Nokverhoging

Wilt u meer ruimte in uw huis creëren? Een dakkapel met een nokverhoging is de ideale oplossing voor woningen met een te kleine zolder met aan de binnenkant een schuin plafond. U kunt met een nokverhoging, moeiteloos een extra kamer creëren met ook nog eens een hoger plafond. U verhoogt ook de waarde van uw huis door u voor extra woonoppervlak zorgt. Het verhogen van de nok van uw dak is een goed alternatief voor een dakkapel of dakopbouw. U heeft de keuze uit zowel een enkelzijdige als dubbelzijdige nokverhoging. Een enkelzijdige verhoging wordt aan één kant van uw dak geplaatst, terwijl een dubbelzijdige nokverhoging over beide kanten van uw dak wordt geplaatst.

Op deze pagina hebben wij alles voor uw in een handige lijst gezet. Zo weet u precies wat de kosten zijn voor een nokverhoging maar ook de voor- en nadelen. Een nokverhoging is wel duurder dan een het laten plaatsen van een dakkapel maar daar krijgt u dan ook wel veel  ruimte en super veel licht in de betreffende kamer voor terug.

Ga snel naar

Wat kost een nokverhoging?

De gemiddelde prijs van een verhoging van uw nok, of ook wel een dakopbouw genoemd, liggen gemiddeld genomen tussen de € 5.000,- tot € 30.000,-. De kosten van een dakopbouw zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de formaat van de nokverhoging, het materiaal en extra opties. Wilt u bijvoorbeeld een nokverhoging aan de voorkant van uw woning, of toch liever aan de achterkant? Wilt u een enkelzijdige nokverhoging of toch een dubbelzijdige? Een enkelzijdige nokverhoging is natuurlijk goedkoper.

De prijzen van een nokverhoging liggen hoger dan de prijzen van een dakkapel. Dat komt vooral omdat bij een nokverhoging de constructie van het dak aangepast mag worden en dat kost u meer geld in arbeid en in materiaalkosten. Hieronder ziet u de gemiddelde prijzen voor een nokverhoging in een handige overzicht:

Soort nokverhogingAfmetingPrijs
Eenzijdige verhoging5 meter€ 7.000,- tot € 10.000,-
Dubbelzijdige verhoging5 meter€ 13.000,- tot € 17.000,-
Plat dak25 m2€ 25.000,- tot € 30.000,-

Nokverhoging: Welke materiaal kiest u?

Bij een dakopbouw zoals deze is het natuurlijk om zelf te bepalen, uit welke materialen uw nokverhoging mag bestaan. Alle materialen hebben een eigen voor- of nadeel en beïnvloeden de uiteindelijke kosten van de nokverhoging. Wij kunnen u hierin natuurlijk adviseren. Bedank u goed van tevoren voor welke materialen u kiest.

Hout

Hout heeft een robuuste uitstraling en is in allerlei kleuren en tinten leverbaar. Dit materiaal is net als kunststof. Hout is relatief licht en vereist daardoor geen verstevigende constructie. Het voordeel van hout is natuurlijk het robuuste karakter. Een groot nadeel van hout is toch wel dat hout goed onderhouden moet worden. Anders gaat hout rotten. Als u geen onderhoud wilt plegen, is hout voor u niet de oplossing.

Soort nokverhogingGemiddelde prijs
Enkelzijdige nokverhoging Vanaf € 6.000,-
Dubbelzijdige nokverhogingVanaf € 11.000,-

Kunststof

Kunststof is net als hout ontzettend licht. Het is hierdoor niet nodig om de constructie van uw huis extra te verstevigen. Bovendien is het mogelijk om kunststof in allerlei kleuren en patronen te laten maken, zo bestaat er ook kunststof met houtlook. Hierdoor kunt u een type kunststof kiezen, die altijd bij u de uitstraling van uw huis past. Daarbij gaat kunststof lang mee, omdat het materiaal niet gevoelig voor rotten is. Het grootste voordeel van kunststof is toch wel dat kunststof haast geen onderhoud nodig heeft.

Soort nokverhogingGemiddelde prijs
Enkelzijdige nokverhogingVanaf € 5.000
Dubbelzijdige nokverhogingVanaf € 10.000

Steen

Een stenen dakopbouw is over het algemeen de duurste optie. Een grote voordeel van steen is toch wel dat deze moeiteloos opgaat met de uitstraling van uw huis. Hierdoor is het bij steen bijna niet zichtbaar dat u op een later moment een dakopbouw met een schuin dak heeft laten plaatsen. Steen is wel erg zwaar en daarom soms te belastend voor je woning. In dat geval moet er extra ondersteuning komen om de dakopbouw uit te dragen.

Soort nokverhogingGemiddelde prijs
Enkelzijdige nokverhogingVanaf € 10.000,-
Dubbelzijdige nokverhogingVanaf € 15.000,-
Verbouwing door Multi Concurrent

Ophogen van uw dak met een nokverhoging

Heeft u een schuin dak? Dan heeft u de keuze tussen een verhoging van uw nok of een dakkapel. Deze ophoging van uw woning is vaak een geliefde verandering omdat u op deze manier extra woonruimte en licht creëert.

Een nokverhoging is de beste en goedkoopste manier om een dakopbouw op een puntdak te bouwen. Normaal is een dakopbouw alleen gemakkelijk uitvoerbaar op een plat dak. Deze oplossing is echter ook geschikt voor een dak met een puntvorm.

Deze vorm van verhogen (nokverhoging) is niet alleen estetisch maar vaak ook mooier dan een dakkapel. Vooraf zal een bouwtekening gemaakt worden zodat u een idee krijgt hoe het eruit komt te zien. Op een plat dak is een nokverhoging helaas niet mogelijk. Op een plat dak kunt u kiezen voor dakopbouw op uw platte dak.

Een nokverhoging kan zowel gelijk met zonnepanelen worden geplaatst. Bij een rijtjeshuis of hoekwoning houdt een nokverhoging min of meer in, dat het punt van uw dak wordt verschoven en een stuk wordt opgehoogd. Het hoogste punt van uw woning wordt dus hoger maar de hoek van uw puntdak  blijft wel gelijk. U ziet hier verder niets meer van behalve dat u een stuk meer woonruimte heeft gecreëerd.

Nokverhogingen zijn een goed alternatief voor een dakkapel, ware het niet dat er wezenlijke verschillen tussen de twee bestaan. Bij een dakkapel wordt uw ruimte verbreedt, hier wordt er een flink stuk opgehoogd.

Win zeeën aan ruimte met een nokverhoging

Bij een nokverhoging wint u heel veel aan ruimte. In veel gevallen oogt het zelfs alsof u een complete verdieping erbij heeft laten bouwen. Daarom kost een nokverhoging geen geld, maar levert deze geld op. Uw woning stijgt hierdoor ook in waarde. Zodoende kan een nokverhoging worden gezien als een uitbreiding van de leefruimte, maar ook als investering voor de verkoopwaarde van uw woning.

Als uw zolder een laag dak heeft met een schoorsteen aan de binnenkant, dan is het verhogen van uw nok een van de beste manieren om beloopbare ruimte te winnen. Zo hoeft u niet meer te bukken als u iets van zolder wilt pakken en kunt u van uw zolder een extra kamer maken en creëert u eigenlijk een extra verdieping.

Mocht het dak te laag zijn om hier onder te kunnen staan dan kunt u door middel van het verhogen van de zolder het goed beloopbaar maken en zo krijgt. De meeste mensen kiezen er dan ook voor, om een dakopbouw met een nokverhoging in een keer te laten plaatsen. Zo slaat u twee vliegen in een klap en kunt u gemakkelijk een extra slaapkamer realiseren.

nokverhoging en de kosten

Een nokverhoging en vergunningen

Een nokverhoging verandert de opbouw van uw huis, hiermee bedoelen we eigenlijk dat de buitenaanzicht wordt aangepast. Er is daarom dan ook in vrijwel elke gemeente een vergunning nodig, om een nokverhoging te laten plaatsen. Informeer daarom al van tevoren of u vergunningplichtig bent. Deze vergunning vraagt u aan bij de bij u ingeschreven gemeente en deze vergunning staat ook wel bekent als een bouwvergunning. Houd rekening met het volgende stappenplan tijdens het aanvragen van een vergunning:

Wij hebben jarenlange ervaring met het aanvragen van vergunningen en kunnen u natuurlijk dan ook met dit proces helpen. Onze kans van slagen is dan ook vrij hoog.

De vergunning voor het laten plaatsen van een nokverhoging is variabel. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin u woont en deze kunnen wij niet zo aan u vermelden, aangezien iedere gemeente haar eigen tarieven hanteert. Houd ongeveer rekening met een bedrag voor van een vergunning tussen de € 200,- en € 600,-.

Vrijblijvende offerte?

Stappenplan plaatsen van een nokverhoging

Het laten plaatsen van een nokverhoging vereist een aantal richtlijnen en stappen die wij uitvoeren. Bij zowel een enkelzijdige of dubbelzijdige nokverhoging moet onze vakman dezelfde aantal stappen uitvoeren. Bekijk hieronder de verschillende werkzaamheden van onze vakspecialist voordat uw nokverhoging is gerealiseerd.

Het maken van ruimte

Of u nu voor dubbele- of enkelzijdige nokverhoging kiest, er is natuurlijk altijd ruimte nodig om de nokverhoging te plaatsen. Onze vakman meet waar de verhoging komt en verwijdert voor het meten alle dakpannen en isolatiemateriaal. Vervolgens maakt hij of zij een gat in de constructie van het dak, terwijl hij in de gaten houdt, dat hij de dakconstructie natuurlijk niet verzwakt.

Constructie controleren

Het is niet zomaar even, dat er een gat in de constructie van uw woning wordt geboord. Het is daarom belangrijk om meteen de constructie te controleren. Onze vakman bekijkt gelijk of het dak nog stabiel is en onderzoekt of de woning de nieuwe aanbouw kan dragen. Mogelijk is het nodig om de constructie wat te verstevigen met ondersteunende balken om er zeker van te zijn dat de nokverhoging stevig op zijn plek blijft staan.

Nokverhoging plaatsen

Het is nu tijd om de nokverhoging op uw woning of dak te plaatsen. Wanneer u voor een prefab dakopbouw heeft gekozen, takelen onze mannen deze naar boven en bevestigen deze vervolgens op de juiste plek. Heeft u voor een op maat gemaakte nokverhoging gekozen? Dan bouwen wij deze ter plaatse.

De afwerking

Het is mogelijk om de nokverhoging casco af te laten leveren. Dit houdt in dat onze nokverhoging kampioenen alleen de buitenzijde afwerken. Wij plaatsen dan de nieuwe dakbedekking en maken deze direct waterdicht. Heeft u er voor gekozen dat wij ook de binnenkant voor uw aanpakken. Dan isoleert de vakspecialist de nokverhoging en werkt dit af, zoals dit met u is afgesproken. Wij gaan pas weg als alle partijen tevreden zijn.

Veelgestelde vragen en handige weetjes

De prijzen om een dak van uw woning te laten ophogen variëren enorm. Zo zijn er verschillen in prijs bij andere hoogtes, het aantal extra beloopbare m2, en de materialen die benodigd zijn. Bekijk onze pagina om te zien wat een nokverhoging gemiddeld kost.

Het verhogen van de nok van het dak betekend dat het bestaande zolderplafond verhoogt word zodat deze beloopbaar is. Zo hoeft u niet meer te bukken op zolder en kunt u gewoon languit lopen. In combinatie met een dakkapel kan de zolder zelfs als extra slaapkamer worden gebruikt.

U kunt een dakopbouw laten plaatsen en meteen de nok van uw dak laten verhogen door de aannemer. Dit scheelt weer in de portemonnee en zo zit u ook niet langer met allemaal bouwers die uw huis figuurlijk onveilig maken.

Jazeker, wij werken door heel Nederland. Wij zijn 20 jaar geleden begonnen in Haarlem maar hebben nu inmiddels meer dan 100 vakmannen die voor ons werken. Van Groningen tot aan Hoek van Holland, wij zijn uw betrouwbare partner.

Vrijblijvende offerte verhogen voor uw nokverhoging

Een specifieke prijs nodig voor het verhogen van uw nok? Deze kunt u altijd vrijblijvend opvragen. Wij sturen u dan een offerte met daarin het exacte bedrag voor de nokverhoging. Uiteraard zullen we wel even op locatie willen komen kijken om een adequate offerte op te kunnen stellen.

Ook voor andere vragen kunt u altijd contact opnemen met Multi Concurrent. We staan u graag te woord en staan u graag bij met al uw bouw- en sloopprojecten.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.