Asbestinventarisatie kosten

Een asbestinventarisatie is de beste manier om te ontdekken of er sprake is van asbest en in welke mate deze stof aanwezig is. Op diverse plekken in je woning kan er asbest aanwezig zijn. Ook in plekken rondom je woning, bijvoorbeeld de schuur, kan er sprake zijn van dit materiaal. Zoals algemeen bekend is, is asbest een stof die schadelijk is voor de gezondheid. Daarom wil je dit zo snel mogelijk ontdekken en laten verwijderen. Aan de hand van een asbestinventarisatie komt de asbest aan het licht, waarna het weggehaald kan worden. Een professioneel bedrijf kan beide klussen voor je uitvoeren.

Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over een asbestinventarisatie. Zo gaan we dieper in op de kosten hiervan en welke factoren invloed hebben op de prijs. Ook vertellen we je waarom het een goed idee is om een asbestinventarisatie uit te laten voeren en welke soorten er bestaan. Vaak is het mogelijk om een subsidie te ontvangen voor een dergelijke inventarisatie, wat je wat kosten kan besparen. Er zijn diverse situaties te bedenken waarin een asbestinventarisatie een goed idee is. Tot slot geven we je nog een aantal handige tips.

Ga snel naar

Wat kost een asbestinventarisatie?

De kosten van een asbestinventarisatie hangen af van het type inventarisatie dat uitgevoerd moet worden. Asbestinventarisaties kunnen in drie types verdeeld worden: type 0, type A en type B. Een type 0 inventarisatie is bijna hetzelfde als een type A inventarisatie, maar dan wat compacter en simpeler. Verderop in de tekst zullen we de verschillende types asbestinventarisatie wat uitgebreider uitleggen. Maar simpel gesteld wordt er bij een type 0 inventarisatie met het blote oog gekeken door een specialist of er asbest aanwezig is. Dit onderzoek is niet zo diepgaand, maar kan wel asbest aan het licht brengen. Gemiddeld kost een type 0 asbestinventarisatie je tussen de 100 en 230 euro.

Daarnaast is er het type A onderzoek. Dit is de wat uitgebreidere versie van een type 0 onderzoek. Voor deze variant wordt gekozen als er niet de verwachting is dat er nog sprake is van verborgen asbest. Wel is dit onderzoek wat uitgebreider dan de type 0 variant, vandaar dat de prijs ook wat hoger is. Gemiddeld kom je bij een type A onderzoek uit op een prijs tussen de 300 en 450 euro.

Tot slot is er nog het type B onderzoek. Dit is het meest uitgebreide onderzoek. Voor deze variant wordt gekozen wanneer men verwacht dat ook niet direct waarneembare asbest aanwezig is. Niet alleen zal een gebouw bij deze inventarisatie grondig onderzocht worden, maar er zullen ook al enkele werkzaamheden plaatsvinden. Sommige materialen zullen gesloopt worden om te bekijken of ze asbest bevatten. Bij dit onderzoek komt dus een hoop meer kijken. Daarom ligt de prijs ook wat hoger, gemiddeld tussen de 600 en 1.600 euro. Hierbij hangt de hoogte van het bedrag vooral af van de grootte van het oppervlak dat onderzocht moet worden. Bij normale woningen kost een type B inventarisatie gemiddeld rond de 1.000 euro.

asbestinventarisatie door Multi Concurrent

Waarom een asbestinventarisatie uit laten voeren?

Als je geen ervaring hebt met het herkennen van asbest, is dit een bijzonder lastige taak. Asbest kan diverse kleuren hebben en bovendien is het niet altijd met het blote oog zichtbaar. Als je er zeker van wilt zijn of ergens wel of niet asbest aanwezig is, kies je voor een asbestinventarisatie. In dergelijke gevallen schakel je een gespecialiseerd bedrijf in (zoals Multi Concurrent) die voor jou je hele woning of gebouw gaat controleren. Dit biedt niet alleen zekerheid, maar aan de hand van deze inventarisatie wordt ook een rapport opgesteld. Hierin wordt alle info op een duidelijke en overzichtelijke wijze gepresenteerd. Zo weet je meteen waar de asbest zit, of de asbest schadelijk is of niet en hoe de asbest het beste verwijderd kan worden.

Er zijn meerdere soorten asbestinventarisaties, allen zo met hun eigen focus en aanpak. Dankzij deze inventarisaties weet je zeker dat je woning of gebouw grondig is gecheckt en dat je nu weet wat er gaande is. De inventarisatie brengt het probleem in beeld, waarna de optimale oplossing gevonden kan worden. Asbest kan een negatieve impact hebben op de gezondheid. Het is dan ook van groot belang dat asbest ontdekt wordt en wordt aangepakt. Een asbestinventarisatie maakt dit mogelijk.

Verschillende soorten asbestinventarisatie

Er zijn dus drie types asbestinventarisatie. De goedkoopste variant is de type 0 inventarisatie. Voor deze variant wordt gekozen als men verwacht dat diepgaand onderzoek niet nodig is. Het onderzoek wordt kort gehouden omdat al vrij duidelijk is waar de asbest te vinden is en er geen indicaties zijn dat ergens anders ook asbest te vinden is. Een specialist onderzoekt de boel met het blote oog. Vaak is dit al genoeg om een plan van aanpak op te stellen.

De type A inventarisatie is wat minder compact. Dit is een wat diepgaander onderzoek waarbij vastgesteld wordt waar en in welke mate er asbest aanwezig is. Wel is dit onderzoek gefocust op het ontdekken van waarneembare asbest. Voor dit type inventarisatie wordt dan ook gekozen als men zeker weet dat er enkel waarneembare asbest te vinden is. Tot slot is er nog een type B asbestinventarisatie. Asbest kan hechtgebonden zijn, maar er is ook niet-hechtgebonden asbest. In dat geval is de asbest niet altijd waarneembaar met het blote oog. Een compleet en grondige inventarisatie van het gehele pand, of dit nu een woning is of een gebouw, is nodig. Ook zullen er al enkele sloopwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden om de asbest te ontdekken. Hierdoor is de prijs van een type B inventarisatie altijd het hoogst.

asbestinventarisatie kosten

Prijsbepalende factoren van een asbestinventarisatie

De meest bepalende factor voor de prijs van een asbestinventarisatie is het type inventarisatie dat uitgevoerd moet gaan worden. Het goedkoopst is een type 0 onderzoek, gevolgd door een type A onderzoek. Het duurst is een type B onderzoek. Niet alleen moet hierbij een heel gebouw grondig onderzocht worden, maar tijdens dit onderzoek zullen er ook al sloopwerkzaamheden uitgevoerd worden om zo asbest te ontdekken. Een specialist weet het beste welke inventarisatie het meest op zijn plaats is.

Een andere prijsbepalende factor is de grootte van het oppervlak dat onderzocht moet worden. Hoe groter het gebouw is dat geïnventariseerd moet worden, hoe langer de inventarisatie in beslag neemt. Dit levert hogere kosten op. Vooral bij een type B inventarisatie, waarbij het hele gebouw grondig bekeken wordt, kan het oppervlak een grote invloed hebben op de prijs. Extra opties zoals asbest meteen laten verwijderen stuwen logischerwijs ook de prijzen omhoog. Tot slot kan het nodig zijn om materiaalmonsters te nemen. Dit kost gemiddeld tussen de 40 en 50 euro.

Vrijblijvende offerte?

Subsidie voor een asbestinventarisatie

Hechtgebonden asbest is verboden sinds 1993, terwijl niet-hechtgebonden asbest al sinds 1983 verboden is. Toch zijn er in Nederland nog altijd meerdere woningen en gebouwen te vinden waarin asbest aanwezig is. De overheid stimuleert daarom op diverse wijze het verwijderen van asbest. Bij asbest verwijderen binnen oppervlakten groter dan 35 vierkante meter is het mogelijk om een subsidie tot maximaal 25.000 euro te ontvangen. Je kunt 4.5 euro per vierkante meter besparen op de kosten. Op deze wijze kun je aan de hand van een subsidie besparen op een asbestinventarisatie. Immers zal een inventarisatie altijd gevolgd worden door het verwijderen van de asbest.

Vergelijking verschillende soorten situaties

In woningen die voor 1993 gebouwd zijn kan er nog asbest aanwezig zijn. Dit is door een specialist met het blote oog te zien. Je kunt daarom een type 0 inventarisatie uit laten voeren. Blijkt er toch geen asbest aanwezig te zijn, dan kost dit je alleen tussen de 100 en 200 euro. Als er asbest is maar er zijn geen indicaties van verborgen of niet-zichtbare asbest, dan kies je voor een type A inventarisatie. Weet je vrij zeker dat er nog verborgen asbest is, dan kun je het beste kiezen voor een type B onderzoek in plaats van eerst een type 0 en een type A.

Handige en kostenbesparende tips

Op diverse manieren kun je besparen op de kosten van een asbestinventarisatie. Ten eerste zullen gespecialiseerde bedrijven altijd voorrijkosten rekenen. Hoe dichter in de buurt het bedrijf is waarvoor je kiest, hoe lager deze voorrijkosten zullen zijn. Voor het verwijderen van asbest binnen oppervlakten die groter zijn dan 35 vierkante meter bestaat een subsidie waar je voor in aanmerking komt. Maximaal kun je hierdoor 25.000 euro besparen op je kosten. Dat scheelt een slok op een borrel.

Tot slot onze laatste tip: je kunt altijd terecht bij Multi Concurrent voor een asbestinventarisatie. Onze erkende medewerkers gaan grondig te werk en weten dankzij hun jaren aan ervaring precies hoe ze deze klus op moeten pakken. Daarnaast denken ze met je mee over het oplossen van dit probleem. Via onze site kun je gratis en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Dit is zo gedaan. Wij leveren altijd werk van een hoge kwaliteit af voor goede prijzen. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is uitstekend. Daarom kies je voor Multi Concurrent. Kijk snel op onze website voor meer informatie.

Offerte aanvragen

Benieuwd wat de kosten zijn voor een asbestinventarisatie? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.