Hout impregneren

Hout ziet er fantastisch uit, maar het kan snel beschadigen door regen, schimmel en insecten. Daarom is het belangrijk om hout goed te behandelen. Wat u zeker moet doen is het hout laten impregneren. In dit artikel leest u hier meer over. 

We leggen uit wat impregneren is, welke houtsoorten geschikt zijn en hoe uw hout kunt (laten) impregneren.

Ga snel naar

Kosten impregneren

Wat houdt het impregneren van hout in?

Hout impregneren betekent dat u hout behandelt met een speciaal middel. Dit middel beschermt het hout tegen vocht, schimmel en insecten. Het impregneermiddel trekt diep in het hout en zorgt voor een beschermende laag. Hierdoor blijft het hout mooi en gaat het langer mee. Zowel nieuw als oud hout kan geïmpregneerd worden.

Voordelen impregneren hout

Hout impregneren heeft veel voordelen. Hier zijn drie belangrijke redenen waarom het een goed idee is:

Welke houtsoorten moet u impregneren?

Niet alle houtsoorten zijn even gevoelig voor beschadiging, maar sommige kunt u beter wel impregneren omdat ze zonder behandeling snel gaan rotten of schimmelen. Vooral grenen- (vuren-), sparren-, beuken-, populieren-, berk- en essenhout zijn aan te raden om te impregneren. Van essenhout zou u het misschien niet direct zeggen omdat het een sterk hout is, maar het is niet erg duurzaam in vochtige omgevingen zonder extra behandeling.

Er zijn echter bepaalde houtsoorten die u beter niet kunt impregneren omdat ze van nature al een hoge duurzaamheid en weerstand tegen rot en insecten hebben. Denk aan teak-, ceder-, ipé- en mahoniehout, maar ook redwood. Deze houtsoorten hebben meestal geen extra bescherming nodig door impregneren, omdat hun natuurlijke eigenschappen al voldoende bescherming bieden.

Stappenplan voor impregneren hout

Bent u van plan om hout te impregneren? Hieronder een kort stappenplan. Wilt u het liever uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook. Wij doen het graag voor u.

Vrijblijvende offerte?

Methoden impregneren hout

Er zijn verschillende methoden om hout te impregneren, elk met hun eigen voordelen en toepassingen.

Impregneren op waterbasis

Impregneren op waterbasis is een milieuvriendelijke methode die snel droogt en geschikt is voor zowel nieuw als oud hout. Deze methode is bijzonder geschikt voor toepassingen binnenshuis en is geschikt voor een breed scala aan houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan meubels en schuttingen.

Impregneren op oliebasis

Impregneren op oliebasis dringt dieper in het hout en biedt lang bescherming door de waterafstotende eigenschappen. Het is bijzonder effectief voor hout dat intensief buiten wordt gebruikt, zoals bij houten tuinhuizen, vlonders of andere buitenmeubelen die aan zware weersomstandigheden blootstaan. Ook versterkt de olie de natuurlijke schoonheid van het hout én dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Impregneren

Wat zijn alternatieven voor impregneren?

Naast impregneren zijn er ook andere methoden om hout te beschermen, zoals verven, lakken, beitsen en oliën. Verven en lakken bieden volledige bescherming voor het hout, zelfs tegen UV-straling, en zijn beschikbaar in diverse kleuren. Deze methoden vragen wel een goede voorbereiding van het houtoppervlak en regelmatig onderhoud om de beschermende eigenschappen te houden.

Liever beitsen of oliën? Dat kan ook! Beits en olie zijn gemakkelijk aan te brengen en maken het hout waterafstotend, hoewel ze iets minder bestand zijn tegen zware weersomstandigheden. Alhoewel ze vaker herhaald moeten worden, zijn ze populair omdat ze de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukken. Daarom worden ze vaak gebruikt bij houten gevels en tuinmeubelen.

Hout impregneren uitbesteden

Het kan slim zijn om het impregneren van hout uit te besteden aan een professional, vooral in deze situaties:

Wanneer zelf aan de slag?

In de volgende gevallen kunt u het impregneren van hout ook prima zelf doen. Uiteraard alleen als u het leuk vindt én er de tijd voor hebt. Uitbesteden kan in deze gevallen natuurlijk ook gewoon.

Of u uw hout impregneren dus beter zelf kunt doen of kunt uitbesteden, hangt af van de complexiteit en omvang van de klus, uw technische vaardigheden, beschikbare tijd en budget. Voor grote, complexe klussen zoals het impregneren van gevels of complete woningen is het vaak beter om professionals in te schakelen.

Wanneer kiezen voor hogedruk impregnatie?

In de volgende gevallen adviseren wij om hogedruk impregnatie toe te laten passen:

Laat dit door een professional uitvoeren. Wij bieden scherpe tarieven en hebben hier veel ervaring mee. Neem gerust contact met ons op voor advies of vraag een vrijblijvende offerte op.

Wat zijn de gemiddelde kosten?

Als u overweegt om hout te laten impregneren, dan zijn er verschillende factoren die de kosten beïnvloeden. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten, afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden.

Alleen hout impregneren

Als u ervoor kiest om alleen het hout te laten impregneren, dan moet u rekenen op kosten tussen de 800 en 1.000 euro voor 100 m2. Gaat het niet om een gevel, maar om een ander object? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Hout impregneren en reinigen

Het is verstandig om het hout eerst goed te reinigen voordat u het impregneert. Kiest u voor impregneren én reinigen? Dan moet u rekenen op kosten tussen de 1.800 en 2.000 euro voor 100 m2. Ook hierbij geldt dat de kosten van diverse andere factoren afhankelijk zijn, zoals de bereikbaarheid van het hout, de complexiteit van de klus en de ernst van het vuil.

Hout impregneren, reinigen én reparaties

Als u naast impregneren ook andere werkzaamheden wilt laten uitvoeren, zoals reparatie van beschadigd hout of het aanbrengen van extra beschermende lagen, dan worden de kosten hoger. Uiteraard bent u bij Multi Concurrent aan het juiste adres voor de beste prijs-/kwaliteitverhouding.

Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

Wilt u uw houten kozijnen, meubels of gevels laten impregneren? Neem dan gerust contact met ons op voor advies of vraag een vrijblijvende offerte aan. Bij Multi Concurrent bieden we scherpe tarieven en hebben we ruime ervaring in deze dienstverlening. We denken graag met u mee, staan voor vakmanschap en kunnen het werk snel en efficiënt uitvoeren.