Zelf zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen vormen een verstandige keuze als u uw energierekening wilt verlagen en het milieu wilt helpen. Natuurlijk wilt u zo min mogelijk uitgeven aan zonnepanelen om uw kosten nog verder te verlagen. Daarom overweegt u misschien om zelf zonnepanelen te installeren, wat op zichzelf haalbaar is, maar vereist wel de juiste kennis en vaardigheden. In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig voor het zelf plaatsen van zonnepanelen, maar het is belangrijk om de voorschriften en aanbevelingen in dit artikel strikt op te volgen.

Ga snel naar

Overwegingen bij het zelf plaatsen van zonnepanelen

Wanneer u besluit om zonnepanelen zelf te plaatsen, is dit vaak ingegeven door de wens om kosten te besparen in vergelijking met het inschakelen van een professionele installateur. U hoeft dan alleen te investeren in de materialen, wat gunstig is voor uw portemonnee. Dit is begrijpelijk, maar het is wel van belang om zorgvuldig de voor- en nadelen af te wegen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste overwegingen:

 • Geen financiële voordelen: Als u samenwerkt met een erkende installateur, geniet u van verschillende subsidies en financiële voordelen. Dit stelt u in staat om aanzienlijk te besparen op de kosten van uw zonnepanelen. Hierbij kunt u denken aan het collectief laten plaatsen van zonnepanelen. Als u zelf zonnepanelen gaat plaatsen, komt u niet in aanmerking voor deze voordelen.
 • Geen garantie: Indien u zelf zonnepanelen plaatst, bestaat de mogelijkheid dat er gebreken optreden, zoals lekkage, slecht bevestigde panelen en andere dakproblemen. Als u samenwerkt met een installateur, is het de verantwoordelijkheid van deze vakman om eventuele reparatiekosten te dekken.
 • Risico op verkeerde aansluitingen: Als u ervoor kiest om uw zonnepanelen zelf te installeren, bestaat het risico van onjuiste aansluitingen. Het vereist specifieke ervaring met elektrische installaties, met name bij het plaatsen van de omvormer en de bekabeling. Deze componenten zijn cruciaal voor een optimale werking van uw zonnepanelen.
 • Tijdsintensieve taak: Bij het plaatsen van zonnepanelen zijn er tal van bijkomende taken die u dient te regelen. U moet de installatie melden bij uw huidige energieleverancier, een elektriciteitskeuring aanvragen en uw verzekering raadplegen. Een installateur neemt al deze verantwoordelijkheden van u over, zodat u met een gerust hart door kunt met uw dagelijkse werkzaamheden.
 • Ontbreken van een professioneel plaatsingsplan: Als u zonnepanelen wilt gebruiken om uw eigen energie op te wekken en geld te besparen op uw energierekening, is het cruciaal om het maximale vermogen uit uw zonnepanelen te halen. Hierbij zijn verschillende factoren van belang, zoals schaduwval, de oriëntatie en hellingshoek van de panelen. Het opstellen van een professioneel plaatsingsplan is daarom noodzakelijk.

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er aanzienlijke risico’s verbonden aan het zelf installeren van zonnepanelen. Daarom raden wij u ten zeerste aan om zorgvuldig de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Zonnepanelen

Waar op te letten bij het plaatsen van zonnepanelen

Wilt u zelf zonnepanelen op uw dak installeren? In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig, tenzij u een monument bezit of van plan bent om zonnepanelen te plaatsen in een beschermd dorps- of stadsgezicht. U moet echter wel de volgende voorschriften in acht nemen:

Zelf zonnepanelen installeren op een schuin dak? Dan mag het zonnepaneel niet buiten het dakvlak uitsteken en moet zich volledig binnen de omtrek van het dak bevinden, het zonnepaneel moet op of in het dakvlak worden geplaatst en de hellingshoek van het zonnepaneel moet gelijk zijn aan die van het dakvlak waarop het geplaatst is.

Indien u zelf zonnepanelen wilt installeren op een plat dak, geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het zonnepaneel hoog is. Is het hoogste punt van het zonnepaneel bijvoorbeeld 60 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand ook minimaal 60 centimeter zijn. Zorg voor de juiste hoeveelheid ballast om te voorkomen dat de zonnepanelen bij harde wind losraken.

Wilt u zelf zonnepanelen op de grond plaatsen? Dat is mogelijk. Het is cruciaal dat de totale installatie niet meer dan 5 meter hoog is en in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Het is echter verstandig om vooraf contact op te nemen met uw buren om mogelijke toekomstige klachten te voorkomen. Bovendien kunt u contact opnemen met de afdeling woningtoezicht van uw gemeente om alle details af te stemmen.

Kosten zelf zonnepanelen plaatsen

Wanneer u zelf zonnepanelen installeert, betaalt u enkel voor de materiaalkosten. Dit resulteert in besparingen op arbeidskosten. Hierdoor kunt u rekenen op de volgende referentieprijzen:

Onderdelen zonnepanelen-installatieGemiddelde prijs (excl. btw)
Zonnepanelen€ 130 à € 300 per paneel
Draagstructuur€ 20 à € 90 per paneel
Omvormer€ 750 à € 1.200
BekabelingGem. € 2 à 5 per meter

De totale materiaalkosten zijn uiteraard altijd afhankelijk van uw specifieke situatie. Betreft het een plat of hellend dak? Welk piekvermogen is nodig? Als u geen antwoord heeft op deze vragen, raden wij u aan om samen te werken met een professioneel bedrijf. Dit bespaart u doorgaans veel zorgen en kan uiteindelijk kosten besparen.

Belangrijke aandachtspunten en risico’s

Zelf installeren van zonnepanelen is geen eenvoudige taak. Een correcte plaatsing vereist een zorgvuldige voorbereiding en aanzienlijke technische kennis. U dient met name rekening te houden met de volgende overwegingen:

 • Het juiste vermogen: Om het vermogen op maat te krijgen, is het ideaal om zonnepanelen te installeren die jaarlijks evenveel elektriciteit opwekken als dat u momenteel verbruikt. Denk eraan dat zonnepanelen gemiddeld slechts 85% van hun piekvermogen benutten. Voor een gedetailleerde berekening van uw benodigde vermogen, kunt u contact opnemen met een lokale installateur.
 • Een correcte verankering: Een correcte verankering is van essentieel belang, vooral op een hellend dak. Dit voorkomt dat u zonnepanelen loskomen tijdens stormachtig weer. Voor platte daken is het belangrijk om geschikte ballast te gebruiken, zoals platte tegels of grind, om te voorkomen dat de panelen omwaaien en je dakconstructie onnodig belasten.
 • Schakeling met omvormer: Bij het aansluiten van uw zonnepanelen dient u te bepalen of u een parallelle of seriële schakeling wilt toepassen, wat op zijn beurt invloed heeft op uw keuze van de omvormer. In een parallelle schakeling is elk paneel individueel verbonden met een eigen omvormer, terwijl bij een seriële schakeling alle panelen in een reeks zijn geschakeld en zijn verbonden met een centrale omvormer (in strings).
 • Optimaal rendement: Het behalen van optimaal rendement is afhankelijk van de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen, evenals mogelijke schaduwval. Deze factoren moeten worden meegenomen bij het ontwerpen van je installatie.
 • Staat van uw dakconstructie: Controleer de staat van uw dakconstructie en dakbedekking voordat u zonnepanelen plaatst. Het is belangrijk om eventuele problemen op te lossen voordat u begint, om te voorkomen dat u de panelen later moet verwijderen vanwege bijvoorbeeld dakrenovaties als gevolg van lekkages.

Stappenplan zonnepanelen plaatsen

Wilt u ondanks dat het zelf plaatsen van zonnepanelen toch de nodige ervaring vereist, zelf aan de slag gaan met uw zonnepanelen? Het is van essentieel belang om de juiste materialen te gebruiken en nauwkeurig te werk te gaan. Daarnaast is het van belang om de juiste zonnepanelen te selecteren en ze op de juiste manier aan te sluiten. Wij staan natuurlijk klaar om u hierbij te ondersteunen, en daarom hebben onze specialisten onderstaand stappenplan voor u gemaakt:

Stap 1: Planning en voorbereiding

Voordat u begint met de installatie van de zonnepanelen, is het noodzakelijk om een grondige planning te maken. Een goede voorbereiding is immers cruciaal. Start met een inspectie van de staat van uw dakbedekking en zorg ervoor dat de dakconstructie voldoende stevig is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. U wilt natuurlijk voorkomen dat uw dak beschadigd raakt of instort.

Vervolgens is het essentieel om te bepalen hoeveel groene energie u wilt opwekken en de optimale positionering van de zonnepanelen te bepalen. Het is ook belangrijk om het benodigde piekvermogen te berekenen. Deze informatie moet worden opgenomen in een legplan, waarbij u rekening houdt met factoren zoals uw jaarlijks stroomverbruik, de oriëntatie van uw dak en de hellingshoek. Dit zal u helpen bij het selecteren van de juiste zonnepanelen, het ontwerpen van de draagstructuur, het plannen van bekabeling en het kiezen van de geschikte omvormer.

Stap 2: Draagconstructie monteren

Als het legplan helder is en u een duidelijk beeld heeft van de uit te voeren stappen, kunt u starten met de montage van een draagconstructie op uw dak. Dit wordt bereikt door het gebruik van dakhaken die aan rails worden bevestigd. Vervolgens kunt u het frame installeren, waarbij u nauwlettend rekening houdt met de dakoriëntatie en de hellingshoek. Als u een plat dak heeft, is het van groot belang om de draagconstructie te voorzien van voldoende ballast. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw panelen niet kunnen verschuiven bij het wisselvallige Nederlandse weer.

Stap 3: Zonnepanelen plaatsen en installeren

Heeft u de draagconstructie stevig en correct geplaatst? Dan kunt u nu aan de slag met het monteren van de zonnepanelen. Zorg ervoor dat u voorzichtig te werk gaat, aangezien zonnepanelen gevoelig zijn voor beschadigingen. Wees nauwkeurig bij het positioneren van de zonnepanelen om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren.

Bevestig de zonnepanelen stevig in de eindklemmen en maak een verbinding tussen de rails van de profielen. Herhaal deze stappen totdat alle zonnepanelen zijn gemonteerd en met elkaar verbonden zijn.

Stap 4: Bekabeling aansluiten

Zodra u een geschikte locatie heeft gekozen voor uw omvormer, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij uw zonnepanelen, dient u de bekabeling van de zonnepanelen naar deze locatie te leiden. Dit kan worden gerealiseerd door middel van een dakdoorvoer of door zelf gaten in de buitenmuur te boren.

Gebruik kabels en connectoren van hoogwaardige kwaliteit die geschikt zijn voor buitengebruik en bestand zijn tegen weersinvloeden. Zorg ervoor dat de kabels voldoende lengte hebben om van de zonnepanelen naar de omvormer te reiken.

Stap 5: Omvormer plaatsen

Het plaatsen van een omvormer voor zonnepanelen is een belangrijke stap in het opzetten van een zonne-energiesysteem. De omvormer, die bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen wordt geïnstalleerd, speelt een cruciale rol bij het omzetten van de opgevangen zonne-energie in bruikbare wisselstroom. Zorg ervoor dat de omvormer op een goed geïsoleerde en veilige locatie wordt gemonteerd, en dat de benodigde elektrische bekabeling zorgvuldig wordt aangesloten.

Vrijblijvende offerte?

Zelf zonnepanelen plaatsen per type dak

Het zelf installeren van zonnepanelen op zowel schuine als platte daken kan natuurlijk kostenbesparend zijn. Beide daktypen brengen echter specifieke aandachtspunten met zich mee.

Bij de plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak is het van essentieel belang om te verzekeren dat de draagconstructie stevig genoeg is en dat de panelen nauwkeurig worden georiënteerd om optimaal zonlicht op te vangen. Het correct aanbrengen van waterdichte afdichtingen is eveneens van groot belang om lekkages te vermijden.

Bij een plat dak dienen zonnepanelen te worden geïnstalleerd op een speciaal ontwikkeld montagesysteem met de juiste helling voor optimale energieproductie. Het gebruik van voldoende ballast om de panelen stevig op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze verschuiven, is hierbij cruciaal.

Zonnepanelen plaatsen en de benodigde onderdelen

Natuurlijk is het verstandig om eerst te achterhalen welke materialen u nodig heeft voordat u aan de slag gaat met de installatie van zonnepanelen. Hieronder zullen we deze benodigde materialen voor u opsommen:

 • Zonnepanelen: Dit zijn de fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Zorg ervoor dat de geselecteerde panelen geschikt zijn voor uw specifieke energiebehoeften.
 • Montagesysteem: Voor een schuin dak heeft u montagemateriaal nodig dat de panelen veilig en efficiënt positioneert. Voor een plat dak zijn speciale frames of ballast vereist om de juiste helling te creëren.
 • Omvormer: De omvormer zet de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen genereren om in bruikbare wisselstroom (AC) voor uw huishoudelijke apparaten.
 • Bekabeling: Elektrische kabels verbinden de zonnepanelen met de omvormer en vervolgens met uw elektriciteitsnet. Zorg ervoor dat deze kabels van hoge kwaliteit zijn.
 • Bevestigingsmaterialen: Schroeven, bevestigingshaken, en afdichtingsmiddelen zijn nodig om de panelen veilig te installeren en lekkages te voorkomen.
 • Elektrische componenten: Inclusief schakelkasten, aardingsmaterialen en eventuele benodigde overspanningsbeveiliging.
 • Gereedschappen: Een set basisgereedschappen, zoals schroevendraaiers, boormachines en een meetlint, zal van pas komen tijdens de installatie.
 • Veiligheidsuitrusting: Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en veiligheidsbril, om de veiligheid te waarborgen.

Het zelf plaatsen van zonnepanelen vereist een zorgvuldige planning en nauwkeurige installatie om ervoor te zorgen dat uw zonne-energiesysteem efficiënt en veilig werkt. Weet u niet zeker of dit aan uw besteed is? Huur dan een professioneel bedrijf zoals Multi Concurrent in.

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Het aansluiten van zonnepanelen op uw meterkast is een belangrijke stap bij het integreren van zonne-energie in uw huishouden. Dit proces omvat het verbinden van de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen met uw bestaande elektrische systeem.

De stappen omvatten meestal het aansluiten van de omvormer op uw meterkast. De omvormer zet de gelijkstroom (DC) elektriciteit geproduceerd door de zonnepanelen om in wisselstroom (AC), die compatibel is met uw huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet. Dit vereist nauwkeurig bekabelingswerk en meestal de installatie van een aparte stroomonderbreker voor de zonnepanelen.

Het is van vitaal belang dat deze aansluiting wordt uitgevoerd volgens de lokale voorschriften en normen om de veiligheid van uw huishouden te waarborgen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om uw netbeheerder op de hoogte te stellen van de wijzigingen in uw elektrische systeem. Als u niet bekend bent met elektrische installaties, is het raadzaam om een erkende elektricien in te schakelen om de aansluiting van zonnepanelen op uw meterkast te verzorgen. Dit garandeert dat het proces correct wordt uitgevoerd en dat uw zonne-energiesysteem veilig en efficiënt werkt.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen laten plaatsen door een specialist

Overweegt u zonnepanelen te laten plaatsen? Kies voor zekerheid en laat dit karwei over aan een specialist. Onze experts zorgen voor een vakkundige installatie, waardoor uw zonnepanelen optimaal presteren en u zorgeloos kunt genieten van duurzame energie. Neem vandaag nog contact met ons op voor een advies op maat en een vlotte installatie van uw zonnepanelen. Kies voor vertrouwen, kies voor Multi Concurrent.

Vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten

Wilt u de voordelen van zonnepanelen ervaren? Wilt u zonnepanelen laten installeren? Vraag vandaag nog een offerte aan bij ons team van experts. We bieden op maat gemaakte oplossingen die passen bij uw specifieke behoeften en budget. Onze professionele adviseurs staan klaar om u te begeleiden en al uw vragen te beantwoorden. Met een offerte op maat krijgt u een duidelijk beeld van de kosten en opbrengsten van uw zonnepanelensysteem. Begin nu met besparen en investeer in een duurzame toekomst. Vraag uw offerte aan en ontdek hoe zonnepanelen uw energieverbruik kunnen verminderen en uw financiën kunnen verbeteren.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

 1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
 2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
 3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.