Draagmuur herkennen

Wilt u een muur laten verwijderen? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of het een draagmuur betreft. Het verwijderen van een draagmuur is dan ook een stuk intensiever, dan het verwijderen van een niet-dragende muur.

U kunt natuurlijk niet zomaar een draagmuur slopen en nu wilt u weten of u een draagmuur kunt herkennen. Dit kunt u zeker en op deze pagina vindt u handige tips, informatie en de kosten voor het herkennen en verwijderen van een draagmuur.

Inhoudsopgave

Wat is een draagmuur nou eigenlijk?

Een draagmuur is zoals de naam al doet vermoeden, een muur met een dragende functie. Als u een draagmuur zou slopen, dan stort alles wat zich boven deze muur bevind in. Een draagmuur is een muur die zo ontworpen is dat de muur het gewicht van het huis draagt. Het verwijderen van een draagmuur heeft daarom serieuze gevolgen voor de veiligheid van de woning.
Als het geen draagmuur betreft, kunt u de muur vaak zelf slopen, maar bij een draagmuur is het dus belangrijk dat er maatregelen mogen worden genomen. Het is dus uitermate belangrijk dat u weet hoe u een draagmuur herkent.

Weet u zeker dat u met een draagmuur te maken heeft? Dan is het belangrijk om een omgevingsvergunning aan te vragen, en een constructieberekening te laten maken. Een constructieberekening laat uw opstellen door een constructeur en een constructieberekening is verplicht bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Verwijderen-draagmuur-multi-concurrent

Is een draagmuur altijd te verwijderen?

Of een draagmuur te verwijderen is, is afhankelijk van hoe (en of) het gewicht boven de draagmuur kan worden opgevangen. Meestal gebeurt dit met het plaatsen van een stalen balk, maar soms worden er pilaren (of kolommen) aangebracht. Hierdoor kan het gewicht worden opgevangen, waar dit oorspronkelijk werd gedaan door de draagmuur.

In het algemeen kunnen wij altijd een balk aanbrengen en kunnen wij zo dus uw draagmuur verwijderen. Hou er wel rekening mee, dat het om een constructieve wijziging van het pand gaat en het dus nodig is om een constructieberekening te laten maken, en er een omgevingsvergunning benodigd is.

Herkennen van een draagmuur

Helaas kunt u niet simpelweg aan de structuur van een muur zien of het hier een draagmuur betreft. Gelukkig zijn er wel enkele factoren waardoor u een draagmuur kunt herkennen. Zo zijn enkele factoren:

  • De muur loopt door naar boven
  • Klinkt massief als u op de muur klopt
  • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur
  • De muur is dikker dan de andere muren in huis
  • De muur is een buitengevel
  • De muur tussen de woonkamer en uw keuken en tussen twee slaapkamers (tenzij later geplaatst), zijn ook vaak draagmuren

Wilt u het 100% zeker weten? Laat Multi Concurrent dan op locatie geheel vrijblijvend en kosteloos komen kijken. Zo weet u binnen enkele minuten of het hier een draagmuur betreft.

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Tips voor het herkennen van een draagmuur

Wij zouden Multi Concurrent niet zijn, als wij u geen handige tips zouden geven voor het herkennen van een draagmuur. Bekijk hieronder 4 handige tips.

Bekijk de bouwtekeningen van uw woning

De meest betrouwbare manier om een draagmuur te herkennen, is om de bouwtekeningen te bekijken. U hoeft geen architect te zijn om een draagmuur te herkennen op een schematische weergave van uw woning. U kunt simpelweg naar de arceringen kijken.

Staat er op de tekening een arcering bij een muur? Dan gaat het vrijwel bijna altijd om een draagmuur. Zoals u inmiddels weet kan het verkeerd verwijderen van een draagmuur vervelende gevolgen hebben. Zorg daarom dat u altijd 100% zeker bent of de muur wel of geen draagmuur is.

Multi Concurrent uw aanbouw specialist

Bekijk hoe dik de wanden zijn

Is uw muur dunner dan 10 centimenter? Dan betreft het hier geen draagmuur (waarschijnlijk). Is uw muur dikker dan 10 centimeter? Dan heeft u waarschijnlijk met een draagmuur te maken.

Loopt de muur van boven naar beneden?

Heeft u een woning waarbij u een extra verdieping of meerdere verdiepingen heeft? Loopt de muur van beneden naar boven op dezelfde locatie? Dan heeft u te maken met een draagmuur. Zo kan de draagmuur namelijk eenvoudig de krachten recht naar beneden verdelen. Dit komt het meest voor bij buitengevels. Hieronder vind u enkele andere muren die doorlopen van beneden naar boven:

  • Een buitengevel is bijna altijd een dragende muur
  • De muur tussen de woonkamer en keuken is meestal ook een draagmuur
  • Een dichte muur (wand) tussen twee woningen in, is meestal een draagmuur
  • Door te kloppen op een muur kunt u vaak horen of het een draagmuur betreft. Klinkt de muur hol? Dan is het geen draagmuur. Klinkt de muur massief? Dan gaat het hier waarschijnlijk om een draagmuur. Zo zit er bij een normale muur vaak lucht tussen de wanden waardoor deze hol klinkt. Omdat een draagmuur het gewicht mag dragen, is het vaak een massieve muur waardoor deze dan ook veel minder hol klinkt.

 

Draagmuur verwijderen door Multi Concurrent

Weet u niet zeker of uw muur een draagmuur betreft? Multi Concurrent komt vrijblijvend kijken en onze specialisten helpen u ook bij het verwijderen van een draagmuur. Zo verwijderen wij dagelijks draagmuren, voor zowel particulieren als bedrijven. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om deze te stellen. Ons bedrijf is klantgericht en heeft een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding. Wij staan graag voor u klaar!

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.