Spackspuitwerk kosten

Wilt u graag uw muren en/of plafonds in uw (nieuwbouw)woning laten voorzien van stucwerk, maar tegelijkertijd de kosten hiervoor zo laag mogelijk houden? Dan is spackspuitwerk voor u mogelijk de ideale oplossing. Spackspuitwerk is namelijk de goedkoopste manier van stucwerk. Wij zullen u hieronder onder meer vertellen over de gemiddelde kosten, hoe u hier eventueel nog op kunt besparen en welke factoren invloed hebben op de prijs van spackspuitwerk.

Ga snel naar

Wat is spackspuitwerk?

Spackspuitwerk is de voordeligste manier van alle stucsoorten en de voornaamste reden hiervan is dat spackspuitwerk machinaal wordt aangebracht. Dit is voor een stukadoor dus aanzienlijk minder intensief werk en dit ziet u terug in de prijs. Tijdens het spackspuiten brengt de stukadoor een pleisterlaag onder hoge druk aan op uw muren en/of plafonds. Het spackspuitwerk wordt in twee lagen aangebracht. Eerst komt de meslaag, met deze laag worden uw muren en/of plafonds egaal gemaakt en worden eventuele oneffenheden of gaatjes weggewerkt. De tweede laag is de afkorrellaag, deze laag dient als afwerking en bepaalt daarnaast ook de structuur van het spackspuitwerk.

Voor- en nadelen van spackspuitwerk

We hebben voor u hier een duidelijk en overzichtelijk lijstje gemaakt van voor- en nadelen van spackspuitwerk voor uw muren en/of plafonds. Deze leest u hier:

De voordelen van spackspuitwerk op een rij:

 • Spackspuitwerk is de goedkoopste stucwerksoort;
 • Aanbrengen van spackspuitwerk kost niet veel tijd;
 • De kwaliteit is goed;
 • Kan aangebracht worden op veel soorten ondergronden, zoals gipsplaten of gipsblokken;
 • Korrelgrootte naar wens te bepalen;
 • De sierpleister is aan te brengen in kleuren, waardoor overschilderen naderhand niet meer nodig is.

­
Er zitten echter ook enkele nadelen aan spackspuitwerk:

 • Spackspuitwerk is zacht, waardoor het vatbaarder is voor schade;
 • Herstel na schade of herstel van scheuren is lastig;
 • Bij voorkeur wordt spackspuitwerk op een gladde ondergrond aangebracht. Als er putjes en gaatjes op de muur zitten, moeten deze eerst worden geëgaliseerd en dit kost extra werk (dus geld);
 • Bij een grove korrel blijft er sneller stof aan de korrels hangen;
 • Zelf aanbrengen is lastig, want je dient over een machine te beschikken;
 • Overschilderen kost extra veel verf.

Kosten spackspuitwerk

De prijs voor spackspuitwerk is het laagst ten opzichte van alle andere stucwerksoorten. Omdat spackspuitwerk machinaal wordt aangebracht, is het project voor de stukadoor een stuk minder intensief dan bij andere stucvormen. Zowel het materiaal zelf als het aanbrengen is over het algemeen goedkoop, waardoor te prijs lager uitvalt dan u misschien denkt. Uw muren en/of plafonds laten voorzien van spackspuitwerk kan al vanaf €5 per m2.

Spackspuitwerk prijs per m2

Om u een iets beter beeld te geven van de minimale en maximale prijzen per m2 voor spackspuitwerk, hebben wij onderstaand een klein overzicht voor u gemaakt. We maken hierin verschil tussen spackspuitwerk in de basiskleur (wit) en een alternatieve kleur.

DienstGem. prijs per m2
Spackspuitwerk wit€ 5 – € 9
Spackspuitwerk kleur€ 7 – € 11

Prijzen zijn incl. materiaal, loonkosten en btw.

U kunt dus zelf de keuze maken of u het spackspuitwerk wel al dan niet in kleur wilt laten aanbrengen. Het voordeel ervan om direct te kiezen voor kleur, is dat de kleur overal evenredig wordt aangebracht. Wanneer u besluit na de droogtijd zelf te verven, loopt u het risico dat de kleur niet overal even mooi hecht en er dus mogelijk kleurverschillen ontstaan op uw muren en/of plafonds.

Prijsvoorbeelden spackspuitwerk

Voordat u een aanbouw of dakkapel laat plaatsen, willen wij u eerst informeren over de benodigde vergunningen. 

Vergunning dakopbouw

Met bovenstaande gemiddelde prijzen kunt u zelf al een eind komen om een berekening te maken voor het te stucen oppervlak in uw woning. Als aanvulling op bovenstaande informatie, hebben we nog een aantal prijsvoorbeelden uitgewerkt zodat u wat handvatten hebt om een geschatte berekening te maken. Deze leest u hier:

Voordelige optie
De meest voordelige optie is kiezen voor spackspuitwerk in de basiskleur wit. Wanneer u zelf het meeste voorwerk doet, zoals het strak en goed afplakken van plinten, kozijnen en ramen zal de prijs zo laag mogelijk uitvallen. Wanneer u een ruimte van 50m2 wilt laten voorzien van wit spackspuitwerk, betaalt u gemiddeld €300,-.

Gemiddelde optie
Kiest u liever voor een andere kleur dan wit? Dan betaalt u bij de meeste stukadoorsbedrijven een kleurtoeslag van gemiddeld €2,- per m2. Wilt u dan eenzelfde ruimte van 50m2 laten voorzien van gekleurd spackspuitwerk, betaalt u gemiddeld €400,-.

Meest uitgebreide optie
Bij de meest uitgebreide optie voor spackspuitwerk, laat u uw muren met kleur spuiten en laat u het voor- en nawerk doen door een ingehuurde stukadoor met ervaring. Inclusief voor-en nawerk zal het spackspuiten van een woonkamer met een oppervlakte van 50m2 uitkomen op een totaalprijs van gemiddeld €550.

Prijsbepalende factoren spackspuitwerk

Zoals bij vrijwel alle soorten stucwerk zijn er een aantal factoren die invloed hebben op de prijs van spackspuitwerk. Deze factoren nemen we hieronder door, zodat u weet waar u rekening mee kunt houden en waar u op voorhand al over na kunt denken. Hieronder vindt u de desbetreffende factoren:

Vrijblijvende offerte?

Welke kleuren wilt u voor uw spackspuitwerk?

De basiskleur voor spackspuitwerk is wit. Er zijn mensen die het spackspuitwerk in wit laten aanbrengen, maar daarna zelf willen gaan verven. Het nadeel hiervan is dat de oppervlakte in dit geval vatbaarder is voor schade. Wanneer u graag een gekleurde muur en/of plafond wilt met spackspuitwerk, raden we u aan het spackspuitwerk direct in kleur te laten aanbrengen. Dit geeft een mooier kleureffect; de muur en/of het plafond zijn door en door gekleurd en op deze manier is het oppervlak minder vatbaar voor schade. Mocht er toch schade ontstaan, valt dit minder op dan wanneer de muur zelf geverfd is. Feit is wel dat iedere stukadoor voor gekleurd spackspuitwerk een kleurtoeslag rekent van gemiddeld €2,- per m2. Spack spuiten in de basiskleur wit kost u ongeveer tussen de €5,- en €7,- per m2. Wanneer er kleurtoeslag bij komt ligt dit gemiddeld tussen de €7,- en €9,-.

Zelf doen of uitbesteden aan een stukadoor?

Denkt u erover om uw muren en/of plafonds te laten voorzien van spackspuitwerk, maar overweegt u dit zelf te doen? Houdt er in dit geval rekening mee dat u over bepaalde materialen moet beschikken. Om spackspuitwerk aan te brengen heeft u een spuitmachine en spuitpistool nodig, een compressor en slangen. Naast de materialen geldt ook voor spackspuitwerk dat er een degelijke kennis en ervaring nodig is om de muren op een efficiënte manier te voorzien van deze stucwerksoort. Het voordeel van het inhuren van een stukadoor is dat deze in het bezit is van alle benodigde materialen én van de benodigde kennis en ervaring. Dit maakt het uiteindelijke resultaat een stuk mooier, dan wanneer u dit zelf doet.

Voor- en nawerk zelf doen of niet?

Wanneer u er voor kiest om zelf het voor- en nawerk op te pakken (ook wel maskeren en demaskeren genoemd), kost u dit per m2 minder. Hiermee wordt bedoeld dat u zelf de te stucen ruimte leeg maakt, eventuele meubels aan de kant haalt en ook het afplakken van plinten, ramen, deuren en eventuele kozijnen. Bij spackspuitwerk wordt alles gespoten wat niet gemaskeerd is. Dus dit is een vrij intensief werk, wat u de stukadoor kunt besparen. Wanneer u ervoor kiest dit zelf te doen en ook het nawerk zelf op te pakken, valt de prijs per m2 lager uit. Wanneer u het maskeren en demaskeren laat doen door de stukadoor, kunt u rekenen op een prijs voor spackspuitwerk zo tussen de €7,- en €10,- per m2. Wanneer u dit zelf wilt oppakken, zit u tussen de €5,- en €7,- per m2.
Dit is zeker op een groter oppervlak goed voelbaar in de totaalprijs.

Extra opties

Er zijn een aantal extra mogelijkheden die misschien voor u wenselijk zijn. Deze opties zijn dus niet noodzakelijk voor elk project. Deze opties hebben we voor u kort uiteengezet:

FactorenGem. prijsWanneer?
Dunne laag onder Spack aanbrengen€ 12 – € 20 per 2mHeeft uw muur oneffenheden en gaten? Dan moet er eerst een dunne laag gips aangebracht worden, zodat de muur egaal is voordat de spackspuitwerk aangebracht wordt.
Starttarief€ 290 – € 320Wanneer de oppervlakte dat gestuct moet worden erg klein is wordt er vaak een starttarief ingesteld. Een starttarief wordt meestal gerekend bij oppervlakten onder de 30 m2. Deze prijs is exclusief materiaal.

Prijzen zijn inclusief btw.

Bespaartips spackspuitwerk

Inmiddels heeft u mogelijk besloten uw muren en/of plafonds te willen laten voorzien van spackspuitwerk. Deze stucwerksoort is de goedkoopste ten op zichten van andere stucwerksoorten, maar mogelijk wilt u toch hierop besparen waar dit mogelijk is. We hebben in dit geval enkele tips voor u, deze vindt u hieronder:

 • Laag BTW tarief: Wanneer u uw muren en/of plafonds laat voorzien van spackspuitwerk en uw huis is ouder dan twee jaar, dan maakt u gebruik van het lage BTW tarief. Dit houdt in dat u voor het project 9% BTW betaalt, waar dit normaal 21% BTW is. Dit is natuurlijk een mooi voordeel. Let daarom altijd goed op of in de offerte het juiste lage BTW tarief wordt gerekend als ook op de uiteindelijke factuur.
 • Doe zelf het voorbereidend werk: Wanneer u zelf het voorbereidend werk uitvoert, zoals het afplakken van alle niet te spuiten delen van het oppervlak, deuren, ramen, plinten en kozijnen scheelt u dit al snel €2,- per m2. Dit kan op een groter oppervlak natuurlijk flink oplopen. Wanneer u ook het nawerk zelf oppakt is dit vaak een nog iets groter voordeel, denk aan €2,50 tot €3,- per m2. Op een te spuiten oppervlakte van bijvoorbeeld 50m2 levert u dit al gauw zo’n €100,- tot €150,- op. Het overwegen waard dus.
 • Laat al het werk in één keer doen: Wilt u meerdere kamers in uw woning laten voorzien van spackspuitwerk? Dan raden wij u aan dit in één project te laten doen. Zo is uw stukadoor voor een langere tijd voorzien van werk, kan hij efficiënter van kamer naar kamer werken en dit ziet u terug in de totaalprijs. Daarnaast kan het u ook eventuele voorrijkosten schelen, omdat u de stukadoor één of twee keer laat komen in plaats van meermaals verspreid over het jaar of over meerdere jaren. Dit scheelt uiteindelijk meer voor u dan wanneer u bijvoorbeeld ieder jaar een kamer laat spackspuiten.

 

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen