Gevel chemisch reinigen

Een gevel valt vaak als eerste op en geeft uw woning of pand een schone, verzorgde uitstraling. Daarnaast verlengt een schone gevel de levensduur van uw pand. Is de gevel erg vuil? Dan is chemisch reinigen een goede optie. Maar wat houdt chemisch reinigen precies in? Hoe gaat het in zijn werk? En wat zijn de kosten? U leest er hier alles over.

Ga snel naar

Gevelreiniging

Wat is chemisch reinigen?

Chemisch reinigen is een krachtige manier om uw vuile gevels weer te laten stralen als nieuw. Er worden chemische middelen gebruikt om verschillende soorten vuil aan te pakken, zoals groene, zwarte of witte aanslag. Deze methode is met name geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil dat niet gemakkelijk met hogedrukreiniging of niet-chemische methoden kan worden verwijderd.

Voordelen van chemisch reinigen van gevels

Chemisch reinigen biedt verschillende voordelen:

Zijn er ook nadelen bekend?

Alhoewel een schone gevel essentieel is voor uw woning, is het goed om ook stil te staan bij de nadelen.

Soorten vervuiling op gevels

Groene aanslag

Op gevels ziet u soms groene aanslag, wat groenige vlekken of een laag op de muren zijn. Dit gebeurt door de groei van algen, mossen of andere kleine organismen op plekken die vochtig zijn en weinig zonlicht krijgen. Vooral gevels die in de schaduw liggen, kunnen hier last van hebben. Groene aanslag kan niet alleen het uiterlijk van de gevel aantasten, maar ook de oppervlakken glad maken en het materiaal beschadigen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de gevel te reinigen om groene aanslag te verwijderen en verdere schade te voorkomen. Zo blijft de gevel er langer schoon en goed onderhouden uitzien.

Zwarte aanslag

Zwarte aanslag is vaak te herkennen aan donkere vlekken of strepen op gevels. Deze aanslag ontstaat door ophoping van vuil, roetdeeltjes en andere viezigheid die zich vastzetten op de gevel. De viezigheid kan afkomstig zijn van uitlaatgassen, open haarden of andere bronnen van rook en vuil in de buurt. Zwarte aanslag kan het uiterlijk van gevels aantasten en moet regelmatig worden schoongemaakt om schade te voorkomen.

Witte aanslag

Deze witte vlekken of kristallen komen vaak voor op muren, beton en natuursteen. Ze ontstaan als water door materialen met kleine gaatjes dringt en zouten zoals calciumcarbonaat, natriumchloride of kaliumsulfaat meeneemt. Nadat het water verdampt, blijven deze zouten achter als de typische witte aanslag.

Graffiti

Graffiti is een veelvoorkomende vorm van vervuiling op gevels. Het ontstaat wanneer verf of inkt wordt aangebracht op muren, beton en andere oppervlakken. Deze vaak ongewenste kunstwerken kunnen moeilijk te verwijderen zijn, vooral als ze diep in het materiaal zijn doorgedrongen. Graffiti tast niet alleen het uiterlijk van een gevel aan, maar kan ook de waarde van het pand verminderen. Het is belangrijk om snel en effectief te handelen om graffiti te verwijderen en de gevel weer schoon te maken. Chemisch reinigen is vaak een effectieve methode om hardnekkige graffiti te verwijderen en de gevel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Wanneer wordt gekozen voor chemische reiniging?

Er zijn verschillende situaties waarin het kiezen voor chemische reiniging van je gevel aan te raden is.

Vrijblijvende offerte?

Hoe gaat chemische reiniging in zijn werk?

Bij het chemisch reinigen van gevels wordt de vuile gevel behandeld met speciale chemische reinigingsmiddelen die verschillende soorten vuil aanpakken. Eerst wordt het chemische middel op de vuile plekken aangebracht en moet het even intrekken. Hoe lang dit duurt, hangt af van de mate van vervuiling. Daarna wordt het opgeloste vuil samen met het reinigingsmiddel weggespoeld, meestal met water onder hoge of lage druk. Na het spoelen wordt de gevel grondig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat al het vuil is verwijderd. Soms moet het proces herhaald worden op moeilijk te reinigen plekken, totdat de gevel volledig schoon is.

Gevel-reinigen-1-scaled

Welke chemische middelen zijn er?

De keuze van het juiste chemische middel hangt af van verschillende factoren zoals het type gevel, de aard van de vervuiling en de ernst ervan. Welke soorten chemische middelen zijn er?

Zure reinigingsmiddelen

Zure reinigingsmiddelen worden soms gebruikt bij chemische reiniging van gevels vanwege hun effectiviteit bij het verwijderen van hardnekkig vuil, zoals calcium- en magnesiumzouten. Dit is handig voor witte aanslag.

Alkalische middelen

Alkalische middelen zijn reinigingsproducten met een hoge pH-waarde, wat betekent dat ze basisch zijn. Deze eigenschap maakt ze effectief in het verwijderen van vetten, oliën en organisch vuil van gevels. Ze kunnen grondig reinigen zonder het oppervlak te beschadigen en worden vaak gebruikt voor het reinigen van bakstenen, beton en natuursteen. Hoewel ze minder agressief zijn dan zure reinigingsmiddelen, moet u nog steeds voorzichtig zijn bij het gebruik ervan.

Alkalische middelen hebben als voordeel dat ze in gecontroleerde hoeveelheden worden gebruikt, wat de milieubelasting beperkt houdt. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat ongebruikte oplossingen in het milieu terechtkomen.

Oplosmiddelen

Oplosmiddelen zijn chemische stoffen die gebruikt worden om vuil, verfresten en organische verontreinigingen van gevels te verwijderen. Ze werken door de verbindingen in het vuil op te lossen, waardoor deze gemakkelijk kunnen worden weggespoeld of verwijderd met een borstel of hogedrukspuit. Oplosmiddelen worden vaak gebruikt voor het reinigen van gevels die zijn besmet met olie, vetten of bepaalde soorten verf. Ze kunnen zeer effectief zijn bij het verwijderen van diepe vlekken en moeilijk bereikbaar vuil.

Zelf chemisch reinigen?

Dat is absoluut af te raden. Het schoonmaken van gevels met chemische reiniging is een vak apart en vereist specifieke ervaring en kennis. Daarom is het verstandig om dit werk over te laten aan professionals, zoals Multi Concurrent. Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een professional?

Wat kost chemische reiniging van uw gevel?

Denkt u erover om uw gevel chemisch te laten reinigen? De kosten kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €6 en €16 per vierkante meter, afhankelijk van de omvang van uw gevel. Hieronder geven we een indicatie van de kosten voor een kleine, middelgrote en grote gevel. Voor een exacte schatting kunt u het beste een vrijblijvende offerte aanvragen.

ProjectgrootteOppervlakteGemiddelde kosten
Kleine geveltot 50 m²€300 – €700
Middelgrote gevel50 – 200 m²€700 – €2.000
Grote gevel200+ m²€.2000 en hoger

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Denkt u erover om uw gevel chemisch te laten reinigen? De kosten kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €6 en €16 per vierkante meter, afhankelijk van de omvang van uw gevel. Hieronder geven we een indicatie van de kosten voor een kleine, middelgrote en grote gevel. Voor een exacte schatting kunt u het beste een vrijblijvende offerte aanvragen.