Kozijnen onderhouden

Kozijnen bepalen voor een groot deel het aanzicht van je woning. Door je kozijnen goed te onderhouden zorg je ervoor dat dit aanzicht netjes blijft. Het tijdig onderhouden van je kozijnen zorgt er ook voor dat kozijnen langer meegaan en dat ze hun isolerende waarde blijven behouden. Voor de garantie op je kozijnen is het bovendien vereist dat je ze goed onderhoudt. Wil je weten hoe je jouw kozijnen het best kunt schoonmaken en onderhouden? Lees dan even verder.

Ga snel naar

Welke kozijnen zijn het makkelijkst te onderhouden?

Aluminium en stalen kozijnen zijn het makkelijkst te onderhouden. Deze kozijnen hebben namelijk zo goed als geen onderhoud nodig. Het materiaal trekt geen vuil aan en kan niet rotten. Aluminium of stalen kozijnen hoef je ook nooit te schilderen.

Ook kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsarm. Vaak is een periodiek sopje het enige wat je hoeft te doen.

Houten kozijnen vergen het meeste onderhoud. Hout is immers een natuurlijk product dat gaat werken. Om lang te kunnen blijven genieten van houten kozijnen, zul je deze niet alleen schoon moeten maken, maar ook eens in de zoveel jaar een schilderbeurt moeten geven.

Kunststof kozijnen onderhouden

In de basis kun je zeggen dat kunststof kozijnen onderhoudsarm zijn. Je hoeft ze niet te schilderen en hebt geen last van bijvoorbeeld houtrot. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat kunststof kozijnen niet vies kunnen worden! Dag in dag uit worden je kozijnen immers blootgesteld aan weersomstandigheden zoals wind, stof en regen.

Kleine schoonmaak kunststof kozijnen

Om je kunststof kozijnen lekker schoon en fris te houden, zorg je ervoor dat je ze even afneemt met een vochtig doekje iedere keer wanneer je de ramen zeemt. In stedelijke gebieden adviseren wij om dit 4x per jaar te doen.

Grote schoonmaak kunststof kozijnen

Daarnaast is een 2-jaarlijkse grote schoonmaakbeurt aan te raden. Zo zien je kozijnen er weer spik en span uit. Vergelijk het een beetje met het schoonmaken van lamellen of andere raambekleding. Pas als je ze schoonmaakt zie je hoe vies ze eigenlijk waren!

Stappenplan kunststof kozijnen schoonmaken:

Wat heb je nodig:

Stap 1: Door de wind zit er zand en stof op de kozijnen. Verwijder dit eerst met schoon water en een spons. Spoel de spons iedere keer grondig af zodat het zand niet in de spons blijft zitten. Hierdoor kunnen namelijk krassen ontstaan op de kozijnen.

Stap 2: Droog de kozijnen af met een droge, zachte doek.

Stap 3: Maak een sopje van allesreiniger. Gebruik een microvezeldoek om de kozijnen schoon te maken.

Stap 4: Spoel na met schoon water. Wrijf de kozijnen droog met een zachte doek.

Stap 5: Zie je toch nog vlekken of vuil? Doe dan wat onverdund schoonmaakmiddel op de microvezeldoek en poets de vlekken weg. Spoel daarna weer af met schoon water een zachte doek.

Wel gebruikenNiet gebruiken
Zachte doeken en een microvezeldoekjeSchuursponzen en borstels (i.v.m. krassen)
AfwasmiddelSchoonmaakazijn
AllesreinigerSpiritus
GlasreinigerEthanol
Aceton
Lakreiniger
Wasbenzine

Scharnieren onderhouden

Merk je dat je ramen piepen tijdens het openen en sluiten? Of dat dat niet helemaal soepel lukt? Smeer dan de scharnieren op tijd met een beetje olie.

Aluminium kozijnen onderhouden

Aluminium kozijnen vereisen zeer weinig onderhoud. Aluminium kozijnen zijn namelijk niet elektrostatisch en trekken dus geen vuil aan. Ook zul je nooit spleten of schilfers aantreffen in aluminium kozijnen waarin vuil kan ophopen.

Aluminium kozijnen hoeven bovendien nooit geschilderd te worden. De verflaag wordt als het ware in het aluminium gebakken. Er ontstaat een extreem sterke laklaag die nooit loslaat. Ook wordt natuurlijke oxidatie hiermee voorkomen.

Kleine schoonmaakbeurt aluminium kozijnen

Hoewel aluminium geen vuil aantrekt, kunnen de kozijnen natuurlijk wel vies worden. Wij raden dan ook aan om de kozijnen met een sopje af te nemen wanneer je de ramen lapt. In stedelijke gebieden kun je dit het beste 4x per jaar doen.

Gebruik voor het schoonmaken van je kozijnen:

Wel gebruikenNiet gebruiken
Lauw waterSchuurspons
pH-neutraal schoonmaakmiddelBijtende producten

Heeft jouw aluminium kozijn schuifbare onderdelen? Loop deze periodiek even na met een doekje. Zo zorg je er ook voor dat openingen voor waterafvoer vrij blijven.

Geef aluminium kozijnen af en toe een waxlaag

Wil je krassen op je kozijnen voorkomen? Dan kun je ze periodiek voorzien van een waxlaag.

Houten kozijnen onderhouden

Wie kiest voor houten kozijnen, weet dat dit gepaard gaat met onderhoud. Met houten kozijnen kies je immers voor een natuurlijk product. Als je wilt dat je houten kozijnen lang meegaan, is het noodzakelijk deze eens in de zoveel jaar te schuren en schilderen.

Gelukkig zijn houten kozijnen al een stuk onderhoudsarmer geworden dan vroeger. Dat komt door alle technieken die vanuit de fabriek worden meegegeven aan het hout. Hierdoor zijn de kozijnen minder vatbaar voor bijvoorbeeld uv-straling en vocht. Door het verhittingsproces zijn veel houten kozijnen tegenwoordig zelfs resistent tegen houtrot!

Hoe vaak moet ik mijn houten kozijnen schilderen?

Standaard houten kozijnenEens in de 2 jaar
Hardhouten kozijnenEens in de 5 jaar
Binnenwerk kozijnen Eens in de 5-7 jaar
Buitenwerk kozijnenEens in de 3-5 jaar

Vaak zie je aan de kozijnen wanneer het tijd is voor een opknapbeurt. Soms geeft de verf af of zie je blaasjes ontstaan in de verflaag. Je kunt het schuren, lakken en schilderen van je houten kozijnen zelf doen, maar natuurlijk ook laten doen. Onthoud dat het onderhouden van houten kozijnen een secuur klusje is.

Hieronder hebben we een stappenplan gemaakt hoe je zelf een houten kozijn kunt schilderen.

Wat heb je nodig:

Stap 1: Voorbereiding
Plak alle randen af met schilderstape. Begin met het afplakken van het glas langs de randen. Plak vervolgens alle siliconen af, zowel langs de muur als bij de vensterbanken. Siliconen voegen mogen niet geverfd worden!

Stap 2: Oude verf verwijderen en opschuren
Verwijder alle loszittende stukken verf met een plamuurmes. Vul eventuele ontstane gaten op met een houtvuller. Zodra de houtvuller is uitgehard, schuur je de overige oude verf licht op met fijn schuurpapier. Reinig je kozijn daarna grondig.

Stap 3: Schilderen
3a: Zet met een ronde kwast alle moeilijk te bereiken plekken in de grondverf. Denk aan de smalle kanten van het kozijn, de sponning en vleugel. Zorg dat de vleugel openblijft totdat de verf droog is.

3b: Lak nu de grotere oppervlakken met een lakroller. Wil je hierna nog een laag aanbrengen? Wacht dan eerst tot de eerste laag volledig droog is.

Stap 4: Afwerking
Zodra alle verf droog is, verwijder je voorzichtig het afplakband. Doe dit voorzichtig, zodat de verflaag niet loslaat. Hierna kun je de vleugel weer sluiten.

Houten kozijnen onderhouden

Stalen kozijnen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Ook zijn scheuren of spleten in dit materiaal zeldzaam. Schilderen van stalen kozijnen is nooit nodig.

Kleine schoonmaak stalen kozijnen

Het enige dat je hoeft te doen is je stalen kozijnen periodiek een keer afnemen met een vochtige doek en een sopje. Dit is alleen voor het opfrissen van het kozijn. Voor een langere levensduur is het niet eens nodig.

Gebruik voor het schoonmaken van je stalen kozijnen:

Wel gebruikenNiet gebruiken
Lauw waterSchuurspons
pH-neutraal schoonmaakmiddelBijtende producten

Heeft jouw stalen kozijn schuifbare onderdelen? Loop deze periodiek even na met een doekje. Zo zorg je er ook voor dat openingen voor waterafvoer vrij blijven.

Geef je stalen kozijnen af en toe een waxlaag

Wil je krassen op je kozijnen voorkomen? Dan kun je ze periodiek voorzien van een waxlaag.

Kosten kozijnen laten onderhouden

Vind je kozijnen onderhouden lastig omdat je er maar moeilijk bij kunt? Wil je niet stuntelen op een hoge ladder?
Of heb je houten kozijnen en wil je de periodieke onderhoudsbeurt graag uitbesteden omdat dit zo’n secuur werk is?

Wij kunnen je helpen. Voor een aantrekkelijke prijs onderhouden wij je kozijnen. Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens hieronder.

Vrijblijvende offerte?

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.