Schimmel in huis

Schimmel in huis is erg vervelend. Het ziet er vies uit, tast uw muren en vloeren aan en het is erg slecht voor de gezondheid. Ook creëert schimmel een muffe geur in uw woning. Al met al is het niet fijn thuiskomen wanneer er schimmelvorming in u woning aanwezig is. Op deze pagina leest u o.a. over de oorzaken en gevolgen van schimmel, de behandeling en de kosten voor de behandeling van schimmel. Lees snel verder.

Ga snel naar

Oorzaken en oplossingen schimmel in huis

Schimmel in uw woning ontstaat omdat er een vochtprobleem in uw woning is. De schimmel verwijderen is een tijdelijke oplossing van het probleem. Het is van belang actie te ondernemen om schimmel in de toekomst te voorkomen, hier zijn meerdere methoden voor. In onderstaande tabel ziet u welke oorzaken en bijbehorende oplossingen er mogelijk zijn:

OorzaakToelichtingOplossing: vochtbestrijding methode
Schimmel door condensatievochtCondens ontstaat door afkoeling van warme lucht. Als deze vochtige lucht niet wordt afgevoerd, bijvoorbeeld door ventilatie, ontstaat condens op muren en ramen. Een gevolg van vochtige muren is schimmelvorming.De beste oplossing voor condensatievocht is het plaatsen van een ventilatiesysteem. Door het beter ventileren van een ruimte wordt vochtige lucht afgevoerd.
Schimmel als gevolg van doorslaand vochtDoorslaand vocht is vocht dat vanuit de buitenmuren doorslaat naar de binnenmuren, denk bijvoorbeeld aan regenwater. Vaak is hier dan sprake van schimmelplekken op de gevel, zoals scheuren of andere beschadigingen aan het voegwerk.Door de muur te impregneren, wordt doorslaand vocht tegen gegaan. Impregneren is een vochtbestrijdingsmethode waarbij de vakspecialist een waterdichte laag op de gevel aanbrengt.
Schimmel als gevolg van opstijgend vochtOptrekkend vocht is vocht uit de grond dat in de muren trekt via de fundering. Als te veel vocht in de muren terechtkomt, ontstaan vochtplekken op de binnenmuren. De aanwezigheid van bacteriën en zouten in het grondwater maken het een perfecte plek voor schimmels.Door de muren te injecteren met een vochtwerende gel krijgt opstijgend vocht geen kans om zich te verspreiden . De vochtplekken en schimmels worden professioneel verwijderd. Met een beetje geluk blijft het vocht in de toekomst weg.

Preventieve maatregelen om schimmel in huis te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen is een zeer bekend gezegde. Dit is niets meer dan waar! Het best is om preventieve maatregelen te treffen om schimmelvorming in zijn geheelte voorkomen. Er zijn meerdere dingen die u kunt doen als preventie tegen schimmel, namelijk:

Beter ventileren

Door goed te ventileren in uw woning, maar vooral in de vochtige kamers, voorkomt u dat er schimmelvorming optreedt. Denk bijvoorbeeld aan een badkamerventilatiesysteem of ventilatieroosters in de badkamer en/of keuken.

Bestrijden van doorslaand vocht

Is de schimmel een gevolg van doorslaand vocht? De gevel zal dan eerst hersteld moeten worden en de schimmel dient verwijdert te zijn. Daarna kan een vakman uw gevel bewerken door bijv. impregneren en er op deze manier voor zorgen dat vocht niet meer kan binnendringen.

Bestrijden van opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan een oorzaak zijn van schimmelvorming. Door de gevel of muren te injecteren met een vochtwerend middel, zal vocht geen kans meer hebben.

Wat zijn schimmels?

Dat we geen schimmels in huis willen is een logisch gegeven. Maar wat zijn schimmels precies? Schimmels worden verspreid door minuscule schimelsporen die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze zweven door de lucht en komen via een open raam of deur ook in onze huizen terecht. De sporen zijn echter nog geen schimmel. Schimmelsporen behoeven vocht om te kunnen groeien. Overal in huis waar het langdurig vochtig is, kunnen schimmels ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, een vochtige meterkast, de kruipruimt, dekeuken en ook slaapkamers.

Zijn schimmels in huis schadelijk voor de gezondheid?

Schimmels zijn zeker schadelijk voor uw gezondheid. Wanneer u last hebt van luchtwegproblemen zoals astma, COPD e.d. kunnen de schimmels ervoor zorgen dat ademhalen nog lastiger is. Maar ook bij gezonde mensen kunnen schimmels klachten veroorzaken, zoals (chronische) verkoudheid, hoestklachten of allergieën. Naast deze nadelen is het ook zo dat huisstofmijt en ongedierte veel meer aanwezig zijn in een vochtige omgeving. Voorkom vochtvorming en daarmee al deze nadelen!

Kosten schimmel in huis laten verwijderen

Het laten verwijderen van schimmel door een vakman is afhankelijk van hoe ernstig de schimmelproblemen zijn. Daarnaast maakt het verschil of u alleen de schimmel laat verwijderen of tevens direct de afwerking van de muur of vloer opnieuw laat doen.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeid en btw.
Schimmel verwijderen (per m2)€ 25
Schimmel verwijderen en opnieuw kitten (per m2)€ 35
Schimmel verwijderen en opnieuw laten schilderen (per m2)€ 45

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u weten wat het in uw geval kost om schimmel te laten verwijderen? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Tips bij schimmel in huis

Hier leest u enkele tips om schimmel te voorkomen of in een vroegtijdig stadium aan te pakken. Ook hier zeggen we nogmaals: voorkomen is beter dan genezen. Lees deze tips door en doe er uw voordeel mee:

Voorkom vocht en schimmel in uw woning

Een aantal slimme tips om de vochtvorming in uw woning op peil te houden:

  • Ventileer voldoende: Door te ventileren wordt de lucht ververst en zo blijft de luchtvochtigheid laag. Zet dus zeer regelmatig deuren en/of ramen open. Of denk eens aan ventilatieroosters in uw woning.
  • Vochtbestrijder: Door een vochtbestrijder (ook wel vochtvreter) aan te schaffen zorgt u met een vrij simpele oplossing voor een lagere luchtvochtigheid.
  • Was: Droog uw was zoveel mogelijk buiten in plaats van binnen in de woning. Regent het of is het te koud om de was buiten te laten drogen? Zorg dan dat u een raam open zet in de kamer waar uw wasgoed staat te drogen.
  • Schimmelwerende verf: Zorg eerst dat de ruimte schimmelvrij is en voorzie de muren en/of plafonds daarna met een schimmelwerende verflaag. Deze verf is zeer geschikt in vochtige ruimten.
  • Herken schimmel in een vroeg stadium: Hoe sneller u schimmel herkent, des te meer problemen u voor bent. De eerste tekenen van schimmel zijn kleine zwarte vlekjes op uw muur en/of plafond. In de badkamer zie je dit aan zwarte vlekken aan de kitranden. Let ook op een muffe geur, ook dit is een vroeg teken van schimmel.
  • Vergelijk: Wanneer u een specialist wilt inhuren om de schimmel te verwijderen en daarbij evt. schimmelpreventie toe te passen, is het raadzaam om meerdere offertes op te vragen en deze grondig met elkaar te vergelijken. Bepaal voor uzelf een budget en kijk welke offerte hierop aansluit.

Vrijblijvende offerte?

Schimmel zelf verwijderen of laten verwijderen door Multi Concurrent?

Het verwijderen van schimmel alleen is een klus die u zelf kunt doen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten producten die hulp bieden bij het verwijderen van schimmel. Echter is dit slechts een aanpak van één gedeelte van het probleem. Het onderliggende vochtprobleem is niet verholpen wanneer u alleen de schimmel verwijdert. Het is daarom van groot belang om de oorzaak te achterhalen én aan te laten pakken. Het aanpakken van doorslaand vocht of een lek in de aan- of afvoerbuizen is een klus welke de juiste kennis en ervaring vereist. Door te kiezen voor een specialist van Multi Concurrent bent u verzekerd van een professionele aanpak. Onze vakmannen zorgen ervoor dat de oorzaak van de schimmel grondig wordt aangepakt, zodat schimmel geen kans meer heeft in uw woning!

Neem contact met ons op voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvende offerte. U kunt contact opnemen middels ons contactformulier, via de pagina contact op deze website. Telefonisch zijn wij te bereiken op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl. Wij streven ernaar u binnen drie werkdagen een offerte te verschaffen.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.