Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een veelbesproken onderwerp in deze tijd. We vinden het bijdragen aan het milieu steeds belangrijker en zijn allemaal op zoek naar een manier om te besparen op energiekosten. Wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om te weten welke voordelen zonnepanelen u brengen als huiseigenaar. De voordelen van zonnepanelen nemen we op deze pagina met u door.

Ga snel naar

Een duurzame investering

Het gebruik van zonnepanelen is een duurzame investering en maakt uw ecologische voetafdruk kleiner, waardoor u bijdraagt aan een beter milieu. Maar betekent het nu precies dat zonnepanelen “groen” zijn? We leggen u dit kort uit:

 • Lange levensduur: Zonnepanelen van goede kwaliteit kunnen minstens 25 jaar gebruikt worden. Dit kan zelfs oplopen tot 40 jaar, waarbij het onderhoud van de zonnepanelen ook nog eens nihil is.


  Let op de uitzondering: De omvormer van een zonnepanelen installatie heeft een levensduur van 10 jaar en is dan aan vervanging toe.

 • Geen CO2-uitstoot: Het opwekken van energie via zonnepanelen is groen, dit wil zeggen dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn voor het opwekken van de energie. Hoe meer energie er via de zonnepanelen wordt opgewekt, hoe minder reguliere energie u nog zult gebruiken.

 • Constante ontwikkelingen: In de wereld van zonnepanelen zijn constant ontwikkelingen gaande. Diverse projecten zetten zich in om het recyclen en hergebruiken van zonnepanelen en omvormers mogelijk te maken en de afvalstroom rond zonne-energie zo laag mogelijk te houden.

 • Thuisaccu: Met een thuisaccu wordt overtollig opgewekte zonne-energie opgeslagen voor later gebruik. Zo maakt u optimaal gebruik van uw eigen opgewekte energie en kunt u zelfs volledig zelfvoorzienend worden.
Zonnepanelen

Nederlandse belastingvoordelen voor zonnepanelen

Het gebruik van fossiele brandstoffen probeert de overheid in Nederland aanzienlijk te verminderen. Om dit te bereiken zijn er diverse fiscale voordelen en aanvullende regelingen getroffen die het investeren in zonnepanelen aantrekkelijker maken.

De financiële en fiscale voordelen voor het investeren in zonnepanelen:

Btw teruggave particulieren

In bepaalde gevallen kan de btw (21%) op de aankoop en plaatsing van de zonnepalen via de Belastingdienst worden teruggevraagd. Bekijk de voorwaarden hiervan om te weten of u hiervoor in aanmerking komt als particulier.

Salderingsregeling

De salderingsregeling houdt in dat de vergoeding voor terug geleverde stroom op het netwerk d.m.v. uw zonnepanelen gelijk is aan de kosten die u betaalt voor het afnemen van stroom. Dit financiële voordeel zal helaas vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd worden.

Voordelig lenen t.b.v. zonnepanelen

Via het Nationaal Warmtefonds is het mogelijk om als woningeigenaar voordelig een lening af te sluiten voor het afnemen van zonnepanelen. De lening bedraagt maximaal €71.000,- met een looptijd tussen de 7 en 20 jaar, afhankelijk van uw draagkracht.

Lokale subsidies

Vanuit gemeentes wordt ook actief bijgedragen aan het stimuleren van groene en duurzame voorzieningen voor particulieren. Het kan absoluut lonen om bij uw gemeente na te gaan of er een aanvullende subsidie of stimuleringsregeling van kracht is. Dit kan per gemeente weer anders zijn.

Bespaar op uw energiekosten

De afgelopen jaren zijn de kosten voor gas en elektriciteit bijna de pan uit gestegen. Logischerwijs willen we allemaal graag besparen op onze energiekosten en zoeken we naar de mogelijkheden die er zijn om vaste lasten te drukken.

Maar hoe komt het nu precies dat u met zonnepanelen zoveel geld kunt besparen op uw energierekening? We leggen het u uit:

 • Zonne-energie is gratis energie:
  Zon en daglicht middels zonnepanelen omzetten in elektriciteit zorgt ervoor dat deze opgewekte elektriciteit behaald is uit gratis energiebronnen: de zon en daglicht.
 • Minder afhankelijk van uw energieleverancier:
  Dankzij de stroom die u zelf opwekt met zonnepanelen, hoeft u minder stroom af te nemen van uw energieleverancier. Dit maakt u een stuk minder afhankelijk van uw energieleverancier.
 • Hoog rendement:
  Wanneer het rendement van de zonnepanelen hoger is, heeft u zeer waarschijnlijk een kleinere zonnepaneleninstallatie nodig, waardoor er ruimte op uw dak overblijft terwijl wel de optimale hoeveelheid zonne-energie wordt opgewekt.
 • Snelle terugverdientijd investering:
  Hoe meer rendement de zonnepanelen genereren, hoe sneller u uw investering in de zonnepanelen terugverdient. Gemiddeld gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee en bij optimaal gebruik van de panelen heeft u uw investering in slechts 10 jaar al terugverdiend.
 • Thuisaccu:
  Met een thuisaccu wordt overtollig opgewekte zonne-energie opgeslagen voor later gebruik. Zo maakt u optimaal gebruik van uw eigen opgewekte energie en kunt u zelfs volledig zelfvoorzienend worden.

Lage onderhoudskosten

Het onderhoud van een zonnepaneleninstallatie is alles behalve intensief. Officieel zeggen zonnepanelenfabrikanten dat zonnepanelen helemaal geen onderhoud nodig hebben en zelfreinigend zijn. Diverse onderzoeken hebben daarentegen aangetoond dat het rendement van de zonnepanelen absoluut hoger ligt na een grondige reinigingsbeurt van de panelen. Het rendement na een schoonmaakbeurt kan wel 3% tot 5% hoger liggen, wat een periodieke reinigingsbeurt toch aantrekkelijker maakt.

Laat uw zonnepanelen periodiek reinigen en vraag de specialist ook een controle te voeren op de staat van de installatie, de omvormer en de eventuele thuisaccu. Zo weet u zeker dat uw zonnepanelen optimaal werken en dit blijven doen.

Waardevermeerdering van uw pand

Zowel particulier als zakelijk gezien zijn zonnepanelen een waardevermeerdering voor uw pand. Hoe deze verhoogde waarde precies tot stand komt lichten we u toe:

 • Hoger energielabel
  Investeren in een pand is aantrekkelijker wanneer het pand een hoog energielabel draagt. Een goedwerkend zonnepanelensysteem maakt het pand energiezuiniger en dit zorgt voor een hoger energielabel.

 • Hogere verkoopprijs van uw pand
  De waarde van een pand stijgt gemiddeld met €5.000,- wanneer er een goedwerkend zonnepaneleninstallatie aanwezig is. Bij verkoop van de woning verdient u dus nogmaals de investering in de zonnepanelen terug.

Vrijblijvende offerte?

Is de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een goed idee?

Absoluut, investeren in zonnepanelen is nog altijd een slim idee. Naast uw bijdrage op ecologisch vlak, zijn de financiële voordelen ook nog steeds een flinke beweegreden om te kiezen voor zonnepanelen.

Kort samengevat leest u hier waarom investeren in zonnepanelen zeker loont:

 • Snelle terugverdientijd door hoog rendement
  Hoe meer rendement de zonnepanelen genereren, hoe sneller u uw investering in de zonnepanelen terugverdient. Gemiddeld gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee en bij optimaal gebruik van de panelen heeft u uw investering in slechts 10 jaar al terugverdiend.
 • Duurzaam
  Zonnepanelen kunnen tientallen jaren hun werk doen zonder al te veel onderhoud nodig te hebben. Daarnaast is de energiebron waaruit de energie wordt opgewekt gratis. Dag- en zonlicht omzetten in energie is een geheel groene vorm van energieopwekking.
 • Premies en subsidies
  Door de regelingen die de overheid en lokale gemeenten aanbieden, kan de investering in zonnepanelen aanzienlijk aantrekkelijk worden. Probeer goed na te gaan of u in aanmerking komt voor dergelijke (subsidie)regelingen om de aanschaf van zonnepanelen voordeliger te maken.
 • Waardevermeerdering pand
  Dankzij een goedwerkend zonnepanelensysteem verhoogt het energielabel van uw pand. Bij verkoop zorgt dit hogere energielabel voor een gunstigere verkoopprijs.

Ontwikkelingen in zonnepanelen

De wereld van zonnepanelen en zonne-energie is constant in ontwikkeling. De technologie blijft zich verbeteren, waardoor panelen per stuk meer rendement opbrengen en er steeds meer geavanceerde zonnepanelensystemen mogelijk zijn zonder verlies van opbrengst.

Door de nodige ontwikkelingen worden zonnepanelen door de jaren heen ook steeds laagdrempeliger, gezien de prijsontwikkelingen. Daarom is het gelukkig tegenwoordig voor steeds meer mensen interessant om te investeren in zonnepanelen. Wat maakt dat we met zijn allen hard bezig zijn onze wereld groener en gezonder te maken en te houden.

Zonne-energie versus fossiele energie

Nu we de grootste voordelen van zonnepanelen hebben doorgenomen, is het interessant om te kijken naar de verschillen tussen zonne-energie en alternatieve energiebronnen zoals fossiele energie. We hebben dit voor u overzichtelijk gemaakt in onderstaande tabel:

Zonne-energieFossiele energie
Schadelijke gevolgen voor het milieuNeeJa
CO2-uitstoot aanwezigNeeJa
Extra stroomkosten van toepassingNeeJa
Aanschafkosten van toepassingKosten voor de zonnepanelen, materialen en de installatie van het systeemAlleen aansluitkosten
In geval van stroomuitvalNiet van toepassing, omdat stroom wordt opgeslagen in de panelen. Dus al je apparaten werken. Een ontdooide vriezer dankzij stroomuitval is dus voor u verleden tijd dankzij een zonnepaneleninstallatieGeen elektriciteit of gas wanneer de stroom uitvalt. Alle apparaten kun je niet meer gebruiken wanneer er stroomuitval is
Nadelen zonnepanelen

Vrijblijvende offerte aanvragen

Bent u geïnteresseerd in het verlagen van uw energiekosten en het bijdragen aan een schonere toekomst? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren met behulp van Multi Concurrent. Ons bedrijf staat bekend om zijn deskundige dienstverlening en hoogwaardige zonnepanelen installaties. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte is de eerste stap naar duurzame energievoorziening.