Huis slopen

Een huis slopen klinkt heftiger dan het is. Onder slopen verstaan we namelijk ook werkzaamheden zoals afbreken, demonteren en ontmantelen. Bovendien hoeft een huis slopen niet meteen te betekenen dat het hele huis gesloopt wordt. Als je een nieuwe woning betrekt, is het goed mogelijk dat je maar over een klein gedeelte van de woning niet tevreden bent en dat je dit gedeelte gesloopt wilt zien. Op dit gebied is dan ook een hoop mogelijk. Een huis slopen is een intense klus waarbij veel fout kan gaan. Daarom kun je deze klus het beste overlaten aan een professional met veel ervaring. Zij weten precies hoe ze dit moeten aanpakken. Hieronder vertellen we je meer over de kosten van een huis slopen, of een vergunning nodig is, op welke manieren een huis gesloopt kan worden en hoe je hierop kunt besparen.

Ga snel naar

Huis slopen kosten

De gemiddelde kosten voor het slopen van je huis kunnen sterk uiteenlopen. Veelal is er een ondergrens die uitkomt tussen de 1.250 en 1.750 euro uitkomt. Voor de grotere werkzaamheden moet je al snel rekenen op een prijs die tussen de 7.000 en 8.000 euro uitkomt gemiddeld. Van invloed op de prijs zal het soort klus zijn waarvoor je een professional inhuurt. Het minst kost een lichte sloopklus. Hierbij moet je denken aan het netjes kaal maken van het geheel. Gemiddeld kosten de werkzaamheden hiervoor je tussen de 1.250 en 1.750 euro.

Daarnaast kan een huis gesloopt worden totdat alleen de muren blijven staan. Als je voor deze optie kiest, zullen de kosten gemiddeld uitkomen op een bedrag tussen de 2.800 en 3.200 euro. Je kunt er ook voor kiezen om alles te slopen maar de fundering te laten liggen. Dit zal dan als het fundament dienen voor de nieuwe woning die je erop gaat plaatsen. Bij deze werkzaamheden moet je denken aan een prijs die gemiddeld tussen de 4.500 en 5.500 euro uitkomt. Tot slot is er de complete sloop. Hierbij wordt daadwerkelijk alles gesloopt. Dit is de duurste variant met een prijs tussen de 7.000 en 8.000 euro gemiddeld. Natuurlijk zijn de kosten die met deze flinke klus gepaard gaan variabel. Het kan lager uitvallen, maar ook hoger. Maar door op de hoogte te zijn van de gemiddelde kosten weet je beter wat je kunt verwachten. Dit is handig om in het achterhoofd te houden wanneer je offertes gaat bekijken.

Huis slopen en vergunning

Heb je voor een huis slopen een vergunning nodig? Het antwoord is ja. In de Woningwet staat vastgelegd dat slopen zonder gemeentelijke bouwverordening verboden is. Omdat er sloopwerk uitgevoerd gaat worden, is er een sloopvergunning nodig. Sowieso heb je de plicht om de sloop te melden wanneer er meer dan 10 m3 afval vrij gaat komen tijdens de werkzaamheden die gepaard gaan met een huis slopen. Het melden van de sloopwerkzaamheden doe je bij jouw gemeente of via het omgevingsloket. Je dient 4 werken voordat je begint met de werkzaamheden een sloopvergunning aan te vragen. Zo kan je zaak uitvoerig bekeken worden en zul je ruim op tijd over deze vergunning beschikken.

Een sloopmelding kan gepaard gaan met voorwaarden die je vanuit de gemeente worden opgelegd. Met dergelijke voorwaarden houden professionals veelal al rekening, vooral omdat deze regels bedoeld zijn om het huis slopen op een verantwoorde manier te laten gebeuren. Bovendien moet een gemeente er wel zeker van zijn dat je geen overlast veroorzaakt. Daarom zijn er bijvoorbeeld voorwaarden omtrent hoe het sloopafval gescheiden moet worden en op welke wijze de vakmannen melding moeten maken wanneer hun taken erop zitten. Zonder vergunning schroomt de gemeente niet om de werkzaamheden stil te leggen. Hier zit je niet op te wachten, want dit kan er voor zorgen dat je langer dan nodig in het puin zit. Wees er daarom op tijd bij. Bij vele sloopbedrijven is het mogelijk om het aanvraagtraject aan hen over te laten. Natuurlijk kun je hen ook altijd om advies vragen. Zo weet je zeker dat je alles correct hebt gedaan.

Huis slopen met kraan

Voor het grondig slopen van een huis kan een kraan ingezet worden. Dit wordt ook wel machinaal slopen genoemd. Er zijn verschillende soorten kranen die ingezet kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld de grote hydraulische kranen die een gewicht van 25 tot 40 ton kunnen hebben. Vaak is de vuistregel: hoe groter het huis dat gesloopt moet worden, hoe groter de kraan is die ingezet wordt. Daarnaast kan een hybride hydraulische minikraan of elektrische slooprobotten ingezet worden. Tevens behoort een elektrische minishovel tot de mogelijkheden. Ook mini-graafmachines kunnen ingezet worden. Daarnaast is een bobcat een optie.

Een huis slopen met een kraan kan pas plaatsvinden na een inspectie, een risico-inventarisatie en na dat een sloopplan opgesteld is. Als het milieu een belangrijk thema voor je is, is het aan te raden om na te gaan of het sloopbedrijf op een milieuvriendelijke wijze te werk gaat tijdens het slopen van je woning. Dit is namelijk mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met machines die geen uitlaatgassen uitstoten. Vraag dit altijd even na bij het bedrijf dat je op het oog hebt.

Huis slopen met sloopkogel

en sloopkogel wordt in de volksmond ook wel een beuk genoemd. Voor het subtiel slopen van een huis zet je het niet in. Deze zwarte stalen bal wordt veelvuldig gebruikt binnen de sloopsector. De inzet van een sloopkogel gaat gepaard met het gebruik van een kraan. De kraan gebruik je immers om de kogel tegen het huis aan te slaan. Vooral voor het slopen van beton is een sloopkogel enorm handig. Het beton barst en brokkelt af. De laatste jaren gebruikt men steeds vaker hydraulische machines, maar sloopkogels kunnen nog altijd een optie zijn.

Vrijblijvende offerte?

Huis slopen en opnieuw bouwen

Bij een nieuw huis heb je de keuze tussen een huis slopen of renoveren. Vaak vindt men een huis slopen te rigoureus en kiest men voor een renovatie. Wat veel mensen niet weten is dat een huis slopen en opnieuw bouwen goedkoper kan uitvallen dan een renovatie. Daarnaast kleven er nog een aantal andere voordelen aan het opnieuw bouwen van je woning. Ten eerste kun je het huis op deze wijze geheel aanpassen aan jouw voorkeuren en wensen. Zo voelt jouw huis nog meer als een thuis. Tevens zal deze vorm van nieuwbouw je een hogere verkoopprijs opleveren. Ook dat is mooi meegenomen. Daarnaast kun je allerlei aanpassingen toevoegen die je huis energiezuiniger maken. Hierdoor bespaar je meer op je energiekosten.

Er kleven niet alleen maar voordelen aan een huis slopen en opnieuw bouwen. Ten eerste moet je aan strenge regels voldoen. Daarnaast nemen deze werkzaamheden flink wat tijd in beslag. Het resultaat kan even op zich laten wachten. Tegelijkertijd hou je wel de touwtjes in handen over hoe het huis eruit komt te zien. De praktijk leert ons dat vele mensen dit fijn vinden en dat veel mensen enorm tevreden zijn met heet eindresultaat. Dit maakt een huis slopen en opnieuw bouwen tot een interessante optie voor velen. De kosten hiervan zullen liggen tussen de 130.000 en 220.000 euro gemiddeld, afhankelijk van de grootte van het huis. Hoe groter je woning, hoe lager de kosten per vierkante meter zullen zijn.

Bespaartips: handige tips om op de kosten te besparen

Tot slot nog enkele handige tips zodat je de kosten van het slopen van je huis wat lager kunt laten uitvallen. Ten eerste is het aan te raden om een goed sloopplan op te stellen in samenwerking met het bedrijf dat je hiervoor hebt ingehuurd. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en kun je eventueel ook nog aanpassingen aanvragen. Bovendien voorkomt het dat er meer gesloopt wordt dan nodig is, waardoor je op kosten bespaart. Je kunt daarnaast besparen op kosten door het ingehuurde bedrijf hier en daar wat werk uit handen te nemen. Hierbij kun je denken aan het zelf uitvoeren van het aanvraagtraject, maar je kunt ook zelf al voorbereidingen in huis uitvoeren waardoor het sloopbedrijf meteen kan beginnen. Ook dit scheelt tijd en geld.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.