Kosten dakrenovatie

Een dakrenovatie is een hele klus waar u misschien best tegenop ziet. Meestal is uitstellen geen optie, negeren van een kapot dak kan u dakconstructie aantasten. Als u voor een goede aannemer kiest hoeft een dakrenovatie u helemaal niet zo veel zorgen op te leveren en geeft het u juist veel wooncomfort! Hier leest u alles over dakrenovatie zoals kosten, bespaartips en de werkwijze.

Ga snel naar

Wanneer een dakrenovatie?

U constateert een defect aan uw dak, dit kunnen verschoven of kapotte dakpannen zijn, een lekkage of scheurtjes in de dakbedekking bij een plat dak of een aangetaste dakconstructie. Het beste laat u een dakdekker komen, deze kan de staat van uw dak beoordelen en u adviseren. Soms volstaat een kleine dakreparatie. Mocht uw dakbedekking zijn levensduur hebben bereikt, dit kan al na 30-50 jaar, of is de schade aan uw dak te groot kan uw dakdekker u een dakrenovatie adviseren.

Wacht niet te lang met uw dakrenovatie

U schrikt misschien van het advies van de dakdekker om uw gehele dak te renoveren. Want wat gaat u dit kosten? Is zo’n enorme klus nu echt nodig? U laat misschien liever toch een kleine reparatie uitvoeren. Dit is niet altijd een wijs besluit want als u elk jaar een kleine reparatie moet laten uitvoeren kunnen de kosten hoog oplopen en uiteindelijk zult u alsnog uw dak moeten renoveren. Een nieuw dak kan door de aanleg van goede isolatie ook uw wooncomfort verhogen en een besparing in de stookkosten opleveren!

kosten dakrenovatie

Advies inwinnen

Als u niet veel verstand heeft van daken is het moeilijk om te beoordelen of renovatie echt nodig is. Daarom is het soms is het slim meerdere dakdekkersbedrijven uit te nodigen voor een dakinspectie. Zo weet u zeker dat u goed geadviseerd wordt en dat u een eerlijke prijs betaald. Ook kunt u doordat u meerdere gesprekken voert zo veel mogelijk informatie inwinnen zodat u weet wat u te wachten staat!

Kosten dakrenovatie

Zonder uw dak grondig geinspecteerd te hebben is het lastig te zeggen wat de dakrenovatie in uw geval gaat kosten. Daarbij is dit ook nog eens geheel afhankelijk een aantal factoren; Hoe groot is uw dak? Is uw dak plat of hellend? Welke soort dakbedekking wilt u terug laten plaatsen? Is de dakconstructie nog in goede staat of moet deze ook vervangen of verstevigd worden? En laat u uw hele dak renoveren of slechts een gedeelte? De prijs per m2 is namelijk hoger bij het renoveren van slechts een gedeelte van uw dak ten opzichte van uw gehele dak.

Gemiddelde kosten dakrenovatie

Afgezien van alle factoren waar de kosten van een dakrenovatie door bepaald wordt willen we u toch een indicatie geven. De gemiddelde kosten voor een dakrenovatie ligt tussen de €3000,= en € 4000 voor een plat dak en tussen de € 3.250 en €.7000 voor een schuin dak. Hierbij gaan we uit van een dak van 50m2. In onderstaande tabel kunt u zien hoe deze prijs is opgebouwd.

Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen van nieuwe dakbedekkingGemiddelde prijs per m², incl. btwGemiddelde totaalprijs voor een dak van 50 m²
Plat dak€ 60 – € 80 *€ 3.000 – € 4.000
Hellend dak€ 65 – € 140 **€ 3.250 – € 7.000

* Van bitumineuze dakbedekking tot EPDM
** Van betonnen dakpannen tot een dak bedekt met koper

Dakopbouw

Soorten dakbedekking

U laat uw dak renoveren, de oude dakbedekking wordt verwijderd maar wat laat u terug plaatsen?

Dakbedekking: plat dak

Een plat dak is meer aan slijtage onderhevig als een hellend dak. U kunt voor een aantal materialen kiezen, deze materialen zijn allemaal milieuvriendelijk en geschikt voor de Nederlandse weersomstandigheden.

PVC

PVC is een kunstof dakbedekking. PVC is niet alleen in zwart maar ook in wit verkrijgbaar, dit houd u huis koel in de zomer doordat het minder vatbaar is voor UV straling. De levensduur van PVC is ongeveer 25 jaar. PVC kost rond de €55,= per m2.

Bitumen

Dit is een van de meest bekende en toegepaste dakbedekking voor het platte dak. Bitumen word ook wel dakleer genoemd. De levensduur van bitumen is ongeveer 25 jaar. Bitumen kost ongeveer €45,= per m2

EPDM

EPDM en bitumen lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Doordat EPDM gemaakt is van syntetisch rubber kan deze dakbekking door zijn elasticiteit erg goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden. De levensduur van EPDM is 40 jaar. EPDM kost €50,= per m2.

Groendak

Een groendak is mooi om te zien maar het heeft meer voordelen. Zo neemt een groendak regenwater op dit compenseert het teruglopende groen in Nederland. Ook beschermd het groen op uw dak uw dakbedekking tegen slijtage. U kunt een groendak aanbrengen op EPDM of PVC. De levensduur van een met groenbedekt dak kan oplopen tot wel 40 jaar. De kosten van een groendak zijn €55,= per m2. Als uw gehele dak aan vervanging toe is komen deze kosten bovenop de kosten voor de onderlaag van EPDM of PVC.

Dakbedekking: hellend dak

De meeste huizen in Nederland hebben een hellend dak. Gaat u uw hellende dak renoveren dan is de keuze reuze! Denk dus goed na welke dakbedekking u terug wilt laten plaatsen.

Dakpannen zijn te onderscheiden in kleidakpannen, betonnen dakpannen en leien dakpannen.

Kleidakpannen

Kleidakpannen is de meest gebruikte soort dakpan in Nederland. De op hoge temperatuur gebakken klei heeft een enorm lange levensduur wel 50 tot 100 jaar! Kleidakpannen zijn in vele kleuren en stijlen verkrijgbaar. Kleidakpannen kosten €60,= per m2.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn in afmeting groter dan kleidakpannen en hierdoor eenvoudig te plaatsen. Ook zijn betonnen dakpannen erg voordelig in aanschaf maar hebben wel een kortere levensduur namelijk rond de 30 jaar. De pannen zijn gemaakt van uitgehard cement hier kan eventueel een beschermlaag op aangebracht worden om de levensduur te verlengen. De prijs van betonnen dakpannen ligt ronde de €50,= per m2.

Leien dakpannen

Als u echt een mooi dak wilt kunt u kiezen voor leien dakpannen. Dit prachtige natuurproduct geeft een prachtige uitstraling aan uw dak. Leien dakpannen zijn wel iets duurder in aanschaf zo’n €70,= per m2. De levensduur van leien dakpannen ligt zo rond de 40 jaar.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een metalen dak. Niet alleen omdat metaalplaten een enorm lange levensduur hebbenn maar ook omdat dit een hele mooie strakke en moderne uitstraling geeft!

Metaal platen zijn er in aluminium, zink en koper.

Aluminium

Aluminium is super flexibel hierdoor kan het in allerlei vormen gebogen worden. De levensduur van aluminium is met ongeveer 50 jaar niet super lang. De prijs voor een aluminium dak ligt rond de €75,= per m2.

Zink

Qua uiterlijk lijkt zink erg veel op aluminium. Zink is wel minder buigzaam maar de leeftijd is wel rond de 100 jaar. Een dak van zink kost rond de €80,= per m2.

Koper

Een koperen dak is een echte eyecatcher! De levensduur van koper ligt zo rond de jaar. En met een m2 prijs van €120,= is dit wel een van de duurtste soorten dakbedekking.

Heeft u een mooie oude woonboerderij of wilt u die mooie authentieke uitstralingen dan kunt u natuurlijk kiezen voor een rieten dak. Uw dak moet wel een hellingsgraad hebben van minimaal 45 graden zodat het regenwater er goed af kan lopen. Een rieten dak kost ongeveer €100,= per m2 en heeft een levensduur van 40 jaar.

dakrenovatie prijzenlijst

Vergunnig voor dakrenovatie

Het vervangen van uw dakbedekking is vergunningsvrij ook als u kiest voor een andere soort dakbedekking. Heeft u een monumetaal pand of berschermd dorpsgezicht dan moet u wel een vergunning aan vragen voor het renoveren van uw dak. Ook als u wijzigingen gaat aanbrengen aan uw dak bijvoorbeeld aanpassingen in de draagcontstructie, een uitbreiding in de hoogte of het plaatsen van een dakkapel moet u een vergunning aanvragen. Neem altijd contact op met uw gemeente als u twijfelt of een vergunning nodig is. Als u woning voor 1993 gebouwd is kan er mogelijk asbest in uw dak zitten. Voor het verwijderen van asbest is een vergunning nodig neem in dit geval ook contact op met uw gemeente.

Vrijblijvende offerte?

Subsidies voor dakrenovatie en isolatie

Als u uw dak wilt laten renoveren is het goed om te kijken of u aanspraak kunt maken op een subsidie. Dit kan een landelijke of lokale subsidie zijn. U komt vaak in aanmerking voor een subsidie als u door de renovatie en isolatie het energielabel van uw woning verbeterd. Zo kunt u bijvoorbeeld beroep doen op de landelijke Subsidie Energiebesparen Eigen Huis (SEEH). Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u tot wel €20,= subsidie per m2 op dakisolatie ontvangen. Meer over de voorwaarden vind u op de website van de Rijksoverheid. Helaas is per 1 juli 2020 het lage btw tarief van 6% op dakbedekking en renovatiewerkzaamheden voor woningen ouder dan twee jaar vervallen. Op arbeidskosten wordt weer het standaard tarief van 21% betaald. Toch kunt u soms nog gebruik maken van een verlaagd tarief van 9% BTW u moet dan wel uw woning laten isoleren en energie zuiniger maken. Wilt u weten of u aan deze voorwaarden voldoet? Kijk dan op de website van de belasingdienst.

Kosten besparen op uw dakrenovatie

Naast het aanvragen van subsidie zijn er ook andere mogelijkheden om kosten te besparen op uw dakrenovatie. Als u uw dak gelijk laat isoleren kunt u veel geld besparen op de stookkosten. Wilt u graag een dakkapel? Laat deze gelijk met de dakrenovatie plaatsen, hiermee bespaart u op de arbeidskosten. Woont u in een rijtjeshuis of in een 2 onder 1 kap woning? Als u uw dak samen met uw buren laat renoveren kan dit u een korting op leveren omdat u groot afneemt. Ook kunt u overwegen om zelf het voorwerk te doen, door zelf uw dakbedekking te verwijderen bespaart u op de arbeidskosten van de dakdekker.

Offerte aanvragen dakrenovatie

Benieuwd wat de kosten zijn voor een dakrenovatie? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons of maak gebruik van het contactformulier hieronder.