Constructieberekening

Een constructieberekening is een berekening van de dragende delen van een constructie. Zo kan er worden gezien hoeveel belasting de fundering en de wanden aan kunnen. De aannemer kan dus precies zien, hoeveel kracht er wordt uitgeoefend op verschillende elementen. Hierdoor weet de aannemer precies hoeveel, waar en hoe het gewicht op te vangen. Dit wordt meestal gedaan door middel van stalen balken.

Een juiste constructieberekening zorgt ook voor een efficiënte werkwijze voor de aannemer, waardoor deze sneller uw project kan afronden en u hierdoor dus ook minder geld kwijt bent. Wilt u meer weten over constructieberekeningen? Lees dan snel verder.

Ga snel naar

Wanneer is een constructieberekening nodig?

Wat een constructieberekening inhoud is u nu hopelijk duidelijk, maar wanneer is een constructieberekening nodig? Eigenlijk is het antwoord vrij eenvoudig, namelijk wanneer u bestaande dragende delen wilt aanpassen, en dus een constructieve wijziging wilt doorvoeren aan uw pand, dan ontkomt u niet aan een constructieberekening. Hierbij kunt u denken aan constructieve wijzigingen aan:

  • Balken
  • Daken
  • Funderingen
  • Kolommen
  • Vloeren
  • Wanden

De hierboven genoemde onderdelen, zijn dus allemaal constructieonderdelen die gewicht opvangen en distributeren. Zo kan bij een constructieberekening precies berekend worden hoeveel gewicht een constructieonderdeel precies op zich neemt en hoe wij dit kunnen opvangen met steunbalken. Deze steunbalken zullen het gewicht op zich nemen zodat uw wanden niet gaan scheuren en uw pand niet in elkaar stort.

Hoe wordt een constructieberekening gemaakt?

Een constructeur maakt gebruik van bestaande bouwtekening. Via deze tekeningen zorgt de constructeur dat de belastingen van de verscheidene onderdelen zodat er geen scheuren of doorbuigingen kunnen ontstaan. Hierbij wordt dus ook rekening gehouden met de wet en regelgeving.

De wet en regelgeving worden getoest volgens de Eurocodes en of de eisen voldoen aan de Europese normen. Zo worden nieuwe bouwconstructies beoordeeld volgens de Eurocodes en niet meer sinds het bouwbesluit is vervangen sinds 2012. Als de constructeur dit allemaal heeft doorgenomen, dan begint hij met de uiteindelijke constructieberekening.

Vroeger werd er gebruik gemaakt van een rekenmachine en een a4tje. Tegenwoordig maakt de constructeur gebruik van geavanceerde software waarbij de berekening 100% secuur is.

Wanneer is een constructieberekening nodig?

Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, ontkomt u er niet aan om een constructieberekening te laten maken. Uw gemeente verplicht u dus om tijdens een vergunningsaanvraag te kunnen overleggen. Een constructieberekening in combinatie met een bouwtekening is eigenlijk de eis.

Een constructieberekening is niet alleen nodig bij het aanvragen van een omgevingsvergunning maar is soms ook noodzakelijk voor de aannemer. Zo weet de aannemer precies hoe het gewicht op te vangen waardoor hij of zij veilig en effectief te werk kan gaan. Betreft het hier dus om een element met een dragende functie, wacht dan de situatie niet af en laat een constructieberekening maken. Zo kunt u snel een vergunning aanvragen en de aannemer snel aan de slag laten gaan.

Kosten constructieberekening

Een constructieberekening kan in prijs aardig fluctueren. Zo zijn de kosten voor een grotere verbouwing natuurlijk hoger dan voor een kleinere verbouwing. Bij de grotere verbouwingen kan het namelijk zijn dat u ook kiest voor een aanbouw en dan heeft u ook een constructieberekening nodig voor de fundering. Hieronder vind u enkele voorbeelden van de verschillende kosten van een constructieberekening per grootte van de verbouwing.

Kleine verbouwing

Voor een kleine verbouwing betaalt u zo’n € 89,- tot € 129,- voor een constructieberekening. De kosten zijn afhankelijk van wat voor ingreep er uitgevoerd mag worden. Bij een kleine verbouwing gaan wij wel altijd uit van een kleine ingreep. Denk hierbij aan een dakterras of een vloer.

Middelgrote verbouwing

Een middelgrote verbouwing valt net tussen een kleine en grote verbouwing in. Het is geen kleine verbouwing (en dus ingreep) maar ook niet groot genoeg om uit te gaan van een hoger bedrag. Een goed voorbeeld hiervan, is het verwijderen van een draagmuur. U kunt hierbij denken aan een bedrag van rond de € 229,- voor een constructieberekening. Wilt u weten hoe u een draagmuur herkent? Bekijk dan onze pagina.

Grote verbouwing

Bij een grotere verbouwing is het toch lastig om een exacte prijs te noemen. Zo is de ene verbouwing de ander niet. Zo zijn de kosten van een constructieberekening bij een grotere verbouwing voor een simpele woning € 970,- maar kan dit oplopen tot wel € 1.500,-.

Prijsbepalende factoren constructieberekening

Er zijn meerdere prijsbepalende factoren waarmee de totale kosten worden bepaald. Hieronder hebben wij deze factoren voor u op een rijtje gezet.

Hoe complex is de constructie?

Des te complexer de berekening, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Zo kan het zo zijn dat uw aanbouw rondingen of aparte hoeken bevat, dan kost het natuurlijk langer om een construcieberekening te maken. Dit berekend de constructeur dan door waardoor de kosten hoger uit zullen vallen. Is uw verbouwing minder complex? Dan zullen de kosten natuurlijk lager uitvallen.

Aantal benodigde constructieberekeningen

Hoe meer berekeningen, hoe hoger de kosten. Zo zullen de totale kosten dus ook afhangen van de totaal benodigde berekeningen. Als de constructeur berekeningen kan doortrekken en dus vaker kan gebruiken, dan zal dit natuurlijk ook ervoor zorgen dat de kosten lager uit zullen vallen. De totale kosten zijn dus geheel afhankelijk van het aantal berekeningen die benodigd zijn.

Waar u woonbaar bent

Waar u daadwerkelijk woont, heeft ook een invloed op de prijs. Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar dit heeft te maken, dat waar u woonzaam bent, te maken heeft met hoe de berekening plaats vind. Woont u in de Randstad? Dan is de woning waarschijnlijk op palen opgebouwd. Woont u wat meer richting de kust? Dan dient er rekening gehouden te worden met wind en dergelijkse. Zo begrijpt u hopelijk, dat de ene constructieberekening de ander niet is. Zo kan uw woonplaats dus direct invloed hebben op de totale kosten.

Vrijblijvende offerte?

Handige bespaartips op een constructieberekening

Het laten opstellen van een constructieberekening is nog altijd goedkoper dan het herstellen van bouwfouten. Toch wilt u natuurlijk besparen op de kosten van een constructieberekening. Hieronder hebben wij enkele bespaartips voor u op een rijtje gezet:

  • Kies een regionale constructeur: mocht er sprake zijn van voorrijkosten, dan kunt u deze zo vermijden.
  • Een grote klus: Heeft u meerdere werkzaamheden? Laat deze dan in één keer uitvoeren, zo kan onze constructeur efficiënt te werk gaan.
  • Offertes vergelijken: Vergelijk verschillende offertes. Wij weten dat wij onderaan de streep het voordeligst zijn maar wij hebben liever dat u hier zelf ook achterkomt.

Hoe vraag ik een constructieberekening aan?

Wilt u een constructieberekening laten maken? Bij Multi Concurrent helpen u van begin tot eind. Zo helpen wij u met het aanvragen van de vergunning, het maken van een constructieberekening en het verwijderen van een schoorsteen of een constructieberekening voor het verwijderen van een draagmuur. Wij zijn een full-service sloopbedrijf waardoor wij u kunnen helpen met het algehele proces.

Vraag een vrijblijvende offerte aan en wij voorzien u binnen 24 uur van een offerte op maat. Wij kunnen u natuurlijk ook helpen op locatie.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen