Badkamer slopen

Een badkamer slopen is één van de meest voorkomende klussen. Door een badkamer te slopen geef je jezelf de vrijheid om dit vertrek binnen je woning in te richten op de manier die jij voor ogen hebt. Vooral wanneer je in een nieuw huis trekt waarbij de badkamer nog niet is ingericht naar wens, is dit een uitstekende optie. Je kunt zelf bepalen wat je doet. Het is mogelijk om een badkamer te laten slopen door een professioneel bedrijf. Het is ook een optie om zelf de badkamer te slopen. Hieronder vertellen we je of dit een goed idee is, wat de kosten zijn die hiermee gepaard gaan en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Ga snel naar

Badkamer laten slopen

De optie die je gegarandeerd het beste resultaat oplevert is het laten slopen van je badkamer door professionals. Deze vakmensen hebben vele jaren ervaring op dit vlak en ze weten precies hoe ze deze klus moeten aanpakken. Stel dat je een nieuwe woning betrekt, maar de badkamer spreekt je totaal niet aan. Op een gegeven moment besluit je dat je een badkamer wilt die exact aansluit op jouw wensen. In dat geval zal de oude badkamer gesloopt moeten worden. Professionele bedrijven voeren dit op een vakkundige manier voor je uit, met een resultaat dat boekdelen spreekt.

Bovendien zit alles inbegrepen bij professionele bedrijven. Je kunt zelf aangeven wat je verwijderd wilt hebben en wat behouden moet blijven. De meeste sanitaire voorzieningen kunnen verwijderd worden op een manier dat ze geheel intact blijven. Als je dus een specifiek onderdeel wilt behouden, is dit een optie. Dit geef je in dat geval vooraf duidelijk aan. Ook plafonds, vloeren en wanden kunnen verwijderd worden door vakmensen. Naast de garantie op een goed resultaat valt de snelheid op waarmee professionele bedrijven het slopen van een badkamer aanpakken. Logisch, want zij hebben vele jaren aan ervaring op dit vlak en ze weten precies hoe ze deze klus moeten aanpakken.

Zelf een badkamer slopen

Wij raden altijd aan om je badkamer te laten slopen door professionals. Dit levert het beste resultaat. Toch zien we vaak dat ervaren doe-het-zelvers er voor kiezen om zelf hun badkamer te slopen. Dit is een optie, maar het is logischerwijs wel van belang dat dit naar behoren wordt uitgevoerd. Daarom stellen we een handige checklist voor je op, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Verderop in de tekst is bovendien een handig stappenplan te vinden, zodat je helemaal zeker weet wat je moet doen.

Ten eerste sluit je het water af. Vervolgens haal je alle sanitaire voorzieningen weg. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van de wc, het bidet, de wastafel, het bad, de douche, lampen en elektra, de radiator en de tegels van je badkamer. Alhoewel de term ‘slopen’ gebruikt wordt, zal er bij de meeste handelingen weinig slopen aan te pas komen. Sanitaire voorzieningen haal je immers het beste rustig weg. Mocht je veel frustraties hebben in het leven dan kun je het natuurlijk met de (spreekwoordelijke) botte bijl aanpakken, maar in principe zal dit niet nodig zijn.

De taak waarbij je het meeste zult moeten slopen is het verwijderen van de betegeling. Hiervoor kun je het beste een steenbeitel en een hamer gebruiken. Vooral wanneer de betegeling tot aan het plafond loopt, zal er wat meer gesloopt moeten worden. Immers kun je anders gewoon de beitel onder de tegel plaatsen en deze met de hamer eraf slaan. Bij een tegelwand die tot het plafond gaat, zul je eerst een bovenste tegel kapot moeten maken. Hierna verwijder je de rest van de bovenste tegels aan de hand van de beitel en de hamer. Vervolgens werk je van boven naar beneden toe.

Kosten badkamer laten slopen

Precieze prijzen kunnen niet gegeven worden, want de kosten van een badkamer laten slopen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een minimale prijs van 250 tot 265 euro moet je al snel rekenen, maar de kans is groot dat de kosten hoger uitvallen dan dit. Het kan best voorkomen dat de totale uitkomen rond de 750 – 800 euro. Voor de beste blik op de totale kosten voor jouw badkamer kun je het beste een offerte aanvragen bij een professioneel bedrijf. Zo zie je meteen wat je kunt verwachten. Dit is de beste indicator van de prijs. Vaak neemt het slopen van een badkamer ongeveer 4 tot 6 uur in beslag. Het is dus een klus die relatief snel uitgevoerd kan worden.

Professionele bedrijven kunnen goed omgaan met zowel kleine badkamers als grotere ruimtes. Het oppervlak van je badkamer heeft logischerwijs invloed op de uiteindelijke kosten. Hoe groter de badkamer is, hoe meer er gesloopt moet worden en hoe meer tijd en geld dit kost. Daarnaast zullen de kosten afhangen van welke sanitaire voorzieningen verwijderd moeten worden en wat mag blijven. Naast sanitaire voorzieningen kan het ook zijn dat je plafonds, wanden en vloeren wilt laten verwijderen. Ook dat heeft zijn invloed op de prijs. Natuurlijk wordt ook het opruimen uitgevoerd door het bedrijf.

Vrijblijvende offerte?

Badkamer slopen stappenplan

Hoe kun je het beste te werk gaan als je jouw badkamer wilt slopen? Wij vertellen het je hier in de vorm van een stappenplan. Of je elke stap van het plan hoef te volgen, zal afhangen van je werkzaamheden. Ten eerste kun je beginnen met het verwijderen van de waterleiding. Dit doe je als je nieuw sanitair in de badkamer wilt plaatsen. Sluit ten eerste het water af en controleer grondig of het water ook daadwerkelijk is afgesloten. Moet het water afgesloten worden in de meterkast, dan kun je hier ook gelijk de elektriciteit in je badkamer afsluiten. Vervolgens tap je het water af door of de kraan open te laten staan of door het zwarte aftapkraantje open te laten staan. Zo wordt het gehele systeem afgetapt. Kort nu de leiding in. Sluit de leiding af met een dop.

Water en elektriciteit afsluiten

Wij zullen voor aanvang van het werk altijd eerst het water en elektriciteit afsluiten. Zo voorkomen we waterschade maar kunnen we er ook zeker van zijn dat we veilig aan het werk zijn. Ook kan nu gelijk de waterleiding worden losgemaakt of ingekort, dit moet om het nieuwe sanitair te kunnen installeren. Dit doen we in de volgende stappen.

Stap 1

Door middel van het dichtdraaien van de hoofdkraan sluiten we het water af. Als de kraan in de meterkast zit is dit meestal een hoofdkraan met hendels, deze draaien we een kwartslag. De hendel staat nu haaks op de waterleiding, we controleren nog even of deze echt dicht is door de kraan te openen. Als u een oud huis heeft zit de kraan meestal in de kelder of kruipruimte. In de meterkast schakelen we nu ook gelijk de elektra in de badkamer uit.

Stap 2

Om er zeker van te zijn dat er nog zo min mogelijk water vrijkomt, tappen we het water af. Dit doen we door bij de hoofdkraan het kleine zwarte tapkraantje of koperen kraantje (bij oudere huizen) leeg te laten lopen, of door de kraan in de badkamer zo lang open te draaien tot er geen water meer uit komt. Wel kan er nu nog wat water uit de pijp komen die we zagen.

Stap 3

Nu kunnen we de leiding inkorten omdat alle waterdruk weg is. We doen dit met een pijpensnijder, deze snijdt namelijk precies recht en dit voorkomt lekkages. We houden hierbij altijd minimaal 10 cm over zodat we voldoende ruimte hebben om te werken en geen leiding hoeven uit te hakken.
Hierna plaatsen we op de leiding een knelfitting, dit is een soort dop die de pijp helemaal afsluit zodat er geen water meer uit kan komen. 

Hierna kan de hoofdkraan weer open gezet worden.

Toilet verwijderen

Stap 1

We draaien eerst de hoofdkraan weer dicht. Hierna draait het waterkraantje naar de stortbak dicht. Nu trekken we het toilet een of twee keer door zodat de stortbak volledig geleegd is.

Stap 2

Nu draaien we met een waterpomptang de kraan los zodat deze loskomt van de stortbak. Ook de pijp tussen de stortbak en het toilet draaien we los. We kunnen nu het reservoir verwijderen door deze uit de ophangbeugels te tillen.

Stap 3

Nu kunnen we de toiletpot los schroeven. Indien nodig snijden we het kit weg. We verwijderen nu de toiletpot, deze kantelen we een beetje naar voren zodat het water er niet uit stroomt. We plaatsen nu een afsluitdop op de afvoer, dit voorkomt stankoverlast maar zorgt er ook voor dat er geen puin in de afvoer kan komen.

Verwijderen van de wastafel

Stap 1

We zorgen weer dat de hoofdkraan dichtgedraaid is. We zetten nu een emmer onder de sifon en de valpijp. Nu verwijderen we deze, het restant water wat hier nog in zit loopt nu in de emmer. De pijp sluiten we af met een afsluitdop, dit voorkomt stank en zorgt ervoor dat er geen puin in kan komen.

Stap 2

Nu kunnen we de kraan aan de onderkant van de spoelbak loshalen. Dit doen we door knelkoppelingen van de waterleiding los te maken met een waterpomptang. Hierna draaien we de moeren van de kraan onder de spoelbak los. Door er wat WD40 tussen te spuiten en een tik met de hamer op de moersleutel te geven krijgen we deze moeren vaak snel los.

Stap 3

Nu kunnen we de wastafel verwijderen. Meestal zit deze met bouten aan de onderkant of zijkant vast. Deze draaien we los, we kunnen nu de oude wastafel netjes afvoeren.

Radiator verwijderen

Stap 1

We zetten de verwarming uit door de stekker uit het stopcontact te halen of de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten.

Stap 2

We tappen nu de radiator af dit doen we door het dopje van het terugloopventiel te verwijderen en het ventiel dicht te draaien met een inbussleutel. Hierna draaien we de radiatorkraan dicht en daarna de ontluchting open. 

Nu plaatsen we een emmer onder de radiator, hierna draaien we de verbinding naar de radiator los. Het water loopt er nu uit.

Stap 3

Nu draaien we de moeren van de verwarming los zodat deze loskomt van de leiding. Daarna ondersteunen we de verwarming en draaien we de bouten los waarmee de verwarming aan de wand is gemonteerd. Als we de verwarming los tillen houden we deze altijd iets schuin zodat er geen water meer uit loopt. We zetten afsluitdoppen op de verwarmingsbuizen.

Tegels verwijderen

Stap 1

Wandtegels verwijderen wij van boven naar onder d.m.v. elektrisch gereedschap. Als er tot aan het plafond betegeld is, kunnen we hier lastig bij komen zonder het plafond te beschadigen, we verbrijzelen dan eerst één tegel zodat we van daaruit makkelijk verder kunnen slopen. Bij vloertegels is het vaak het handigst om in de hoek te beginnen. 

Bij het verwijderen van vloertegels waaronder vloerverwarming ligt gaan wij altijd voorzichtig te werk zodat de vloerverwarming niet beschadigt.

Stap 2

Na het verwijderen van de vloertegels voeren wij de tegels en het overige puin altijd netjes af. Hierna kunnen we wanden netjes egaliseren.

Het Bad of de douchecabine verwijderen

Stap 1

Als eerste zorgen we weer dat de hoofdkraan dicht staat, hierna snijden we de kitranden los en verwijderen we altijd de douchewand of de ombouw van het bad. Zo hebben we de ruimte om te werken.

Stap 2

Nu demonteren we de kraan, als deze kraan op een ingebouwde wandplaat zit moeten eerst de tegels worden verwijderd om bij de plaat te komen. Hierna schroeven we de muurplaat los, door de muurplaat vast te houden met een waterpomptang kan de plaat los van de leidingen solderen door de aansluitpunten te verhitten. Hierna monteren we een knelfit om de leidingen af te sluiten.

Stap 3

Bij een bad draaien de schroef in het midden van het bad los en verwijderen we de ring en het rubbertje.

Bij een douche verwijderen we de gehele afvoer.

Stap 4

Hierna koppelen we bij een bad de badoverloop los. Deze wordt gemonteerd om overstromingen van het bad te voorkomen. Deze badoverloop kan nu verwijderd worden.

Stap 5

Bij een douche kan nu de douchecabine verder verwijderd worden, of kunnen we de tegels verder verwijderen. Als u een bad heeft, verwijderen we deze nu, dit doen we meestal met twee man. Hierna zetten we overal afsluitdoppen op.

Elektra verwijderen

Stap 1

Om veilig te kunnen werken schakelen we eerst de stroom van de badkamer in de meterkast uit.

Stap 2

Nu de stroom is afgesloten kunnen we veilig alle verlichting, schakelaars en stopcontacten verwijderen. We halen alleen weg wat verplaatst moet worden of in de weg zit. Vaak laten we een verlichtingspunt zitten en zetten hier tijdelijk een verhuisfitting in.

Stap 3

Alle draden werken we voor de veiligheid af met een kroonsteentje of lasdop.

Badkamer slopen: tips als je zelf aan de slag gaat

Ten eerste raden we je altijd aan om goed beschermd aan de slag te gaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en je zult niet de eerste zijn die zichzelf per ongeluk verwondt tijdens het klussen. Het risico op een ongelukje is nu eenmaal groter bij dit soort klussen. Daarom is het altijd een goed idee om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen tijdens het sloopwerk. De praktijk leert ons dat je handen en je ogen de grootste risicofactoren zijn bij dit soort klussen. Daarnaast zijn schoenen met stalen neuzen een goed idee. Als je per ongeluk een hamer op je tenen laat vallen, beschermen de stalen neuzen deze. Zo voorkom je hinderlijke blessures. Een veiligheidshelm is tevens een optie. Check daarnaast vooraf hoe op orde je EHBO kist is.

Een goede voorbereiding is het halve werk. De hierboven genoemde maatregelen lijken misschien overbodig, en vaak gaat het goed. Maar je kunt maar beter voorbereid zijn op het ergste dan onvoorbereid zijn in het geval dat er wel iets gebeurt. Een andere tip om jezelf wat tijd te besparen is om alleen zaken uit de badkamer weg te halen die in de weg zitten of objecten die verplaatst moeten worden. Een ander geval dat je vaak tegenkomt tijdens het slopen van de badkamer is enorm vaste moeren. Hier kun je wat kruipolie tussen spuiten. Plaats op de moer een steeksleutel en geeft de sleutel een tik met je hamer. De moer zal sneller los geraken.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.