Dakopbouw garage

Een dakopbouw op een garage plaatsen: waarom wordt dat eigenlijk gedaan? Het korte antwoord is dat u hier meer ruimte mee creëert. In het geval van een garage zal het om opslagruimte gaan. Vooral in tijden van woningnood is de opbouw erg populair. Als u meer ruimte nodig heeft, is het bovendien veel voordeliger (en praktischer) om voor een opbouw te kiezen dan om te verhuizen of een garage bij te laten maken. Toch is het maken van een opbouw voor de garage niet iets dat u licht moet opvatten: hier komt behoorlijk wat zorg bij kijken. In dit artikel worden alle vragen over de opbouw voor de garage die u mogelijk kunt stellen voor u beantwoord. Er wordt onder meer dieper ingegaan op vergunningen en kosten.

Ga snel naar

Hoe ziet een dakopbouw op een garage eruit?

Een opbouw van een garage is als een toren waar een extra verdieping bovenop wordt geplaatst. Meestal lijkt de opbouw sterk op een verhoging op een plat dak, maar er zijn ook andere manieren om een dakopbouw te construeren, bijvoorbeeld als verlenging van etage één. In zo’n geval spreekt u niet van een verhoging, maar eerder van horizontale uitbreiding. In plaats van een opbouw kunt u zo’n opbouw ook een soort verkapte uitbouw van de etage zien.

Als u kiest voor een dakopbouw op uw garage, heeft u grofweg drie opties. Een opbouw met een plat dak, een opbouw met een enkele schuine zijde of een opbouw met een dubbele schuine zijde. Wat de voordelen van ieder zijn, leggen we verderop in dit artikel uit.

Een dakopbouw op een garage is erg populair omdat het eerder een uitbouw is van de eerste verdieping, dan een extra hoge zolder. Zo heeft u op uw eerste etage ineens een extra slaapkamer (handig wanneer er kinderen op komst zijn), een kantoorruimte aan huis of een sportruimte of hobbykamer.

Dakopbouw garage

Voordelen dakopbouw garage

Het bouwen van een dakopbouw op uw garage heeft zowel voordelen op de korte als op de lange termijn.

Het laten plaatsen van een dakopbouw op uw garage heeft zowel voordelen op de korte als op de lange termijn. Het vergroten van leef- en opslagruimte is een resultaat waar u direct van kunt genieten. Niet alleen heeft u nu een plek om meubels en dergelijke op te slaan, u kunt de extra ruimte ook gebruiken om als leefruimte in te ruimen. Dat kan een werkplek zijn, maar ook een plek om te ontspannen: wat u maar wilt, in feite. Op de lange termijn zal de waarde van uw woning hoger zijn – een fijne investering voor als u ooit nog wenst te verhuizen.

Opties dakopbouw garage

Zoals hierboven al kort genoemd, zijn er drie opties als u kiest voor een dakopbouw op uw garage.

Dakopbouw garage met plat dak

Een dakopbouw met een plat dak lijkt het meest op een uitbouw van uw eerste etage. Omdat er niet met schuine zijden wordt gewerkt, heeft u met deze optie de meeste ruimte. Met een plat dak creëert u al snel één of twee extra kamers. Op een plat dak wordt meestal mastiek gelegd: de welbekende zwarte dakbedekking.

Dakopbouw garage met één schuine zijde

Bij een dakopbouw met één schuine zijde, begint het schuine dak aan de zijkant van uw garage en loopt diagonaal door tot aan uw woning. Het voordeel van een dakopbouw met één schuine zijde is dat het de goedkoopste optie is. Bovendien is dit voor het aanzicht van uw woning een mooiere optie dan een plat dak. Een nadeel is dan weer dat er door het schuine dak minder ruimte is. U kunt immers niet overal rechtop staan.

Dakopbouw garage met twee schuine zijden (puntdak)

Een dakopbouw op de garage met twee schuine zijden is qua aanzicht vaak de mooiste optie. Ook hierin bestaan er twee varianten. Bij de ene variant lopen de twee schuine helften tegen elkaar op en komen bij elkaar tot een punt door middel van een muur. Ook kunnen de twee schuine zijden nog gescheiden worden door een stukje plat dak. Vaak is een dubbele schuine zijde nodig om te voldoen aan de omgevingsvergunning. Een schuin dak met dakpannen is meestal mooier om te zien dan een gemetselde muur.

Vergunning dakopbouw garage

Ook voor een dakopbouw op uw garage heeft u een vergunning nodig. Deze omgevingsvergunning vraagt u aan bij uw gemeente. Iedere gemeente hanteert andere regels omtrent het plaatsen van een dakopbouw. Het is dus altijd slim om na te gaan welke regels gelden in uw eigen gemeente.

Bij het beoordelen van uw vergunningsaanvraag wordt o.a. gekeken of de dakopbouw past in het bestemmingsplan. Bent u de eerste uit uw straat of omgeving die een dakopbouw op de garage plaatst? Dan wordt er vaak extra streng gekeken naar uw aanvraag. Soms kan het nodig zijn om een architect te laten onderzoeken welke vorm de opbouw moet krijgen. Zo kan het voorkomen dat de gemeente wel akkoord gaat met een dakopbouw met schuine zijden, maar niet met een opbouw met een plat dak. Ook heeft u bij de aanvraag een constructieberekening nodig. Deze laat zien hoe de wanden en het plafond van de garage worden belast bij het plaatsen van een dakopbouw. Mocht u hulp nodig hebben met het aanvragen van de juiste vergunningen? Wij helpen u hier graag mee.

Wie bepaalt het bestemmingsplan?

Het is de gemeente die voor het bestemmingsplan verantwoordelijk is. Hierin kan vastgelegd zijn of de grond voor bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoor gebruikt mag worden. Het bestemmingsplan moet “wildgroei” van gebouwen voorkomen en helpt de gemeente op de lange termijn plannen voor hele straten, wijken en regio’s binnen de gemeentegrenzen te maken.

Vrijblijvende offerte?

Voorbereiding dakopbouw garage

Als u een dakopbouw voor de garage wilt laten maken, dient u zich goed voor te bereiden. Een belangrijke hoeksteen voor het opstellen van het plan is de aanvraag van de vergunning. Ook dient u op de hoogte te zijn van het bestemmingsplan van de grond waarop uw woning staat.

Aanvragen van de vergunning

Als u een vergunning wilt aanvragen, heeft u hier in ieder geval bouwtekeningen en een bijbehorende constructieberekening voor nodig. Een constructieberekening wordt opgesteld door een constructeur. Hierin zijn alle dragende delen van de constructie opgenomen. Er wordt berekend hoe de wanden en de fundering van de garage door de constructie worden belast.

Rol van het Bouwbesluit

De opbouw van uw garage wordt aan de hand van het Bouwbesluit getoetst. De gemeente is hier verantwoordelijk voor. Het Bouwbesluit bevat de bouwtechnische voorschriften die voor alle gebouwen in Nederland gelden. U zou dit als het “wetboek” voor de bouw kunnen zien. In dit Bouwbesluit staan onder andere de veiligheidseisen voor nieuwe constructies vermeldt.

Dakopbouw dakkapel

Prefab dakopbouw garage

De goedkoopste optie voor een dakopbouw op uw garage is een prefab dakopbouw. Prefab staat voor pre-gefabriceerd. Dat betekent dat uw dakopbouw vooraf in de fabriek wordt gemaakt en kant-en-klaar op uw garage kan worden gehesen met een hijskraan. Prefab is altijd goedkoper dan maatwerk. Het nadeel is wel dat u dus altijd te maken heeft met standaard maten. Uiteraard kunt u bij prefab wel zelf het materiaal kiezen.

Kosten dakopbouw garage

Eén van de meestgestelde vragen over een dakopbouw op een garage gaat over de kosten. Het is lastig om de exacte kosten te kunnen noemen, omdat iedere woonsituatie anders is. Ook wordt de prijs bepaald door de materiaalkeuze en de mate van afwerking. Hoe meer u zelf doet, hoe lager de prijs. Zo kunnen wij de dakopbouw casco opleveren. Een ander aspect van de prijs is de grootte van de dakopbouw. Hoe groter uw dakopbouw op de garage, hoe lager de prijs per meter.

Gemiddeld kost een dakopbouw op uw garage tussen de € 9.500 en € 30.000. Per m2 ligt de prijs tussen de € 1700 en € 3250.

Dakopbouw garage dakpannen

Wat is de grootste kostenfactor?

U verwacht misschien dat de meeste kosten in de arbeidsuren en het gebruikte materiaal zitten, maar in feite is de belangrijkste factor de draagkracht van de funderen en de garage constructie. In welke mate zijn deze in staat het gewicht van een bovenliggende bouwlaag te dragen?

Keuze van materialen

Bij het bepalen van de materialen van de dakopbouw van de garage moet u niet alleen kijken naar de kosten, maar ook naar hoelang het materiaal meegaat. Hout bijvoorbeeld is relatief goedkoop, maar gaat gemiddeld maar zo’n 25 jaar mee. Een materiaal als polyester of zink is een stukje duurder, maar heeft wel een gemiddelde levensduur van zeker 50 jaar. U kunt online verschillende tools vinden om de kosten voor uw project zo specifiek mogelijk te berekenen.

Opbouw garage 2-onder-1-kap woning

Bij een 2-onder-1-kap woning staan de garages van beide buren vaak naast elkaar. Meestal wordt er dan ook gekozen om voor beide woningen een opbouw te realiseren. Overleg de werkzaamheden altijd goed met uw buren. Kiezen jullie beiden voor een dakopbouw op jullie garage? Dan is een combi-korting bij veel aannemers mogelijk.

Dakkapel plaatsen

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in kwaliteit en in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem met een klein team van gedreven jonge mensen. Al jarenlang bouwen we een dakopbouw op de meest uiteenlopende garages.

Als aannemers hebben wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker, architect of dakdekker voor u inschakelen. Binnen ons netwerk zijn we zeer kritisch op scholing en ervaring. We werken uitsluitend met professionele mensen.

Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn. Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We zorgen er dan ook voor dat alle afspraken vooraf duidelijk op papier staan. Onaangename verrassingen? Houden we niet van bij Multi Concurrent. We staan bovendien garant voor het afgesproken pakket van taken.

Offerte aanvragen dakopbouw garage

Benieuwd wat het kost om een dakopbouw op uw garage te laten plaatsen? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. Het is belangrijk dat u de offerte aanvraag zo volledig mogelijk invult. Omschrijf zo compleet mogelijk welke facetten van de bouw u door ons wilt laten uitvoeren. Vrijwel alles is hierin mogelijk.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met ons op.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.