Aanbouw maken

Als u besluit een aanbouw te laten maken, dan heeft u meer leefruimte nodig. Deze ruimte gebruikt u om uw inrichting te verbeteren, als bijkeuken, slaapkamer, keuken, schuur, kantoor of badkamer zodat uw woning beter past bij uw huidige behoeften. Aangezien een aanbouw een apart bouwwerk is dat aan uw bestaande woning wordt geplaatst, is er van alles mogelijk en krijgt u echt de kans om uw dromen waar te maken. Hier leest u meer over het laten maken van een aanbouw, de kosten, de regels voor de vergunning en handige tips.

Ga snel naar

houten-aanbouw-scaled

De kosten voor het maken van een aanbouw

Een aanbouw is een bouwwerk dat u zelf uitkiest en uitbreidt. Er zijn dus een groot aantal factoren van invloed op de prijs, zoals de afmetingen, de mate van luxe, de materialen die worden gebruikt en de werkzaamheden die u laat uitvoeren. U kunt zich volledig laten ontzorgen of u kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. De gemiddelde prijzen voor het maken van een aanbouw – inclusief btw, materialen en arbeidskosten – zijn samengevat in de onderstaande tabel.

Soort aanbouwPrefabOp maat gemaakt
Standaard€ 1100 – € 1500 per m2€ 1300 – € 2300 per m2
Standaard aanbouw 3 meter x 5 meter€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe€ 1200 – € 2000 per m2€ 1500 – € 3000 per m2
Luxe aanbouw 3 meter x 5 meter€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco oplevering30% goedkoper

Maatwerk of prefab aanbouw maken

De belangrijkste keuze die u moet maken als u een aanbouw wilt laten maken is of u kiest voor prefab of maatwerk. Beide opties hebben voor- en nadelen en de prijs is vaak de doorslaggevende factor voor het maken van de keuze.

Prefab: prefab is de goedkoopste optie die u heeft. Dat komt doordat u uit een beperkt aantal modellen kiest die vooraf worden samengesteld in de fabriek. Deze komen als bouwpakket op locatie en kunnen daar in zeer korte tijd worden neergezet. Deze optie is goedkoper omdat het sneller is en er minder arbeidsuren benodigd zijn, maar u heeft ook minder inspraak in het ontwerp van uw aanbouw.

Maatwerk: als u kiest voor maatwerk, dan wordt de aanbouw voor u ontworpen. U krijgt een uniek bouwwerk dat exact aansluit bij uw wensen en behoeften. Deze wordt vanaf de grond opgebouwd op locatie en niet in de fabriek. U heeft dus volledig inspraak op het ontwerp, maar de prijs is hoger, er is meer overlast tijdens het bouwen en het duurt langer voordat uw aanbouw is gerealiseerd.

Vergunning aanbouw

Er zijn een aantal situaties waarin u een vergunning nodig heeft voor het laten plaatsen van uw aanbouw. Uw aannemer kan u daar uitgebreid over inlichten. Het plaatsen van een aanbouw aan de voorkant van uw woning is bijvoorbeeld nooit vergunningsvrij en als u deze aan de zijkant plaatst is de kans groter dat u wel een vergunning nodig heeft dan niet. Woont u in een monumentaal pand of maakt uw woning deel uit van een beschermd stadsgezicht, dan is een vergunning ook noodzakelijk. Een aanbouw aan de achterkant mag wel vergunningsvrij gebouwd worden, mits deze aan een aantal eisen voldoet:

Handige tips

Als u van plan bent om een aanbouw te laten maken, dan bent u bereid om te investeren in een verbetering van uw woning. U krijgt er meer ruimte bij en benut het oppervlak optimaal. Natuurlijk is deze aanbouw het geld meer dan waard, maar u wilt ook niet te veel betalen. De onderstaande handige tips helpen u bij de financiële kant van het verhaal.

Vraag naar vergunningsvrij: als u geen vergunning aan hoeft te vragen voor uw aanbouw, bespaart u tijd en geld. Het kan 3 tot 4 maanden duren voordat u een uitslag krijgt en een vergunning is niet gratis. Bespreek daarom de optie om vergunningsvrij te bouwen met uw aannemer; alles wordt er een stuk gemakkelijker van. Daarnaast weet u dan zeker dat de werkzaamheden door kunnen gaan.

Casco oplevering: een casco oplevering is een bouwwerk dat wind- en waterdicht is, maar dat van binnen niet is afgewerkt. Kiest u voor deze optie, dan bespaart u 30% van de totale prijs. Voor klussers is dat ideaal, want als u handig bent dan doet u de afwerking zelf. U bespaart geld én u drukt uw eigen stempel op het bouwwerk.

Een serre: een aanbouw is een aparte kamer die aan uw woning wordt geplaatst. Deze wordt vaak gemetseld. Kiest u voor een serre, dan zijn de kosten lager. Serres gemaakt van een houten geraamte met hoogrendementsglas zijn een schitterende toevoeging aan uw woning. U maakt een sfeervolle kamer en dat voor een lagere prijs.

Waarom een aabouw laten maken?

Het laten plaatsen van een aanbouw heeft een groot aantal voordelen. Enkele daarvan hebben we al genoemd en deze hebben te maken met de extra ruimte die u creëert. Uw woning kan logischer worden ingedeeld en voldoet beter aan de behoeften van u en de rest van de inwoners. De kosten voor een aanbouw kunnen vaak door de hypotheek worden opgenomen en door uw woning uit te breiden wordt deze automatisch ook meer waard. U hoeft niet te verhuizen naar een grotere woning, maar realiseert hetzelfde met het huis waarin u al woont. Deze voordelen maken het laten plaatsen van een aanbouw zeer aantrekkelijk.

Vrijblijvende offerte?

Een aanbouw door onze specialisten laten maken

Multi Concurrent staat voor u klaar en wij maken uw nieuwe aanbouw graag voor u. Onze erkende specialisten leveren keer op keer vakwerk en kwaliteit. Bij ons zijn de prijzen gunstig en we nemen alle zorgen bij u weg. U krijgt een persoonlijke projectbegeleider aangewezen die uw belangen behartigt en die als uw contactpunt fungeert tijdens het gehele bouwproces. Vraag daarom vandaag nog een offerte op bij ons via één van de aangeboden contactmogelijkheden en u weet binnen een dag exact wat Multi Concurrent voor u kan betekenen.

Aanbouw door Multi Concurrent

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.