Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht is in Nederland een veelvoorkomend probleem, omdat een groot gedeelte van Nederland onder de zeespiegel ligt. Het gevolg hiervan is dat er veel grondwater aanwezig en dit langzaam vanuit de fundering de woonruimte in trekt. Dit noemen we optrekkend vocht. Gelukkig is deze vorm van vochtbestrijding een van de gemakkelijkste en kan dit vochtprobleem dus snel en resoluut worden aangepakt. Op deze pagina lees je alles over optrekkend vocht, het bestrijden hiervan en de kosten die daarmee gepaard gaan.

Ga snel naar

Wanneer krijgt u last van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht komt het meest voor in woningen waar geen of een slechte waterkering aanwezig is. Normaliter zorgt de waterkering ervoor dat overmatig grondwater wordt afgevoerd. Een waterkering is een waterdichte laag welke op grondniveau wordt geplaatst. Wanneer een waterkering ontbreekt, beschadigd, verouderd of onderbroken is, wordt het grondwater opgezogen door uw muren. Het gevolg hiervan is dat uw behang of pleisterwerk loslaat en er vochtplekken en/of schimmels ontstaan.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Er zijn een aantal signalen die wijzen op opstijgend vocht. Zo kunnen vochtplekken op de muur een duidelijk teken zijn dat er opstijgend vocht in uw muren zit. Maar ook wanneer u merkt dat uw behang of pleisterwerk los komt van de muur, is de kans groot dat de oorzaak hiervan opstijgend vocht is. Schimmels en een muffe geur in uw woning zijn ook een opvallende indicatie wijzend op optrekkend vocht. Wanneer u een van deze genoemde tekenen van opstijgend vocht herkend en in u woning tegenkomt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een vochtspecialist. Zo voorkomt u verdere schade aan uw woning en uw gezondheid.

Gevolgen van optrekkend vocht

Er zijn een aantal vervelende gevolgen van optrekkend vocht:

  • Het vocht in uw muren zorgt ervoor dat de afwerking van uw muren loslaat, verslechterd en makkelijker beschadigd. Wanneer u dit optrekkend vocht niet snel laat aanpakken, kan de fundering van uw woning gaan rotten. Dit heeft onomkeerbare gevolgen voor de staat van uw woning.
  • Er zijn ook een aantal gezondheidsklachten welke te wijten zijn aan optrekkend vocht. Het optrekkende vocht zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en dit zorgt voor de mogelijkheid tot het ontwikkelen van allergieën of problemen aan uw luchtwegen. Neem dit serieus!
  • Muren met vochtschade kunnen hun isolerende werking verliezen. Dit houdt in dat zij hun warmtebehoudende functie verliezen en u daardoor een stuk meer moet stoken om uw huis goed verwarmd te krijgen. Dit gaat uiteindelijk flink in de kosten lopen. Wanneer u optrekkend vocht niet tijdig bestrijd, kan uw energierekening een stuk hoger uitvallen.

Drie oplossingen om optrekkend vocht te laten verwijderen

Wanneer u optrekkend vocht in uw woning hebt, zijn er drie methoden welke kunnen dienen als oplossing. Deze drie methoden hebben wij in de vorm van een tabel voor u uitgeschreven. U leest hier per soort vochtbestrijding wat het inhoudt en welk prijskaartje daar gemiddeld aan hangt:

Soort vochtbestrijdingOmschrijvingGemiddelde prijzen, inclusief btw en materiaal
Laat je muren injecteren1. Binnenmuur laten injecteren (8 strekkende meters)

2. Binnen- en buitenspouwmuur injectie (8 strekkende meters)

3. Repareren en injecteren van een muur (8 strekkende meters)
1. Vanaf € 750

2. Vanaf € 1300

3. Vanaf € 2000
Laat je muren onderkappenJe woning is als het ware opgetild. In de vrijgekomen ruimte wordt kunststof vochtkering aangebracht.€ 100 – € 150 per lopende meter
Een carebrick vochtbestrijdingVrij nieuwe vochtbestrijding methode die vooral in Nederland wordt gehanteerd. Deze vochtbestrijding zorgt voor een natuurlijk verdampingsproces.€ 110 per lopende meter

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijs ter indicatie. Wilt u exact weten wat u betaald voor het verwijderen en voorkomen van optrekkend vocht? Vraag dan een gratis en vrijblijvende offerte bij ons aan.

Kosten optrekkend vocht laten verwijderen

De prijs voor het laten verwijderen van optrekkend vocht in uw muren is o.a. afhankelijk van de grootte van de muur waar het vochtprobleem in zit, de ernst van het vochtprobleem en de soort methode welke zal worden gebruikt bij het verwijderen van het vocht. We hebben een globale schatting gemaakt van de gemiddelde kosten per soort vochtbestrijding bij optrekkend vocht:

WerkzaamhedenGemiddelde kosten (incl. BTW)
Muren injecteren€ 95 per lopende meter
Muren onderkappen€ 100 – € 150 per lopende meter
Carebrick€ 110 per lopende meter

*Bovenstaande prijzen zijn een gemimddelde prijs ter indicatie. Voor de exacte prijs voor het soort vochtbestrijding welke nodig is voor uw muur, raden wij u aan een gratis en vrijblijvende offerte bij ons op te vragen.

Vrijblijvende offerte?

Subsidies en verzekeringen: worden de kosten gedekt?

De meeste mensen gaan ervan uit dat schade door vocht gedekt wordt door de verzekering. Bij optrekkend vocht is dit echter niet het geval.
Wanneer u vochtproblemen hebt in uw woning welke te wijten zijn aan bijvoorbeeld een lekkage, dan is de materiële schade gedekt door uw brandverzekering welke verplicht afgesloten dient te zijn in Nederland. Het is daarom de moeite waard de oorzaak van de vochtproblemen na te gaan.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Optrekkend vocht door Multi Concurrent laten verwijderen​

Onze vochtspecialisten van Multi Concurrent staan voor u klaar om het optrekkend vocht in uw woning te verwijderen en uw muren vochtwerend te maken. We pakken dit zorgvuldig en professioneel aan, zodat u zolang mogelijk kunt genieten van uw waterdichte muren. Ook denken we graag met u mee wat de beste methode is voor het verwijderen van optrekkend vocht, passend bij uw woning. Neem contact met ons op voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvende offerte. U kunt contact opnemen middels ons contactformulier, via de pagina contact op deze website. Telefonisch zijn wij te bereiken op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl. Wij streven ernaar u binnen drie werkdagen een offerte te verschaffen.