Stalen kozijnen

Stalen kozijnen hebben een exclusieve uitstraling. Dankzij de vaak grote raampartijen en zeer slanke profielen zijn kozijnen van staal zowel geschikt voor industriële panden als voor elegante interieurs. En hoewel er een exclusief prijskaartje hangt aan stalen kozijnen, heb je er vrijwel geen omkijken naar. Stalen kozijnen zijn namelijk extreem sterk, brand- en inbraakwerend, en prima isolerend. Extra voordeel: je hoeft ze nooit te schilderen en vrijwel nooit schoon te maken. Alles weten over stalen kozijnen en wat ze kosten? Lees dan verder.

Ga snel naar

Waarom kiezen voor stalen kozijnen?

Stalen kozijnen: helaas kom je ze tegenwoordig niet zo vaak meer tegen. En dat terwijl ze een werkelijk prachtig design hebben. Tot halverwege vorige eeuw waren stalen kozijnen vooral immens populair onder de rijken, die massaal stalen kozijnen lieten plaatsen in hun luxe woningen. Het enige alternatief in die tijd waren houten kozijnen, die slechts 10-15 jaar meegingen. Kunststof kozijnen bestonden nog niet.

Tegenwoordig zijn er nog maar enkele partijen die stalen kozijnen aanbieden. Hierdoor zijn deze kozijnen schaars en prijzig geworden. Toch bieden stalen kozijnen ontzettend veel voordelen.

Sterk materiaal

Stalen kozijnen zijn de sterkste kozijnen die er zijn. Ze kunnen – ondanks de smalle profielen – met gemak de meest zware raampartijen dragen en zijn inbraakwerend. Stalen kozijnen gaan zeker 50-75 jaar mee en overtreffen daarin zelfs kunststof kozijnen.

Brandwerend

Stalen kozijnen zijn de beste optie als het om brandpreventie gaat. Tot zeker 60 minuten na de uitbraak van brand zijn kozijnen van staal volledig brandwerend.

Isolerend

Er zijn 2 soorten stalen kozijnen: geïsoleerde en niet-geïsoleerde. Niet-geïsoleerde stalen kozijnen worden alleen binnenshuis geplaatst. Voor buitenkozijnen worden uitsluitend geïsoleerde kozijnen gebruikt. Deze kozijnen zijn in de fabriek voorzien van bijvoorbeeld luchtkamers, een koudebrugonderbreking en een laag isolerend materiaal. Ook worden stalen kozijnen voorzien van een zinklaag die het kozijn beschermt tegen weersomstandigheden.

Onderhoudsarm

Stalen kozijnen onderhouden? Je hebt er vrijwel geen omkijken naar. 1x per jaar afnemen met wat lauw water, een neutraal schoonmaakmiddel en een vochtige doek is voldoende.

Meer lichtinval

Door de slanke profielen van stalen kozijnen, creëer je meer lichtinval in huis.

Stoere én elegante uitstraling

Een kozijn van staal heeft een exclusieve uitstraling. Stalen kozijnen kunnen stoer zijn en daarmee zeer geschikt voor bijvoorbeeld industriële panden. Omdat de kozijnen kunnen worden voorzien van een coating in iedere gewenste kleur, zijn ze ook een prachtige aanvulling op een elegant interieur.

Verschil tussen stalen en aluminium kozijnen

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen stalen en aluminium kozijnen.

  1. Staal is zeer krachtig, maar helaas gevoelig voor corrosie en kromtrekken. Bij aluminium kozijnen is dit niet het geval.
  2. Staal is duurder dan aluminium. Ter vergelijking: voor een stalen kozijn betaal je gemiddeld € 1100 – € 1200 per m2. Voor een aluminium kozijn moet je denken aan € 800 tot € 950 per m².

Stalen kozijnen prijzen

De kosten voor stalen kozijnen verschillen natuurlijk per project en woning. Zo is de prijs afhankelijk van:

Stel: je hebt 2 grote ramen in je woning die je wilt voorzien van stalen kozijnen. Deze twee ramen hebben een totale oppervlakte van 11 m². Dan kom je uit op een prijs van ruim € 12.000.

Laat je altijd goed adviseren wat de beste oplossing is voor jouw woonsituatie. Misschien hoeft je kozijn nog helemaal niet vervangen te worden, maar kan deze ook gerepareerd worden. Dat scheelt in de portemonnee!

Glas prijzen

Het is slim om zowel de kozijnen als het glas bij één leverancier te bestellen. Dit bespaart op de totaalkosten. De glassoorten uit de tabel hieronder hebben allemaal hun eigen vorm van isolatie. Vraag onze specialisten welke glassoort het beste is voor jouw woonsituatie.

GlassoortGemiddelde prijsMate van isolatie
Dubbel glas (standaard)€ 65 – € 80 per m²Matig
HR glas standaard€ 75 – € 90 per m²Voldoende
HR++ glas€ 85 – € 100 per m²Goed
HR+++ glas€ 100 – € 130 per m²Uitstekend

Daarnaast kun je kiezen voor extra’s zoals een ventilatierooster. Dit is belangrijk voor een goede luchtcirculatie in huis. Het zorgt voor droge lucht en vermindert kans op schimmels. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken en het washok is een ventilatierooster aan te raden. Een ventilatierooster kost tussen de € 15 – € 60,-.

Benieuwd welke scherpe prijs wij jou kunnen bieden? Vraag een offerte op maat op.

Stalen kozijnen onderhoud

Stalen kozijnen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Ook zijn scheuren of spleten in dit materiaal zeldzaam.

Afnemen met een sopje

Het enige dat je hoeft te doen is je stalen kozijnen periodiek een keer afnemen met een vochtige doek en een sopje. Dit is alleen voor het opfrissen van het kozijn. Voor een langere levensduur is het niet eens nodig.

Gebruik voor het schoonmaken van je stalen kozijnen:

Wel gebruikenNiet gebruiken
Lauw waterSchuurspons
pH-neutraal schoonmaakmiddelBijtende producten

Heeft jouw stalen kozijn schuifbare onderdelen? Loop deze periodiek even na met een doekje. Zo zorg je er ook voor dat openingen voor waterafvoer vrij blijven.

Schilderen is niet nodig

Stalen kozijnen hoeven niet geschilderd te worden.

Geef je stalen kozijnen af en toe een waxlaag

Wil je krassen op je kozijnen voorkomen? Dan kun je ze periodiek voorzien van een waxlaag.

Vrijblijvende offerte?

Stalen kozijnen garantie

Hoe lang krijg ik garantie op stalen kozijnen?

Wij geven standaard 10 jaar garantie op de aanschaf van stalen kozijnen.

Waarom krijg ik bij andere leveranciers 15 of 20 jaar garantie?

Er zijn leveranciers die 15, 20 of zelfs 25 jaar garantie geven op stalen kozijnen. In de praktijk blijkt dit vaak vooral een mooi verkooppraatje te zijn. Wanneer je na de 10 jaar standaard garantie nog probeert te reclameren, levert dit vaak een hoop gedoe op. Vanuit de branchevereniging VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) is de standaard garantietermijn 10 jaar.

Wanneer kom ik voor garantie in aanmerking?

Bij de aanschaf van iets nieuws, zit er standaard garantie op, zonder dat je daar extra voor betaalt. In de praktijk komt het erop neer dat je recht hebt op reparatie of vervanging van de stalen kozijnen wanneer er iets mis mee is.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat de kozijnen normaal gebruikt moeten worden (dus niet met de ramen slaan o.i.d.) en dat ze onderhouden worden. Zoals hierboven beschreven hebben stalen kozijnen weinig onderhoud nodig en komt het in de praktijk neer op af en toe een poetsbeurt.

Wat moet ik doen als mijn kozijn kapot is en de garantietermijn verlopen?

Dan sta je voor de keuze of je de kozijnen laat repareren of vervangen. Is het een klein defect, kan dit vaak gerepareerd worden. Merk je dat alle kozijnen wat gebreken gaan vertonen, dan kan het slimmer zijn om de kozijnen te laten vervangen. Je krijg dan immers weer opnieuw 10 jaar garantie op de kozijnen. Laat je altijd goed adviseren wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.