Schoorsteen verwijderen

Een schoorsteen verwijderen is de laatste tijd een populaire optie. In het straatbeeld zie je nog steeds schoorstenen. Toch verdwijnt de noodzaak voor deze schoorstenen meer en meer. Dit komt omdat de woningen van tegenwoordig vaak voorzien zijn van centrale verwarming. Hierdoor is de schoorsteen niet meer nodig. Bovendien neemt een schoorsteen flink wat ruimte in beslag binnen je huis. Om deze ruimte vrij te maken, is een schoorsteen verwijderen een goede optie.

Hieronder vertellen we je meer over het verwijderen van een schoorsteen. Zo vertellen we je waarom dit een goed idee is en wat de kosten zijn die hiermee gepaard gaan. Ook laten we je zien of je een vergunning nodig hebt, hoe een schoorsteen met asbest verwijderen in zijn werk gaat, hoe je een schoorsteen veilig kunt verwijderen en hoe wij hierbij te werk gaan. Schoorsteen verwijderen? Multi Concurrent helpt je graag.

Inhoudsopgave

Schoorsteen verwijderen kosten

Een schoorsteen verwijderen is een lastige klus die je beter aan een professional kunt overlaten. Vele ervaren en fervente doe-het-zelvers zijn snel geneigd om iedere klus binnen de eigen woning op zich te nemen. Echter is een schoorsteen verwijderen een lastige klus waar een hoop bij komt kijken. Daarom kun je het beste kiezen voor een vakman. Dat kost misschien wat meer dan zelf een schoorsteen verwijderen, maar in dat geval haal je wel het beste resultaat in huis. Zeker wanneer de dragende muur ook nog in de buurt zit, is het kiezen voor een professional een aanrader.

Er zijn diverse factoren van invloed op de prijs van deze klus. Ten eerste kan je een schoorsteen laten verwijderen, maar ook een schouw laten verwijderen behoort tot de mogelijkheden. De gemiddelde prijs voor het verwijderen van een schoorsteen, inclusief afwerking, ligt tussen de 1.400 en 2.100 euro. Wil je een schouw laten verwijderen, dan kost dit gemiddeld inclusief afwerking tussen de 1.600 en 3.000 euro. Deze gemiddelde bedragen zijn inclusief btw en materialen.

Daarnaast kan er nog sprake zijn van extra kosten. Ten eerste kan het zijn dat er bouwtekeningen gemaakt moeten worden. Bouwtekeningen kosten je gemiddeld tussen de 400 en 500 euro. Deze bouwtekeningen zullen ook ingemeten moeten worden. Hier ben je gemiddeld tussen de 140 en 200 euro aan kwijt. Tevens zal er een constructieberekening gemaakt moeten worden. Zo weet de professional wat het beste plan van aanpak is. Bovendien kan het handig zijn met betrekking tot het aanvragen van een vergunning. Dit kost je 200 à 300 euro gemiddeld. Het maken van een stempelplan kost gemiddeld 70 tot 100 euro. Daarnaast kan er gekozen worden voor een optionele asbestinventarisatie. De gemiddelde kosten hiervan liggen tussen de 150 en 1.200 euro.

Schoorsteen verwijderen

Waarom een schoorsteen laten verwijderen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een schoorsteen wilt laten verwijderen. In de introductie vertelden we je al dat centrale verwarming is tegenwoordig. Hiervoor heb je geen schoorsteen nodig. Een niet-actieve schoorsteen neemt alsnog ruimte in beslag in je woning. Door je schoorsteen te verwijderen, ontstaat er extra ruimte zonder dat je jouw woning hoeft uit te breiden. Bovendien is de schoorsteen toch niet meer in gebruik. Je kunt hem dan net zo goed slopen. Daarnaast nemen schoorstenen veel ruimte in beslag en zorgen ze ervoor dat je muur niet recht is. Door een schoorsteen te verwijderen is je muur wel recht en kun je meerdere vertrekken binnen je woning eenvoudiger indelen.

Schoorstenen kunnen gaan lekken. Als er geen schoorsteen meer is, kunnen er ook geen lekkages meer ontstaan. Ook dit is voor vele mensen een reden om voor het verwijderen van een schoorsteen te kiezen. Bovendien hoeft er door het gebrek aan een schoorsteen meer geveegd te worden. Als je dit zelf uitvoerde, bespaar je jezelf nu tijd en moeite. Liet je deze taak uitvoeren door een schoorsteenveger, dan bespaar je jezelf wat geld. Dat is altijd mooi meegenomen.

Daarnaast is het mogelijk dat je schoorsteen asbest bevat. Op diverse plekken binnen je schoorsteen kan er asbest aanwezig zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is de afvoerbuis, waar diverse asbestvezels aanwezig kunnen zijn. Daarnaast kunnen er asbestplaten aanwezig zijn. We kunnen ons voorstellen dat je dit liever niet meer in de buurt van je woning wilt hebben. Een professioneel bedrijf weet hoe asbest op een vakkundige manier verwijderd kan worden.

Verwijderen van schoorsteen en vergunning

Het verschilt per situatie of je voor het verwijderen van je schoorsteen een vergunning moet aanvragen. Over het algemeen is het niet nodig. Let hierbij wel op dat het per gemeente kan verschillen wanneer er een vergunning nodig is. Een goed voorbeeld hiervan is de omgevingsvergunning. Dit is van toepassing wanneer je de schoorsteen op het dak weg wilt halen. Dit heeft invloed op de omgeving, zij het minimaal. Per gemeente is het anders of je hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt of niet. Sowieso is het aan te raden om dit even te checken en om hier op tijd bij te zijn. Voor elke vorm van vergunning geldt dat je 4 weken voor de start van de werkzaamheden een vergunning aanvraagt.

Daarnaast is het mogelijk dat je over een sloopvergunning dient te beschikken. Dit is alleen het geval in situaties waarin er meer dan 10 kubieke meter aan bouwafval ontstaat of wanneer men weet dat je schoorsteen asbest bevat. In veel gevallen is deze vergunning dus geen noodzakelijkheid.

Tot slot is het mogelijk dat je een bouwvergunning aan moet vragen bij de gemeente. Dit is alleen van toepassing op situaties waarin er een aanpassing wordt gemaakt aan de constructie van je woning. Hier is sprake van wanneer je een dragende schoorsteen in huis hebt. Hierbij is de schoorsteen een soort draagmuur binnen de draagconstructie van je woning. Als je deze gaat verwijderen, zullen er dus aanpassingen aan de constructie zijn. Een bouwvergunning is dan een vereiste. Let wel op dat je hiervoor een bouwkundig adviseur in de arm moet nemen die een constructieberekening voor je maakt. Deze info heb je namelijk nodig bij de aanvraag van je vergunning.

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Schoorsteen laten verwijderen met asbest

Het is mogelijk dat er asbest aanwezig is in je schoorsteen. In dat geval is het helemaal aan te raden om een professional in te schakelen om je schoorsteen te verwijderen. Asbest kan significante negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid als hier verkeerd mee wordt omgesprongen. Een asbestinventaris zal nodig zijn om te bepalen in welke mate en waar er asbest aanwezig is in de schoorsteen. Er kan sprake zijn van hechtgebonden en losgebonden asbest. Deze laatste variant is het grootste probleem. De asbestvezels zitten namelijk niet vast aan het materiaal en kunnen los geraken, met alle gevolgen van dien. Bij losgebonden asbest is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk verwijderd wordt.

Nieuwe kachel of schoorsteen

Hoe wij te werk gaan bij het verwijderen van een schoorsteen

Voordat we beginnen met het verwijderen van de schoorsteen, zal er eerst een grondige inspectie plaatsvinden. Hierop gebaseerd maken wij het beste plan van aanpak. Tevens krijgen we via deze inspectie meer info over de staat van de schoorsteen en de eventuele aanwezigheid van asbest. Hierna wordt de steiger aan de buitenkant van je woning geplaatst. Vervolgens kunnen we beginnen met het afbreken van de schoorsteen. De afval die hierbij ontstaat zal door ons afgevoerd worden. Vervolgens maken we het dak dicht en werken we deze af. Wil je ook de schouw verwijderen, dan doen we dit en werken we ook de nabij gelegen muren en plafonds af. Bij een dragende schoorsteen zorgen we ervoor dat de constructie aangepast wordt.

Een schoorsteen veilig verwijderen

Er zitten meerdere haken en ogen aan het verwijderen van een schoorsteen. Dit is een grote klus die nog complexer gemaakt wordt wanneer je schoorsteen fungeert als een soort draagmuur of wanneer je ook de schouw verwijderd wilt hebben. Bovendien kan er asbest aanwezig zijn. Daarom schakel je altijd een professioneel bedrijf in voor deze klus. Wij zorgen voor een optimale voorbereiding middels een strenge inspectie, waarna we een plan van aanpak opstellen dat precies op maat is voor jouw woning. Door onze jaren van ervaring met dergelijke klussen weten we precies hoe we dit op een veilige en verantwoorde manier kunnen doen.

Schoorsteen laten verwijderen door Multi Concurrent

Ook een schoorsteen verwijderen behoort tot het takenpakket van Multi Concurrent. Wij leveren hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. Een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit vind je nergens anders. Onze erkende monteurs zijn betrouwbaar en ervaren. Zij weten precies wat nodig is om een schoorsteen te verwijderen. Zo helpen ze je om meer woonruimte binnen je woning te creëren zonder dat je hiervoor iets bij hoeft te bouwen. Via onze site kun je eenvoudig en snel een offerte aanvragen. Deze offerte is gratis en geheel vrijblijvend. Zo krijg je een duidelijker beeld wat je kunt verwachten qua werkzaamheden en kosten. Multi Concurrent helpt je graag.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.