Dak impregneren

Een goed onderhouden dak beschermt uw huis tegen schade en hoge reparatiekosten. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengen. Daarnaast biedt een goed beschermd dak nog meer voordelen. Het verhoogt de waarde van uw woning en zorgt voor betere isolatie, wat gunstig is voor uw energiekosten.

Naast regelmatig onderhoud zijn coaten en impregneren goede methoden om uw dak extra te beschermen. Maar wat is het beste voor uw dak? Wat zijn de verschillen tussen coaten en impregneren? En wat zijn de kosten? Twijfelt u na het lezen van deze informatie over wat het beste is voor uw dak? Geen probleem! Neem contact met ons op en wij adviseren u graag.

Ga snel naar

Het begint bij een goed onderhouden dak

Dakproblemen ontstaan vaak door achterstallig onderhoud. Vooral daken die weinig zonlicht krijgen, hebben vaak last van mos en andere plantengroei. Het is verstandig om jaarlijks uw dak te laten controleren en reinigen. Mos en begroeiing kunnen de dakbedekking beschadigen, wat lekkages en andere problemen kan veroorzaken. Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, voorkomt u deze problemen en bespaart u uiteindelijk op kosten voor dure reparaties.

Casco dakopbouw

Wat is het impregneren van uw dak?

Het is verstandig om uw woningdak te laten impregneren, omdat het voortdurend wordt blootgesteld aan regen, wind, zon en temperatuurschommelingen. Bij dakimpregnatie wordt een beschermende laag aangebracht om het te behoeden tegen vocht, vuil en andere schadelijke invloeden. Deze laag bestaat uit een speciaal impregneermiddel dat diep in het materiaal doordringt. Het doel hiervan is om de levensduur van het dak te verlengen door het waterafstotend te maken. Op die manier blijft het dak beter beschermd tegen regen en sneeuw, wat de kans op lekkages verkleint. Dit draagt ook bij aan het behoud van de esthetische uitstraling van het dak op lange termijn.

Wat zijn de voordelen van impregneren?

Hieronder staan de belangrijkste voordelen van het impregneren van uw dak op een rijtje:

Hoe gaat impregneren in zijn werk?

Heeft u de keuze gemaakt om uw dak te laten impregneren? Dan is een grondige voorbereiding belangrijk. Zo zorgen we ervoor dat het impregneermiddel goed zijn werk kan doen. Wat gaan we doen?

Dak schoonmaken

Een goede reiniging is belangrijk voor het effectief impregneren van uw dak. Dit start met het verwijderen van bladeren, takjes en ander los materiaal. Voor het aanpakken van vuil en aanslag kan een hogedrukspuit op lage druk worden ingezet, daarbij letten we er uiteraard goed op dat we het dak niet beschadigen. Het is belangrijk dat we het dak gelijkmatig schoonmaken, zodat het eindresultaat van de impregnatie overal optimaal is.

Behandeling van groene aanslag

Groene aanslag, vaak veroorzaakt door algen en mossen, kan het dak er onverzorgd uit laten zien en op termijn schade toebrengen. Het is daarom belangrijk om deze aanslag zorgvuldig en grondig te verwijderen voor het impregneren. Hiervoor zijn speciale biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen beschikbaar. Deze middelen minimaliseren de kans op schade aan uw dak en zijn beter voor het milieu.

Inspectie van schade

Na de reiniging moet het dak zorgvuldig worden gecontroleerd op eventuele schade, zoals gebarsten, gebroken, of loszittende dakpannen, maar ook naar andere tekenen van slijtage of beschadiging. Beschadigde dakpannen moeten vóór het impregneren gerepareerd of vervangen worden om verdere schade te voorkomen. Ook kijken we naar de goten, de nokvorsten en eventuele afdichtingen. Indien nodig moeten deze ook vervangen worden.

Keuze juiste impregneermiddel

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen die u kunt gebruiken, elk met hun eigen voordelen. Wij zorgen uiteraard voor de keuze van het juiste impregneermiddel.

Dakwerken door Multi Concurrent

Welke impregneermiddelen zijn er?

Hier is een overzicht van de meest voorkomende types:

8 onderhoudstips na impregneren

Het juiste impregneermiddel kan de levensduur van uw dak verlengen, maar regelmatig onderhoud blijft heel belangrijk. Graag delen we een aantal tips om uw geïmpregneerde dak in topconditie te houden.

Kiezen voor coaten of impregneren?

Naast het impregneren van uw dak kunt u ook kiezen voor het coaten ervan. Beide methoden beschermen uw dak en verlengen de levensduur. Wat is het verschil? Bij impregneren trekt het impregneermiddel in het oppervlak om het water- en vuilafstotend te maken. Bij coaten wordt een rubberachtige verflaag op de dakpannen aangebracht, die scheurtjes en andere kleine oneffenheden opvult. Lees meer over “het coaten van uw dak” op onze website.

Vrijblijvende offerte?

Kosten onderhoud en impregneren dak

Om een indicatie te krijgen van de kosten voor impregneren per type woning hebben we hieronder de gemiddelde kosten per m2 op een rijtje gezet. Deze prijzen zijn inclusief inspectie, schoonmaak, kleine reparaties en BTW.

Type woningGemiddelde kosten per m²Gemiddelde totale kosten
Tussenwoning€15€1.000
2 onder 1 kap of hoekwoning€15€1.000
Vrijstaande woning€12€1.400

Nog voordeliger: sluit een onderhoudscontract af

Bij Multi Concurrent kunt u een dakonderhoudscontract afsluiten, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over uw dak. Een contract duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar, waarbij u korting krijgt voor langere periodes. De jaarlijkse kosten variëren tussen de €75 en €150. Is uw dak ouder dan 10 jaar? Dan is een onderhoudscontract zeker een goed idee. Is uw dak ouder dan 20 jaar? Dan is een onderhoudscontract noodzakelijk.

Wat valt er onder een onderhoudscontract?

Een dakopbouw zorgt voor aanzienlijk meer ruimte. Een dakopbouw is dus ideaal wanneer u een extra slaapkamer, kantoorruimte of hobbyruimte wilt realiseren. Om u een indicatie te geven:

Hoe werkt een dakonderhoudscontract?

We beginnen met het inspecteren van uw dak. Dakpannen worden schoongemaakt met heet water onder hoge druk, waardoor mos en aanslag verdwijnen. Daarna spoelen we uw dak schoon en behandelen het met een anti-mosmiddel. Zo blijft uw dak in topconditie en heeft u weer een zorg minder. Uiteraard adviseren wij u over de ideale onderhoudsfrequentie voor uw dak.

Impregneren: extra bescherming voor u dak

Naast het “normale” dak onderhoud kunt u uw dak laten coaten of impregneren. Dit kost gemiddeld tussen de €15 en €25 per m².

Zeer lage kosten bij Multi concurrent

We hanteren door heel Nederland dezelfde tarieven, ongeacht waar u woont. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de €25 en €60, afhankelijk van de werkzaamheden.

Offerte aanvragen

Enthousiast geworden over het impregneren van uw dak? Neem gerust contact met ons op. We adviseren u graag over de mogelijkheden. Weet u al precies wat u wilt? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Wij zijn betaalbaar, snel en kundig.