Asbest dak vervangen kosten

Een asbest dak vervangen is een klus die je het beste kunt overlaten aan een professional. Zij weten immers het beste hoe ze deze taak moeten aanpakken. Daarnaast leveren vakmannen altijd het beste resultaat. Bovendien is asbest een stof waar je voorzichtig mee moet zijn, zelfs in gebonden vorm. Daarom is het inhuren van een specialist je beste optie. Hier zitten kosten aan verbonden, maar gelet op het eindresultaat is dit meer dan de moeite waard.

Hieronder vertellen we je meer over het vervangen van een asbest dak en de kosten die hierbij horen. Na het verwijderen van het asbest dak zal er een nieuw dak geplaatst worden. Hier gaan we dieper op in, waarna we je enkele prijsvoorbeelden tonen en in gaan op de factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kosten. Er kunnen diverse soorten asbest in een dak voorkomen, en er zijn manieren waarop je asbest kunt herkennen. Asbest is slecht voor de gezondheid, is het daarom mogelijk om subsidie te krijgen voor het vervangen van je asbest dak? Ook deze vraag gaan we voor je beantwoorden. Voor het vervangen van een asbest dak kun je altijd terecht bij Multi Concurrent.

Ga snel naar

Wat zijn de kosten voor het vervangen van een asbest dak?

Je kunt het vervangen van een asbest dak maar beter zo snel mogelijk uitvoeren. Vanaf 2024 is het namelijk compleet verboden om te beschikken over een asbest dak. Om boetes te voorkomen is het vervangen van een asbest dak dus essentieel. Het zijn vooral oudere daken die nog over asbest kunnen beschikken. Tot 1993 waren golfplaten en kunstleien vaak van asbest voorzien. Vanaf 1993 werd de wet aangepast, waardoor ook hechtgebonden asbest niet meer gebruikt mocht worden. Asbest verslijt hoe ouder het wordt, wat de kans vergroot dat er asbestvezels los geraken. Deze vezels kunnen veel schade aan je gezondheid aanbrengen, met in het slechtste geval chronische ziektes tot gevolg. Het asbest dak moet dan ook verwijderd worden.

De kosten voor het vervangen van een asbest dak kunnen flink uiteen lopen. Zo zijn er kleinere klusjes die je gemiddeld tussen de 1.500 en 1.750 euro kosten. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld schuren met een klein oppervlak. Maar aan de hogere zijde van de gemiddelde kosten kun je uitkomen op een bedrag dat hoger is dan 10.000 euro. Gemiddeld kost het vervangen van een asbest dak je een bedrag hier tussen in: 3.750 tot 4.750 euro.

Asbest verwijderen van dak

Kosten plaatsen nieuw dak na verwijderen asbest dak

Je wilt dat een asbest dak niet alleen verwijderd wordt, maar ook dat de professional dit dak vervangt. De kosten voor het plaatsen van een nieuw dak zijn sterk afhankelijk van het type dak waarvoor je kiest. Daarnaast hangt het soort dak waarvoor je kiest afhankelijk van het type dak dat je hebt. Er zijn platte en schuine daken. Laten we zeggen dat je een plat dak hebt. Laten we zeggen dat je voor een bitumen dak gaat. Per vierkante meter kost het plaatsen van een dergelijke dak je tussen de 40 en 50 euro. Het plaatsen van EPDM kost per vierkante meter meer: tussen de 65 en 70 euro gemiddeld. Tot slot kun je kiezen voor PVC. Het plaatsen van een PVC dak kost je gemiddeld tussen de 75 en 85 euro per vierkante meter.

Het kan ook zijn dat je over een schuin dak beschikt. In dat geval moet je voor andere opties kiezen. Ten eerste is het mogelijk om het dak van dakpannen te voorzien. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor deze optie is 80 tot 90 euro. Daarnaast kan er gekozen worden voor een rieten dak. Het plaatsen van een rieten dak kost je gemiddeld ook zo’n 80 tot 90 euro per vierkante meter. Hier zitten dus weinig prijsverschillen tussen.

Asbest dak vervangen kosten: prijsvoorbeelden

Laten we zeggen dat je bij een plat dak van 50 vierkante meter asbest materiaal laat verwijderen en vervolgens het dak laat vervangen door een ander materiaal. Ten eerste zal er een inventarisatie plaats moeten vinden. Er vindt een type 0 inventarisatie plaats die je 150 euro kost. Vervolgens wordt de asbest verwijderd. Laten we zeggen dat dit je tussen de 900 en 1.000 euro kost voor 50 vierkante meter. Hierna wordt een bitumen dak geplaatst. Dit zal je tussen de 2.000 en 2.500 euro kosten. Zo zie je wat je ongeveer kunt verwachten qua prijs. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs zal zijn. Voor het saneren van een kleinere schuur ben je dus ook veel minder geld kwijt.

Asbest dak vervangen kosten

Prijsbepaalde factoren totaalprijs asbest dak vervangen

De hoogte van de kosten die je moet betalen voor het vervangen van een asbest dak hangen af van een aantal factoren. Het zal je niet verbazen dat hoe meer vierkante meter het dak beslaat, hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarnaast moet er altijd een asbestinventarisatie uitgevoerd worden. Zo weet de professional hoeveel asbest er is, waar het zit en hoe dit het beste aangepakt kan worden. Afhankelijk van het soort inventarisatie kan dit je tussen 150 en 1.500 euro kosten. Daarnaast is er het saneren van de asbest, wat gemiddeld tussen de 650 en 950 euro kost. Natuurlijk moet er ook nog een nieuw dag geplaatst worden. Over deze prijzen heb je hierboven al meer kunnen lezen.

Vrijblijvende offerte?

Soorten asbest die in daken voorkomen

De asbest die op daken voorkomt is hechtgebonden. De platen zijn solide en de kans op zwevende deeltjes is klein. De asbest is namelijk in bijvoorbeeld een golfplaat verwerkt. De kans op zwevende deeltjes wordt wel groter naarmate de dakplaten verweren en aan slijtage onderhevig zijn. In golfplaten en dergelijken komen dan ook voornamelijk hechtgebonden varianten van asbest voor. Ten eerste is er chrysoliet. Deze vorm van asbest heeft een witte kleur. Ook kan er tremoliet aanwezig zijn, wat grijs van kleur is. Een andere vaak voorkomende soort asbest is actinoliet. Deze variant heeft een groene kleur. Tot slot komt anthofylliet geregeld voor. Deze vorm van asbest heeft een gele kleur. Niet-hechtgebonden varianten van asbest zoals crocidoliet en amosiet komen in de praktijk niet voor bij asbest daken.

Waar op te letten om asbest te herkennen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kunnen de verschillende soorten asbest diverse kleuren bezitten. Hierdoor is het moeilijk om met het blote oog asbest te herkennen. Een asbestinventarisatie door een professional is altijd de beste methode om te ontdekken of en hoeveel asbest er aanwezig is. Er zijn wel een aantal factoren vaak aanwezig bij asbest. Ten eerste komt asbest alleen voor bij daken die voor 1993 gebouwd zijn. Als je weet dat bijvoorbeeld je schuur voor 1993 gebouwd is, is de kans op asbest groot. Vanaf 1993 werd hechtgebonden asbest verboden, nadat 10 jaar eerder (1983) niet-hechtgebonden asbest werd verboden. De structuur is vaak vezelig, maar dit is geen vereiste.

asbest verwijderen

Subsidie aanvragen voor het vervangen van je asbest dak

Heb je interesse in het vervangen van je asbest dak? In 2024 mag niemand meer beschikken over een asbest dak. Het is dus in jouw voordeel als je zo snel mogelijk dit regelt. Een andere reden om snel je asbest dak te laten vervangen door een professional is dat je subsidie voor deze klus aan kunt vragen. Vanuit de overheid stimuleert men graag mensen om hun asbest dak te laten vervangen. Gezien de negatieve impact van asbest op de gezondheid, is het logisch dat de overheid dit doet.

De overheid stimuleert particulieren om iets aan hun asbest dak te doen in de vorm van een subsidie. Hoe hoog die subsidie zal zijn, zal afhangen van de kosten en de grootte van het subsidiepotje. Subsidiepotjes zijn niet eindig. Deze potjes raken op een gegeven moment leeg. Check daarom altijd of er nog geld aanwezig is in de subsidiepot. Is dit niet het geval, dan kun je beter even wachten totdat er weer een vol subsidiepotje is. Wees er in dat geval snel bij, want je bent niet de enige die hierop aast. Een subsidie kan je een mooie korting opleveren.

Vrijblijvende offerte aanvragen bij Multi Concurrent

Je weet nu alles wat je moet weten over een asbest dak vervangen. Dit is best nog een lastige klus, vooral vanwege het feit dat er sprake is van asbest in het dak. Welke soort asbest er ook sprake van is, het is een feit dat dit in potentie een onveilige stof is. Daarom is het altijd een goed idee om hiervoor een specialist met veel ervaring voor in te schakelen. Zo weet je dat het beste resultaat op een verantwoorde manier voor elkaar gekregen wordt. Ook voor het vervangen van een asbest dak kun je bij Multi Concurrent terecht. Onze ervaren vakmannen weten precies hoe ze dit moeten aanpakken. Dit leidt tot een resultaat waar jij 100% tevreden over zult zijn. Een scherpe prijs en toch een hoge kwaliteit: dat is waar wij voor staan. Op onze kun je eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen. Je zit nergens aan vast en de offerte is nog gratis ook.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.