Zonnepanelen leasen

Het leasen van zonnepanelen wordt steeds populairder in Nederland. In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, overwegen steeds meer mensen zonnepanelen te leasen als een kosteneffectieve manier om groene energie op te wekken.

Op deze manier hoeft u geen zonnepanelen aan te schaffen, maar kunt u ze eenvoudig huren voor een vast maandelijks bedrag. Aan het einde van de overeenkomst krijgt u de optie om de zonnepanelen over te nemen. Is het leasen van zonnepanelen aantrekkelijker dan ze kopen? Lees het in dit artikel.

Ga snel naar

Stappenplan zonnepanelen leasen

Het leasen van zonnepanelen is een aantrekkelijke optie geworden voor huiseigenaren die willen profiteren van duurzame energie, zonder de initiële kosten van aanschaf. Maar hoe werkt het precies? In dit handige stappenplan, nemen we u mee door het proces van zonnepanelen te leasen, van begin tot eind.

Stap 1: Gratis advies

Het proces begint meestal met een gratis consultatie door een zonnepaneel-leverancier. Tijdens deze consultatie zal een expert uw huis beoordelen om te bepalen of het geschikt is voor zonnepanelen. Ze zullen de ligging van uw dak, de blootstelling aan zonlicht en uw energieverbruik evalueren.

Stap 2: Offerte en overeenkomst

Na de evaluatie ontvangt u een offerte voor het leasen van de zonnepanelen. Deze offerte omvat alle kosten, inclusief installatie, onderhoud en de maandelijkse leasebetalingen. Als u akkoord gaat, wordt er een overeenkomst opgesteld waarin de voorwaarden van het leasecontract worden vastgelegd.

Stap 3: Installatie

Zodra de overeenkomst is ondertekend, gaat het installatieproces van start. Het team van professionals zal de zonnepanelen op uw dak plaatsen en deze aansluiten op uw elektrische systeem. Dit proces is meestal vrij snel en wordt doorgaans binnen een dag afgerond.

Stap 4: Opwekken van energie

Na de installatie beginnen de zonnepanelen onmiddellijk met het opwekken van elektriciteit uit zonlicht. Deze opgewekte energie kan direct worden gebruikt om uw huis van stroom te voorzien.

Stap 5: Maandelijkse betalingen

Gedurende de looptijd van het leasecontract betaalt u maandelijks een vast bedrag voor het huren van de zonnepanelen. Deze kosten zijn meestal lager dan uw traditionele energierekening.

Stap 6: Onderhoud en service

Een van de voordelen van het leasen van zonnepanelen is dat het onderhoud en de service inbegrepen zijn in de overeenkomst. Dit betekent dat eventuele storingen of problemen kosteloos worden opgelost.

Stap 7: Optie tot overname

Aan het einde van de leaseperiode, die meestal tussen de 10 en 20 jaar ligt, heeft u de optie om de zonnepanelen over te nemen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit stelt u in staat om eigenaar te worden van zonnepanelen en te blijven profiteren van de gratis energie die ze opwekken.

Het leasen van zonnepanelen is een toegankelijke manier om te profiteren van groene energie, zonder de initiële kosten en gedoe van aanschaf. Het biedt financiële voordelen, vermindert uw ecologische voetafdruk en draagt bij aan een duurzamere toekomst. Overweeg deze optie en bespreek uw mogelijkheden met een professionele zonnepaneel-leverancier voor meer informatie.

Zonnepanelen

Waarom zonnepanelen leasen?

Het leasen van zonnepanelen brengt enkele interessante voordelen met zich mee, zoals:

Duurzame Energie Opwekken

Het leasen van zonnepanelen stelt u in staat om uw eigen groene energie op te wekken. Dit vermindert uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een schonere planeet.

Kostenbesparing

Leasen is financieel aantrekkelijk omdat u geen grote investering hoeft te doen voor de aanschaf van zonnepanelen. U betaalt maandelijks een vast bedrag, dat vaak lager is dan de gemiddelde energierekening.

Milieuvriendelijk

Zonnepanelen verminderen de uitstoot van broeikasgassen. Door zonnepanelen te leasen, draagt u actief bij aan het verminderen van uw ecologische voetafdruk.

Eigendom

Na het leasen van de zonnepanelen worden deze uw eigendom, waardoor u kunt profiteren van de opgewekte elektriciteit en de voordelen van duurzame energie.

Het leasen van zonnepanelen biedt dus een aantrekkelijke optie voor wie wil profiteren van zonne-energie zonder de initiële kosten en met diverse voordelen op lange termijn.

Zonnepanelen leasen en de kosten

Doorgaans betaalt u maandelijks een vast bedrag voor het leasen van zonnepanelen. Dit bedrag omvat de kosten van de zonnepanelen zelf, de installatie, onderhoud en monitoring. Het grote voordeel van leasen is dat u geen grote som geld vooraf hoeft te betalen, wat het financieel toegankelijker maakt.

Aantal zonnepanelen Gemiddeld leasebedrag per maand
2 zonnepanelen € 10 à 15
6 zonnepanelen € 20 à 30
10 zonnepanelen € 40 à 60
14 zonnepanelen € 60 à 80

Uiteraard variëren de maandelijkse kosten voor het leasen van zonnepanelen op basis van uw specifieke omstandigheden. Daarom adviseren wij altijd om een kosteloze offerte aan te vragen. Op die manier krijgt u een helder inzicht in de kosten en komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Nadelen zonnepanelen

Zonnepanelen leasen of kopen?

Het voornaamste onderscheid tussen het leasen en kopen van zonnepanelen ligt in de investering. Wanneer u besluit om zonnepanelen te kopen, maakt u een aanzienlijke eenmalige investering en worden de zonnepanelen uw eigendom. Bij het leasen van zonnepanelen betaalt u daarentegen maandelijks een huurprijs en mag u gebruikmaken van de opgewekte elektriciteit. Bij het huren van zonnepanelen, blijft het systeem eigendom van de leverancier. Dit is bij leasen niet het geval. Bij het leasen van zonnepanelen sluit u in feite een lening af om de zonnepanelen af te betalen, waardoor u direct eigenaar wordt van de panelen. Bij huren is er soms de mogelijkheid om de zonnepanelen later aan te schaffen, terwijl ze bij aankoop of leasing direct uw eigendom worden.

Voordelen zonnepanelen leasen

Het leasen van zonnepanelen biedt verschillende voordelen:

 • Geen initiële investering: U hoeft geen grote som geld vooraf te betalen voor de aanschaf van zonnepanelen, waardoor het financieel toegankelijker is.
 • Directe besparingen: U begint vanaf dag één geld te besparen op uw energierekening, omdat de opgewekte zonne-energie wordt gebruikt om uw elektriciteitskosten te verlagen.
 • Onderhoud en monitoring: De kosten voor onderhoud en monitoring van de zonnepanelen zijn meestal inbegrepen in het leasecontract, wat u gemoedsrust en gemak biedt.
 • Lagere operationele kosten: Doordat de leverancier verantwoordelijk is voor het onderhoud, hoeft u zich geen zorgen te maken over reparaties of vervanging van defecte panelen.
 • Verantwoordelijkheid van de leverancier: Bij het leasen van zonnepanelen draagt de leverancier het risico van technologische veroudering en eventuele prestatieproblemen.
 • Belastingvoordelen: Afhankelijk van de regio kunnen er belastingvoordelen beschikbaar zijn voor het leasen van zonnepanelen, wat de financiële voordelen verder kan vergroten.
 • Eenvoudige installatie: De leverancier zorgt voor de installatie, wat de installatieprocedure vereenvoudigt en versnelt.

Nadelen zonnepanelen leasen

Het leasen van zonnepanelen heeft enkele nadelen waar u rekening mee moet houden:

 • Kosten op lange termijn: Hoewel de initiële investering lager is bij het leasen, kunnen de totale kosten over de looptijd van het leasecontract hoger zijn dan bij aankoop, vanwege de huur- of leasekosten.
 • Beperkte financiële voordelen: Als u zonnepanelen least, komt u mogelijk niet in aanmerking voor belastingvoordelen of subsidies die beschikbaar zijn voor eigenaars van zonnepanelen.
 • Geen eigendom: Tijdens de leaseperiode blijven de zonnepanelen eigendom van de leverancier, wat betekent dat u geen vermogensopbouw in activa hebt.
 • Overdracht van het leasecontract: Als u besluit te verhuizen, kan het lastig zijn om het leasecontract over te dragen aan de nieuwe eigenaar of om de zonnepanelen te verwijderen en mee te nemen.
 • Contractuele verplichtingen: Leasecontracten voor zonnepanelen kunnen langdurig zijn en bepaalde voorwaarden en verplichtingen bevatten, zoals het onderhouden van verzekeringen en het naleven van installatievoorschriften.
 • Mogelijke beëindigingskosten: Het vroegtijdig beëindigen van een leasecontract kan leiden tot extra kosten en boetes.
 • Mogelijke beperkingen bij verzekering en verkoop: Het leasen van zonnepanelen kan van invloed zijn op uw huiseigenaren verzekering en de mogelijkheid om uw huis te verkopen, afhankelijk van de contractuele bepalingen en lokale regelgeving.

Vrijblijvende offerte?

Veel gestelde vragen over het leasen van zonnepanelen

Het leasen van zonnepanelen houdt in dat u een overeenkomst aangaat met een leverancier om zonnepanelen op uw dak te installeren. U betaalt maandelijks een bedrag voor het gebruik van de zonnepanelen, inclusief installatie, onderhoud en monitoring.

Voordelen zijn onder meer lagere initiële kosten, directe besparingen op uw energierekening, geen zorgen over onderhoud en de mogelijkheid om groene energie op te wekken zonder eigenaar te zijn van zonnepanelen.

Nadelen zijn onder andere: hogere lange termijn kosten, gebrek aan eigendom, beperkte keuze en controle over zonnepaneel typen, contractuele verplichtingen en mogelijke beperkingen bij verzekering en verkoop van uw huis.

Bij leasen betaalt u maandelijks voor het gebruik van de zonnepanelen en blijven ze eigendom van de leverancier. Bij kopen maakt u een eenmalige investering en worden de panelen uw eigendom.

Belastingvoordelen kunnen verschillen per locatie en kunnen beperkter zijn bij het leasen in vergelijking met het kopen van zonnepanelen. Raadpleeg uw belastingadviseur voor specifieke informatie.

U kunt proberen het leasecontract over te dragen aan de nieuwe eigenaar van uw huis. Sommige leasecontracten bieden ook de mogelijkheid om het systeem te verplaatsen naar uw nieuwe woning.

Leasecontracten variëren, maar ze kunnen over het algemeen 15 tot 25 jaar duren. De exacte duur hangt af van de overeenkomst met de leverancier.

Ja, maar dit kan extra kosten met zich meebrengen, zoals beëindigingskosten. De voorwaarden kunnen per leverancier verschillen.

Bij sommige leaseregelingen kunt u aan het einde van het contract de zonnepanelen overnemen, terwijl andere u de mogelijkheid bieden om het leasecontract te vernieuwen of te beëindigen.

Vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten

Bent u geïnteresseerd in het verlagen van uw energiekosten en het bijdragen aan een schonere toekomst? Overweeg dan om zonnepanelen te leasen met behulp van Multi Concurrent. Ons bedrijf staat bekend om zijn deskundige dienstverlening en hoogwaardige zonnepanelen installaties. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte is de eerste stap naar duurzame energievoorziening.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

 1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
 2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
 3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.