Schilderwerk kosten

Schilderwerk kosten kunnen sterk uiteenlopen. Dat heeft ermee te maken dat geen twee klussen hetzelfde zijn. Het ene schilderklusje kan zo gepiept zijn, terwijl het andere een grote uitdaging vormt. De kosten zijn van meerdere factoren afhankelijk. Wat die factoren precies zijn, wordt verderop in dit artikel duidelijk. We kunnen alvast vertellen dat het gemiddelde project rond de 780-1120 euro kost. Is het project aan de eenvoudige kant, dan moet u juist denken aan zo’n 400-500 euro. Alleen als de klus zeer complex is, moet u een paar duizend euro rekenen. Het ligt er natuurlijk ook aan of voor de klus één of meerdere schilders nodig zijn. O ja, in dit artikel vindt u ook nuttige tips om de schilderwerk kosten flink te kunnen drukken. Door de tips toe te passen kunt u de gemiddelde kosten per uur of juist vierkante meter aanzienlijk drukken. Er wordt zowel gekeken naar klussen binnen het huis als erbuiten.

Ga snel naar

Schilderwerk Multi Concurrent

Wat kost een schilder?

De kosten kunnen van schilder tot schilder flink verschillen. Ook hoe die kosten berekend worden, kan verschillen. Sommige schilders vragen een uurtarief, terwijl andere schilders een prijs per vierkante meter afspreken. Meestal begint de prijs bij 30 euro. Als het project een bepaalde hoge moeilijkheidsgraad heeft, zal de prijs oplopen. Soms wordt er voor een groot schilderproject van te voren een totaalprijs afgesproken, die niet afhankelijk is van het aantal gewerkte uren. Doorgaans (maar niet altijd) worden materialen inbegrepen bij de kosten.

Binnen of buiten?

Er zijn ook verschillen in schilderwerk kosten binnen en buiten. Doorgaans zijn de kosten voor buiten schilderen iets hoger dan die voor binnen schilderen. Dat heeft vaak te maken met extra uitdagingen, zoals schilderen bij relatief lage temperaturen of op moeilijk bereikbare plekken. De kosten voor binnen schilderen zal gemiddeld tussen de 30-35 zijn per vierkante meter (inclusief alle materialen en de btw). Voor buiten schilderen zullen de kosten in die situatie zo’n 35-40 euro zijn. Voor schilderwerk kosten gelden bijzondere btw regels.

Btw-tarief en schilderen

Een nieuwe woning is duurder om te schilderen dan een oudere woning. Als uw woning nog geen 2 jaar oud is, dan betaalt u de volle mep: 21 procent btw. Maar als uw woning de 2-jaar grens heeft gepasseerd, dan betaalt u een verlaagd btw tarief van 9 procent. Dat scheelt aardig wat.

Schilderwerk kosten en manieren van berekenen

Schilders berekenen hun prijzen op drie verschillende manieren:

 • Indicatie kosten
  Binnenschilder per uur€ 25 – € 35
  Buitenschilder per uur€ 30 – € 40
  Per vierkante meter wanden€ 6 – € 15
  Per vierkante meter plafonds€ 7 – € 15
  Per vierkante meter buitenmuren€ 25 – € 40

Prijsvoorbeelden schilderwerk kosten

Het is mogelijk de kosten van het schilderen uit de drukken in gemiddelde kosten per uur of per vierkante meter. Wat is hier nu precies het gevolg van voor de totaalprijs? Bedenkt u zich eens: u wilt én een grote lege wand laten witten én een ingewikkeld raamwerk met oud glas in lood. Hoewel het raamwerk veel minder oppervlakte heeft, zullen de professionals een stuk langer bezig zijn met de klus dan met de lege muur: deze kan met de roller worden gedaan. Soms is het voordeliger om per vierkante meter te betalen dan een uurtarief af te spreken. Het kost meer tijd om een taak uit te voeren die een hoge nauwkeurigheid vereist.

Kozijnen aan de binnenzijde

Op het gebied van schilderwerk kosten is één gebruikelijk verzoek het schilderen van alle kozijnen aan de binnenzijde van het pand. Doorgaans bent u voor het laten schilderen van de binnenzijde van uw kozijnen rond de € 900 tot € 1000 kwijt.

Plafond laten witten

Een ander veel voorkomend project bij onze schilders, is toch wel laten witten van het plafond. Het plafond wordt over de loop van tijd toch wat grauwig. Dit geeft vaak een onfrisse look en u kunt dit vrij eenvoudig laten oplossen door het plafond te laten witten. Het laten witten van een plafond kost gemiddeld zo’n € 500 tot € 600 per 30 m2. Dit bedrag is inclusief verf. materiaal en BTW.

Het laten schilderen van een trap

Een wat groter project qua intensiviteit en kosten is het laten schilderen van twee trappen. Voor twee trappen met 14 treden, zijn de gemiddelde kosten € 550 tot € 750. Dit bedrag is inclusief verf, materialen en BTW. Het ligt natuurlijk wel een beetje aan wat voor soort trap u heeft qua kosten. Zo kunt u een open trap, dichte trap, halfslag trap of een onder- of bovenkwart trap hebben. De ene trap is wat lastiger te verven dan de ander, waardoor de totale kosten wat hoger zullen liggen.

Prijsopbouw schilderwerk kosten

U zou de prijsopbouw van schilderwerk kosten in een cirkeldiagram kunnen uitdrukken. Als u een blik werpt op die diagram, dan zult u zien dat rond de 80% van alle kosten zit in de arbeid. U bent dus met name geld kwijt aan de manuren die de professionals bezig zijn met schilderen. “Slechts” 20 procent van de kosten zit in de materialen: denkt u hierbij aan de kwasten en aan verf.

Vrijblijvende offerte?

Prijsbepalende factoren schilderwerk kosten

Er zijn verschillende factoren die de kosten van de schilderwerkzaamheden beïnvloeden. Aangezien 80 procent van alle kosten in de werkuren zit, wordt het met klem aangeraden een schilder uit te kiezen die een eerlijk uurtarief rekent. Het zou natuurlijk ook fijn zijn als die schilder een beetje vaart zet in het werk, maar dat is van tevoren meestal niet goed in te schatten. Kiest u voor een bedrag per vierkante meter, dan bent u niet afhankelijk van werksnelheid.

Het begint bij een offerte

Als u wilt weten welke schilder het beste bij u past en deze schilders ieder verschillende kostenberekeningen maken, dan loont het om van alle partijen offertes aan te vragen. Het kan zo zijn dat de ene schilder op het oog het goedkoopst lijkt, maar in uw specifieke geval duurder uitvalt dan de concurrent. Een offerte heeft nog een ander groot voordeel: het voorkomt misverstanden over prijs en uitbetaling. Als u duidelijk op papier heeft staan hoeveel alles zou gaan kosten, kan hier later geen discussie over ontstaan: de offerte is heilig.

Wat kost een binnen schilder?

Zoals hierboven genoemd kost een binnen schilder gemiddeld tussen de 30-35 euro in het uur. Onder binnen schilderen kunnen echter verschillende werkzaamheden vallen, die onderling sterk van elkaar kunnen verschillen. Het schilderen van deuren en kozijnen is vaak een stuk duurder dan het schilderen van muren of plafond. Het laten schilderen van uw trap kan ook duur uitpakken. Dit is afhankelijk van de tarieven van de schilder, maar ook van de vorm van uw huis. Sommige deuren en kozijnen zijn een stuk makkelijker te schilderen dan anderen. Hieronder vindt u een handig overzicht:

Binnen schilderwerkGemiddelde kosten incl. BTWWerkzaamheden
Trap€ 550 – € 7501 trap schuren, schoonmaken en schilderen
Dakkapel€ 450 – € 1.450Van alleen zijpaneel en zijbalk tot volledige dakkapel
Kozijnen€ 475 – € 1.800Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren€ 300 – € 2.0002 tot 20 deuren incl. deurposten
Plafond€ 500 – € 1.500Van 30 m2 tot 100 m2

Schildertechnieken: spuit- en sauswerk

Spuitwerk en sauswerk zijn twee verschillende schildertechnieken. Sauswerk kost gemiddeld tussen de 10-16 euro per vierkante meter, terwijl spuitwerk met 6-12 euro per vierkante meter wat goedkoper is. Bij deze prijzen zijn arbeidsloon en dubbele lagen verf inbegrepen.

Wat kost buiten schilderen?

Zoals gezegd is schilderen buiten vaak net iets duurder dan binnen. Dat heeft er ook mee te maken dat er een speciale verf moet worden gebruikt die bestendigd is tegen onder meer wind en regen. Ook kunnen er materialen als een hoogwerker of steiger nodig zijn. Meestal rekenen buitenschilders een totaalprijs voor de woning. Gemiddeld kost een appartement aan de buitenzijde laten schilderen zo’n 1000 euro, een tussenwoning 1500 euro, terwijl een vrijstaand huis al gauw 6000 euro kan kosten. Soms loont het dus om lekker in een rijtje te wonen.

Soort woningGemiddelde kosten incl. BTW
AppartementVanaf € 950
TussenwoningVanaf € 1.450
Hoekhuis of 2-onder-1-kap Vanaf € 2.750
Vrijstaand huis Vanaf € 5.000

Wat te denken van de winterschilder?

Winterschilders zijn meestal relatief goedkoper: de winter is voor veel schilders namelijk een rustigere periode. De korting op het arbeidsloon kan tussen de 10-20 procent bedragen: best aardig. Winterschilderwerk kent dezelfde kwaliteit als gewoon schilderwerk, maar u moet er wel rekening mee houden dat bij neerslag of vorst niet gewerkt kan worden. U bent sterk afhankelijk van het weer. Bevalt geen van de bovenstaande opties? Ga dan zelf met verf aan de slag.

Buitenschilder

Handige bespaartips op uw schilderwerk

Schilderwerk kosten voor binnen en buiten kunnen als snel flink uit de hand lopen. Gelukkig zijn er manieren om op de kleintjes te letten – manieren waaraan u misschien zelf nog niet hebt gedacht. Bij veel schilders is het mogelijk een onderhoudsabonnement af te sluiten. Zo’n abonnement duurt doorgaans 5, 10 of zelfs 15 jaar. Als u een abonnement heeft, zal de schilder het de schildering jaarlijks een controle uitvoeren en indien nodig ook onderhoud uitvoeren. Vaak zit er ook een geheel nieuwe verflaag bij het abonnement inbegrepen. Met een onderhoudsabonnement kan u namelijk tot 20% op alle schilderwerk kosten besparen.

Zelf meehelpen

Een andere manier om de kosten te drukken, is door zelf voorbereidend werk te verrichten. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle meubels alvast aan de kant geschoven zijn, dat de vloer is afgedekt en alle randjes zijn afgeplakt. U bespaart de schilder tijd, maar nog veel belangrijker: uzelf geld. U betaalt uitsluitend voor de échte schilderwerk kosten, niet voor randwerk.

Wachten op het lagere btw-tarief

Zoals genoemd, wordt voor een huis dat ouder is dan 2 jaar een verlaagd btw-tarief betaald. U betaalt niet 21% (de volle mep), maar “slechts” 9%. Het loont dus om te wachten met een ingreep.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Ook door offertes aan te vragen bij verschillende schilders of schildersbedrijven kunt u flink besparen op de kosten. De kosten voor één en dezelfde klus kunnen bij meerdere schilders namelijk flink uiteenlopen. Door vrijblijvend offertes aan te vragen, heeft u in één handig overzicht gelijk op een rijtje welke schilder de voordeligste tarieven in rekening brengt voor het schilderen.

Kwaliteit is ook een factor

Een goede prijs is belangrijk, maar zegt natuurlijk niet alles. Misschien levert dat ene bedrijf dat spotgoedkoop is wel kliederwerk dat niet om aan te gluren is, terwijl de concurrent die net iets duurder is absoluut maatwerk verricht. Schilders moeten hun diensten aan de man brengen, dus het is begrijpelijk dat ze zichzelf en hun kwaliteiten in een positief daglicht zetten. Wilt u verzekerd zijn van kwaliteit, dan kunt u het beste de reviews van eerdere klanten er op naslaan. Kies voor een bedrijf dat of een schilder die zich betrokken voelt bij uw project.

Offerte aanvragen