Nadelen zonnepanelen

Een investering als zonnepanelen is het waard om alle voor- en tegens tegen elkaar af te wegen. Het is natuurlijk belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt wanneer u kiest voor zonnepanelen. Daarom vind u op deze pagina de mogelijke nadelen die u kunt ervaren bij de investering op zonnepanelen. Lees snel verder voor meer informatie.

Ga snel naar

Hoge aanschafprijs

Wat als nadeel gezien kan worden, is de hoge aanschafprijs van zonnepanelen. Een goedwerkend zonnepanelensysteem vereist niet alleen de panelen, maar ook een omvormer en eventueel een thuisaccu om overtollig opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Afhankelijk van uw gezinssamenstelling en uw elektriciteitsverbruik kan worden berekend hoeveel zonnepanelen u nodig hebt en wat de totaalprijs voor de aanschaf van de zonnepaneleninstallatie zal worden.

Aan de hand van onderstaande tabel ziet u verschillende gezinssamenstellingen, het gemiddeld bijbehorend elektriciteitsverbruik en de daarvoor minimale capaciteit zonnepanelen. Neem onderstaand overzicht rustig door om meer inzicht te krijgen in de aanschafprijs van zonnepanelen:

Aantal personen huishoudenJaarlijks verbruikVereist vermogen (kWh ÷ 0,85)Vereist aantal panelen (400 Wp)Jaarlijkse opbrengstPrijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 – € 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 – € 8.800
33.500 kWh4.117 Wp103.400 kWh€ 5.600 – € 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 – € 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kWh€ 7.500 – € 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 – € 14.500

*Bovenstaande gegevens zijn een gemiddelde ter indicatie. Aan deze prijzen ter indicatie zijn geen rechten te ontlenen.

Nadelen zonnepanelen

De opslag van elektriciteit

Wanneer uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u daadwerkelijk gebruikt, kan deze zonne-energie verloren gaan. Zonder een thuisaccu kan deze overtollig opgewekte zonne-energie niet opgeslagen worden voor later gebruik, waardoor deze als het ware vervliegt. Er zijn ook diverse energieleveranciers waarbij terug leveren aan het elektriciteitsnet mogelijk is, maar dit is afhankelijk van diverse voorwaarden. 

Als nadeel kunt u dus zien dat overtollig opgewekte zonne-energie zonder een (dure) thuisaccu niet kan worden opgeslagen voor later eigen gebruik.

Goede ligging zonnepanelen noodzakelijk

Om zonnepanelen optimaal hun werk te kunnen laten doen, is een juiste ligging van de panelen op het dak noodzakelijk. Helaas zien we dat het niet in alle gevallen mogelijk is om de zonnepanelen op de meest optimale manier te kunnen plaatsen. Het kan zijn dat uw dak niet in de juiste richting van het (zon)licht staat of in geval van een schuin dak kan de ligging minder gunstig zijn. In een dergelijke situatie kan het zijn dat de zonnepanelen niet de optimale energie kunnen opwekken en u dus de opwek van deze extra elektriciteit mist.

Onderhoud zonnepanelen

Diverse onderzoeken hebben laten zien het rendement van zonnepanelen absoluut stijgt na een grondige reinigingsbeurt van de panelen. Het rendement na een schoonmaakbeurt kan wel 3% tot 5% hoger liggen, wat een periodieke reinigingsbeurt toch aantrekkelijk maakt. Een onderhoudsbeurt kost u gemiddeld tussen de €100,- en €150,-.

Laat uw zonnepanelen periodiek reinigen en vraag de specialist ook een controle te voeren op de staat van de installatie, de omvormer en de eventuele thuisaccu. Zo weet u zeker dat uw zonnepanelen optimaal werken en dit blijven doen.

Salderingsregeling verdwijnt

Wanneer u zelf energie opwekt met zonnepanelen gebruikt u de energie eerst voor uw eigen huishouden. Energie dat te veel opgewekt is t.o.v. wat er verbruikt wordt, kan worden terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Aan het eind van het jaar wordt de door u afgenomen energie verrekend met de energie die u hebt terug geleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Deze regeling wordt vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd. Dit houdt in dat er steeds minder terug geleverde energie mag worden afgestreept tegenover de verbruikte energie. In het jaar 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd en niet meer van toepassing.

Vrijblijvende offerte?

Uitstraling van uw woning

Zonnepanelen op uw dak zijn opvallend en de meningen over de uitstraling hiervan zijn nogal verdeeld. Over het algemeen zijn zonnepanelen niet echt fraai om naar te kijken, waardoor men vindt dat de uitstraling van de woning negatief beïnvloedt wordt door de panelen. Afhankelijk van uw gezinssamenstelling kunnen er flink wat zonnepanelen nodig zijn waardoor het dak van uw woning of pand bijna niet meer in zicht is. Dit wordt door sommigen ervaren als een van de grootste nadelen van een zonnepaneleninstallatie.

Is het aanschaffen van zonnepanelen nog steeds een goed idee?

Zeker, investeren in zonnepanelen is nog altijd een slim idee. De nadelen van zonnepanelen wegen wat ons betreft niet op tegen de absoluut vele voordelen. Naast uw bijdrage op ecologisch vlak, zijn de financiële voordelen ook nog steeds een flinke beweegreden om te kiezen voor zonnepanelen.

Kort samengevat leest u hier waarom investeren in zonnepanelen zeker loont:

 • Snelle terugverdientijd door hoog rendement
  Hoe meer rendement de zonnepanelen genereren, hoe sneller u uw investering in de zonnepanelen terugverdient. Gemiddeld gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee en bij optimaal gebruik van de panelen heeft u uw investering in slechts 10 jaar al terugverdiend.
 • Duurzaam
  Zonnepanelen kunnen tientallen jaren hun werk doen zonder al te veel onderhoud nodig te hebben. Daarnaast is de energiebron waaruit de energie wordt opgewekt gratis. Dag- en zonlicht omzetten in energie is een geheel groene vorm van energieopwekking.
 • Premies en subsidies
  Door de regelingen die de overheid en lokale gemeenten aanbieden, kan de investering in zonnepanelen aanzienlijk aantrekkelijk worden. Probeer goed na te gaan of u in aanmerking komt voor dergelijke (subsidie)regelingen om de aanschaf van zonnepanelen voordeliger te maken.
 • Waardevermeerdering pand
  Dankzij een goedwerkend zonnepanelensysteem verhoogt het energielabel van uw pand. Bij verkoop zorgt dit hogere energielabel voor een gunstigere verkoopprijs.
Zonnepanelen

Over Multi Concurrent

Bij Multi Concurrent geloven we in stijl en kwaliteit, in het leveren van kundig maatwerk. We zijn gevestigd in Haarlem en zijn een klein team van gedreven jonge mensen. Als aannemers behouden wij relaties met goede vakmensen. Zo kunnen we een houtbewerker of een architect voor u inschakelen. Wij verrichten zelf de basisafwerking, waarbij de materiaalkeuze en stijl met u wordt afgestemd. Daarnaast streven we ernaar om duidelijke afspraken te maken en professioneel te zijn.

Het vinden van goed vakwerk voor een concurrerende prijs is weliswaar niet altijd makkelijk. We denken dat een tevreden klant het liefst alles op papier heeft voor het beginnen aan een bouwproject. Daarmee zijn er geen onaangename verassingen, en staan wij garant voor het afgesproken pakket van taken. We bieden u de mogelijkheid om prefab oplevering te kiezen, maar leveren ook maatwerk.

Als wij in ons netwerk nagaan wie de beste mensen zijn, dan kijken we naar de scholing, de mate van ervaring en de maatschappijen waarvoor ze gewerkt hebben. Een belangrijke pijler van kwaliteit is evengoed de professionaliteit van onze mensen en onze uiterste zorg voor tijdsmanagement. Wij geven graag stijladvies, op de hoogte zijn van de mode is niet genoeg. De klassieke en moderne vormgeving staan vrijwel totaal tegenover elkaar, u kan uit beide kiezen, maar weet u wel waar u voor kiest? Wij begeleiden u graag in dit proces.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bent u geïnteresseerd in het verlagen van uw energiekosten en het bijdragen aan een schonere toekomst? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren met behulp van Multi Concurrent. Ons bedrijf staat bekend om zijn deskundige dienstverlening en hoogwaardige zonnepanelen installaties. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte is de eerste stap naar duurzame energievoorziening.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

 1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
 2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
 3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.