Zonnepanelen plat dak

Een plat dak voorzien van zonnepanelen werkt ideaal, want u kunt zelf de ligging en hellingshoek van de panelen geheel naar wens invullen. Dit biedt meer mogelijkheden dan bij een schuin dak. We nemen daarom uitgebreid de tijd om u op deze pagina meer te informeren over het voorzien van een zonnepaneleninstallatie op een plat dak.

Ga snel naar

Materialen om zonnepanelen op een plat dak te monteren

Er zijn diverse systemen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. De twee meest gekozen opstellingen van zonnepanelen bij een plat dak nemen we hier met u door:

De opstelling van de zonnepanelen op uw platte dak is afhankelijk van diverse factoren. Het is belangrijk om een professional te laten kijken naar de meest efficiënte opstelling van uw zonnepanelen.

Ligging zonnepanelen plat dak

De meest gekozen vorm van zonnepanelen op een plat dak is door deze in rijen achter elkaar te plaatsen. Tussen de rijen zonnepanelen wordt wat afstand bewaard i.v.m. schaduwvorming op de panelen achter elkaar. De ruimte tussen de panelen zorgt ervoor dat er geen schaduw van de panelen valt op de volgende rij panelen, waarbij u zou inleveren op elektriciteitsopbrengst. 

De hellingshoek van zonnepanelen ligt doorgaans tussen de 10 en 15 graden en hier geldt: hoe kleiner de hellingshoek, hoe minder afstand nodig tussen de rijen panelen en des te meer zonnepanelen er passen op uw platte dak.

Zonnepanelen

Zonnepanelen staand (portrait) of liggend (landscape) plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kan op twee manieren: staand (portrait) of liggend (landscape). Er is geen verschil in het rendement van de zonnepanelen aan de hand van de stand van plaatsing, maar het kan wel invloed hebben op de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst kunnen worden op een plat dak. De afweging voor een staande of liggende plaatsing is vooral afhankelijk van onderstaande punten:

De afweging is veelal afhankelijk van:

Vrijblijvende offerte?

Afstand tussen zonnepanelen en dakrand

Zonnepanelen worden op een plat dak vaak in rijen achter elkaar geplaatst. De minimale afstand tussen de rijen zonnepanelen is afhankelijk van de hoogte van de zonnepanelen (hellingshoek en afmeting zonnepanelen) en de breedtegraad. Een specialist zal nauwkeurig de juiste afstand meten tussen de zonnepanelen om schaduwvorming op de panelen te voorkomen.

Bij het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie is het van groot belang om voldoende rekening te houden met afstand tot de dakrand. Aan de dakrand kunnen windkrachten bij noodweer flink oplopen en is er kans dat zonnepanelen gaan verschuiven. Daarom noemen we de dakrand een zogenaamde ‘No-Go zone’ voor zonnepanelen. Kiest u er toch voor om zonnepanelen meer richting de dakrand te laten leggen? Dan zal er voor deze zonnepanelen aanzienlijk meer ballast vereist zijn.

Verschillende soorten platte daken

In de meeste gevallen worden zonnepanelen gelegd op een EPDM dak, omdat dit materiaal bekend staat om zijn lange levensduur (zeker 50 jaar) en de extreme waterdichtheid. Hebt u een ander soort dakbedekking zoals bitumen of PVC, ook dan zijn er verschillende mogelijkheden voor zonnepanelen.

Laat een professional uw huidige dak beoordelen op kwaliteit en veiligheid alvorens u begint aan het uitzetten van de plannen voor een zonnepaneleninstallatie.

Ballast op platte daken

Zonnepanelen staan los op een plat dak, maar mogen uiteraard absoluut niet verschuiven. Er wordt gebruik gemaakt van ballast om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen ook bij zware weersomstandigheden veilig en goed op hun plek blijven.

De benodigde ballast voor zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van diverse factoren:

Per situatie dient er nauwkeurig bekeken te worden hoeveel ballast nodig is. Laat u adviseren door een installateur die diverse constructiematerialen aanbiedt. Zij hebben vaak aanvullende informatie om zeker te weten dat u de juiste ballast kiest voor uw zonnepaneleninstallatie.

Een zonnepaneleninstallatie bestaande uit de zonnepanelen en de constructie heeft in veel gevallen een gewicht van ongeveer 10-20 kilo per vierkante meter (m2). Als er vervolgens nog ballast bijkomt dan geeft dit een toegevoegd gewicht van 20 tot 50 kilo per vierkante meter (of meer). Voor stalen en houten daken is soms aanpassing van de constructie nodig. Voor betonnen daken over het algemeen niet. Het eigengewicht van een betonnen dak is 500 kg/m2 (20 cm dik) en kan wat extra gewicht wel hebben.

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bent u geïnteresseerd in het verlagen van uw energiekosten en het bijdragen aan een schonere toekomst? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren met behulp van Multi Concurrent. Ons bedrijf staat bekend om zijn deskundige dienstverlening en hoogwaardige zonnepanelen installaties. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte is de eerste stap naar duurzame energievoorziening.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.