Kosten stopcontact aanleggen

Wilt u een nieuw stopcontact laten plaatsen of bestaande stopcontacten verplaatsen of vervangen? Dan is het goed om vooraf te weten wat de kosten hiervoor zijn en welke keuzes u hebt m.b.t. stopcontacten. Op deze pagina leest u alles over de kosten voor het aanleggen, verplaatsen of vervangen van een stopcontact door een erkend specialist van Multi Concurrent.

Ga snel naar

Wat kost een stopcontact aanleggen of verplaatsen?

De kosten voor het aanleggen van een nieuw stopcontact is afhankelijk van uw wensen en de afstand van het stopcontact tot uw meterkast. Het verplaatsen of vervangen van een stopcontact valt vaak iets goedkoper uit. Bekijk de gemiddelde kosten voor het aanleggen, verplaatsen of vervangen van een stopcontact in onderstaand overzicht:

Stopcontact aanleggen: type projectGemiddelde prijs per stopcontact (inclusief materiaal, montage en btw)Gemiddelde prijs per extra meter
(inclusief materiaal, montage en BTW)
Inbouwstopcontact plaatsen€ 60 – € 110
Stopcontact vervangen€ 25 – € 40
Stopcontact in meterkast€ 40 – € 60
Stopcontact verplaatsen (minder dan 2 meter in gips of cellenbeton)€ 50 – € 70€ 10
Stopcontact verplaatsen (minder dan 2 m in vast beton)€ 70 – € 90€ 12,50

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde, ter indicatie. Voor een exacte prijsopgaaf raden we u aan een gratis en vrijblijvende offerte bij ons op te vragen

Elektricien installeert wandcontactdoos

Prijsvoorbeelden stopcontact aanleggen

Wilt u een of meerdere stopcontacten laten aanleggen, verplaatsen of vervangen? De prijs valt per project anders uit. Om dit duidelijker uit te leggen, hebben wij onderstaande prijsvoorbeelden voor u opgemaakt.

Goedkoopste optie

Er moet een nieuw stopcontact worden aangelegd, maar u wilt dit zo voordelig mogelijk. In dit geval kiest u voor een enkel en ongeaard stopcontact. Dit kost zo’n €25 tot €50 per stopcontact.

Veiligste optie

In oudere woningen vindt u vaak enkel en ongeaarde stopcontacten. Ongeaarde stopcontacten zijn prima te gebruiken voor apparaten waarbij het risico op kortsluiting zeer klein is, zoals lampen en opladers. In uw keuken hebt u juist meer geaarde stopcontacten nodig, omdat grillapparatuur, een broodrooster en een waterkoker een hoger risico lopen op het maken van kortsluiting. Afhankelijk van het aantal stopcontacten dat vervangen dient te worden en de plek in huis is de gemiddelde prijs voor het vervangen van 5 stopcontacten tussen de €37,50 à €95. Het is voordeliger om meerdere stopcontacten in één keer te laten vervangen dan bijvoorbeeld maar één.

Meest complete optie

Wilt u zowel stopcontacten verplaatsen als nieuwe stopcontacten plaatsen om het gemak te vergroten en het aanzicht te verbeteren? Afhankelijk van het aantal extra stopcontacten, het aantal dat u wilt verplaatsen en de afstand waarmee deze verplaatst dienen te worden, kunt u rekenen op €50 tot €90 per stopcontact.

Prijsbepalende keuzes

De hoogte van de kosten voor het aanleggen van een stopcontact is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren lichten we hier kort toe:

Soort project

Bedenk goed of het nodig om een stopcontact te laten verplaatsen. Mogelijk voldoet het aanleggen van een nieuw stopcontact ook, een project dat een stuk minder arbeidsintensief is. Dit prijsverschil kan oplopen tot wel € 25 per stopcontact.

Plaats van het stopcontact

Een stopcontact dicht bij een elektriciteitspunt kost minder arbeidsuren dan een stopcontact op een plaats daar verder vandaan. Bij een verplaatsing van een stopcontact hanteert Multi Concurrent een maximale afstand van 2 meter. Is de afstand groter dan dit gestelde maximum? Dan betaalt u een extra vast tarief van gemiddeld €10 tot €12,50 per extra meter.

Type muur bij verplaatsing

De snelheid waarmee de elektricien te werk gaat is afhankelijk van het soort muur. Het frezen in de muur is een intensieve klus. Multi Concurrent hanteert een lager tarief voor een gips- of cellenbetonmuur en een hoger tarief voor een vaste betonmuur. Een stopcontact in een vaste betonmuur verplaatsen kost ongeveer €25 meer dan in een gips- of cellenbetonmuur.

Uurtarief of vaste prijs?

Hanteert de specialist een uurtarief, dan bent u afhankelijk van de efficiëntie en de snelheid van de elektricien. Dit is van invloed op het totaalbedrag. Een elektricien kost gemiddeld € 40 per uur. In de meeste gevallen is het aan te raden om van tevoren een totaalprijs af te spreken. Dan weet u direct waar u aan toe bent en komt u niet voor verrassingen te staan.

Extra opties

Naast het aanleggen, vervangen of verplaatsen van stopcontacten hebt u de keuze uit extra opties. Hieronder vind u een aantal van deze extra opties die een nuttige toevoeging zijn voor uw stopcontacten binnen- en buitenshuis.

Extra optieGemiddelde prijs (inclusief materiaal, montage en BTW)Omschrijving
Kinderslot op stopcontact€ 5 – € 10Bescherming voor nieuwsgierige kleine kinderen die gemakkelijk bij het stopcontact kunnen.
Tijdschakelaar als stopcontact€ 10 – € 15Handig om apparaten of lampen uit te schakelen op het moment dat u niet thuis bent of niet in staat bent deze zelf uit te zetten.
Buitenstopcontact zuil€ 85Een stopcontact in een zuil op iedere gewenste locatie in uw tuin.

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde, ter indicatie. Voor een exacte prijsopgaaf raden we u aan een gratis en vrijblijvende offerte bij ons op te vragen

Vrijblijvende offerte?

Inbouw of opbouw stopcontact

Wanneer u een nieuw stopcontact wilt laten plaatsen, hebt u de keuze tussen een inbouw of opbouw stopcontact. Hier lichten we dit nader toe.

Opbouw stopcontact

Bij een opbouw stopcontact hebt u een wandcontactdoos op uw muur. Vaak steekt deze zo tussen de vijf tot zes centimeter uit de muur. Voor een nieuw stroompunt in de woon- of slaapkamer wordt doorgaans niet gekozen voor een opbouw stopcontact, daar deze teveel in het zicht zijn. Voor andere kamers en/of ruimten in uw woning, zoals de bijkeuken, wasruimte of uw schuur zijn opbouw stopcontacten een prima optie.

Inbouw stopcontact

Een inbouw stopcontact heeft een wandcontactdoos welke in de muur is bevestigd. De contactdoos loopt gelijk met uw muur. Dit is de mooiste oplossing voor woonruimtes, zoals uw woonkamer en slaapkamers.
De prijs van een inbouw stopcontact ligt hoger dan die van een opbouw stopcontact. Dit komt vooral door het meerwerk wat de elektricien hieraan heeft. Eerst dient er een sleuf in de muur te worden gemaakt waar de elektra in komt te liggen. Voor het maken van deze sleuf heeft de elektricien speciale apparatuur nodig. Dit ziet u terug in de kosten. Naast de kosten voor het aanleggen van het inbouw stopcontact, dient u ook rekening te houden met de prijs voor het herstellen van uw muur. De sleuven moeten worden dichtgesmeerd en daarna opnieuw gestukt en/of geverfd worden.

Nieuw stopcontact of stopcontact verplaatsen?

Het is arbeidsintensiever en daarom ook duurder om een stopcontact te laten verplaatsen. Het kan daarom slimmer zijn om een volledig nieuw stopcontact te laten plaatsen. Wenst u bijvoorbeeld dat een stopcontact meer dan twee meter verplaatst wordt? Dit loopt op in de totale kosten, vanwege de extra kosten per meter. Wanneer u uw stopcontact wilt verplaatsen op meer dan twee meter afstand is het goed om te overwegen of een nieuw stopcontact ook volstaat. Dit kan u schelen in de kosten en zo kunt u gebruik maken van meerdere stopcontacten.

Elektricien draden knippen

Bespaartips op de totale kosten van een elektricien

Hier leest u een aantal handige tips om te besparen op de totale kosten van een elektricien:

Meerdere projecten: Omdat het aanleggen van een nieuw stopcontact arbeidsintensief is, doet u er slim aan om direct een dubbel stopcontact te laten plaatsen. Het verschil tussen een enkel en dubbel stopcontact is in prijs te verwaarlozen, maar het voordeel is groot.

Extra projecten: Wanneer u, naast bijv. het aanleggen van een nieuw stopcontact, nog andere (kleine) klussen hebt voor de elektricien, zoals het aansluiten van een nieuwe aardlekschakelaar, de meterkast (deels) vervangen of verlichting aansluiten scheelt dit u uiteindelijk in de kosten. Dit ligt aan de voorrijkosten die u in dit geval maar één maal in rekening gebracht krijgt.

Help zelf mee: Door zelf voor te bereiden of achteraf op te ruimen, zorgt u ervoor dat de elektricien minder tijd kwijt is. Tijd is geld. Zo bespaart u toch al snel zo’n €30 door zelf mee te helpen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan bij Multi Concurrent

Wij hebben erkende en zeer ervaren elektriciens in dienst. Dit verzekert u van een professionele en vakkundige uitvoering van uw project met de bijbehorende garantie. Voor vrijwel alle projecten rondom elektra staan onze elektriciens voor u klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie, advies over elektra of voor het opvragen van een gratis en vrijblijvende offerte.

Wij zijn bereikbaar via ons contactformulier op deze website, onder de knop “contact”. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 06-40125121 en per e-mail zijn wij bereikbaar op e-mailadres: info@multiconcurrent.nl.

Waarom Multi Concurrent?

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.