Zonnepanelen schuin dak

De meeste huiseigenaren bezitten een woning met een schuin dak. Het voordeel van zonnepanelen op een schuin dak is dat de hellingshoek voor de panelen al bepaald is. Er zijn natuurlijk wel enkele belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden wanneer u uw schuine dak wenst te laten voorzien van zonnepanelen. We leggen op deze pagina alles uit over het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie op een schuin dak.

Ga snel naar

Materialen om zonnepanelen op een schuin dak te monteren

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak zijn diverse materialen nodig om de zonnepanelen optimaal veilig te bevestigen. De volgende materialen zijn vereist bij het plaatsen van zonnepanelen op schuine daken:

Nadelen zonnepanelen

Ligging zonnepanelen schuin dak

Bij schuine daken is het voordeel dat er al een hellingshoek aanwezig is. Afhankelijk van deze hellingshoek is het rendement van de zonnepanelen verschillend. Doorgaans is er prima rendement te behalen op daken met hellingshoeken van tussen de 20 en 60 graden. Een adviseur kan aan de hand van een berekening inschatten welk rendement u kunt behalen met de hellingshoek van uw schuine dak(en).

In onderstaand overzicht ziet u wat de ideale hellingshoek per windrichting is. Zo heeft u enigszins een idee van de diversiteit in hellingshoeken.

WindrichtingIdeale hellingshoek
Oosten13 graden
Zuidoosten25 graden
Zuiden35 – 36 graden
Zuidwesten25 graden
Westen13 graden

Zonnepanelen staand (portrait) of liggend (landscape) plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak kan op twee manieren: staand (portrait) of liggend (landscape). Er is geen verschil in het rendement van de zonnepanelen aan de hand van de stand van plaatsing, maar het kan wel invloed hebben op de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst kunnen worden op een schuin dak. De afweging voor een staande of liggende plaatsing is vooral afhankelijk van onderstaande punten:
De afweging is veelal afhankelijk van:

Kosten voor het montagemateriaal

Afstand tussen de zonnepanelen en tot de dakrand

Zonnepanelen worden op een schuin dak naast elkaar geplaatst in rijen. De minimale afstand tussen de rijen zonnepanelen is bij schuine daken niet van toepassing, door de reeds aanwezige hellingshoek valt er geen schaduw van paneel op paneel. Het voordeel hiervan is dat er meer ruimte is om zonnepanelen te plaatsen en u dus mogelijk meer rendement kunt behalen. Een specialist zal nauwkeurig de juiste afstand meten tussen de zonnepanelen om schaduwvorming op de panelen te voorkomen.

Bij het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie is het van groot belang om voldoende rekening te houden met afstand tot de dakrand. Aan de dakrand kunnen windkrachten bij noodweer flink oplopen en is er kans dat zonnepanelen gaan verschuiven. Daarom noemen we de dakrand een zogenaamde ‘No-Go zone’ voor zonnepanelen. Kiest u er toch voor om zonnepanelen meer richting de dakrand te laten leggen? Dan zal er voor deze zonnepanelen aanzienlijk meer ballast vereist zijn.

Verschillende soorten schuine daken en zonnepanelen

Schuine daken zijn er met diverse soorten dakbedekking. In Nederland zijn de meeste daken voorzien van dakpannen, maar ook bitumen dakbedekking zien we steeds vaker terug op schuine daken. Per type dakbedekking zijn er natuurlijk verschillen op het gebied van zonnepanelen plaatsen.

Schuin dak met dakpannen

In geval van een schuin dak met dakpannen is het afhankelijk van de situatie wat de efficiëntste wijze is om de zonnepanelen te bevestigen. Er kan worden gekozen om dakhaken direct in de balkenconstructie van het dak te bevestigen, wanneer het hout hier dik genoeg voor is. Blijkt dit niet het geval? Geen probleem, dan wordt dit opgelost d.m.v. universele, verstelbare dakhaken. Deze dakhaken kunnen aan de panlat en de dakpan van het schuine dak worden geklemd.

Om de haken vast te kunnen zetten, zullen de specialisten uw dakpannen tijdelijk weghalen. Uiteraard worden deze na de plaatsing weer keurig terug geplaatst.

Schuin dak bitumen

Schuine daken die voorzien zijn van bitumen dakbedekking vergen een andere werkwijze bij het bevestigen van zonnepanelen. De standaard dakhaken kunnen hier niet gebruikt worden, daarom is er een speciale bitumen haak ontworpen welke kan worden vastgeschroefd. Het is hierbij wel een vereiste dat het hout dat zich onder het bitumen bevindt hiervoor dik genoeg is. Na het vastschroeven van de haken zal vervolgens netjes gekit worden om lekkage aan het dak n.a.v. de werkzaamheden te voorkomen.

Vrijblijvende offerte?

Zonnepanelen op uw schuine dak laten plaatsen

Uw woning of pand met een schuin laten voorzien van zonnepanelen is een verstandige investering wanneer u wilt bijdragen aan het milieu en wilt besparen op uw energiekosten. In de meeste gevallen is het schuine dak ruim genoeg om voldoende zonnepanelen te plaatsen, waardoor u een hoog rendement behaalt en u uw investering in een kwestie van jaren zult terugverdienen.

Kies ervoor om een zonnepaneleninstallatie te laten plaatsen door vakkundige specialisten met ervaring in het vak. Zo weet u zeker dat u te maken heeft met professionals en de zonnepanelen passen bij uw wensen en toekomstbeeld.

Zonnepanelen

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bent u geïnteresseerd in het verlagen van uw energiekosten en het bijdragen aan een schonere toekomst? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren met behulp van Multi Concurrent. Ons bedrijf staat bekend om zijn deskundige dienstverlening en hoogwaardige zonnepanelen installaties. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte is de eerste stap naar duurzame energievoorziening.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.