Schoorsteen verwijderen

Een schoorsteen verwijderen is de laatste tijd een populaire optie. In het straatbeeld ziet u nog steeds schoorstenen. Toch verdwijnt de noodzaak voor deze schoorstenen meer en meer. Dit komt omdat de woningen van tegenwoordig vaak voorzien zijn van centrale verwarming. Hierdoor is de schoorsteen niet meer nodig. Bovendien neemt een schoorsteen flink wat ruimte in beslag binnen uw huis. Om deze ruimte vrij te maken, is een schoorsteen verwijderen een goede optie.

Hieronder vertellen wij u meer over het verwijderen van een schoorsteen. Multi Concurrent vertelt u waarom dit een goed idee is en wat de kosten zijn die hiermee gepaard gaan. Ook laten wij u zien of u een vergunning nodig heeft, hoe een schoorsteen met asbest verwijderen in zijn werk gaat, hoe u zelf een schoorsteen veilig kunt verwijderen en hoe wij hierbij te werk gaan. Schoorsteen verwijderen? Multi Concurrent helpt u graag.

Ga snel naar

Waarom een schoorsteen verwijderen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u een schoorsteen wilt laten verwijderen. In de introductie vertelden we u al, dat centrale verwarming een belangrijke reden is tegenwoordig. Hiervoor heeft u dan ook geen schoorsteen nodig. Wanneer de schoorsteen niet meer in gebruik is kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de schouw te gebruiken en daar een gas- of elektrische open haard tegen aan te plaatsen. Hieronder vindt u enkele andere redenen om een schoorsteen of schouw te laten verwijderen.

Voorkomen van lekkage

Schoorstenen kunnen gaan lekken. Als er geen schoorsteen meer is, kunnen er ook geen lekkages meer ontstaan. Ook dit is voor vele mensen een reden om voor het verwijderen van een schoorsteen te kiezen. Bovendien hoeft er door het gebrek aan een schoorsteen meer geveegd te worden. Als je dit zelf uitvoerde, bespaar je jezelf nu tijd en moeite. Liet je deze taak uitvoeren door een schoorsteenveger, dan bespaar je jezelf wat geld. Dat is altijd mooi meegenomen.

Het creëeren van meer ruimte in huis

Een niet-actieve schoorsteen neemt alsnog ruimte in beslag in uw woning. Door de schoorsteen te verwijderen, ontstaat er extra ruimte zonder dat u uw woning hoeft uit te breiden. Bovendien is de schoorsteen toch niet meer in gebruik. U kunt hem dan net zo goed slopen. Daarnaast nemen schoorstenen veel ruimte in beslag en zorgen ze ervoor dat u muur niet recht is. Door een schoorsteen te verwijderen is u muur weer recht en kunt u meerdere vertrekken binnen uw woning eenvoudiger indelen.

Een schoorsteen kan asbesthoudend zijn

Er is een kans dat uw schoorsteen asbest bevat. Op diverse plekken binnen je schoorsteen kan er asbest aanwezig zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is de afvoerbuis, waar diverse asbestvezels aanwezig kunnen zijn. Daarnaast kunnen er asbestplaten aanwezig zijn. We kunnen ons voorstellen dat je dit liever niet meer in de buurt van je woning wilt hebben.
Het verwijderen van een schoorsteen is niet zo simpel als dat het lijkt. Wij raden u dan ook niet aan om uw schoorsteen zelf te verwijderen. Het kan namelijk zijn dan uw schoorsteen een stabiliserende of dragende functie heeft. Grote kans daarom dat het verwijderen van de schoorsteen veel grotere gevolgen heeft dan dat u van tevoren had verwacht. Laat het verwijderen van een schoorsteen dus over aan een specialist.

Kosten schoorsteen verwijderen

Het laten verwijderen van een schoorsteen kost ongeveer tussen de € 3.000,- en € 4.250,-. Dit is het verwijderen van de complete schoorsteen, van het dak tot en met de begane grond. Wilt u exact weten wat het verwijderen van een schoorsteen (of een gedeelte van de schoorsteen) gaat kosten, vraag dan een kosteloze en vrijblijvende offerte aan.

WerkzaamhedenKosten schoorsteen verwijderen
Afvalcontainer en stellageVanaf € 220,-
Bouwtekeningen Vanaf € 780,-
Inmeten bouwtekeningenVanaf € 310,-
Constructieberekening Vanaf € 200,-
Materiaal stalen constructieVanaf € 350,-
Plaatsen stalen constructieVanaf € 1100,-
LegeskostenVanaf € 250,-
Slopen van schoorsteenVanaf € 1050,-
Totale kostenVanaf € 2500,-

De bovenstaande prijzen zijn een indicatie. Er zijn meerdere factoren die de totale kosten bepalen. Bij de kosten die wij opgeven, gaan wij uit van een tussenwoning en waarbij de schouw langs een binnenmuur naar boven loopt.

Prijsbepalende factoren schoorsteen verwijderen

U kunt dus alleen de schoorsteen laten verwijderen, maar ook de schouw. Zo ligt de gemiddelde kosten voor alleen het verwijderen van een schoorsteen, inclusief afwerking, tussen de € 1.500,- en € 2.000,-. Wilt u een schouw laten verwijderen? Dan kost dit gemiddeld inclusief afwerking, tussen de € 1.500,- en € 2.500,-. De genoemde bedragen zijn inclusief BTW en materialen. Zo ziet u dus dat de prijs enorm kan fluctueren. Naast het verwijderen van een complete schoorsteen of delen hiervan, hebben wij de andere prijsbepalende factoren voor u op een rijtje gezet.

Formaat schoorsteen

Het formaat van uw schoorsteen en schouw zijn natuurlijk belangrijk. Hoe groter uw schoorsteen en schouw, hoe langer onze specialist bezig is met het verwijderen van uw schoorsteen of schouw. Hierdoor gaan de arbeidsuren omhoog, en hiermee dus ook de totale kosten. Ook de ligging is natuurlijk prijsbepalend. Als de schouw langs een binnenmuur naar boven loopt, is het voor onze specialist makkelijker werken waardoor hij of zij sneller klaar is.

Bouwtekening en constructieberekening

Ten eerste kan het zijn dat er bouwtekeningen gemaakt moeten worden. Bouwtekeningen kosten u gemiddeld tussen de € 400,- en € 500,-. Deze bouwtekeningen zullen ook ingemeten moeten worden. Hier bent u gemiddeld tussen de € 140,- en € 200,- aan kwijt. Tevens zal er een constructieberekening gemaakt moeten worden. Zo weet de professional wat het beste plan van aanpak is.

Een bouwtekening is een tekening van uw woning waarbij er gebruik is gemaakt van een schematische weergave. Deze tekening wordt gemaakt door een architect en brengt precies in kaart, hoe de constructie van uw woning in elkaar steekt. Deze tekeningen worden gebruikt door een constructeur.

Er bestaan meerdere type bouwtekeningen. Deze hebben allemaal een ander doel. Veel voorkomende bouwtekeningen zijn:

Stempelplan

Het maken van een stempelplan kost gemiddeld € 70,- tot € 100,-. Daarnaast kan er gekozen worden voor een optionele asbestinventarisatie. De gemiddelde kosten hiervan liggen tussen de € 150,- en € 1.200,- euro. Vroeger werd een stempelplan vaak door een aannemer gemaakt. Tegenwoordig worden steeds meer stempelplannen door de constructeur gemaakt. Een constructeur is iemand die zich bezighoudt met het bouwen van constructies.

Vergunning aanvragen

Bovendien kan het handig zijn met betrekking tot het aanvragen van een vergunning. Dit kost u tussen de € 200 à € 300 euro gemiddeld. Er zijn verschillende soorten vergunningen. Denk hierbij aan een omgevingsvergunning, sloopvergunning en een bouwvergunning. Over deze vergunningen kunt u in een later hoofdstuk meer lezen.

Bouwafval afvoeren

Bij het verwijderen van een schoorsteen komt er aardig wat puin en bouwafval vrij. Wij kunnen de bouwafval natuurlijk vakkundig voor u afvoeren, maar u kunt er ook voor kiezen om zelf het bouwafval af te voeren. Zo bespaart u weer op de totale kosten.

Type schoorsteen

Er zijn twee verschillende type schoorstenen. Zo is er de dragende-, en niet dragende of stabiliserende schoorsteen. Hieronder hebben wij de grootste verschillen voor u opgesomd:

Een dragende of stabiliserende schoorsteen

De naam zegt het eigenlijk al, een dragende schoorsteen heeft een dragende functie voor uw woning. U kunt deze dus niet zomaar verwijderen en er zal een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd. Een omgevingsvergunning vraagt u aan als er een constructieve aanpassing wordt gedaan aan een huis. Desbetreffende verbouwregels zijn vastgelegd in de WABO (Wet algemene bepaling omgevingsrecht ).
Een dragende schoorsteen kunt u dus niet zomaar verwijderen en u dient hiervoor een specialist in te schakelen. Multi Concurrent verwijdert dagelijks meerdere dragende schoorstenen en wij weten wat te doen, maar ook zeker wat niet.

U kunt een dragende draagmuur herkennen door de arcering op een bouwtekening. Deze arcering geeft dus aan dat u met een dragende schoorsteen te maken heeft. Ook kunt u kijken of uw vloer op de schoorsteen rust. Als dit het geval is, dan is de kans vrij aannemelijk dat u hier dus met een stabiliserende schoorsteen te maken heeft.

Een niet dragende schoorsteen

Is er vastgesteld dat uw schoorsteen geen dragende functie heeft? De kosten voor het verwijderen zullen dan een stuk minder zijn. U kunt de schoorsteen dan vrij eenvoudig laten slopen zonder dat u hiervoor vergunningsplichtig bent (kan verschillen in uw gemeente). Als u ervaren bent met bouwwerkzaamheden, kunt u er zelfs voor kiezen om deze zelf te verwijderen. Let wel op dat u zeker weet dat u met een een niet dragende schoorsteen te maken heeft.

Schoorsteen verwijderen en de risico's

Een schoorsteen verwijderen is een lastige klus die u beter aan een professional kunt overlaten. Vele ervaren en fervente doe-het-zelvers zijn snel geneigd om iedere klus binnen de eigen woning op zich te nemen. Echter is een schoorsteen verwijderen een lastige klus waar een hoop bij komt kijken. Daarom kun u het beste kiezen voor een vakman. Dat kost misschien wat meer dan zelf een schoorsteen verwijderen, maar in dat geval haalt u wel het beste resultaat in huis. Zeker wanneer de dragende muur ook nog in de buurt zit, is het kiezen voor een professional een aanrader.

Vrijblijvende offerte?

Schoorsteen verwijderen en verschillende vergunningen

Wilt u een schoorsteen laten verwijderen? Dan is er zoals eerder aangegeven de mogelijkheid dat er enkele vergunningen moeten worden aangevraagd. Soms kunt u ook vergunningsvrij sloopwerk verrichten en zijn vergunningen in de meeste gevallen niet benodigd. Toch is het verstandig om u altijd goed voor te bereiden. Wij helpen u natuurlijk met het aanvragen van een vergunning waar nodig. Voor het verwijderen van een schoorsteen is niet altijd een vergunning nodig. Als uw schoorsteen geen dragende of stabiliserende functie heeft, kan het dus zijn dat u helemaal geen vergunning nodig heeft maar dit verschilt per gemeente.

Sloopvergunning

Bij het verwijderen van een schoorsteen is er alleen een sloopvergunning nodig wanneer de schoorsteen asbesthoudend is. Weet u niet zeker of uw schoorsteen asbest bevat? Multi Concurrent helpt u verder.

Een andere reden wanneer een sloopvergunning benodigd is, is als het bouwafval 10 m3 (of meer) betreft. In andere gevallen heeft u geen sloopvergunning nodig. Hierover kunt u meer lezen op de site van het ondernemersplein.

Bouwvergunning

Gaat u iets aanpassen in de constructie van uw woning? Dan is een bouwvergunning verplicht. Dit is eigenlijk vrijwel in alle gemeentes hetzelfde. Een aanpassing in de constructie is ook het verwijderen van een schoorsteen met een stabiliserende functie. Bij het aanvragen van desbetreffende vergunning, heeft u een constructeur nodig die een constructieberekening maakt.

Stappenplan verwijderen schoorsteen

Bij het verwijderen van een schoorsteen komt er veel meer kijken dan oorspronkelijk gedacht. Zo kunnen er scheuren in uw muren ontstaan of kunt u zelfs de hele constructie van uw woning in het geding stellen. Kosten wat het kost, wilt u dit soort situaties voorkomen. Laat uw schoorsteen dus verwijderen door een professioneel en erkend bedrijf zoals Multi Concurrent. Bent u benieuwd hoe ons bedrijf te werk gaat? Hieronder vindt u de stappenplan die onze slopers monteren om uw project tot een succes te maken.

De juiste voorbereiding is het halve werk

Bedenk goed wat u precies met uw schoorsteen wilt. Misschien wilt u de schouw laten staan, of misschien wilt u zowel de schouw als de schoorsteen laten slopen? Dit zijn belangrijke keuzes voordat wij aan de slag met het beginnen van het verwijderen van uw schoorsteen. Hieronder vindt u een handige to-do-list, om te kijken of u overal over na heeft gedacht.

Dit zijn een hele boel vragen voordat u aan de slag gaat met het verwijderen van uw schouw en/of schoorsteen. Multi Concurrent helpt u natuurlijk bij al deze vragen en wij zorgen voor een goede afloop. Dit doen wij betaalbaar en klantgericht.

Moeten er vergunningen worden aangevraagd?

Heeft uw schoorsteen een dragende functie? Dan bent u vergunningsverplichtig. U kunt een omgevingsvergunning aanvragen bij uw gemeente. Dit doet u via het Omgevingsloket. Via het omgevingsloket moet u een vergunning aanvragen als u constructieve wijzigingen gaat doorvoeren aan een bedrijfspand of woning. Om deze vergunning te kunnen krijgen, moet u in het bezit zijn van bouwtekeningen en constructieberekeningen. Een architect helpt u bij het maken van een bouwtekening en een architect helpt u met het opzetten van een constructieberekening. De gemeente vraagt hier om, zodat u de veiligheid en de kwaliteit van het bouwwerk kan garanderen. De gemeente heeft 8 tot 12 weken de tijd om uw vergunning goed te keuren. Legeskosten of leges zijn de kosten die worden geheven wanneer je een omgevingsvergunning. De kosten bestaan vaak uit een percentage van de totale bouwkosten. De legeskosten worden berekend door de gemeente voor het in behandeling nemen van uw vergunningsaanvraag.

Het laten opstellen van een stempelplan

Wij raden u ook aan, om een stempelplan te maken wanneer het om een dragende schoorsteen gaat. Zo zorgen stempel er voor, dat uw constructie tijdelijk wordt ondersteund. Voor het verwijderen van uw schoorsteen worden er dus stempels geplaatst, die de dragende werking van uw schoorsteen opvangen. Een stempelplan kost tussen de € 150,- en € 250,- en wordt u vaak voorzien door een constructeur. Met deze stempelplan weet de aannemer precies hoe de dragende functie van uw schoorsteen tijdelijk over te nemen. Niet geheel onbelangrijk lijkt ons.

Constructieberekening van uw situatie laten maken

Een constructieberekening wordt opgemaakt door een constructeur. Een constructieberekening is verplicht bij het aanvragen van een omgevingsvergunning en ontkomt u er dus niet aan, om een constructieberekening te maken. Een constructietekening is een gedetailleerde tekening die de draagstructuren van een bouwkundig object weergeeft. De kosten voor een constructieberekening liggen tussen de de € 175,- en € 325,-. De voordelen van een constructieberekening zijn:

Het slopen van de schoorsteen

Na alle goede voorbereidingen, kunnen onze vakmannen eindelijk aan de slag gaan. Wij zijn gemiddeld zo’n 48 uur bezig met het slopen van uw schoorsteen. Eerst plaatsen wij de stempels (12 uur), dan verwijderen wij de schoorsteen (24 uur tot 36 uur) en dan plaatsen wij de vervangende constructie (24 uur tot 36 uur). Zo ziet u dat het slopen van een schoorsteen van grotere oorsprong is, dan oorspronkelijk gedacht.

Tips voor als u zelf een schoorsteen gaat verwijderen

Een schoorsteen verwijderen is een lastige klus die u beter aan een professional kunt overlaten. Vele ervaren en fervente doe-het-zelvers zijn snel geneigd om iedere klus binnen de eigen woning op zich te nemen. Echter is een schoorsteen verwijderen een lastige klus waar een hoop bij komt kijken. Daarom kun u het beste kiezen voor een vakman. Dat kost misschien wat meer dan zelf een schoorsteen verwijderen, maar in dat geval haalt u wel het beste resultaat in huis. Zeker wanneer de dragende muur ook nog in de buurt zit, is het kiezen voor een professional een aanrader.

Schoorsteen laten verwijderen door Multi Concurrent

Het verwijderen van een schoorsteen behoort ook tot het takenpakket van Multi Concurrent. Wij leveren hoge kwaliteit voor een scherpe prijs. Een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit vind u nergens anders. Onze erkende monteurs zijn betrouwbaar en ervaren. Zij weten precies wat nodig is om een schoorsteen te verwijderen. Zo helpen ze u om meer woonruimte binnen uw woning te creëren zonder dat u hiervoor iets bij hoeft te bouwen. Via onze site kunt u eenvoudig en snel een offerte aanvragen. Deze offerte is gratis en geheel vrijblijvend. Zo krijgt een duidelijk beeld van de kosten en weet u wat u kunt verwachten qua werkzaamheden en kosten.

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen!

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen