Aanbouw maken

Als u besluit een aanbouw te laten maken, dan heeft u meer leefruimte nodig. Deze ruimte gebruikt u om uw inrichting te verbeteren, als bijkeuken, slaapkamer, keuken, schuur, kantoor of badkamer zodat uw woning beter past bij uw huidige behoeften. Aangezien een aanbouw een apart bouwwerk is dat aan uw bestaande woning wordt geplaatst, is er van alles mogelijk en krijgt u echt de kans om uw dromen waar te maken. Hier leest u meer over het laten maken van een aanbouw, de kosten, de regels voor de vergunning en handige tips.

Inhoudsopgave

De kosten voor het maken van een aanbouw

Een aanbouw is een bouwwerk dat u zelf uitkiest en uitbreidt. Er zijn dus een groot aantal factoren van invloed op de prijs, zoals de afmetingen, de mate van luxe, de materialen die worden gebruikt en de werkzaamheden die u laat uitvoeren. U kunt zich volledig laten ontzorgen of u kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. De gemiddelde prijzen voor het maken van een aanbouw – inclusief btw, materialen en arbeidskosten – zijn samengevat in de onderstaande tabel.

Soort aanbouwPrefabOp maat gemaakt
Standaard€ 1100 - € 1500 per m2€ 1300 - € 2300 per m2
Standaard aanbouw 3 meter x 5 meter€ 16.500 - € 22.500€ 19.500 - € 34.500
Luxe€ 1200 - € 2000 per m2€ 1500 - € 3000 per m2
Luxe aanbouw 3 meter x 5 meter€ 18.000 - € 30.000€ 22.500 - € 45.000
Casco oplevering30% goedkoper

houten aanbouw

Maatwerk of prefab aanbouw maken

De belangrijkste keuze die u moet maken als u een aanbouw wilt laten maken is of u kiest voor prefab of maatwerk. Beide opties hebben voor- en nadelen en de prijs is vaak de doorslaggevende factor voor het maken van de keuze.

  • Prefab: prefab is de goedkoopste optie die u heeft. Dat komt doordat u uit een beperkt aantal modellen kiest die vooraf worden samengesteld in de fabriek. Deze komen als bouwpakket op locatie en kunnen daar in zeer korte tijd worden neergezet. Deze optie is goedkoper omdat het sneller is en er minder arbeidsuren benodigd zijn, maar u heeft ook minder inspraak in het ontwerp van uw aanbouw.
  • Maatwerk: als u kiest voor maatwerk, dan wordt de aanbouw voor u ontworpen. U krijgt een uniek bouwwerk dat exact aansluit bij uw wensen en behoeften. Deze wordt vanaf de grond opgebouwd op locatie en niet in de fabriek. U heeft dus volledig inspraak op het ontwerp, maar de prijs is hoger, er is meer overlast tijdens het bouwen en het duurt langer voordat uw aanbouw is gerealiseerd.

 

Vergunning aanbouw

Er zijn een aantal situaties waarin u een vergunning nodig heeft voor het laten plaatsen van uw aanbouw. Uw aannemer kan u daar uitgebreid over inlichten. Het plaatsen van een aanbouw aan de voorkant van uw woning is bijvoorbeeld nooit vergunningsvrij en als u deze aan de zijkant plaatst is de kans groter dat u wel een vergunning nodig heeft dan niet. Woont u in een monumentaal pand of maakt uw woning deel uit van een beschermd stadsgezicht, dan is een vergunning ook noodzakelijk. Een aanbouw aan de achterkant mag wel vergunningsvrij gebouwd worden, mits deze aan een aantal eisen voldoet:

  • Het bouwwerk mag niet dieper zijn dan 4 meter.
  • Grenst uw woning aan openbaar gebied, dan is er minimaal 1 meter open tussen de aanbouw en dat gebied.
  • Nadat de aanbouw is gerealiseerd is niet meer dan 50% van uw erf bebouwd.
  • De aanbouw komt meer dan 30 centimeter boven de hoogte van de eerste verdieping uit.

kosten aanbouw

Over Multi Concurrent

Hoe werkt het?

Stappenplan

Offerte aanvraag

U vraagt een vrijblijvende offerte aan.

Stappenplan

24 uur antwoord

U krijgt binnen 24 uur antwoord.

Stappenplan

Klus uitvoeren

Bij akkoord voeren wij de klus uit.

Stappenplan

Tevreden klant

Wij gaan pas weg als u tevreden bent.

Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Handige tips

Als u van plan bent om een aanbouw te laten maken, dan bent u bereid om te investeren in een verbetering van uw woning. U krijgt er meer ruimte bij en benut het oppervlak optimaal. Natuurlijk is deze aanbouw het geld meer dan waard, maar u wilt ook niet te veel betalen. De onderstaande handige tips helpen u bij de financiële kant van het verhaal.

  • Vraag naar vergunningsvrij: als u geen vergunning aan hoeft te vragen voor uw aanbouw, bespaart u tijd en geld. Het kan 3 tot 4 maanden duren voordat u een uitslag krijgt en een vergunning is niet gratis. Bespreek daarom de optie om vergunningsvrij te bouwen met uw aannemer; alles wordt er een stuk gemakkelijker van. Daarnaast weet u dan zeker dat de werkzaamheden door kunnen gaan.
  • Casco oplevering: een casco oplevering is een bouwwerk dat wind- en waterdicht is, maar dat van binnen niet is afgewerkt. Kiest u voor deze optie, dan bespaart u 30% van de totale prijs. Voor klussers is dat ideaal, want als u handig bent dan doet u de afwerking zelf. U bespaart geld én u drukt uw eigen stempel op het bouwwerk.
  • Een serre: een aanbouw is een aparte kamer die aan uw woning wordt geplaatst. Deze wordt vaak gemetseld. Kiest u voor een serre, dan zijn de kosten lager. Serres gemaakt van een houten geraamte met hoogrendementsglas zijn een schitterende toevoeging aan uw woning. U maakt een sfeervolle kamer en dat voor een lagere prijs.

 

Waarom een aanbouw laten maken?

Het laten plaatsen van een aanbouw heeft een groot aantal voordelen. Enkele daarvan hebben we al genoemd en deze hebben te maken met de extra ruimte die u creëert. Uw woning kan logischer worden ingedeeld en voldoet beter aan de behoeften van u en de rest van de inwoners. De kosten voor een aanbouw kunnen vaak door de hypotheek worden opgenomen en door uw woning uit te breiden wordt deze automatisch ook meer waard. U hoeft niet te verhuizen naar een grotere woning, maar realiseert hetzelfde met het huis waarin u al woont. Deze voordelen maken het laten plaatsen van een aanbouw zeer aantrekkelijk.

Multi Concurrent uw aanbouw specialist

Een aanbouw door onze specialisten laten maken

Multi Concurrent staat voor u klaar en wij maken uw nieuwe aanbouw graag voor u. Onze erkende specialisten leveren keer op keer vakwerk en kwaliteit. Bij ons zijn de prijzen gunstig en we nemen alle zorgen bij u weg. U krijgt een persoonlijke projectbegeleider aangewezen die uw belangen behartigt en die als uw contactpunt fungeert tijdens het gehele bouwproces. Vraag daarom vandaag nog een offerte op bij ons via één van de aangeboden contactmogelijkheden en u weet binnen een dag exact wat Multi Concurrent voor u kan betekenen.

Beoordelingen

Wat klanten over ons zeggen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Stuur ons een vraag door of vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande contactformulier.