Asbest herkennen

Velen van ons zullen niet meteen asbest herkennen. Zeker als je er niet bekend mee bent, zul je niet zo snel kunnen zeggen wat van dit materiaal gemaakt is en wat niet. Toch is het handig om dit te kunnen. Asbest is een materiaal dat in potentie schade kan toebrengen aan de gezondheid. Je wilt hier niet voor langere tijd aan blootgesteld worden. Daarom is het belangrijk om asbest te herkennen en aan te pakken als het aanwezig is. Bij Multi Concurrent kun je terecht als je asbest wilt laten verwijderen, op welke plekken dit ook aanwezig is.

Hieronder vertellen we je meer over hoe je asbest kunt herkennen. We leggen ten eerste uit wat asbest is en welke soorten er hiervan zijn. Veelal kun je asbest indelen in twee categorieën: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. We leggen je uit hoe je deze twee varianten kunt herkennen. Daarnaast gaan we in op asbest in golfplaten, een variant die je vaak nog op oudere schuren tegen kan komen. Sowieso vertellen we je meer over de plekken waar asbest het vaakst voorkomen. We geven je meerdere tips mee en tonen je het belang van een asbestinventarisatie om een goed beeld te krijgen van waar asbest aanwezig is. Zowel bij het detecteren als verwijderen van asbest helpt Multi Concurrent je graag.

Ga snel naar

Wat is asbest?

Asbest is eigenlijk een verzamelnaam, want er bestaan meerdere soorten asbest die er allen anders uitzien. Vooral op het gebied van kleur zijn er vele varianten. Dit maakt het voor velen dan ook moeilijk om asbest met het blote oog waar te nemen. Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal. Omdat asbest negatieve effecten kan hebben op de gezondheid, is in Nederland het gebruik van asbest geheel verboden. Vanaf 1983 was het niet meer mogelijk om niet-hechtgebonden asbest te gebruiken, terwijl dit verbod vanaf 1993 ook geldt voor hechtgebonden asbest.

Naast hechtgebonden en niet-hechtgebonden (waar we je verderop in de tekst meer over zullen vertellen), valt asbest onder te verdelen in twee groepen. Ten eerste is er de serpentijngroep. Hiertoe behoren alle soorten asbest met een witte kleur, waaronder chrysotiel. Asbest met een witte kleur is de variant die het meest voorkomt in Nederland, met een aandeel tussen de 80% en 90%. Ze hebben een spiraalvorm met een lichte krul.

Daarnaast is er de amfiboolgroep. Alhoewel alle soorten asbest slecht zijn voor de gezondheid, zijn de soorten asbest die tot de amfiboolgroep behoren de meest schadelijke varianten. De soorten asbest uit deze groep hebben verschillende kleuren. Crocidoliet heeft bijvoorbeeld een blauwe kleur, terwijl amosiet een bruine kleur heeft. Ook zijn er varianten met groene, gele en grijze kleuren. Crocidoliet en amosiet komen naast chrysoliet het meest voor in Nederland. Deze soorten asbest zijn bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid.

7 tips om asbest te herkennen

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden

Naast de hierboven beschreven groepen kun je asbest in nog twee categorieën onderverdelen: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Hieronder bespreken we deze twee groepen in meer detail.

Het herkennen van materialen met hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest werd vanaf 1993 verboden. Het is niet zonder reden dat deze varianten pas 10 jaar na het verbod op niet-hechtgebonden asbest werd verboden. Bij deze variant zitten de vezels namelijk steviger aan elkaar gehecht. Misschien heb je op je schuur wel golfplaten op het dak liggen die asbest bevatten. Dergelijke platen zijn een goed voorbeeld van hechtgebonden asbest. Doordat de vezels zo stevig aan elkaar gehecht zitten, is de kans klein dat er vezels los raken. Daarom is hechtgebonden asbest de meest veilige vorm van asbest. Hoe meer vezels los raken, hoe groter de kans op schade aan de gezondheid is. Hechtgebonden asbest zal na jaren gaan slijten, waardoor de kans op losse vezels groter wordt. Daarom is het alsnog aan te raden om deze vorm van asbest te laten verwijderen.

Het herkennen van materialen met niet-hechtgebonden asbest

Daarnaast heb je de niet-hechtgebonden soorten asbest. Deze varianten zijn al sinds 1983 verboden in Nederland. Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels niet aan elkaar gehecht. Er is sprake van een losse structuur. Door het gebrek aan een vaste structuur kunnen deeltjes hierdoor sneller in de lucht geraken. Dit vergroot de kans dat je asbestvezels inademt, wat een negatieve impact kan hebben op je gezondheid. In het slechtste geval krijg je last van chronische ziektes zoals kanker. Dit maakt niet-hechtgebonden asbest zo gevaarlijk.

Gelukkig kun je deze soort asbest goed herkennen. Deze variant wordt het vaakst gebruikt als isolatie. Bij oudere woningen met isolatie werd asbest ingespoten zodat het materiaal gemakkelijker aangebracht kon worden. Dit werkte tijdbesparend, maar na verloop van tijd ontdekte men de negatieve gevolgen van asbest. Daarom werd niet-hechtgebonden asbest vanaf 1983 verboden voor gebruik. Mocht er nog sprake zijn van deze variant asbest binnen je woning, dan is het aan te raden dat je zo snel mogelijk een expert inschakelt om de asbest te laten verwijderen.

Asbest herkennen in golfplaten

Het lastige aan asbest is dat het moeilijk te herkennen valt voor mensen die geen experts zijn op dit vlak. Om asbest te herkennen in golfplaten, kun je dan ook het beste een asbestinventarisatie uit laten voeren door een professional. Vaak is een type 0 inventarisatie voldoende om te zien of er sprake is van asbest. Je kunt zelf nagaan hoe groot de kans op asbest is in een golfplaat. Je hebt hierboven kunnen lezen dat hechtgebonden asbest, de variant die gebruikt wordt voor golfplaten, vanaf 1993 verboden werd. Is de golfplaat van voor deze tijd, dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Gebruik je golfplaten voor het dak van je schuur? In dat geval kun je het beste de golfplaten laten vervangen.

Vrijblijvende offerte?

Waar je asbest kunt tegenkomen

Asbest kan op diverse plekken in je woning aanwezig zijn. De kans hierop is aanwezig wanneer je huis voor 1993 gebouwd werd. Asbest werd toentertijd nog veel gebruikt voor diverse plekken. Hierboven benoemden we al dat niet-hechtgebonden asbest vaak gebruik werd om het plaatsen van isolatiemateriaal soepeler te laten verlopen. Op de plekken waar isolatie in je woning aanwezig is, kan dus ook asbest aanwezig zijn. Ook op vloerzeilen en vinyltegels die voor 1983 geplaatst zijn kan asbest aanwezig zijn.

Ook kan hechtgebonden asbest op diverse plekken in je huis te vinden zijn. Deze variant is minder gevaarlijk, maar deeltjes kunnen alsnog los geraken en je gezondheid negatief beïnvloeden. Een beschadiging of slijtage kan hiervoor zorgen. Is dit niet het geval, dan is het gevaar minimaal. Natuurlijk kun je er nog altijd voor kiezen om de asbest te laten verwijderen. Plekken waar je nog meer asbest kunt vinden zijn de schoorsteen, de schouw, verlaagd plafond, voorzetwand, afvoerbuizen, warmhoudplaatjes, kit en vensterbanken.

Asbest herkennen 7 tips

Hieronder zetten we 7 tips voor je op een rij:

asbest verwijderen

Asbestinventarisatie kosten

Om er zeker van te zijn dat asbest aanwezig is, kun je een asbestinventarisatie uit laten voeren. Er zijn drie soorten asbestinventarisatie. Ten eerste is er de type 0 inventarisatie, waarbij een specialist met het blote oog checkt of er asbest aanwezig is. Dit kost tussen de 100 en 230 euro. Het type A onderzoek gaat al wat dieper en kost je gemiddeld tussen de 300 en 450 euro. Het meest diepgravend is de type B inventarisatie. Hierbij wordt een gebouw compleet onderzocht. Deze inventarisatie kost je tussen de 600 en 1.600 euro. Hoe groter het oppervlak is dat onderzocht moet worden, hoe hoger de prijzen van de inventarisatie zullen zijn.

Wij helpen je met het verwijderen van asbest

Je weet nu hoe je asbest kunt herkennen. Er zijn verschillende varianten die allen zo hun impact hebben op de gezondheid. Het kan in je woning aanwezig zijn, maar ook op de daken van oude schuren. Waar het ook is, het is een aanrader dat de asbest op een verantwoorde wijze verwijderd wordt. Dit is een taaie klus die een specialist vereist. Daarom kun je hier beter niet zelf mee aan de slag gaan, maar schakel je een professional in. In dat geval kun je bij ons terecht. Multi Concurrent helpt je graag. Bij ons werken diverse erkende experts met jaren aan ervaring met het verwijderen van asbest. Wij voeren dit op de beste en meest veilige manier voor je uit, en dat alles tegen scherpe prijzen. Wij gaan voor 100% klanttevredenheid en de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hier zetten we ons altijd voor in. Laat daarom asbest verwijderen door Multi Concurrent.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.