Draagmuur herkennen

Wilt u een muur laten verwijderen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of het een draagmuur betreft. Het verwijderen van een draagmuur is dan ook een stuk intensiever, dan het verwijderen van een niet-dragende muur.

U kunt natuurlijk niet zomaar een draagmuur slopen en nu wilt u weten of u een draagmuur kunt herkennen. Dit kunt u zeker en op deze pagina vindt u handige tips, informatie en de kosten voor het herkennen en verwijderen van een draagmuur.

Ga snel naar

Constructieberekening-draagmuur-verwijderen

Wat is een draagmuur nou eigenlijk?

Een draagmuur is zoals de naam al doet vermoeden, een muur met een dragende functie. Als u een draagmuur zou slopen, dan stort alles wat zich boven deze muur bevind in. Een draagmuur is een muur die zo ontworpen is dat de muur het gewicht van het huis draagt. Het verwijderen van een draagmuur heeft daarom serieuze gevolgen voor de veiligheid van de woning.
Als het geen draagmuur betreft, kunt u de muur vaak zelf slopen, maar bij een draagmuur is het dus belangrijk dat er maatregelen mogen worden genomen. Het is dus uitermate belangrijk dat u weet hoe u een draagmuur herkent.

Weet u zeker dat u met een draagmuur te maken heeft? Dan is het belangrijk om een omgevingsvergunning aan te vragen, en een constructieberekening te laten maken. Een constructieberekening laat uw opstellen door een constructeur en een constructieberekening is verplicht bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Is een draagmuur altijd te verwijderen?

Of een draagmuur te verwijderen is, is afhankelijk van hoe (en of) het gewicht boven de draagmuur kan worden opgevangen. Meestal gebeurt dit met het plaatsen van een stalen balk, maar soms worden er pilaren (of kolommen) aangebracht. Hierdoor kan het gewicht worden opgevangen, waar dit oorspronkelijk werd gedaan door de draagmuur.

In het algemeen kunnen wij altijd een balk aanbrengen en kunnen wij zo dus uw draagmuur verwijderen. Hou er wel rekening mee, dat het om een constructieve wijziging van het pand gaat en het dus nodig is om een constructieberekening te laten maken, en er een omgevingsvergunning benodigd is.

Herkennen van een draagmuur

Helaas kunt u niet simpelweg aan de structuur van een muur zien of het hier een draagmuur betreft. Gelukkig zijn er wel enkele factoren waardoor u een draagmuur kunt herkennen. Zo zijn enkele factoren:

Wilt u het 100% zeker weten? Laat Multi Concurrent dan op locatie geheel vrijblijvend en kosteloos komen kijken. Zo weet u binnen enkele minuten of het hier een draagmuur betreft.

draagmuur-verwijderen

Tips voor het herkennen van een draagmuur

Wij zouden Multi Concurrent niet zijn, als wij u geen handige tips zouden geven voor het herkennen van een draagmuur. Bekijk hieronder 4 handige tips.

Bekijk de bouwtekeningen van uw woning

De meest betrouwbare manier om een draagmuur te herkennen, is om de bouwtekeningen te bekijken. U hoeft geen architect te zijn om een draagmuur te herkennen op een schematische weergave van uw woning. U kunt simpelweg naar de arceringen kijken.

Staat er op de tekening een arcering bij een muur? Dan gaat het vrijwel bijna altijd om een draagmuur. Zoals u inmiddels weet kan het verkeerd verwijderen van een draagmuur vervelende gevolgen hebben. Zorg daarom dat u altijd 100% zeker bent of de muur wel of geen draagmuur is.

Hoe u aan een bouwtekening voor uw woning komt

Als u geen bouwtekening van uw woning heeft, kunt u contact opnemen met het gemeentearchief. Van bijna alle woningen, zelfs van woningen uit de 19e eeuw, zijn hier de bouwtekeningen opgeslagen. U mag deze tekeningen hier gewoon opvragen. Vindt u dit te veel gedoe? Multi Concurrent kan deze tekeningen ook voor u opvragen. We kunnen dan gelijk voor u bekijken of de betreffende muur een draagmuur is. Wilt u weten wat de kosten hiervoor zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Kijk of de muur door naar boven loopt

Als u geen bouwtekening van uw woning heeft, kunt u contact opnemen met het gemeentearchief. Van bijna alle woningen, zelfs van woningen uit de 19e eeuw, zijn hier de bouwtekeningen opgeslagen. U mag deze tekeningen hier gewoon opvragen. Vindt u dit te veel gedoe? Multi Concurrent kan deze tekeningen ook voor u opvragen. We kunnen dan gelijk voor u bekijken of de betreffende muur een draagmuur is. Wilt u weten wat de kosten hiervoor zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Bekijk hoe dik de wanden zijn

Bij Multi Concurrent kijken we eigenlijk niet naar de dikte van de muur om te bepalen of het om een draagmuur gaat. De dikte van de muur is namelijk niet altijd een goede indicatie om te bepalen of het een draagmuur betreft. Toch kan de dikte van de muur u wel iets vertellen.
Is uw muur dunner dan 10 centimeter? Dan betreft het hier geen draagmuur. Is uw muur dikker dan 10 centimeter? Dan heeft u mogelijk met een draagmuur te maken. Is uw muur dikker dan 21 centimeter dan is de muur eigenlijk altijd dragend. Tenzij het om een muur gaat gemaakt van drijfsteen, deze zijn dikker dan 21 centimeter maar nooit dragend.

Hoe klinkt de muur?

Als wij van Multi Concurrent bij u langskomen om te kijken of de muur die u wilt verwijderen een draagmuur is of niet, zullen we altijd even op de muur kloppen. U zult zich misschien afvragen waar we dan precies naar luisteren? Door te kloppen op een muur kunt u vaak horen of het een draagmuur betreft. Klinkt de muur hol? Dan is het geen draagmuur. Klinkt de muur massief? Dan gaat het hier waarschijnlijk om een draagmuur. Zo zit er bij een normale muur vaak lucht tussen de wanden waardoor deze hol klinkt. Omdat een draagmuur het gewicht mag dragen, is het vaak een massieve muur waardoor deze dan ook veel minder hol klinkt.

Kijk of er balken op de muur rusten

Heeft uw woning houten vloeren? Vaak is dit het geval bij woningen die gebouwd zijn voor 1980. Bij een woning met houten vloeren kunt u kijken op welke muren de houten balklagen rusten. Soms moet u hiervoor het plafond even open maken om de balken te kunnen zien. Volg nu de balk richting en kijk op welke muur deze balk rust. Dit is een dragende muur. Vindt u het te veel werk of zonde om het plafond open te maken? En kunt u niet op een andere manier de balken bekijken? Vraag dan de bouwtekeningen op bij het Gemeentearchief.

Kijk naar de naden van de betonnen vloer

Ook als u een woning heeft met betonnen verdiepingsvloeren is het mogelijk om hier naar te kijken om te zien welke muren dragend zijn. Een betonnen verdiepingsvloer bestaat namelijk uit betonnen vloerdelen, dit zijn lange “platen” van beton die op de draagmuren rusten. Tussen deze vloerdelen is altijd een naad te zien. Door deze naad te volgen kunt u zien welke muren dragend zijn. Heeft u een verlaagd plafond, of is uw plafond gestuct? Dan is dit natuurlijk lastig te zien, misschien is het mogelijk om een verdieping hoger te kijken in welke richting de naden van de betonnen vloerdelen lopen.
Vind u het na het lezen van deze nog steeds lastig om te bepalen of u met een draagmuur te maken heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We komen graag even bij u kijken en kunnen dan direct vertellen of de muur dragend is of niet.

Draagmuur verwijderen door Multi Concurrent

Weet u niet zeker of uw muur een draagmuur betreft? Multi Concurrent komt vrijblijvend kijken en onze specialisten helpen u ook bij het verwijderen van een draagmuur. Zo verwijderen wij dagelijks draagmuren, voor zowel particulieren als bedrijven. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om deze te stellen. Ons bedrijf is klantgericht en heeft een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding. Wij staan graag voor u klaar!

Vrijblijvende offerte?

Is een draagmuur verwijderen vergunningsplichtig

Bij het verwijderen van een draagmuur is het verplicht om een vergunning aan te vragen. Dit omdat u een aanpassing doet in de draagconstructie van uw woning. Om de veiligheid in uw eigen woning en in de omgeving van uw woning te waarborgen is het verplicht om bij het Omgevingsloket een vergunningsaanvraag te doen. Alle verplichtingen rondom deze aanvraag staan in het Besluit Omgevingsrecht. Multi Concurrent kan u helpen met deze aanvraag. Wilt u informatie over wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag!

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.