Stucwerk

Heeft u last van oneffenheden, gaten of scheuren in de muren of plafonds van uw woning of bedrijfspand? Stucwerk lost dit probleem op. Als u uw woning of pand laat stucen, zijn alle muren weer prachtig strak afgewerkt. Stucwerk kan gebruikt worden als ondergrond voor bijvoorbeeld verf of behang maar ook als afwerking. Hieronder laten we u zien wat stucwerk kost, welke trends er momenteel zijn en hoe Multi Concurrent stucwerk aanbrengt in uw woning of pand.

Ga snel naar

Wat kost stucwerk?

Iedereen weet dat stucwerk laten verzorgen kosten met zich meebrengt. Maar wat kost stucwerk nu precies en welke factoren hebben invloed op de prijs? Het is vanzelfsprekend dat de oppervlakte waarop u het stucwerk wilt aanbrengen van belang is voor het maken van de prijs. Maar ook het soort stucwerk (materialen) en natuurlijk de uur prijs van de stukadoor (loonkosten) wegen mee.

Prijzen stucwerk

Bent u benieuwd wat stucwerk kost voor uw project? Onderstaande tabel geeft u een goede indicatie welke prijs wij berekenen voor stucwerk.

De prijzen zijn per m2 en incl. btw en arbeidsuren.

StucwerkPrijs per m2 (incl. btw en uren)
Behangklaar stucen€ 7 – € 15
Sausklaar stucen€ 9 – € 21
Plafond stucen€ 15 – € 25
Raapwerk€ 15 – € 30
Spachtelputz€ 15 – € 25
Spackspuiten€ 7 – € 12

Kosten stucwerk per project

Bovenstaande tabel laat zien wat stucwerk kost per m2. Omdat dit soms wat abstract kan zijn, hebben we in onderstaande tabel enkele voorbeelden opgenomen van stucwerk per project.

Aantal m2 per kamerPrijs stucwerk (incl. btw en arbeidsuren)
Woonkamer – muur60 m2Vanaf € 420
Woonkamer – plafond30 m2Vanaf € 450
Keuken – muur25 m2Vanaf € 175
Keuken – plafond12 m2Vanaf € 180
Hal – muur20 m2Vanaf € 140
Hal – plafond10 m2Vanaf € 150
Badkamer – muur27 m2Vanaf € 189
Badkamer – plafond14 m2Vanaf € 210

Prijsvoorbeelden per m2

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de gemiddelde prijzen van ons stucwerk. Let op; dit overzicht is gebaseerd op de prijs per m2 (prijzen zijn inclusief btw, materiaal en loonkosten):

ProjectGem. prijs per m2
Spackspuitwerk€ 6 – € 11
Behangklaar stucen€ 8 – € 16
Sausklaar stucen€ 12 – € 24
Sierpleister€ 11 – € 22
Plafond stucen€ 15 – € 35

Zoals u hierboven kunt zien verschilt de prijs per soort stucwerk, mede omdat het materiaal en de loonkosten per soort stucwerk ook verschillen. Wilt u een op maat gemaakte offerte ontvangen zodat u exact weet wat de kosten voor uw gekozen stucwerk zullen zijn? Vraag dan bij ons een vrijblijvende offerte op!

Wat is stucwerk?

Stucwerk is het egaliseren (glad maken) van muren en plafonds. Bijvoorbeeld wanneer uw muur of plafond scheuren of oneffenheden bevat. Stucwerk wordt gedaan met een specie van cement of gips. Er bestaan twee vormen van stucwerk: als onderlaag en als afwerking.

Stucwerk als onderlaag

Om uw muur of plafond weer helemaal vrij te maken van oneffenheden en scheuren, is stucwerk de perfecte oplossing. Wanneer u stucwerk aanbrengt als ondergrond is uw muur weer perfect glad om daarna te kunnen behangen of schilderen.

Stucwerk als eindafwerking

Stucwerk kan ook meteen de eindafwerking zijn van uw wand of plafond. Wist u namelijk dat stucwerk te mengen is in verschillende kleuren én dat deze voorzien kan worden van een korrelige structuur? Bij Multi Concurrent kunt u tevens terecht voor dé trend van dit moment: metal stuc.

Stucwerk kan worden aangebracht op verschillende ondergronden zoals beton, gipsplaten, of metselwerk.

Werkzaamheden van een stukadoor

Stukadoors brengen een afwerklaag aan op muren, wanden, gevels en plafonds die dient ter versteviging, bescherming en ook vaak ter verfraaiing. De werkzaamheden die hierbij komen kijken zijn o.a.:

 • Voorbereiden van het oppervlak (schoonmaken, behang verwijderen e.d.);
 • Afplakken van overgangsgebieden met gaas (ter voorkoming van scheuren);
 • Voorstrijken van de ondergrond met een voorstrijkmiddel;
 • Aanmaken (mixen) van de mortel
 • Aanbrengen van de mortel op het oppervlak (ook wel berapen of bepleisteren)
 • Uitvlakken m.b.v. een rei
 • Gladmaken van het oppervlak met een spackmes
 • Eventueel bijschuren van oneffenheden met schuurgaas
 • Repareren van oude stuclagen

Vrijblijvende offerte?

Verschil behangklaar en sausklaar

Er bestaan twee vormen van stucen: behangklaar stucwerk en sausklaar stucwerk. Wat is precies het verschil tussen deze twee vormen van stucen?

Bij behangklaar stucen worden uw wanden en plafonds dusdanig opgeleverd dat ze klaar zijn om te worden behangen of om tegelwerk te plaatsen. De wand is glad, maar niet 100% perfect afgewerkt. Dat hoeft ook niet, want er komt immers wandbekleding overheen. Behangklaar stucwerk is dan ook goedkoper dan sausklaar stucwerk.

Wist u dat het stucwerk in de meeste nieuwbouwwoningen behangklaar wordt opgeleverd? Als u de muren wilt schilderen, zullen deze eerst sausklaar moeten worden gestuct.

Sausklaar stucwerk is dan wel iets duurder dan behangklaar stucwerk, maar daar krijgt u dan ook een perfect glad afgewerkte muur of plafond voor terug. Zonder oneffenheden dus. Zodra de ondergrond droog is, kunt u direct aan de slag met schilderen.

Glad stucwerk of met stucwerk met structuur

Stucwerk bestaat in verschillende soorten. Welk stucwerk u kiest is geheel afhankelijk van uw wensen, smaak en budget.

Globaal kunt u stucwerk onderverdelen in glad stucwerk (meest gekozen) of stucwerk met een structuur.

Glad stucwerk (meest gekozen)

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor glad stucwerk. De moderne look van een perfect gladde muur is namelijk dé trend van dit moment. U kunt bij glad stucwerk kiezen uit verschillende opties. Strak en wit, met een kleurtje, in betonlook of zelf metal stuc.

Stucwerk met structuur

Wij leveren ook stucwerk met een structuur. De bekendste is spachtelputz: stucwerk met een korrelige structuur. Dit wordt ook wel sierpleister genoemd. U kunt stucwerk met een structuur prima overschilderen, maar wij kunnen het stucwerk ook direct voor u mengen in een kleur. Dan bent u na het stucen in één keer klaar en hoeft u niet te schilderen. Ook spackspuitwerk is een bekende vorm van stucwerk met een korrelige structuur.

Benieuwd welk stucwerk het beste past bij uw woning of interieur? Vraag ons geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden. Onze ervaren stukadoors staan u graag te woord.

Welke soorten stucwerk zijn er?

Er zijn verschillende soorten stucwerk, zowel met als zonder decoraties, waaronder:

Raapwerk
Voorbewerking van ruwe en scheve wanden en plafonds met goudband. Door het gebruik van verschillende diktes wordt de oppervlakte netjes afgewerkt en kan er een ander pleisterwerk op worden aangebracht.

Vlak pleisterwerk
Aanbrengen van een pleisterlaag zonder versieringen, waaronder rotband (glad stucwerk) of geelband (fijne korrelstructuur). Vlak pleisterwerk wordt vaak gebruikt wanneer je daarna het oppervlak nog wilt verven of behangen.

Trek- en draaiwerk
Aanbrengen van versieringen in een laag gips met behulp van een sjabloon.

Vrije stuc
Zonder sjabloon bewerken van een pleisterlaag tot een decoratief geheel.

Schuurwerk
Speciale afwerking door het afschuren met een schuurmotief. Bij lichtinval geeft dit een speciaal effect.

Sierpleister (spachtelputz, rustiekputz, parelpleister en barokpleister)
Afwerken van een wand met kunststof gebonden pleister dat deels uit marmerkorrels bestaat. Variatie is mogelijk in kleur en korrelgrootte.

Stucmarmerwerk (stucco lustro)
Imiteren van marmer met stucwerk.

Kraspleisterwerk (stucco graffito)
Krassen van een afbeelding in een pleisterlaag zodat de onderliggende laag zichtbaar wordt.

Scagliola
Stuken met een kostbaar mengsel van lijm, seleniet en natuurlijke pigmenten.

Spackwerk
Spackspuitwerk is stukwerk dat op machinale wijze wordt aangebracht door middel van spackspuiten in plaats van een spaan. De structuur verschilt per grondstof die wordt gebruikt.

Sierlijsten en ornamenten
Aanbrengen van lijsten of ornamenten om een sfeereffect te creëren en ter verfraaiing van het interieur.

Voordelen van stucwerk

Stucwerk biedt vele voordelen. U woning knapt er om te beginnen zichtbaar van op. Of het nu een nieuwbouwwoning of een bestaande woning betreft: stucwerk zorgt ervoor dat de wanden en plafonds er als nieuw uitzien. Dit creëert tevens een effect waardoor de woning optisch groter lijkt.

Professioneel aangebracht stucwerk gaat bovendien tientallen jaren mee en is vaak stootvast. U heeft dus lang plezier van het stucwerk én het verhoogt de waarde van uw woning.

Tips voor het inhuren van een stukadoor

Inmiddels weet u precies wat een stukadoor doet en uit welke soorten stucwerk u kunt kiezen. Maar hoe weet u nu zeker dat u een goede en gespecialiseerde stukadoor in huis haalt? Wij hebben een aantal tips voor u alvorens u een stukadoor inhuurt:

 • Zet uw wensen op papier
  Door goed in kaart te brengen wat je verwachtingen zijn van de stukadoor en deze met de stukadoor te communiceren, is de kans op een vlekkeloos verloop van uw project een stuk groter.
 • Let erop of de stukadoor een kenmerk bezit
  Er zijn voor deze branche verschillende kenmerken: KOMO, Stuckeur en NOA. Wanneer uw stukadoor in het bezit is van één van deze keurmerken, betekent dit dat de stukadoor jaarlijks wordt gecontroleerd op zijn werkzaamheden. Zo weet u zeker dat de stukadoor zijn werk serieus en goed doet.
 • Vergelijk meerdere stukadoors (bijv. door het opvragen van offertes bij verschillende stukadoors)
  Door te vergelijken ziet u sneller de verschillen en voordelen van de verschillende stukadoors in uw omgeving. Wanneer u offertes opvraagt en vergelijkt, ziet u al snel welke werkzaamheden bij uw project komen kijken en hoe dit door verschillende stukadoors wordt aangepakt. Daarbij kunt u met meerdere offertes ook een goede vergelijking in prijs maken.
 • Bekijk de referenties en beoordelingen
  Een goede stukadoor heeft goede referenties (ook wel recensies) welke via het internet (Google) of via een eigen website inzichtelijk zijn. Zo kunt u ervaringen van anderen lezen en u laten overtuigen van het vakwerk van de stukadoor welke u op het oog hebt.

Stucwerk uitbesteden of zelf doen?

Om kosten te besparen besluiten veel mensen om zelf te stucen. Toch adviseren wij ten zeerste om stucwerk uit te besteden aan een ervaren stukadoor. Om te beginnen is stucwerk fysiek behoorlijk zwaar. Voor een mooi glad effect moet het stucwerk namelijk met enige krachtinspanning worden aangebracht. Ook werkt u in veel gevallen boven uw hoofd. Als u dat niet gewend bent, werkt u waarschijnlijk te traag. Aan stucwerk zit namelijk een zekere tijdsdruk vast omdat het anders te snel droogt.

Bovendien vraagt stucwerk om ervaring met en kennis van de materialen. Een stukadoor is opgeleid en weet precies welke stucsoorten geschikt zijn voor uw woning en hoe iedere stucsoort moet worden aangebracht. Iedere stucsoort vraagt namelijk om een andere techniek stucen. Voor het mooiste resultaat is het daarom altijd aan te raden om het stucwerk uit te besteden aan een stukadoor.

Tot slot beschikt een stukadoor over het juiste materiaal. En weet hij precies welk materiaal hij nodig heeft voor welke stucklus. Als u zelf gaat stucen, moet u deze materialen vaak aanschaffen of huren. Dat kan nogal in de papieren lopen. Zonde als u bedenkt dat u deze materialen vaak maar één keer nodig heeft.

Stucwerk uitbesteden aan Multi Concurrent

Overweegt u om uw stucwerk uit te besteden aan een professioneel stukadoorsbedrijf? Hieronder laten we u zien hoe wij stucwerk verzorgen voor onze klanten. Zo weet u precies wat u kunt verwachten als u de stukadoor(s) van Multi Concurrent inhuurt.

Stap 1: Voorbereiding stucwerk

Om ons werk goed te kunnen uitvoeren, zullen wij de ruimte moeten voorbereiden. Zo verplaatsen we uw meubels om voldoende werkruimte vrij te maken. Ook worden stopcontacten en lichtschakelaars verwijderd en radiatoren weggehaald.

Stap 2: Ondergrond klaarmaken voor het stucwerk

Een wand of het plafond moet helemaal schoon zijn voordat wij kunnen beginnen aan het stucwerk. Eventuele behangresten worden daarom verwijderd en we halen een borstel over de muur om deze stofvrij te maken. Bevat de muur of het plafond grote oneffenheden? Dan zullen de stukadoors eerst een vulmiddel aanbrengen om deze op te vullen. Ook wordt altijd een voorstrijkmiddel aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe stucwerk goed hecht op de oude stuclaag.

Stap 3: Stucwerk aanbrengen

Het stucen kan beginnen. Onze stukadoors brengen het stucwerk aan met de hand of machinaal. Op welke manier dit gebeurt is geheel afhankelijk van het soort stucwerk dat u kiest.

Stap 4: Stucwerk als eindproduct

Als u ervoor heeft gekozen om ons te laten stucen als eindafwerking, is uw wand of plafond na ons stucwerk meteen klaar. Het stucwerk moet vaak enkele dagen drogen, maar daarna kunt u direct genieten van een prachtig afgewerkte muur en/of strak plafond.

Stap 5: Schilderen, spuiten of behangen over het stucwerk

Kiest u voor stucwerk als ondergrond, dan zal de muur daarna nog behangen, betegeld of geschilderd moeten worden. Ook hiervoor kunt u ons inschakelen. Omdat dit als één project wordt berekend kunnen wij u vrijwel altijd een mooie korting bieden. Hoe groter de klus die wij uitvoeren, hoe lager de kosten per m2.

Gaat u zelf schilderen of behangen na het stucen? Houd er dan rekening mee dat u het stucwerk goed laat drogen. Afhankelijk van de dikte van het stucwerk duurt dit enkele dagen tot een week.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.