Stuken

Stuken zorgt ervoor dat de wanden en plafonds in uw woning weer prachtig afgewerkt zijn. Wat uw wensen ook zijn, stuken kan die wensen vrijwel altijd vervullen. Of u uw wanden nu helemaal strak en glad wilt laten stuken, of kiest voor stucwerk in een kleurtje of met structuur. Hieronder laten we u zien wat stuken inhoudt, wat de trends zijn en wat stuken kost.

Ga snel naar

Wat is stuken?

stuken is het egaliseren (glad maken) van muren en plafonds. Dit gebeurt met een specie van cement of gips. Er bestaan twee vormen van stuken: stuken als onderlaag en stuken als afwerking.

Stuken als onderlaag

Bevat uw muur of plafond scheuren of oneffenheden? Door te stuken maakt u de muur of het plafond weer helemaal glad en strak. stuken is dus een goed idee wanneer u een wand wilt schilderen of behangen. Zo weet u zeker dat de ondergrond perfect glad is en geen oneffenheden bevat.

Stuken als eindafwerking

stuken kan ook meteen de eindafwerking zijn van uw wand of plafond. Veel stucsoorten zijn namelijk te mengen in iedere gewenste kleur. Zo hoeft u na het stuken niet meer te schilderen. Ook kan stucwerk eventueel worden voorzien van een korrelige structuur. Bij ons kunt u tevens terecht voor dé trend van dit moment: metal stuc.

stuken kan op vele verschillende ondergronden zoals beton, gipsplaten, of metselwerk.

Behangklaar stuken vs. sausklaar stuken

Wanneer u zich aan het inlezen bent over stuken, zult u de termen ‘behangklaar stuken’ en ‘sausklaar stuken’ vast zijn tegengekomen. Wat is precies het verschil tussen deze twee vormen van stuken?
De naam zegt het eigenlijk al. Bij behangklaar stuken wordt het werk dusdanig opgeleverd dat de muur klaar is om te kunnen behangen of tegelwerk te plaatsen. De wand is glad, maar niet 100% perfect afgewerkt. Dat hoeft ook niet, want er komt immers wandbekleding overheen. Behangklaar stuken is dan ook goedkoper dan sausklaar stuken.

Wist u dat de meeste nieuwbouwwoningen behangklaar worden gestuct? Als u de muren wilt schilderen, zullen deze dus eerst sausklaar moeten worden gestuct.

Sausklaar stuken is iets duurder dan behangklaar stuken, maar daar staat tegenover dat de wand of het plafond helemaal strak en glad is afgewerkt. Dus zonder oneffenheden. Zodra de ondergrond droog is, kunt u direct aan de slag met schilderen.

Trend: stuken in de badkamer

Een opvallende trend die we de laatste jaren steeds vaker zien is het stuken van de badkamer. Waar vroeger vrijwel alle badkamers standaard werden voorzien van tegels, kiest men tegenwoordig liever voor sausklaar stuken of stuken als eindafwerking.

Dat komt vooral omdat bij tegelwerk de voegen na verloop van tijd vies kunnen worden. Schimmel heeft meer kans om te gedijen tussen tegels en voegen dan op glad stucwerk. Aangezien stucsoorten tegenwoordig prima bestand zijn tegen vocht (en worden aangebracht in een 2-componenten coating), kunt u dus met een gerust hart uw badkamer laten stuken. In badkamers werken wij vooral met een watervaste mortel zoals beton ciré.

Stuken door Multi Concurrent

Overweegt u om het stuken uit te besteden aan een professioneel stukadoorsbedrijf? Hieronder laten we u stap voor stap zien hoe wij stuken. Zo weet u precies wat u kunt verwachten als u onze stukadoor(s) inhuurt.

Stap 1: Voorbereiding stuken

Voordat onze stukadoors kunnen gaan stuken, zal de ruimte eerst voorbereid moeten worden. Zo verschuiven we uw meubels om voldoende plaats te maken. Dit doen we met uiterste zorgvuldigheid uiteraard. Ook worden stopcontacten en lichtschakelaars verwijderd en radiatoren weggehaald.

Stap 2: Ondergrond klaarmaken voor het stuken

De wand of het plafond dient helemaal schoon te zijn voordat wij kunnen stuken. Eventuele behangresten worden verwijderd en we halen een borstel over de muur om deze stofvrij te maken. Zitten er grote oneffenheden in de muur of het plafond? Dan zullen we eerst een vulmiddel aanbrengen om deze op te vullen. Voordat onze stukadoors beginnen met stuken wordt bovendien altijd een voorstrijkmiddel aangebracht. Dit middel zorgt ervoor dat de nieuwe stuclaag goed hecht op de oude stuclaag.

Stap 3: Stuken

Het stuken kan beginnen. Onze stukadoors brengen het stucwerk aan met de hand. Op welke manier dit precies gebeurt is helemaal afhankelijk van het soort stucwerk dat u kiest.

Stap 4: Stuken als eindafwerking

Als u ervoor heeft gekozen om ons te laten stuken als eindafwerking is uw wand of plafond na ons werk klaar. Even laten drogen en u kunt volop genieten van een prachtig afgewerkte muur.

Stap 5: Optioneel: schilderen, spuiten of behangen

Mocht u kiezen voor behangklaar of sausklaar stuken, dan kunt u er ook voor kiezen om het behangen, schilderen of spuiten aan ons uit te besteden. Omdat dit als één project wordt berekend kunnen wij u vrijwel altijd een mooie korting bieden. Hoe groter de klus die wij uitvoeren, hoe lager de kosten per m2.

Gaat u zelf schilderen of behangen na het stuken? Houd er dan rekening mee dat u het stucwerk goed laat drogen. Afhankelijk van de dikte van het stucwerk duurt dit enkele dagen tot een week.

Wat kost stuken?

Voordat u de beslissing kunt maken of u het stuken uitbesteedt of dat u zelf gaat stuken, wilt u natuurlijk weten wat stuken kost.

Onderstaande tabel geeft u een goede indicatie welke prijs wij berekenen voor stuken.

De prijzen zijn per m2 en incl. btw en arbeidsuren.

StukenPrijs per m2 (incl. btw en uren)
Behangklaar stuken€ 7 – € 15
Sausklaar stuken€ 9 – € 21
Plafond stuken€ 15 – € 25
Raapwerk€ 15 – € 30
Spachtelputz€ 15 – € 25
Spackspuiten€ 7 – € 12

Bent u benieuwd wat stuken precies zal kosten voor uw project? Vraag dan onderaan deze pagina geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Vrijblijvende offerte?

Leemstuc prijs

Goedkoop stuken

Als u uw nieuwbouwwoning of bestaande woning wilt laten stuken, wilt u natuurlijk niet de hoofdprijs betalen. Bent u op zoek naar een partij die goedkoop kan stuken? Bij Multi Concurrent kunt u erop vertrouwen dat wij werken met zeer concurrerende prijzen.

Ook kunt u besparen op de kosten door zoveel mogelijk zelf te doen. Het verschuiven van de meubelen en het verwijderen van stopcontacten, lichtschakelaars en radiatoren kunt u meestal prima zelf doen. Zo kunnen onze stukadoors direct aan de slag en dat bespaart tijd en geld!

Stuken uitbesteden of zelf doen?

Veel mensen besluiten zelf te gaan stuken om op de kosten te besparen. Op internet zijn vaak kant-en-klare stappenplannen te vinden die u hierbij helpen.

Toch adviseren wij ten zeerste om stuken uit te besteden aan een ervaren stukadoor. Allereerst is stuken fysiek ontzettend zwaar. Voor een glad effect moet de stucsoort met enige krachtinspanning worden aangebracht en vaak ook boven uw hoofd. Als u dat niet gewend bent, werkt u in de meeste gevallen te traag. Aan stucwerk zit namelijk een zekere tijdsdruk vast omdat het anders te snel droogt.

Bovendien vraagt stuken om ervaring met de materialen. Een stukadoor heeft een opleiding gevolgd en weet precies welke stucsoorten geschikt zijn voor uw woning en hoe iedere stucsoort moet worden aangebracht. Iedere stucsoort vraagt namelijk om een andere techniek stuken. Voor het mooiste resultaat is het daarom altijd aan te raden om het stuken uit te besteden aan een stukadoor.

Tot slot beschikt een stukadoor over het juiste materiaal. En weet hij precies welk materiaal hij nodig heeft voor welke stucklus. Als u zelf gaat stuken, moet u deze materialen vaak aanschaffen of huren. Dat kan nogal in de papieren lopen. Zonde als u bedenkt dat u deze materialen vaak maar één keer nodig heeft.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Benieuwd wat het kost om uw woning te laten stuken door de ervaren stukadoors van Multi Concurrent? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst een adviserend gesprek of een bezoek op locatie? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.