Hydrofoberen

Vocht is een veelvoorkomend probleem bij zowel oude als nieuwe woningen. Het kan leiden tot natte muren, wat nadelige gevolgen heeft voor zowel de constructie als het binnenklimaat. Gelukkig is er een effectieve oplossing: hydrofoberen.

Bij hydrofoberen worden gevels, bruggen of andere objecten waterafstotend gemaakt. Na behandeling kunnen deze oppervlakken geen vocht meer opnemen; het blijft simpelweg op het materiaal liggen. Dit helpt bij het voorkomen van schimmel, vorstschade en slijtage.

Benieuwd of hydrofoberen geschikt is voor uw woning of bedrijf? Hieronder leest u er meer over. Voor persoonlijk advies staan wij natuurlijk ook klaar. Neem gerust contact met ons op.

Ga snel naar

Gevelreiniging

Voordelen van hydrofoberen

Hydrofoberen biedt een aantal belangrijke voordelen:

Schimmel en vocht krijgen geen kans

Hydrofoberen is een slimme oplossing om uw gevel te beschermen tegen doorslaand vocht. Door de gevel te behandelen met een waterafstotend middel, worden de muren minder poreus. Hierdoor krijgt regenwater geen kans meer om door te dringen en dit voorkomt vochtproblemen en schimmelgroei.

Verleng de levensduur van uw gevel

Een hydrofobe gevel gaat langer mee, omdat deze beter beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden. Poreuze gevels kunnen na verloop van tijd tekenen van slijtage en schade vertonen, zoals scheuren of afbrokkeling. Hydrofoberen helpt om de originele staat van de gevel te behouden.

Goede bescherming tegen vorst

In de wintermaanden biedt een hydrofobe gevel ook een betere bescherming tegen vorst. Als water in de gevel trekt en bij bevriezing uitzet, dan kan dat schade veroorzaken aan de structuur van de gevel.

Gevel ziet er mooier uit

Een gevel die waterafstotend is gemaakt, blijft bij regen mooi droog en mossen en algen krijgen geen kans. Dit zorgt ervoor dat de gevel langer zijn oorspronkelijke uiterlijk en kleur behoudt, wat bijdraagt aan een verzorgde uitstraling van uw woning.

Verschil tussen impregneren en hydrofoberen

Hydrofoberen en impregneren zijn veelgebruikte methoden om gevels te beschermen tegen vocht en andere schadelijke invloeden. Hoewel beide technieken de gevel beschermen, zijn er enkele verschillen.

Impregneren beschermt gevels door het impregneermiddel diep in het materiaal te laten doordringen, waar het een beschermende laag vormt. Dit maakt het materiaal duurzamer en biedt bescherming tegen vocht, schimmels, insecten en andere schadelijke invloeden.

Hydrofoberen richt zich specifiek op het waterafstotend maken van materialen. Hierbij wordt een waterafstotend middel op het oppervlak aangebracht, waardoor regenwater niet in de stenen doordringt maar eraf loopt.

Wilt u meer weten over impregneren of hydrofoberen? Neem gerust contact met ons op.

Overwegingen keuze hydrofoberen

In de volgende situaties raden we aan om te kiezen voor hydrofoberen:

Wanneer kiezen voor impregneren?

Impregneren is een verstandige keuze als het gaat om niet-poreuze materialen, zoals hout. Als u niet alleen uw gevel wilt beschermen tegen vocht, maar ook tegen andere schadelijke stoffen, zoals chemicaliën of oliën, dan is impregneren ook een betere optie. Deze behandeling verlengt ook de levensduur van materialen door ze beter bestand te maken tegen slijtage en vervuiling.

Wilt u graag advies over wat de beste keuze is in uw situatie? Neem dan contact met ons op. We adviseren u hier graag over.

Hoe gaat hydrofoberen in zijn werk?

Uiteraard bespreken we eerst uw wensen en bekijken we de staat van uw gevel of van het materiaal dat u wilt laten hydrofoberen. Daarna gaan we aan de slag met het hydrofobeermiddel. Voordat we dit middel aanbrengen, moet de ondergrond schoon en droog zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het hydrofobeermiddel goed blijft zitten.

Als de ondergrond goed gereinigd is, brengen we het hydrofobeermiddel aan met een roller, kwast of spuit. Het middel gaat dan in de kleine gaatjes van het materiaal zitten en maakt een laag die water weghoudt. Na het aanbrengen van het hydrofobeermiddel moet het voldoende tijd krijgen om te drogen en uit te harden. Hoe lang dit duurt hangt af van het type middel en de omgevingsomstandigheden.

Vrijblijvende offerte?

Effectiviteit van hydrofoberen

Hydrofoberen is over het algemeen zeer effectief als het gaat om het voorkomen van vochtproblemen en het beschermen van de gevel of van een ander object. De effectiviteit hangt wel af van de kwaliteit van het gebruikte hydrofobeermiddel en de juiste toepassing ervan. Als het goed wordt gedaan, dan kan hydrofoberen jarenlange bescherming bieden, waardoor de levensduur van de gevel verlengd wordt. Belangrijk is wel om te benadrukken dat hydrofoberen geen wondermiddel is. Bij structurele gebreken of slecht onderhouden gevels is er soms meer nodig. Laat u hier gerust over adviseren.

Hydrofoberen: geeft het overlast?

Als u overweegt om uw gevel te laten hydrofoberen, dan is het belangrijk om te weten dat dit proces enige overlast met zich mee kan brengen. Dat zit hem met name in de volgende werkzaamheden:

Voorbereiding

Voordat het hydrofoberen begint, zijn vaak voorbereidende werkzaamheden nodig, zoals het grondig reinigen van de gevel om vuil, mossen en andere verontreinigingen te verwijderen. Het gebruik van hogedrukspuiten of andere reinigingsapparatuur kan geluidsoverlast veroorzaken.

Aanbrengen hydrofobeermiddel

Het daadwerkelijke aanbrengen van het hydrofobeermiddel kan ook enige overlast met zich meebrengen. Er kunnen machines, zoals pompen worden gebruikt om het middel gelijkmatig op de gevel aan te brengen. Dit kan een zoemend geluid geven dat hoorbaar is in de directe omgeving. Ook kan er een lichte geur van het middel vrijkomen tijdens het aanbrengen. Dit is natuurlijk maar tijdelijk.

Gebruik van steigers of ladders

Bij huizen met moeilijk bereikbare gevels kan het nodig zijn om steigers, ladders of hoogwerkers te gebruiken. Het opzetten en afbreken hiervan kan overlast veroorzaken.

De overlast is dus te overzien en gelukkig maar tijdelijk. Wellicht wel slim om uw buren in te lichten, zodat ze niet verrast worden door de werkzaamheden en de eventuele overlast.

Hydrofoberen en het effect op het milieu

Overweegt u om uw gevel te laten hydrofoberen, dan wilt u misschien weten hoe dit het milieu beïnvloedt. Omdat het hydrofobeermiddel chemische stoffen bevat, is het belangrijk dat het zorgvuldig wordt aangebracht en dat er niet te veel van in de omgeving terechtkomt. Tijdens het aanbrengen kunnen er tijdelijk dampen vrijkomen die u kunt ruiken, maar deze verdwijnen snel en vormen weinig risico voor mensen en planten in de buurt. Voor de zekerheid kunnen planten wel afgedekt worden.

Het goede nieuws is dat moderne hydrofobeermiddelen steeds vaker milieuvriendelijk zijn. Veel van deze middelen zijn watergedragen en bevatten minder schadelijke stoffen dan oudere varianten. Daarnaast kan hydrofoberen op de lange termijn bijdragen aan duurzaamheid doordat het energieverbruik vermindert dankzij betere isolatie van de woning.

Hoewel hydrofoberen enige milieukwesties met zich meebrengt, kan het met de juiste aanpak en productkeuze een effectieve en verantwoorde oplossing zijn voor het beschermen van gevels tegen vochtproblemen. Multi Concurrent heeft veel ervaring met het zorgvuldig aanbrengen van hydrofobeermiddelen.

Gemiddelde kosten van hydrofoberen

De gemiddelde kosten liggen tussen de 800 en 1.000 euro voor een gevel van 100 m². Wilt u ook dat uw gevel gereinigd wordt? Dan liggen de kosten hoger: tussen de 1.800 en 2.000 euro. Wilt u meer laten doen, zoals reparaties? Of gaat het om andere objecten? Neem dan contact met ons op voor een offerte op maat.

Ons advies is om het laten reinigen van de gevel of het object altijd mee te nemen. Alleen hydrofoberen is eigenlijk alleen zinvol als uw gevel er nog goed uitziet. Het is vaak alleen een goede optie voor mensen die net een nieuwbouwwoning hebben gekocht of hun gevel hebben laten reinigen.

Hoe zijn de kosten verdeeld? De kosten voor hydrofoberen bestaan uit arbeidskosten en materiaalkosten. Ongeveer 70% tot 80% van de totale kosten gaat naar arbeidskosten. De overige 20% tot 30% zijn materiaalkosten.

Wist u dat… wij ook onderhoudscontracten aanbieden voor het reinigen en onderhoud van uw gevel? U bent onder de streep dan een stuk goedkoper uit. Neem contact met ons op voor meer informatie over onderhoudscontracten.

Bij Multi Concurrent bent u aan het juiste adres

Overweegt u om uw gevel te laten hydrofoberen? Wij kunnen het zorgvuldig voor u uitvoeren. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.