Multi Concurrent
-
Zwanenburgerdijk 279 C,
1161 NL Zwanenburg -
06 4012 5121 - info@multiconcurrent.nl
Home » Asbest verwijderen kosten » Subsidie asbest
Is het mogelijk om een subsidie voor asbest verwijderen te ontvangen? Hieronder gaan we hier dieper op in. In de meeste gevallen is het een mogelijkheid om subsidie voor asbest verwijderen te ontvangen. Asbest is een materiaal dat in diverse omstandigheden slecht kan zijn voor de gezondheid. Zeker op de lange termijn is dit het geval. Vanuit de overheid wordt dan ook aangemoedigd om dit probleem aan te pakken in de vorm van een subsidie. Zo kun je flink besparen op de kosten die je moet maken om asbest te verwijderen.
Hieronder vertellen we je meer over de subsidie die je kunt ontvangen voor het verwijderen van asbest. Deze subsidie is van toepassing op het verwijderen van diverse soorten asbest. Ook vertellen we je meer over het Stimuleringsfonds en hoe je het beste de subsidie voor het verwijderen van asbest kunt aanvragen bij de gemeente. Weet je niet zeker of er sprake is van asbest? Wij vertellen je hieronder hoe je asbest kunt herkennen. Mocht je hulp nodig hebben bij het aanvragen van de subsidie voor het verwijderen van asbest, dan staat Multi Concurrent je graag met raad en daad bij.
Jarenlang is er een subsidie voor het verwijderen van asbest geweest. Dergelijke subsidies zijn altijd te vinden in subsidiepotjes. Een nadeel van zulke potjes is dat ze op een gegeven moment op raken. En als een subsidiepotje op is, heb je helaas mis gegrepen. Dat is de harde realiteit als het gaat om asbest verwijderen en subsidie. Niet alleen is op het moment het subsidiepotje op, maar de overheid heeft besloten dat er ook geen nieuw subsidiepotje voor particulieren meer komt. Hoe is de overheid tot deze conclusie gekomen?
De overheid is tegenwoordig van mening dat de lasten voor het verwijderen van asbest bij de particulieren op het conto moeten komen. Het gebruik van asbest is sinds 1993 officieel verboden, nadat niet-hechtgebonden asbest al verboden is sinds 1983. Het doel is om in 2024 een compleet asbestloos land te hebben. In dat jaar mag er geen enkele woning of gebouw zijn met asbest, anders levert dit je een flinke boete op. Echter kun je als particulier niet meer terug vallen op een subsidie, waar dit vroeger nog wel gestimuleerd werd van uit de overheid. Echter is de overheid nu van mening dat er tot 2024 tijd genoeg is om dit probleem op te lossen en dat je ook genoeg tijd hebt om hiervoor te sparen.
Als eigenaar van een landbouwbedrijf kon je vroeger nog gebruik maken van een subsidie voor het verwijderen van asbest, maar ook deze tijden zijn voorbij. Het verwijderen van asbest zul je nu zelf moeten financieren. Als ondernemer heb je meer geluk. Je maakt namelijk kans op subsidie als je maatregelen neemt die beter zijn voor het milieu. Het verwijderen van asbest is zo’n maatregel. Ten eerste kun je de kosten verlagen aan de hand van de MIA oftewel Milieu Investeringsaftrek. Daarnaast kun je gebruik maken van de VAMIL oftewel de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen. Deze twee subsidies leveren je respectievelijk een korting van 36% en 75% maximaal op.
Er zijn meerdere soorten asbest die aanwezig kunnen zijn. Een aantal soorten asbest behoren tot de hechtgebonden varianten, terwijl er ook enkele niet-hechtgebonden varianten van asbest zijn. De soorten asbest worden over het algemeen ingedeeld in twee groepen. Ten eerste heb je de serpentijngroep. Tot deze groep behoren alleen de asbest varianten met een witte kleur. Ten eerste is er de serpentijngroep. Deze varianten zijn daarnaast spiraalvormig, de vezel is gekruld. De bekende asbest variant chrysotiel behoort tot deze groep. In Nederland komen de soorten asbest uit deze groep het vaakst voor. Geschat wordt dat zo’n 80% tot 90% van de asbest in Nederland tot deze groep behoort. Alhoewel de wit gekleurde varianten het minst schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens, betekent dit niet dat deze soorten asbest helemaal niet gevaarlijk zijn. Alsnog is het het beste idee om de asbest te verwijderen.
De tweede groep asbest waar men een onderscheid tussen maakt is de amfiboolgroep. Waar de soorten asbest uit de serpentijngroep allen een witte kleur hadden, hebben de soorten asbest uit deze groep allerlei verschillende kleuren. Zo behoort actinoliet tot deze groep, wat een groen gekleurde soort asbest is. Daarnaast is er anthofyliet, wat een gele kleur heeft. Tremoliet is een soort asbest met een grijze kleur. Daarnaast is er nog blauwe asbest in de vorm van crocidoliet en bruine asbest in de vorm van amosiet. Deze laatste twee varianten, oftewel de bruin (10%) en blauw (5%) gekleurde soorten asbest, komen naast chrysotiel het meest voor in ons land. De varianten uit de amfiboolgroep zijn allen bijzonder gevaarlijk en slecht voor de gezondheid. Vooral met blauwe asbest moet je voorzicht zijn. Deze vezels hebben weerhaakjes, waardoor ze vast komen te zitten in je longen en kunnen leiden tot chronische ziektes en fikse beschadigingen.
Een laatste onderscheid dat gemaakt kan worden op het gebied van asbest zijn de hechtgebonden en niet-hechtgebonden varianten. Hechtgebonden asbest is sinds 1993 verboden om te gebruiken in Nederland, terwijl dit al sinds 1983 geldt voor niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels aan elkaar vast. Hierdoor komen de vezels minder snel los en is er dus ook minder kans op schade aan de gezondheid van mensen. Bij niet-hechtgebonden asbest is dit risico groter omdat de losse vezels niet aan elkaar vast zitten. Het asbest raakt sneller los, waarna deze deeltjes een grotere kans hebben om ingeademd te worden door mensen. Met alle gevolgen van dien.
Vanuit de overheid is er dus geen subsidie meer als je particulier bent en je wilt asbest verwijderen in of rondom je woning. Voor de eigenaren van landbouwbedrijven is de subsidie ook verdwenen. Ondernemers hebben meer geluk. Maar wat moet je dan als particulier of de eigenaar van een landbouwbedrijf? Er zijn geen subsidiepotjes meer waar je gebruik van kunt maken, maar alsnog wordt van je verwacht dat je voor 2024 de asbest laat verwijderen en dat je opdraait voor alle kosten. Is er nog een mogelijke oplossing?
In dat geval kun je jouw geluk beproeven bij het Stimuleringsfonds. Deze organisatie steunt aan de hand van subsidies diverse initiatieven. Deze initiatieven kunnen vanuit diverse disciplines komen, van een bouwproject tot aan een meer kunstzinnig en cultureel project. Ook maatregelen die beter zijn voor het milieu, en daar kunnen we het verwijderen van asbest toch wel onder scharen, worden vaak gesubsidieerd door dit fond. Via het Stimuleringsfonds kun je een subsidieaanvraag doen. Je krijgt snel antwoord of je in aanmerking komt voor een subsidie of niet.
Hierboven heb je al kunnen lezen dat er geen subsidie meer gegeven wordt aan mensen die asbest willen verwijderen als particulier. Deze kosten komen op je eigen rekening en bovendien moet het verwijderen van asbest voor 2024 uitgevoerd worden. Anders komt het je op een flinke boete te staan. Als ondernemer kun je gebruik maken van MIA en VAMIL. Vraag bij je gemeente over meer info over deze regelingen.
Voor de gewone mens is het herkennen van asbest een lastige klus. Er zijn namelijk weinig echt herkenbare elementen aan asbest. Asbest kan verschillende kleuren, er is geen vaste kleur waar je het aan kunt herkennen. Ook heeft het geen vaste vorm. De textuur kan soms wat vezelig zijn, maar dit is niet altijd het geval. Bovendien kan asbest ergens in verwerkt zijn, bijvoorbeeld in golfplaten. Het enige waar je aan kunt afleiden of er mogelijk asbest aanwezig is, is het jaartal waarin iets gebouwd is.
Asbest herkennen kun je het beste overlaten aan een professional. Zij kunnen een asbestinventarisatie uitvoeren om vast te stellen in welke mate er asbest aanwezig is en waar de asbest te vinden is. Er zijn drie typen inventarisatie die door de specialist uitgevoerd kunnen worden. Het type 0 onderzoek is kort, waarbij vooral gekeken wordt naar een snelle bevestiging van de aanwezigheid van asbest. Een type A inventarisatie is al wat grondiger, terwijl bij een type B inventarisatie de gehele woning of het hele gebouw onderzocht wordt.
Het aanvragen van subsidie voor het verwijderen van asbest kan een hoop gedoe opleveren. Laat je in dat geval helpen door Multi Concurrent. Wij hebben veel ervaring met het aanvragen van subsidies, waaronder voor het verwijderen van asbest op plekken in en rondom je woning. Wij checken wat mogelijk is. Tevens weten we welke documenten we moeten aanleveren. Zo is alles in kannen en kruiken, en hoef jij je nergens zorgen over te maken. Ook voor het verwijderen van asbest ben je bij ons aan het juiste adres. Dat is twee vliegen in één klap. Stuur ons gerust een mailtje voor meer info. Ook voor een offerte voor het verwijderen van asbest zit je op onze site goed. Je kunt een offerte gratis en vrijblijvend aanvragen. Multi Concurrent helpt je graag.