Kelder waterdicht maken

Het onderhouden van uw kelder is essentieel als u schimmelvorming en een muffe geur wilt voorkomen. Uw kelder is vatbaar voor vocht en de gevolgen van dit vocht kunnen enorm nadelig zijn. Naast de ongezonde schimmel die zich vormt in een vochtige ruimte en de nare geur die daarmee gepaard gaat, kan vocht in uw kelder ook de spullen in uw kelder aantasten. Om dit te voorkomen is het van belang dat u uw kelder waterdicht laat maken. Op deze pagina leest u op welke manier vocht in uw kelder komt, hoe het waterdicht maken van uw kelder werkt en welke kosten hierbij komen kijken.

Ga snel naar

Hoe vocht in de kelder komt

Zoals u misschien al weet is Nederland een land dat voor een groot gedeelte onder de zeespiegel ligt. Dit maakt dat grondwater in Nederland veel aanwezig is. Wanneer dit grondwater niet wordt geabsorbeerd door bijvoorbeeld een waterkering, is de kans groot dat het grondwater geen kant op kan. In dit geval is de kans zeer groot dat grondwater in uw vloer of muren omhoog trekt. Dit zorgt voor schade aan uw woning, schimmelvorming en een muffe geur in uw woning. Om deze schade te voorkomen is het dus belangrijk dat u uw kelder professioneel waterdicht laat maken.

Hoe een kelder waterdicht maken?

Om uw kelder waterdicht te maken zijn er een aantal methoden die gebruikt kunnen worden. Afhankelijk van de staat van uw kelder en de grootte van het vochtprobleem zal een vakman adviseren welke methode het meest succesvol is in uw geval. Deze verschillende soorten methoden van kelderdichting leggen wij hier uit:

Coaten

Het aanbrengen van een vochtafwerkende verflaag noemen we ook wel coaten. Dit is een simpele en goedkope manier om uw kelder waterdicht te maken. Echter is deze methode alléén mogelijk wanneer er zeer weinig tot geen vochtvorming is in uw kelder. Dit is een veelvoorkomende methode bij bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen.

Injecteren

Injecteren houdt in dat er een vochtwerend middel onder hoge druk in uw muren wordt gespoten. Dit is een intensieve klus welke u het best kunt uitbesteden aan een ervaren vakman. Deze methode wordt veel toegepast in kelders met optrekkend vocht.

Soepele bekuiping

Wanneer u veel last hebt van vocht in uw kelder, is dit een zeer geschikte methode. Er wordt een soepele folielaag aan de muur bevestigd. Vervolgens wordt tegen deze folielaag een nieuwe wand gemetseld. Dit is een vrij intensieve en kostbare klus, maar met deze methode bent u verzekerd van een volledig waterdichte kelder.

Stijve bekuiping

Deze methode is veel voorkomend. Stijve bekuiping houdt in dat er een waterdichte pasta wordt gesmeerd op uw muren en vloer. Deze pasta kan meermaals worden aangebracht wat zorgt voor extra dichting van de kelder. Wel is het van belang dat eerst alle scheuren e.d. in uw kelder wordt gedicht en uw kelder volledig stofvrij is alvorens de pasta kan worden aangebracht.

Waarom u kiest voor een waterdichte kelder

De voornaamste redenen waarom u uw kelder waterdicht maakt leest u hier:

  • Vocht in uw kelder zorgt voor een hogere energierekening: er moet meer gestookt worden om uw woning van warmte te kunnen voorzien. Het vocht neemt deze warmte namelijk op;
  • De kans op ongedierte is aanzienlijk groter wanneer uw kelder vocht bevat;
  • Vocht zorgt voor een ongezonde leefomgeving. Een te hoge luchtvochtigheid kan gevaarlijk zijn voor mensen met longproblemen en/of longziekten. Daarnaast zorgt vocht voor schimmelvorming. Schimmels zijn ook zeer gevaarlijk voor uw gezondheid en kunt u het best z.s.m. verwijderen;
  • Wanneer uw muren of vloer in uw kelder vocht bevatten, heeft dit invloed op de staat van uw woning en zorgt dit indirect voor een waardeverlaging van de woning;
  • Spullen of voedingsmiddelen die worden opgeborgen in de schuur zijn zeer vatbaar voor vocht. Het vocht zorgt ervoor dat uw spullen of voedingsmiddelen aangetast raken en in sommige gevallen zelfs niet meer bruikbaar of eetbaar zijn.

Een waterdichte kelder is dus een zeer belangrijk onderdeel van een gezonde, goed onderhouden woning!

Een kelder herkennen die niet waterdicht is

Het is goed om vocht zo snel mogelijk te constateren en direct aan te pakken. Zo voorkomt u verdere schade en weet u zeker dat u dit probleem voor de toekomst hebt voorkomen. Hier leest u enkele tips om (vroegtijdig) vocht in uw kelder te herkennen:

  • Witte zoutkringen op uw muur verwijzen indirect naar vocht in uw kelder;
  • Een muffe geur en een hoog meetbare luchtvochtigheid laten zien dat uw kelder niet waterdicht is;
  • Afgebladerde verf, houtrot en losse of gebarsten plinten in uw kelder laten zien dat er vocht aanwezig is. Het vocht tast de verf, het hout en de plinten aan;
  • Schimmels laten zien dat er al lange tijd vocht in uw kelder aanwezig is en dit vocht heeft zijn werk al kunnen doen: zo is er schimmelvorming ontstaan.

 

Kosten kelder waterdicht maken

De grootte van uw kelder en de ernst van het vochtprobleem zijn zaken die invloed hebben op de kosten voor het dichten van uw kelder. Het is lastig om hier een vaste prijsindicatie voor te geven, omdat deze prijs zo afhankelijk is van deze eerdergenoemde factoren. Denk gemiddeld aan prijs van tussen de €400 en €1000 bij geen of weinig vochtproblemen en zo’n €1000 tot €2500 voor het dichten van uw kelder in geval van veel vocht en reeds opgelopen schade.

Prijsbepalende factoren

De factoren die uiteindelijk de totaalprijs voor het waterdicht maken van uw kelder bepalen, hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

Oppervlakte

De oppervlakte van uw kelder is van invloed op de prijs. Hoe groter de kelder, hoe intensiever de klus en hoe meer u kwijt bent. Onthoudt wel dat dit een investering is waar uw woning enorm lang profijt van heeft.

Soort vochtbestrijding

Eerder noemden wij de verschillende methoden welke gebruikt kunnen worden bij vochtbestrijding in uw kelder. Per methode hangt er een ander prijskaartje aan de klus. Afhankelijk van welke methode in uw geval geadviseerd wordt, kan de prijs voor de vochtbestrijding in prijs verschillen.

Ernst van de vochtproblemen

Afhankelijk van de ernst van de vochtproblemen in uw kelder is er mogelijk meerwerk nodig. Wanneer er bijvoorbeeld scheuren of zoutkringen in uw muren zit is het van belang dat dit eerst wordt gerepareerd. Dit zijn extra kosten bovenop de kosten voor de vochtbestrijding.

Kelder waterdicht laten maken door Multi Concurrent

Bent u op zoek naar een professioneel bedrijf met ervaren vakmannen op het gebied van vochtbestrijding? Multi Concurrent heeft ervaren en goed opgeleide vakmannen in huis om de vochtproblemen in uw kelder grondig aan te pakken. Neem contact met ons op voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvende offerte. U kunt contact opnemen middels ons contactformulier, via de pagina contact op deze website. Telefonisch zijn wij te bereiken op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl. Wij streven ernaar u binnen drie werkdagen een offerte te verschaffen.

Vrijblijvende offerte?

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Offerte aanvragen