Kosten prefab aanbouw

Als u een aanbouw aan uw woning wilt laten plaatsen, dan krijgt u er een hele nieuwe kamer bij. Deze staat in verbinding met het hoofdgebouw, wat betekent dat u het uitstekend kunt gebruiken als onder andere een bijkeuken, slaapkamer of kantoor. Aanbouwen worden op twee verschillende manieren samengesteld. Er zijn op maat gemaakte bouwwerken die specifiek voor u worden ontworpen en die ter plekke in elkaar worden gezet. Een goedkopere optie is om voor een prefab aanbouw te kiezen. Hier leest u over deze laatste optie, de bijbehorende kosten en de factoren die daar invloed op hebben.

Ga snel naar

Wat zijn de kosten voor een prefab aanbouw?

Zoals al even aangegeven is prefab de meest voordelige optie. Deze optie is goedkoper omdat een prefab aanbouw al in de fabriek wordt samengesteld, voordat deze op locatie wordt afgeleverd. U maakt een keuze uit de modellen die de fabrikant u aanbiedt, voegt daar de extra opties aan toe die u nodig heeft en de aanbouw kan binnen een dag worden neergezet. Dat betekent minder overlast, minder kosten en een snellere service. Het betekent ook dat u minder inspraak heeft in het ontwerp van uw aanbouw. De gemiddelde kosten (all-in) voor een prefab aanbouw vindt u in de onderstaande tabel.

Soort aanbouwPrefabOp maat gemaakt
Standaard€ 1100 – € 1500 per m2€ 1300 – € 2300 per m2
Standaard aanbouw 3 meter x 5 meter€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe€ 1200 – € 2000 per m2€ 1500 – € 3000 per m2
Luxe aanbouw 3 meter x 5 meter€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco oplevering30% goedkoper

Prijsvoorbeelden

De bovenstaande tabel geeft u een idee van de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een prefab aanbouw. Dit is all-in, dus inclusief de btw, arbeidskosten en materialen. Zoals u later kunt lezen zijn er een groot aantal factoren die deze prijs beïnvloeden en het is dus mogelijk dat de kosten van uw aanbouw afwijken van wat we in de tabel hebben samengesteld. Een goede manier om duidelijk te maken wat u voor een bepaalde prijs terugkrijgt is door enkele situaties te schetsen.

Goedkoopste optie

U kunt de aannemer vragen om een aanbouw die casco opgeleverd wordt. Dat betekent dat u een gebouw krijgt die wind- en waterdicht is, dus de ramen zitten er in, het dak zit er op en de muren staan. De afwerking binnen moet u dan nog zelf doen. Voor ervaren klussers en doe-het-zelvers is dit een uitstekende optie, want u krijgt 30% korting én de mogelijkheid om uw aanbouw exact zo af te werken als u voor ogen heeft. U maakt van een in eerste instantie prefab gebouw op die manier toch iets unieks.

Gemiddelde keuze

Alleen als u de afwerking zelf kunt en wilt oppakken is een casco oplevering interessant. Heeft u hier de tijd en/of de vaardigheden niet voor, dan is het beter om voor een standaard prefab aanbouw te kiezen. De prijzen daarvoor liggen gemiddeld rond de €1300 per vierkante meter. Voor een standaard prefab aanbouw van 15 vierkante meter betaalt u dan dus €19.500. Standaard betekent dat u een volledig afgewerkte aanbouw aanschaft met een openslaande deur, met een plat dak met EPDM dakbedekking, zonder vloerbedekking, zonder elektra, zonder verwarming en met de standaard ramen met HR++ isolatieglas.

De meest luxe keuze

De duurste optie die u heeft is om voor een luxe prefab aanbouw te kiezen. Deze is dan volledig afgewerkt, plus heeft alle extra opties die u nodig heeft, zoals openslaande deuren of een schuifpui, speciale ramen en glas, een schuin dak met dakpannen, een dakraam of lichtstraat, (vloer)verwarming, vloerbekleding en elektra. Dit zijn de extra opties die een prefab fabrikant u aan kan bieden waardoor de prijs voor uw aanbouw omhoog gaat. U begint met de standaard kosten en daar komt voor elke extra optie een bepaald bedrag bij op. Voor dat extra geld krijgt u wel een luxere aanbouw die beter aansluit bij wat u nodig heeft.

Prijsopbouw van een prefab aanbouw

De kosten voor een prefab aanbouw bestaan uit arbeidskosten, materialen en voorrijkosten. Omdat alles automatisch gedaan wordt en u kiest uit bestaande modellen, zijn de arbeidskosten lager dan wanneer u een op maat gemaakte aanbouw zou plaatsen. Dat is dan ook waarom prefab goedkoper is. De totale prijs die u betaalt bestaat daarom voor 60% uit materialen, voor 35% uit arbeidskosten en voor 5% uit extra kosten, zoals de voorrijkosten, transportkosten en de parkeervergunning, bijvoorbeeld.

Prijsbepalende kosten totale kosten

We hebben al even aangegeven dat de prijzen die we hier bespreken gemiddeld zijn. Als u afwijkt van gemiddeld, dan wijken de prijzen ook af. Dat komt doordat er een aantal factoren zijn die direct invloed hebben op de prijs die u betaalt. De constructiemethode is daar één van. Door voor prefab te kiezen weet u al dat u een goedkopere optie heeft gekozen. We zetten de drie grootste andere prijsbepalende kosten voor u op een rijtje. Door daar goed over na te denken, heeft u de totaalprijs enigszins zelf in de hand.

Formaat prefab aanbouw

De meest logische factor die de prijs beïnvloedt is het formaat van de aanbouw die u laat plaatsen. Hoe groter het gebouw, hoe meer materialen er nodig zijn en hoe hoger de prijs. Aan de prijs per vierkante meter (€1300 gemiddeld) ziet u hoe de afmetingen de totale kosten beïnvloeden. Er is ook een andere manier waarop de afmetingen de totale uitgaven beïnvloeden. Er is namelijk een grote kans dat u voor het plaatsen een groot bouwwerk een vergunning nodig heeft. Uw aannemer kan u adviseren over vergunningsvrij bouwen en de regels waaraan uw aanbouw dan moet voldoen in uw gemeente. Voor de vergunning moet u betalen, niet alleen in geld, maar ook in tijd.

Deuren, ramen en heipalen

Een standaard aanbouw wordt meestal voorzien van een enkele deur naar de tuin, de standaard ramen met HR++ isolatieglas en een fundering. Als u een dakraam wilt laten plaatsen, als u meerdere of andere ramen wilt toevoegen, als u een specialiteitsglas wilt laten gebruiken of openslaande deuren of een schuifpui neemt, dan betaalt u daar extra voor. Grotere aanbouwen hebben aan een standaard fundering niet genoeg en dan moeten er heipalen worden gebruikt. Dat is ook zo als uw grond niet stevig genoeg is. Al deze uitbreidingen op de standaard aanbouw kosten extra geld. Een raam heeft bijvoorbeeld een gemiddelde meerprijs van €1000, voor een schuifpui is dat €1500 en voor elke heipaal betaalt u €750 extra, bijvoorbeeld.

Extra opties

De aannemer zal u ook andere extra opties aanbieden, zoals het afwerken van de muren, het aanbrengen van elektra, het aanleggen van (vloer)verwarming en vloerbedekking, het plaatsen van zonwering, enzovoorts. De extra opties verschillen per aannemer, dus het is verstandig om daarnaar te kijken als u een bedrijf uitkiest. Wilt u ook elektra laten aanleggen, dan betaalt u daar gemiddeld €500 extra voor. Stucwerk heeft een meerprijs van circa €1000 en voor het laten plaatsen van een radiator en deze aan te laten sluiten op uw verwarmingssysteem kunt u rekenen op €1250 bovenop de huidige kosten.

Vrijblijvende offerte?

Bespaartips van Multi Concurrent

Kiezen voor prefab levert u al een besparing op, maar Multi Concurrent geeft u hier nog een aantal andere handige bespaartips waarmee u de kosten voor het laten plaatsen van uw prefab aanbouw naar beneden kunt halen.

Casco oplevering: zoals al even aangegeven betaalt u voor een casco oplevering 30% minder. U moet de afwerking dan nog wel zelf doen, wat u meer werk kost, maar ook de kans geeft om uw eigen stempel te drukken op uw nieuwe bouwwerk.

Vergunningsvrij: vraag uw aannemer of ze uw aanbouw zo kunnen samenstellen dat u deze vergunningsvrij kunt laten plaatsen. U bespaart dan het geld dat u voor de vergunning moet betalen, maar ook de tijd die nodig is voor het indienen van de aanvraag en het ontvangen van de uitslag.

Specialisten vergelijken: vraag offertes op bij 3 tot 6 specialisten die u zelf selecteert. Vergelijk de prijs met de kwaliteit, garantieregeling, diensten en ander punten belangrijk voor u, zodat u de specialist uitkiest die de beste prijs/kwaliteit verhouding aanbiedt.

Prefab aanbouw laten plaatsen door Multi Concurrent

Als u kiest voor Multi Concurrent voor het laten plaatsen van uw aanbouw, dan zal u niet worden teleurgesteld. Wij hebben alleen geschoolde en erkende monteurs in dienst die u voor een betaalbare prijs van een kwalitatieve aanbouw voorzien. We zijn snel, betrouwbaar en werken in heel Nederland, dus we komen ook in uw regio. Om het balletje aan het rollen te brengen neemt u contact met ons op, via het contactformulier of een telefoontje. We maken dan een vrijblijvende offerte voor u, zodat u zelf kunt beoordelen of wij de aannemer zijn voor u. Gaat u akkoord, dan regelen we alles, van het ontwerp tot de oplevering. Laat Multi Concurrent uw prefab aanbouw plaatsen en u weet zeker dat u snel van de extra ruimte kunt gaan genieten.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen