Buitenwerk kozijnenEens in de 3-5 jaar

Vaak zie je aan de kozijnen wanneer het tijd is voor een opknapbeurt. Soms geeft de verf af of zie je blaasjes ontstaan in de verflaag. Je kunt het schuren, lakken en schilderen van je houten kozijnen zelf doen, maar natuurlijk ook laten doen. Onthoud dat het onderhouden van houten kozijnen een secuur klusje is. Twijfel je of je het zelf kunt doen? Vraag gerust vrijblijvend een offerte op maat aan.

Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt hoe je zelf een houten kozijn kunt schilderen.

Wat heb je nodig:

Stap 1: Voorbereiding

Plak alle randen af met schilderstape. Begin met het afplakken van het glas langs de randen. Plak vervolgens alle siliconen af, zowel langs de muur als bij de vensterbanken. Siliconen voegen mogen niet geverfd worden!

Stap 2: Oude verf verwijderen en opschuren

Verwijder alle loszittende stukken verf met een plamuurmes. Vul eventuele ontstane gaten op met een houtvuller. Zodra de houtvuller is uitgehard, schuur je de overige oude verf licht op met fijn schuurpapier. Reinig je kozijn daarna grondig.

Stap 3: Schilderen

3a: Zet met een ronde kwast alle moeilijk te bereiken plekken in de grondverf. Denk aan de smalle kanten van het kozijn, de sponning en vleugel. Zorg dat de vleugel openblijft totdat de verf droog is.

3b: Lak nu de grotere oppervlakken met een lakroller. Wil je hierna nog een laag aanbrengen? Wacht dan eerst tot de eerste laag volledig droog is.

Stap 4: Afwerking

Zodra alle verf droog is, verwijder je voorzichtig het afplakband. Doe dit voorzichtig, zodat de verflaag niet loslaat. Hierna kun je de vleugel weer sluiten.

Vrijblijvende offerte?

Houten kozijnen garantie

Hoe lang krijg ik garantie op houten kozijnen?

Wij geven standaard 10 jaar garantie op de aanschaf van houten kozijnen.

Wanneer kom ik voor garantie in aanmerking?

Bij de aanschaf van iets nieuws, zit er standaard garantie op, zonder dat je daar extra voor betaalt. In de praktijk komt het erop neer dat je recht hebt op reparatie of vervanging van de houten kozijnen wanneer er iets mis mee is.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de kozijnen normaal gebruikt moeten worden (dus niet met de ramen slaan o.i.d.) en dat ze onderhouden worden. Dit betekent dat in ieder geval binnen 18 maanden na aanschaf van de houten kozijnen, deze opnieuw geschilderd moeten zijn.

Wat moet ik doen als mijn kozijn kapot is en de garantietermijn verlopen?

Dan sta je voor de keuze of je de kozijnen laat repareren of vervangen. Is het een klein defect, kan dit vaak gerepareerd worden. Merk je dat alle kozijnen wat gebreken gaan vertonen, dan kan het slimmer zijn om de kozijnen te laten vervangen. Je krijg dan immers weer opnieuw 10 jaar garantie op de kozijnen. Laat je altijd goed adviseren wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.