Dakopbouw garage

Een dakopbouw op een garage plaatsen: waarom wordt dat eigenlijk gedaan? Het korte antwoord is dat u hier meer ruimte mee creëert. In het geval van een garage zal het om opslagruimte gaan. Vooral in tijden van woningnood is de opbouw erg populair. Als u meer ruimte nodig heeft, is het bovendien veel voordeliger (en praktischer) om voor een opbouw te kiezen dan om te verhuizen of een garage bij te laten maken. Toch is het maken van een opbouw voor de garage niet iets dat u licht moet opvatten: hier komt behoorlijk wat zorg bij kijken. In dit artikel worden alle vragen over de opbouw voor de garage die u mogelijk kunt stellen voor u beantwoord. Er wordt onder meer dieper ingegaan op vergunningen en kosten.

Inhoudsopgave

Hoe komt een dakopbouw bij een garage er uit te zien?

Een opbouw van een garage is als een toren waar een extra verdieping bovenop wordt geplaatst. Meestal lijkt de opbouw sterk op een verhoging op een plat dak, maart er zijn ook andere manieren om een dakopbouw te construeren, bijvoorbeeld als verlenging van etage één. In zo’n geval spreekt u niet van een verhoging, maar eerder van horizontale uitbreiding. In plaats van een opbouw kunt u zo’n opbouw ook een soort verkapte uitbouw van de etage zien.

Verschillende opties dakopbouw garage

Wist u dat er drie verschillende opties zijn als u een opbouw van de garage laat maken? Deze zijn…
Een opbouw met plat dak

  • Een opbouw met dubbele schuine zijden
  • Een opbouw met een enkele schuine zijde.

 

Kiezen voor een dakopbouw met plat dak

Een opbouw met plat dak heeft het meeste van een uitbouw weg. In feite trekt u met deze opbouw de eerste verdieping tot over uw garage door. Het belangrijkste voordeel van de opbouw met plat dak is dat u er één of misschien zelfs twee extra kamers mee kunt maken. Bij het platte dak wordt doorgaans voor mastiek gekozen, een bekende dakbedekking van zwart materiaal. Dit is hetzelfde type dakbedekking als op bijvoorbeeld schuurtjes. Vandaag de dag komen ook groene daken voor. Deze zijn er vrolijk uit en zijn bovendien goed voor het milieu. Dat heeft alles te maken met de opname van CO2 en het absorberen van regen. Ook kan een platte dakopbouw voor de garage zorgen voor gedempt geluid, zowel binnen als buiten.

Kiezen voor een dakopbouw met dubbele schuine zijden

Een dakopbouw voor de garage met twee schuine zijden kent twee variaties. De ene variant heeft twee dakvlakken die tegen elkaar oplopen en via de muur in een punt samenkomen. Dan is er ook nog de variant waarbij de twee schuine zijden in het midden door een plat dak gescheiden worden. Kiezen voor dubbele schuine zijden wordt meestal vanwege het uiterlijk gedaan. De meeste mensen vinden een dakvlak esthetisch fijner ogen dan een gemetselde muur. Soms is het ook nodig voor schuine dakvlakken te kiezen omdat het ontwerp anders niet voldoet aan de eisen van de omgevingsvergunning. De situatie zal van geval tot geval verschillen.

Kiezen voor een opbouw met een enkele schuine zijde

Een enkele schuine zijde zal aan de zijkant van uw garage beginnen en diagonaal naar uw huis toelopen. Soms wordt er eerst nog een laag muurtje op de garage aangebracht om het dak iets te kunnen verhogen. Deze vorm van opbouw creëert minder ruimte dan de andere twee varianten, maar is wel een stuk goedkoper. Een enkele schuine zijde leidt ertoe dat u in de aangebouwde ruimte niet overal rechtop kunt staan. Vandaar dat de muur vaak eerst wat wordt verhoogd. Een enkele schuine zijde wordt meestal als mooier ervaren dan een geheel plat dak. Toch is de waardevermindering van het pand door de opbouw aan de garage een stuk kleiner.

Dakopbouw garage

Vergunning plichtig bij een dakopbouw op een garage?

Het antwoord op die vraag is simpel: ja, als u een dakopbouw op uw garage plaatst, heeft u hier altijd een vergunning voor nodig. Let op: de vergunning om te mogen verbouwen is niet een zekerheidje. Het is aan de architect om te onderzoeken welke vormen van opbouw binnen de eisen van de vergunning passen en voldoen aan het bestemmingsplan van uw woning. In de meeste gevallen zal de vergunning overigens wel goedgekeurd worden, maar let er in ieder geval goed op dat het bestemmingsplan (de bestemming van “de grond) wordt gehandhaafd.

Wie bepaalt het bestemmingsplan?

Het is de gemeente die voor het bestemmingsplan verantwoordelijk is. Hierin kan vastgelegd zijn of de grond voor bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoor gebruikt mag worden. Het bestemmingsplan moet “wildgroei” van gebouwen voorkomen en helpt de gemeente op de lange termijn plannen voor hele straten, wijken en regio’s binnen de gemeentegrenzen te maken.

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Voorbereiding dakopbouw garage

Als u een dakopbouw voor de garage wilt laten maken, dient u zich goed voor te bereiden. Een belangrijke hoeksteen voor het opstellen van het plan is de aanvraag van de vergunning. Ook dient u op de hoogte te zijn van het bestemmingsplan van de grond waarop uw woning staat.

Aanvragen van de vergunning

Als u een vergunning wilt aanvragen, heeft u hier in ieder geval bouwtekeningen en een bijbehorende constructieberekening voor nodig. Een constructieberekening wordt opgesteld door een constructeur. Hierin zijn alle dragende delen van de constructie opgenomen. Er wordt berekend hoe de wanden en de fundering van de garage door de constructie worden belast.

Rol van het Bouwbesluit

De opbouw van uw garage wordt aan de hand van het Bouwbesluit getoetst. De gemeente is hier verantwoordelijk voor. Het Bouwbesluit bevat de bouwtechnische voorschriften die voor alle gebouwen in Nederland gelden. U zou dit als het “wetboek” voor de bouw kunnen zien. In dit Bouwbesluit staan onder andere de veiligheidseisen voor nieuwe constructies vermeldt.

Dakopbouw garage dakpannen

Wat zijn de kosten voor een dakopbouw op een garage?

De kosten voor een opbouw op uw garage kunnen sterk uiteenlopen. De prijs heeft ten eerste te maken met het type opbouw dat u laat plaatsen (denk aan de drie hierboven genoemde soorten). Hoe groter de constructie, hoeveel materiaal er betaald moet worden en hoe langer er geklust zal worden. Ook de manuren van de professionals dienen betaald te worden. U mag bij een dakopbouw een gemiddelde prijs van 3.250 euro per meter rekenen. Kiest u echter voor een eenzijdige dakopbouw, dan zullen de kosten aanzienlijk lager liggen: rond de 1.750 euro per meter. De afwerking van de opbouw is ook een belangrijke factor.

Wat is de grootste kostenfactor?

U verwacht misschien dat de meeste kosten in de arbeidsuren en het gebruikte materiaal zitten, maar in feite is de belangrijkste factor de draagkracht van de funderen en de garage constructie. In welke mate zijn deze in staat het gewicht van een bovenliggende bouwlaag te dragen?

Keuze van materialen

Bij het bepalen van de materialen van de dakopbouw van de garage moet u niet alleen kijken naar de kosten, maar ook naar hoelang het materiaal meegaat. Hout bijvoorbeeld is relatief goedkoop, maar gaat gemiddeld maar zo’n 25 jaar mee. Een materiaal als polyester of zink is een stukje duurder, maar heeft wel een gemiddelde levensduur van zeker 50 jaar. U kunt online verschillende tools vinden om de kosten voor uw project zo specifiek mogelijk te berekenen.

Voordelen van een dakopbouw op een garage

Een garageopbouw mag dus wat kosten, maar het is wel een investering die op termijn rijpe vruchten afwerpt. Er zijn vier grote voordelen aan te wijzen voor het laten plaatsen van een opbouw:

  • U creëert er extra leefruimte mee
  • U creëert meer opslagruimte
  • In tegenstelling tot een aan- of uitbouw verliest u geen tuin
  • Dankzij de opbouw wordt de waarde van uw woning vergroot.

 

Korte en lange termijn

Het laten plaatsen van een dakopbouw op uw garage heeft zowel voordelen op de korte als op de lange termijn. Het vergroten van leef- en opslagruimte is een resultaat waar u direct van kunt genieten. Niet alleen heeft u nu een plek om meubels en dergelijke op te slaan, u kunt de extra ruimte ook gebruiken om als leefruimte in te ruimen. Dat kan een werkplek zijn, maar ook een plek om te ontspannen: wat u maar wilt, in feite. Op de lange termijn zal de waarde van uw woning hoger zijn – een fijne investering voor als u ooit nog wenst te verhuizen.

Vrijblijvende offerte aanvragen bij onze specialisten

Zoals gezegd zijn er op het internet verschillende nuttige tools te vinden waarmee u zelf de kostprijs van uw project zo goed mogelijk kunt berekenen. Zo krijgt u niet alleen een beeld van de totale kosten, maar ook van de factoren die het zwaarst op de portemonnee wegen. Het is aan u eventueel aanpassingen op te geven voor het project eenmaal van de grond is. Aan de hand van de tool krijgt u een idee van de dakopbouw oplossing die het beste past bij uw individuele wensen. Kostentools zijn ontzettend nuttig voor het maken van een gerichte inschatting.

Dakopbouw van een garage: in conclusie

Na het leven van dit artikel heeft u ongetwijfeld meer informatie ingewonnen over de kosten en overige bijkomstigheden van het laten plaatsen van een opbouw voor de garage. Het mag duidelijk zijn dat u voor het plaatsen van iedere opbouw een vergunning nodig heeft. U vraagt die vergunning aan bij de gemeente. U weet nu dat de kosten voor een opbouw flink kunnen variëren. U bent, kortom, weer een stap verder in het bestrijden van onvoorziene problemen.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.