Constructieberekening draagmuur

Het aanpassen of verwijderen van een draagmuur is een ingrijpend project. Een constructieberekening ten behoeve van een draagmuur is enorm belangrijk alvorens de werkzaamheden starten. Daarnaast is het vaak een vereiste voor de verplichte vergunningaanvraag. Alle informatie over de constructieberekening en draagmuren leest u op deze pagina.

Inhoudsopgave

Waarom een constructieberekening voor een draagmuur?

De constructieberekening geeft inzage in de invloed welke het project heeft op de dragende constructie van een pand. Het laat ook zien welke materialen en werkwijze er nodig is voor de vervangende dragende constructie. Maar waarom is de constructieberekening nu zo belangrijk wanneer het gaat om werkzaamheden aan een draagmuur?

 • Werkzaamheden verrichten aan een draagmuur kan ingrijpende gevolgen hebben voor de rest van de woning of het pand. Een draagmuur is onderdeel van de dragende constructie van het object. Wanneer de dragende constructie niet meer voldoet is de kans op gevaarlijke situaties enorm, dit kan in het uiterste geval zelfs tot instortingsgevaar leiden. Deze risico op dit soort gevaren wordt ingeperkt door de constructieberekening.
 • De constructieberekening geeft alle duidelijkheid aan de aannemer m.b.t. benodigde materialen en hoe de werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd.
 • Om fouten en onnodige bouwkosten te voorkomen is de constructieberekening van belang. Zo is de wijze van slopen vooraf vastgelegd en zal de kans op eventuele schade zo veel mogelijk beperkt zijn. Dit beperkt het risico op eventuele extra bouwkosten, omdat u weet dat het werk veilig en volgens de constructieberekening wordt uitgevoerd.
 • Bij werkzaamheden aan draagmuur is het vrijwel altijd verplicht een vergunning aan te vragen. De aanvraag van deze vergunning dient o.a. een constructieberekening te bevatten. Zonder de constructieberekening zal uw vergunningsaanvraag hoogstwaarschijnlijk worden afgewezen.

 
Constructieberekening draagmuur

Draagmuur kan een stabiliteitsmuur zijn

Wanneer u een muur wilt aanpassen of slopen is het belangrijk om te weten of het een draagmuur of een stabiliteitsmuur is. Het kan zomaar zijn dat u denkt te gaan werken aan een draagmuur wanneer het tegendeel waar blijkt. Of natuurlijk andersom. Een stabiliteitsmuur is bijvoorbeeld een draagmuur in de achtergevel van een woning of pand. De muur draagt namelijk bij aan de stabiliteit van de achtergevel en deze stabiliteit moet intact blijven om het pand te behouden. Een draagmuur loopt vaak door naar de bovenverdieping en is minimaal 20 centimeter dik. Het verschil in deze twee zelf onderscheiden kan een lastige klus zijn. Multi Concurrent heeft ervaren professionals die voor u de bouwtekening nalopen en zo controleren welk soort muur we gaan bewerken. Ook werken wij met een vakkundige constructeur samen om de constructieberekening voor uw project in orde te maken.

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Hoe herkent u een draagmuur?

Als u zelf een hobby doe-het-zelver bent kan het best lastig zijn om een draagmuur te onderscheiden van stabiliteitsmuren of tussenmuren. We raden u dan ook zeer aan om deze controle te laten uitvoeren door een professional van Multi Concurrent. Wilt u toch zelf aan de hand van de bouwtekening alvast een voorinspectie doen? Draagmuur herkennen? U kunt dit doen aan de hand van onderstaande punten:

 • De arcering op uw bouwtekening geeft weer of er sprake is van een draagmuur;
 • De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping;
 • De muur is een buitengevel;
 • Wanneer er een fundering onder de muur aanwezig is zal het waarschijnlijk gaan om een draagmuur.

 

Waaruit bestaat een draagmuur constructieberekening?

Een constructieberekening is een belangrijk onderdeel bij het werken aan een draagmuur. Er worden een aantal berekeningen gemaakt en samen zorgen deze voor een goed beeld over de werkzaamheden aan de draagmuur en de vervangende constructie om de dragende constructie aan de wet- en regelgeving te laten voldoen. De constructie berekening bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk:

 • Voorschriften en geldende wet- en regelgeving;
 • Overige uitgangspunten;
 • Berekening van de constructie;
 • Gewichtsberekening;
 • Belastingen op de constructie;
 • Berekening oplegging en invloeden op de bestaande constructie.

 
Het kan zijn dat bovenstaande berekeningen worden aangevuld met verschillende (bouw)tekeningen om deze kracht bij te zetten.
De volledige constructieberekening kan worden verzorgd door Multi Concurrent dankzij onze professionele en ervaren constructeur.

Constructieberekening draagmuur verwijderen

Waarom een constructieberekening door Multi Concurrent?

Voorafgaand aan de werkzaamheden is de constructieberekening dus van groot belang. Het voordeel van Multi Concurrent is dat alle werkzaamheden voor u onder één dak worden uitgevoerd. Onze professionele constructeur doet de analyse en maakt de constructieberekening. Wij kunnen vervolgens voor u de vergunningsaanvraag voor uw project volledig verzorgen. De werkzaamheden worden vervolgens door ons secuur en zo veilig mogelijk uitgevoerd en ook tijdens dit proces hebben wij korte lijnen met de constructeur, zodat u verzekerd bent dat ons werk wordt uitgevoerd volgens de constructieberekening. Zekerheid en gemak onder één dak!

Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag ons om een gratis en vrijblijvende offerte. Vul ons contactformulier op deze website in of mail ons via info@multiconcurrent.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 06-40125121.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.