Uitbouw woning

Een uitbouw is een veel gekozen kleine verbouwing aan de huidige woning om meer ruime te creëren. Steeds vaker kiest men ervoor om meer ruimte toe te voegen aan de huidige woning in plaats van verhuizen. Een duurzame keuze waar Multi Concurrent enthousiast van wordt. Op deze pagina informeren we u meer over wat een uitbouw is, welke kosten hierbij komen kijken en nog veel meer uitbouw gerelateerde onderwerpen komen hier voorbij.

Ga snel naar

Wat is een woning uitbouw precies?

De ervaring leert dat de termen uitbouw en aanbouw geregeld door elkaar gehaald worden, terwijl beide projecten toch een ander resultaat opleveren. Uitbouwen aan een woning houdt in dat een bestaande ruimte wordt vergroot door een stuk uit te bouwen. Denk aan een woonkamer die in oppervlakte vergroot wordt dankzij een uitbouw, of een keuken die ruimer wordt door een uitbouw. Een uitbouw van uw woning betekent dus een bestaande ruimte vergroten door naar buiten uit te bouwen.

Uitbouw woning

Het verschil tussen een aanbouw en uitbouw

Het komt vaak voor dat de begrippen aanbouw en uitbouw door elkaar gehaald worden. Bij het realiseren van een aanbouw ontstaat een nieuwe ruimte, terwijl een uitbouw een verruiming is van een reeds bestaande ruimte van de woning.

Voordelen van een uitbouw woning

Misschien bent u nog zoekende naar het juiste project om uw woning meer ruimte te bieden? Dan is het goed om zowel de voordelen als de nadelen van een mogelijke uitbouw in kaart te hebben. Om het u makkelijk te maken hebben we onderstaand de voor- en nadelen van een woninguitbouw voor u uiteengezet.

Voordelen uitbouw woning:

Onoverkomelijk zijn er ook nadelige zaken waar u rekening mee dient te houden wanneer u een uitbouw overweegt. Ook de nadelen hebben we kort voor u op een rijtje gezet.

Nadelen uitbouw woning:

Kosten uitbouw woning

Zoals u hebt kunnen lezen worden de begrippen aanbouw en uitbouw onterecht door elkaar heen gebruikt. Dit komt misschien door de kosten die erbij horen. De kosten van beide projecten liggen namelijk ongeveer gelijk. Ondanks het verschil in resultaat, zijn de werkzaamheden redelijk vergelijkbaar en dat maakt ook de vergelijking in de totaalprijs.

Onderstaande tabel kunt u bekijken om een beeld te krijgen van de gemiddelde kosten voor een uitbouw uitgevoerd door de specialisten van Multi Concurrent.

Type uitbouwKosten prefab uitbouw (kant-en-klaar)Kosten maatwerk uitbouw
Standaard€ 15.000 – € 20.000€ 18.000 – € 22.500
Klassiek/modern€ 16.500 – € 22.000€ 20.000 – € 25.000

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde ter indicatie. Wilt u weten wat u exact betaalt voor een uitbouw aan uw woning? Vraag dan bij ons een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Voorbeelden uitbouw woning

Een uitbouw realiseren kan op allerlei verschillende manieren en iedere wijze zorgt weer voor een compleet ander effect in de woning. De meest gekozen opties nemen we met u door, zodat er vast en zeker een optie langs komt die past bij uw persoonlijke wensen.

Glazen uitbouw

Een glazen uitbouw zorgt natuurlijk direct voor veel meer lichtinval van uw woning wat resulteert in een prachtig interieur. Een glazen uitbouw oogt ook veel ruimtelijker en wordt veel gekozen door mensen die ook graag van binnenuit willen genieten van de buitenomgeving. 

Een glazen uitbouw met uitschuifwanden is ook populair, omdat u in de mooie lente- en zomerseizoenen de deur volledig kunt openschuiven. Heerlijk overdekt, maar toch in de buitenlucht ’s ochtends uw kopje koffie drinken op een mooie zomerochtend… Klinkt dat niet heerlijk?!

Houten uitbouw

Een uitbouw van hout wordt veel gekozen in natuurrijke omgevingen of klassieke woningen waarbij het contrast met stenen te groot zou zijn. Een houten uitbouw kan ook mooi uitlopen in een overkapping buiten in de tuin bijvoorbeeld, zo vangt u twee vliegen in één klap.

Moderne uitbouw

Een uitbouw in moderne stijl is vaak een combinatie van glas, donkere kozijnen en lichte stenen. Deze combinatie past perfect bij een algeheel moderne woning, maar ook zeker bij een klassieke woning. Zo geeft u normale stenen woning een speels en accent met een moderne uitbouw. We zien tegenwoordig ook steeds vaker de wens voor een uitbouw met een moderne houten afwerking, wat ook een bewonderenswaardig effect geeft aan uw bestaande woning.

Opbouw op uitbouw

In deze situatie bouwt u een opbouw op een bestaande uitbouw, dit noemen we ook wel een dakopbouw. Een opbouw op een uitbouw is een ideale manier om nog meer ruimte toe te voegen aan uw woning zonder in te leveren op uw tuin. Tuinbehoud is een van de grootste voordelen van opbouw op uitbouw.

Voor een opbouw op uitbouw is altijd een omgevingsvergunning van uw gemeente vereist, omdat het betrekking heeft op de tweede (of derde) verdieping van uw woning.

Garage uitbouw

Uw garage uitbouwen wordt vaak gekozen wanneer de garage net toereikend is voor of alleen een auto of alleen opslag van spullen. Men wenst het liefst een combinatie van beiden, wat makkelijk te behalen is door de bestaande garage uit te bouwen.

Dakkapel of nokverhoging

Het realiseren van een dakkapel of nokverhoging is ook een vorm van een uitbouw. Een dakkapel of nokverhoging kan ervoor zorgen dat een zolder die net niet kan fungeren als kamer, na de uitbouw wel als volwaardige kamer dienst kan doen. Dit kan ideaal zijn in geval van gezinsuitbreiding of wanneer u uw zolder optimaal wilt benutten als opslagruimte, hobbykamer of slaapkamer.

Vrijblijvende offerte?

Tips voor het plaatsen van een uitbouw

Uw woning uitbouwen is een slimme keuze wanneer u nog niet bent uitgekeken op uw woning, maar wel behoefte hebt aan meer ruimte. Onze specialisten begrijpen dat er veel informatie op u afkomt tijdens de afwegingen voor een uitbouw en hebben daarom enkele bruikbare tips voor u op een rijtje gezet.

Laat de uitbouw aansluiten bij de bestaande bouw

Mogelijk hebt u zelf wel eens een duidelijke scheiding gezien tussen bestaande bouw en een uitbouw. Herkenbaar aan net een andere teint of structuur gevelsteen, waardoor de uitbouw meer opvalt dan eigenlijk gewenst. Het is belangrijk dat het soort uitbouw dat u kiest goed past bij uw bestaande woning. Het kan ook zijn dat u de uitbouw juist wenst te laten opvallen, ook dan is het belangrijk om goed te kijken naar uw woningstijl en wat daar het best bij past als eyecatcher.

Bezuinig niet op de afwerking

De uitbouw zal moeten worden voorzien van één of meerdere ramen, kozijnen en deuren. Het is belangrijk om voor uzelf goed in kaart te brengen wat uw wensen hiervoor zijn en vooral om niet te besparen op deze afwerking. De afwerking van uw uitbouw is evengoed zo belangrijk als de kwaliteit van de uitbouw zelf.

Uitbouw op maat

Een populaire keuze tegenwoordig is de prefab uitbouw. Dit is een uitbouw die wordt voorgefabriceerd in de fabriek of werkplaats en op locatie zal worden bevestigd. Dit maakt de inbreng van persoonlijke voorkeuren voor kleuren, gevelstenen- en/of bekleding vele malen beperkter.

Kies voor een uitbouw op maat wanneer u wenst dat de uitbouw naadloos aansluit op uw woning en volledig past bij de wensen die u hebt. De mogelijkheden bij een uitbouw op maat zijn eindeloos.

Goede isolatie van de uitbouw

Wanneer u gaat uitbouwen is het verstandig om tevens te investeren in goede isolatie van de uitbouw. Door goed te isoleren d.m.v. isolatiematerialen in combinatie met HR++ of HR+++ glas, gaat u uiteindelijk aanzienlijk besparen op uw energierekening. Een slimme investering die zich uiteindelijk terugverdient.

Interieur afstemmen op de uitbouw

Na het realiseren van de uitbouw heeft u ineens een flinke ruimte erbij waarvan u het misschien moeilijk vindt om deze in te delen of in te richten. Het is belangrijk om het interieur binnen opnieuw af te stemmen op de bijgekomen ruimte dankzij de uitbouw. Een goed moment om ook uw inrichting eens goed onder de loep te nemen en misschien wel helemaal om te gooien.

Stappenplan werkwijze uitbouw woning

We nemen u graag mee in de werkwijze van de specialisten van Multi Concurrent tijdens het bouwproces van een uitbouw. Zowel de voorbereidende werkzaamheden als uitvoerende werkzaamheden tijdens de bouw dienen zorgvuldig en nauwkeurig te worden doorlopen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

De vaklieden van Multi Concurrent werken samen met u volgens onderstaand stappenplan.

Stap 1 – voorbereiding

Het is belangrijk dat u voor uzelf goed in kaart brengt wat uw wensen zijn voor de uitbouw. Maak een grove bouwtekening en bedenk voor u zelf of u een standaard prefab uitbouw wenst of liever een aanbouw op maat. Ook het bedenken van de gewenste diepte en hoogte zorgt ervoor dat u zich direct kunt verdiepen in eventuele vereiste vergunningen.

Bespreek met uw buren de plannen voor uw uitbouw en bespreek met hen hoe zij erover denken. Het is belangrijk om uw buren vanaf stap 1 te informeren, zodat zij zich betrokken voelen bij de situatie. Wanneer uw buren het niet eens zijn met uw voorgenomen bouwproject, staan zij in hun recht om bezwaar te maken bij de gemeente. Logischerwijs vertraagt dit voor u de mogelijke start van het bouwproces.

Stap 2 –Aannemer

Een uitbouw op maat dient vaak te worden uitgewerkt door een aannemer (soms i.c.m. een architect). Het ontwerp wordt gemaakt aan de hand van uw specifieke wensen en met diverse voorbeelden van de aannemer komt u samen tot het perfecte eindresultaat. Kiest u voor een prefab uitbouw? Dan zal een specialist van Multi Concurrent in deze stap de maten opnemen voor de prefab uitbouw.

Bespreek met uw buren de plannen voor uw uitbouw en bespreek met hen hoe zij erover denken. Het is belangrijk om uw buren vanaf stap 1 te informeren, zodat zij zich betrokken voelen bij de situatie. Wanneer uw buren het niet eens zijn met uw voorgenomen bouwproject, staan zij in hun recht om bezwaar te maken bij de gemeente. Logischerwijs vertraagt dit voor u de mogelijke start van het bouwproces.

Stap 3 – Vergunning

Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan vereist zijn voor uw uitbouw. Er gelden verschillende regels bij het realiseren van een uitbouw. Bent u verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen? Dan is nu het moment om dit te starten, zodat u straks geen vertraging oploopt vanwege een nog niet afgegeven vergunning. De doorlooptijd vanaf de aanvraag tot afgifte van de vergunning kan soms wel twaalf weken zijn.

Wilt u het aanvragen van de omgevingsvergunning liever niet zelf doen of vind u dit lastig? De professionals van Multi Concurrent verzorgen dit proces graag voor u. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Stap 4 – Financiering

Het is belangrijk om in kaart te brengen hoe de uitbouw gefinancierd zal worden. Hebt u voldoende eigen spaargeld of is een hypotheek nodig om de uitbouw te kunnen bekostigen? Afhankelijk van uw situatie is het goed om in deze stap in kaart te brengen hoe de financiën het best geregeld kunnen worden.

Wilt u vrijblijvend sparren met een specialist van Multi Concurrent over de financiering van uw project? Onze vaklieden denken met u mee en gaan discreet en zorgvuldig om met de informatie die u met hen deelt. Vraag ons naar de mogelijkheden of neem gratis en vrijblijvend contact op.

Stap 5 – Contract

Wanneer de financiering van het project geregeld is, kunnen we afspraken op papier zetten met elkaar. Zowel voor u als klant als voor Multi Concurrent is het belangrijk dat zaken duidelijk zijn en netjes zwart op wit staan. We sluiten zaken kort zoals de startdatum van het project, de verwachte duur van het bouwproces en natuurlijk de kosten.

Stap 6 – Planning

Wanneer het contract in orde is gemaakt, zullen de vaklieden van Multi Concurrent een uitgebreide planning maken voor het gehele bouwproject. Voor u een leidraad m.b.t. het proces en voor ons een deadline voor de oplevering van het project.

Stap 7 – Bouwen

Wanneer de ontwerpen officieel zijn goedgekeurd, de omgevingsvergunning(en) netjes zijn afgegeven en alle benodigde materialen aanwezig zijn, is het tijd om van start te gaan. De bouw vangt aan op de overeengekomen datum en we werken nauwkeurig aan de hand van onze planning. Is er sprake van plotselinge problemen of vertraging in het bouwproces? Dan bent u als klant hiervan als eerste op de hoogte. Multi Concurrent werkt transparant en vind het belangrijk dat u te allen tijde op de hoogte bent van de zaken rondom het bouwproces.

Stap 8 – Oplevering

We lopen samen met u de uitbouw grondig en nauwkeurig na, zodat we beiden uiterst tevreden zijn over het behaalde resultaat. Bent u geheel tevreden? Dan kunt u vanaf deze stap gaan werken aan de afwerking van de uitbouw om straks te genieten van optimaal woonplezier.

Wenst u de afwerking na oplevering van de uitbouw te laten verzorgen door ervaren professionals? Ook na oplevering van de uitbouw kunnen de specialisten van Multi Concurrent u nog verder van dienst zijn. De volledige afwerking van zowel de binnen- als buitenkant van de uitbouw is mogelijk door onze vaklieden. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen uitbouw

De kans is groot dat u toch nog wat vragen heeft rondom het realiseren van een uitbouw. Onze vaklieden hebben speciaal voor u een aantal veel gestelde vragen inclusief bijbehorende antwoorden voor u op een rijtje gezet. Deze vindt u hieronder.

De kosten voor het laten uitbouwen van uw woning liggen gemiddeld tussen de €15.000,- en €22.500,-. Deze gemiddelde prijs is inclusief materiaal en arbeidskosten en inclusief btw. De totaalprijs voor een uitbouw is afhankelijk van de gewenste afmetingen en afwerking.

Het bouwproces voor een uitbouw is afhankelijk van het type uitbouw, de afmetingen en gewenste afwerking. Gemiddeld genomen duren de werkzaamheden twee tot maximaal zes weken. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk.

Vergunningsvrij kunt u 2,5 meter diep en 4 meter hoog uitbouwen. Alle uitbouwen die buiten deze afmetingen vallen zijn vergunning plichtig.

Vanuit het burenrecht staan uw buren in hun recht om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente wanneer zij het niet eens zijn me uw voorgenomen bouwplannen.

Het komt vaak voor dat de begrippen aanbouw en uitbouw door elkaar gehaald worden. Bij het realiseren van een aanbouw ontstaat een nieuwe ruimte, terwijl een uitbouw een verruiming is van een reeds bestaande ruimte.

Doorgaans is een uitbouw realiseren mogelijk wanneer de woning in goede staat verkeerd en de (voor)tuin ruimte biedt om uit te bouwen. Er zijn uitzonderingen waarbij een uitbouw mogelijk schade kan veroorzaken aan de bestaande woning. Laat daarom altijd een specialist de situatie beoordelen en begin niet zelf uit te bouwen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Een uitbouw is een flinke investering in uw woning die u natuurlijk goed wilt overwegen. De specialisten van Multi Concurrent gaan graag met u in gesprek over uw wensen voor een uitbouw om zo voor u een gratis en vrijblijvende offerte op maat te verzorgen. Onze offerte geeft u een reëel beeld van de kosten, de bouwduur, de mogelijke start van de bouw en nog veel meer andere details. Wilt u vóór de offerteaanvraag graag al contact met een van onze vaklieden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over een offerte of gratis en vrijblijvend advies.

Wij zijn bereikbaar via info@multiconcurrent.nl, telefoonnummer 06-40125121 of middels ons contactformulier op de pagina contact.